Στα γαλανόλευκα ο Βόρειος Τομέας Αθηνών

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, με πλήθος εκδηλώσεων και στους 12 Δήμους της περιοχής, οι οποίες κορυφώθηκαν με τις μαθητικές παρελάσεις.

Ακολουθούν οι επετειακές εκδηλώσεις όπως κοινοποιήθηκαν από τους αντίστοιχους Δήμους (διαρκής ενημέρωση).

Βριλήσσια

Με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα γιόρτασε ο Δήμος Βριλησσίων την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, παρόντος του δημάρχου Κωνσταντίνου Βαφειάδη, μελών της διοίκησης και του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπροσώπων των

τοπικών αρχών, φορέων καθώς και πλήθους πολιτών.

Το πρωί τελέστηκε δοξολογία στον Ιερό Ναό Αναλήψεως με τη διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου Βριλησσίων Νεκταρία Κλέτσα να εκφωνεί τον Πανηγυρικό της ημέρας.

Μετά την ολοκλήρωση της δοξολογίας οι παρευρισκόμενοι κατευθύνθηκαν στο μνημείο Πεσόντων στην πλατεία Ηρώων, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνων.

Ο εορτασμός της εθνικής επετείου κορυφώθηκε με τη μεγάλη παρέλαση που πραγματοποιήθηκε επί της οδού Αναλήψεως.Εκατοντάδες κόσμου χειροκρότησαν τους μαθητές και τις μαθήτριες των σχολείων, τους προσκόπους και τους συλλόγους της πόλης που παρέλασαν, υπό τη μουσική υπόκρουση της Φιλαρμονικής του Δήμου Βριλησσίων.

Τον συντονισμό των εκδηλώσεων για την 28η Οκτωβρίου ανέλαβε η αναπληρώτρια δήμαρχος και αντιδήμαρχος Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης Σοφία Χαντζάρα.

Ηράκλειο Αττικής

Με όλες τις τιμές και τις δέουσες εκδηλώσεις εορτάστηκε και φέτος στον Δήμο Ηρακλείου Αττικής η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου, εκδηλώσεις που ξεκίνησαν με την κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πλατείας Αγίου Λουκά και κορυφώθηκαν με την παρέλαση των σχολείων και των συλλόγων της πόλης στη Λεωφόρο Ηρακλείου ανήμερα της γιορτής, μπροστά σε χιλιάδες πολίτες, τον δήμαρχο της πόλης Νίκο Μπάμπαλο, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, τον μητροπολίτη Νέας Ιωνίας, Ηρακλείου, Φιλαδέλφειας & Χαλκηδόνος Γαβριήλ, καθώς και εκπροσώπους της πολιτείας και τοπικών φορέων.

Για πρώτη φορά φέτος στη μαθητική παρέλαση συμμετείχαν και παιδιά από το Ειδικό Σχολείο Ηρακλείου Αττικής, τα οποία βάδισαν σε σχηματισμό μαζί με τους συνοδούς καθηγητές και καθηγήτριές τους, κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα των θεατών.

«Είμαστε υπερήφανοι για τα παιδιά μας τα οποία έχουν πάρει την σκυτάλη και κρατούν την ανάμνηση των ηρώων που πολέμησαν για την Ελευθερία μας. Χρωστάμε σε αυτούς που θυσιάστηκαν για εμάς να φτιάξουμε ένα καλύτερο μέλλον χωρίς πολέμους και προπάντων χωρίς μικρά παιδιά και αμάχους ως θύματα …», το μήνυμα του Νίκου Μπάμπαλου.

Λυκόβρυση – Πεύκη

Με λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή γιορτάστηκε η Εθνική Γιορτή της 28ης Οκτωβρίου στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης. Οι προετοιμασίες ξεκίνησαν από την Πέμπτη 26/10 και την Παρασκευή 27/10 με τον σημαιοστολισμό της πόλης και εορταστικές εκδηλώσεις στα σχολεία.

Σε εφαρμογή απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου, που προέβλεπε τη διεξαγωγή των παρελάσεων  της 28ης Οκτωβρίου στην Πεύκη και της 25ης Μαρτίου   στη   Λυκόβρυση, οι εορταστικές εκδηλώσεις την ημέρα της Εθνικής Επετείου πραγματοποιήθηκαν στη Δημοτική Ενότητα Πεύκης. Αρχικά έλαβε χώρα η δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα και στη συνέχεια η επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του Ηρώου του Ιερού Ναού. Ο Πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από την Υποδιευθύντρια του 2ου Γυμνασίου Πεύκης κυρία Δέσποινα Σημίτη, ενώ έγινε κατάθεση στεφάνων από σχολεία και φορείς της Δημοτικής Κοινότητας Λυκόβρυσης και της Δημοτικής Κοινότητας Πεύκης.

Ο δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης Τάσος Μαυρίδης δήλωσε σχετικά: «Το Έπος του 1940 είναι γραμμένο με αίμα στις χρυσές σελίδες της Ελληνικής και Παγκόσμιας Ιστορίας. Ένα Έθνος που τιμά τους αθάνατους Ήρωες του,  με μια Ελληνική Σημαία να κυματίζει με υπερηφάνεια, από άκρο σε άκρο, από θάλασσα και ξηρά και να θυμίζει ότι η Ιστορία δεν ξεχνιέται, δεν παραγράφεται, δεν παραποιείται. Έχουμε χρέος να τιμούμε τους ήρωες μας, να τιμούμε την Ιστορία μας. Με υψηλό αίσθημα ευθύνης και χρέους προς την Ελλάδα μας, την πατρίδα μας, τη νέα γενιά, έτσι με ελπίδα και αισιοδοξία να ατενίζουμε το μέλλον χωρίς να ξεχνούμε το ένδοξο παρελθόν μας. Χρόνια Πολλά!».

Μαρούσι

Με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα η Δημοτική Αρχή και πλήθος κόσμου συνεόρτασαν την Εθνική μας Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, αποδίδοντας την τιμή και τη δόξα που αρμόζει στον ηρωισμό των Ελλήνων στον αγώνα κατά του φασισμού.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις τιμής και υπερηφάνειας στην σημαιοστόλιστη πόλη του Αμαρουσίου κορυφώθηκαν ανήμερα της Εθνικής Επετείου. Ο δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου, μέλη της διοίκησης και του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπρόσωποι της κυβέρνησης, της Περιφέρειας Αττικής, των πολιτικών και συλλογικών φορέων και των τοπικών Αρχών παρέστησαν στη Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Ακολούθως, σύσσωμο το εκκλησίασμα μετά του Ιερού Κλήρου μετέβησαν πεζή στο Μνημείο Ηρώων της πόλης, όπου τελέστηκε η επιμνημόσυνη δέηση και η κατάθεση στεφάνων με την ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου.

Η μαθητική παρέλαση στη συνέχεια, των Δημοτικών, Γυμνασίων, Λυκείων και των πολιτιστικών συλλόγων της πόλης υπό τους ήχους πατριωτικών εμβατηρίων από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου, χειροκροτήθηκε από το πλήθος των πολιτών που κατέκλυσαν τις οδούς της πόλης.

Ο δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου κατά την εκφώνηση του πανηγυρικού της Ημέρας επισήμανε το νόημα της αντίστασης ενάντια στον κατακτητή και τα διαχρονικά ισχυρά μηνύματα που εκπέμπει, ιδιαίτερα στην σημερινή ταραγμένη περίοδο που διανύουμε, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Γιορτάζουμε ένα φωτεινό σταθμό της ιστορίας μας, τη μεγάλη μέρα που το έθνος μας κέρδισε την αθανασία με το ασύγκριτο, το μοναδικό «ΟΧΙ». Εκείνο που δείχνει όλο το μεγαλείο και τη δύναμη της φυλής μας, όλη την τόλμη και την υπερηφάνεια που κρύβει μέσα της η αθάνατη ελληνική ψυχή. Σήμερα, 83 χρόνια μετά, τιμούμε όλους εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους για την λευτεριά της πατρίδας. Θαυμάζουμε τη δύναμη και το ψυχικό τους σθένος και γιατί τόλμησαν να αντιτάξουν το «ΟΧΙ» απέναντι σε πανίσχυρους επίδοξους κατακτητές. Ένας διαρκής αγώνας με το θάνατο, για επιβίωση, λευτεριά και αξιοπρέπεια, έως τη μέρα που οι κατακτητές ηττημένοι και ντροπιασμένοι αποχώρησαν. Απέραντη λαοθάλασσα οι Έλληνες στους δρόμους και με μία λέξη στα χείλη: Ελευθερία… Και στον ιερό βράχο της Ακρόπολης, σε κάθε βράχο και ξωκλήσσι απανταχού της Ελλάδας μας, κυμάτιζε περήφανα η γαλανόλευκη.

Γιορτάζουμε τη σημερινή επέτειο, που αποκτά νέα επικαιρότητα, καθώς είμαστε σ’ένα παγκόσμιο περιβάλλον παγιωμένης ρευστότητας, αβεβαιότητας και εξαιρετικά σύνθετων επιλογών. Κραυγαλέα και τραγικά, λόγω των συνεπειών τους, τα παραδείγματα των τελευταίων ημερών. Η ειρήνη και η πρόοδος δεν μπορεί να επιδιώκονται με καταστροφικούς πολέμους, τρομοκρατικές ενέργειες και καταστρατήγηση των δικαίων που συνιστούν και αναδεικνύουν τον άνθρωπο. Σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς για ακόμη μια φορά η Ελλάδα προβάλλει, υπερασπίζεται και αγωνίζεται για τις πανανθρώπινες αξίες. Με τη σκέψη ότι η εθελοθυσία των προγόνων μας ποτίζει και ζωογονεί ελπιδοφόρα την πατρίδα μας, την ενωμένη Ευρώπη και τον κόσμο, εμείς ως άξιοι απόγονοι θα τους τιμούμε όπως τους αξίζει».

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την επετειακή εκδήλωση στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού, με το χαιρετισμό του Δημάρχου κου Αμπατζόγλου και την ανταλλαγή ευχών με τους πολίτες για την Εθνική Επέτειο. Την εκδήλωση διάνθισε με τραγούδια του Έπους του ’40 η Μικτή Χορωδία Αγίας Φιλοθέης Αμαρουσίου, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Αιμίλιου Γιαννακόπουλου.

Μεταμόρφωση

Με τη μαθητική παρέλαση κορυφώθηκαν οι επετειακές εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου στον Δήμο Μεταμόρφωσης.

Είχαν προηγηθεί η Ιερά Δοξολογία στον Ιερό Ναό της Μεταμόρφωσης, η επιμνημόσυνη δέηση και η κατάθεση στεφάνων στο Ηρώον.

Νέα Ιωνία

Με όλες τις δέουσες τιμές, εις μνήμην των πεσόντων ηρώων Ελλήνων σε όλα τα πεδία των μαχών ο Δήμος Νέας Ιωνίας, η μαθητιώσσα νεολαία, καθώς οι σύλλογοι της πόλης και οι δημότες τίμησαν την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Οι επετειακές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την Δοξολογία που τελέστηκε από τον πρωτοσύγκελο της Μητροπόλεως αρχιμανδρίτη Επιφάνιο Αρβανίτη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Αναργύρων. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και η καθιερωμένη τελετή κατάθεσης στεφάνων στο Άγαλμα της Μάνας, η τήρηση σιγής ενός λεπτού και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από την Φιλαρμονική του Δήμου και την Παραδοσιακή Χορωδία του ΟΠΑΝ. Στη συνέχεια, οι επίσημοι μεταφέρθηκαν στην ειδική εξέδρα στην πλατεία Σημηριώτη και οι μαθητές για την παρέλαση επί της Λεωφόρου Ηρακλείου που γέμισε για μια ακόμη χρονιά συγκίνηση και περηφάνια τους γονείς και τους πολίτες της Νέας Ιωνίας.

H δήμαρχος Νέας Ιωνίας Δέσποινα Θωμαΐδου, στον πανηγυρικό τον οποίον εκφώνησε, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Η επέτειος του «ΟΧΙ» είναι μια ευκαιρία για να βγάλουμε τα απαραίτητα ιστορικά συμπεράσματα και διδάγματα που θα μας καθοδηγούν στο δρόμο μας. Οι καιροί που ζούμε είναι δύσκολοι και οι προκλήσεις πολλές. Είναι η ώρα της ατομικής και κοινωνικής υπευθυνότητας, της συλλογικότητας και της ομοψυχίας του Ελληνικού λαού. Η άσβηστη, η ακοίμητη φλόγα της λευτεριάς, που καίει μέσα σε κάθε ελληνική ψυχή, έδωσε το θάρρος, τη δύναμη και την τόλμη σε απλούς ανθρώπους να γίνουν ήρωες. Και αυτό δεν πρέπει να το ξεχάσουμε ποτέ. Ας αποδείξουμε ότι οι θυσίες για μια ελεύθερη Ελλάδα δεν πήγαν χαμένες. Ας σταθούμε λοιπόν σήμερα με ισχυρό αίσθημα ευθύνης αντάξιοι της ιστορίας μας. Ας διαφυλάξουμε την ιστορική μνήμη και ας τη μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας τα μηνύματα της θυσίας των προγόνων μας».

Τελετάρχες του φετινού εορτασμού ήταν η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας Ελένη Χατζή και η πρόεδρος του ΟΠΑΝ Γεωργία Μπίμη – Ιωάννου. Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκε σύσσωμη η δημοτική αρχή, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστας Κουλούρης, δημοτικοί σύμβουλοι της πόλης, ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής Ιωάννης Κατσαγκόλης, η αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Αγγελική Σακαλόγλου, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών Αριστείδης Χατζησαββίδης, ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας Αντώνης Καρβουνιάρης, ο αντιδήμαρχος Ψηφιακής Πολιτικής Βασίλης Σπηλιωτόπουλος, ο επικεφαλής της παράταξης Δημιουργία Αλληλεγγύη Παναγιώτης Μανούρης, ο επικεφαλής της παράταξης Αλλαγή για τη Νέα Ιωνία Βασίλης Χριστοδούλου, ο επικεφαλής της παράταξης Ενότητα για τη Νέα Ιωνία Χρήστος Κανλής, η πρόεδρος του ΚΕΒΡΕΦΟ Ελένη Γρίβα, ο πρόεδρος του ΚΕΜΙΠΟ Λουκάς Χριστοδούλου, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νέας Ιωνίας Νίκος Παπαδόπουλος, αντιπροσωπείες των Σωμάτων Προσκόπων και Οδηγών, εκπρόσωποι των πολιτιστικών σωματείων και των τοπικών αρχών, όπως επίσης και πλήθος πολιτών.

Παπάγος – Χολαργός

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του Δήμου Παπάγου – Χολαργού για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, με τις παρελάσεις στις Κοινότητες Παπάγου και Χολαργού.

Ο δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού Ηλίας Αποστολόπουλος παρέστη στις εορταστικές εκδηλώσεις της Κοινότητας Παπάγου, ενώ στην Κοινότητα Χολαργού εκπροσωπήθηκε από τον αναπληρωτή δημάρχου Νικόλαο Κουκή.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησαν στην Αγία Σκέπη ο κ. Ηλίας Λούμος, διευθυντής 1ου Λυκείου Παπάγου, φιλόλογος και στην Παναγία Φανερωμένη Χολαργού η κ. Ασπασία Ε. Παπαναστασίου, Δρ. Κλασικής Αρχαιολογίας, φιλόλογος.

Τελετάρχες ήταν η κ. Δέσποινα Παπαδογεωργάκη στου Παπάγου και η κ. Κατσούλη Βασιλική-Βάνα στον Χολαργό.

Πεντέλη

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα ο Δήμος Πεντέλης τίμησε τη φετινή επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, μια ιστορική ημέρα για την πατρίδα μας, με δοξολογίες, καταθέσεις στεφάνων, ομιλίες και παρελάσεις και στις τρεις Δημοτικές Ενότητες.

Η δήμαρχος Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά στην ομιλία της τόνισε:

«Αποτείνουμε σήμερα φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στο ηρωικό έπος του 1940 και τους ήρωες του, 83 χρόνια μετά από την ημέρα που οι υπερήφανοι πρόγονοι μας, αρνήθηκαν να παραδώσουν την χώρα αμαχητί, στην Ιταλία του Δικτάτορα Μουσολίνι. Αυτή η ιερή μέρα αποτελεί για το έθνος μας, σύμβολο εθνικής ενότητας και υπερηφάνειας.

Στις 28η Οκτωβρίου του 1940, οι Έλληνες θυμήθηκαν την μακραίωνη ιστορία τους, ανέσυραν από την μνήμη τους όλους τους ενδόξους ήρωες του παρελθόντος που έδωσαν την ζωή τους για ελευθερία ακολουθώντας εκείνο το ίδιο πεπρωμένο, να παλέψουν μέχρι τελευταίας ρανίδας αίματος για να κρατήσουν έξω από την ελληνική επικράτεια τον όποιο επίδοξο κατακτητή.

Το κατάφεραν… Το κατάφεραν, γιατί σύσσωμος ο ελληνικός λαός με τα πενιχρά του μέσα, αλλά τη μεγαλειώδη και συνάμα παράτολμη ψυχή του, την ανδρεία και τη γενναιότητά του, με θάρρος, ηρωισμό και αποτελεσματικότητα, αλλά κυρίως ενωμένος, πέτυχε να προκαλέσει παγκόσμιο δέος και να αποδείξει πως η αριθμητική και στρατιωτική υπεροχή δεν αρκεί πάντα, δίνοντας σε όλη την υφήλιο ένα πρώτο ορόσημο νίκης απέναντι στον επίδοξο παγκόσμιο κατακτητή, γράφοντας παράλληλα μία ακόμη λαμπρή σελίδα στην ένδοξη ελληνική ιστορία.

Αυτό που τελικά έδωσε την νίκη στους Έλληνες το 1940, δεν ήταν η υλική αρτιότητα, αλλά το ήθος, το ηθικό και το φρόνημα των έμψυχων συντελεστών του πιο πρόσφατου έπους του έθνους μας. Και εδώ πρέπει να επιμείνει κανείς, αν αναζητεί το νόημα και τα διδάγματα αυτής της επετείου.

Το νόημα του άνισου αγώνα, της αυτοθυσίας και τελικά της νίκης μπορούμε να το ορίσουμε σε τρεις βασικούς άξονες: Στην έντονη αίσθηση της συλλογικής ταυτότητας για την ιστορική συνέχεια του έθνους, στην αίσθηση του χρέους απέναντι στην πατρίδα και στον πόθο για ελευθερία και αξιοπρέπεια. Τα διδάγματα εκείνης της περιόδου είναι πολλαπλά και αξίζει πραγματικά να αναλογιστούμε κάποια από αυτά. Το πιο σημαντικό είναι η ανάγκη διατήρησης της ελευθερίας του έθνους και της ακεραιότητας της χώρας.

Παρά τα μηνύματα των καιρών η Ελλάδα του 1940 δεν ήταν ετοιμοπόλεμη. Η ηρωική εποποιία τόσο στην Αλβανία όσο και στα υπόλοιπα μέρη που οι έλληνες πολέμησαν επιτεύχθησαν χάρη στον άσβεστο πόθο του λαού μας για την ελευθερία του.

Και παρά τα χρόνια που έχουν περάσει, τα μηνύματα αυτά είναι ακόμη ζωντανά και επίκαιρα, καθώς η χώρα μας βρίσκεται και πάλι μέσα σε προκλήσεις και επικίνδυνους υφάλους και καλούμαστε όλοι μας να τους αντιμετωπίσουμε. Σήμερα που η αστάθεια στην γειτονιά μας εξαπλώνεται πρέπει να θυμηθούμε τον ηρωισμό των ομοεθνών μας εκείνες τις δύσκολες ώρες. Δεν ξέρουμε αν και πότε η Τουρκία, η συνεχιζόμενη κρίση στην Ουκρανία, ή ακόμη και η πρόσφατη έντονη κρίση στη Μέση Ανατολή θα επηρεάσει γεωπολιτικά και στρατιωτικά τη χώρα μας. Οφείλουμε σε εκείνους τους ήρωες όμως, αλλά και στα παιδιά μας, να πορευθούμε όλοι μαζί, με ομόνοια και σύμπνοια για το κοινό καλό της πατρίδας.

Μιας πατρίδας που αντλεί δυνάμεις από την παρακαταθήκη των ηρώων του ’40 για να συνεχίζει να κάνει πράξη τις θεμελιώδεις αρχές της κοινωνίας μας.

Τις αρχές της ομόνοιας, της σύμπνοιας, της αγωνιστικότητας και της αλληλεγγύης.

Οι αρχές αυτές είναι εκεί, στέκουν άσβεστες φλόγες στο βωμό της πατρίδας, για να μας υπενθυμίζουν πως ,όσα χρόνια και αν περάσουν, χρέος μας απέναντι στην λαμπρή ιστορία μας είναι να φυλάσσουμε ως κόρη οφθαλμού τις ρίζες και την εθνική μας ταυτότητα.

Το ηρωικό παρελθόν της πατρίδας, καίει ως άσβεστη φλόγα μνήμης, επαναπροσδιορίζει διαχρονικά, συνεχώς και αενάως, τα ιδανικά του Έθνους των Ελλήνων, την αδιαπραγμάτευτη φιλοπατρία και την αγάπη για τον ευλογημένο τόπο στον οποίο τους έταξε ο Θεός να ζουν, και που για τη λευτεριά του μετακινούν ακόμη και βουνά, όπως χαρακτηριστικά γράφει στο «Άξιον Εστί» και ο Οδυσσέας Ελύτης:

«Τα θεμέλιά μου στα βουνά

Και τα βουνά σηκώνουν οι λαοί στον ώμο τους

Και πάνω τους καίει άκαυτη βάτος».

Ζήτω η 28η Οκτωβρίου 1940!

Χρόνια Πολλά και Τιμημένα στην Πατρίδα μας την Ελλάδα!».

Φιλοθέη – Ψυχικό

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα έγιναν οι εορτασμοί της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου στον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού και κορυφώθηκαν με τη γεμάτη ζωντάνια μαθητική παρέλαση, η οποία φέτος έλαβε χώρα στη Λεωφόρο Διαμαντίδου στο Ψυχικό.

Το εορταστικό πρόγραμμα ξεκίνησε με την Επίσημη Δοξολογία και την εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας στους τρεις Ιερούς Ναούς Αγίας Σοφίας Νέου Ψυχικού, Αγίας Φιλοθέης, Αγίου Δημητρίου Ψυχικού και ολοκληρώθηκε με το Τρισάγιο, καθώς και την κατάθεση στεφάνων στα Ηρώα Νέου Ψυχικού, Φιλοθέης και Ψυχικού αντίστοιχα.

Ο δήμαρχος Δημήτρης Γαλάνης ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους τους κατοίκους του προαστίου, τονίζοντας ότι «τιμάμε τους προγόνους μας, που με την ανδρεία τους έγραψαν το ηρωικό Έπος του ’40. Σε αυτούς που με σθένος πολέμησαν και θυσιάστηκαν, για την ελευθερία. Ψηλά οι σημαίες! Ζήτω η Ελλάδα».

Τα 23 δημόσια και ιδιωτικά σχολεία του Δήμου, καθώς και τους μαθητές να παρελαύνουν παρακολούθησε πλήθος κόσμου, καθώς και εκπρόσωποι της Εκκλησίας, των πολιτικών κομμάτων, οι αντιδήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι, οι πρόεδροι και τα μέλη από τα Τοπικά Συμβούλια των τριών Κοινοτήτων, η πρόεδρος και η αντιπρόεδρος του ΟΚΑΠΑ, οι πρόεδροι των Σχολικών Επιτροπών, εκπρόσωποι της αστυνομίας, καθηγητές, δάσκαλοι, και νηπιαγωγοί των σχολείων αλλά και των Δημοτικών Παιδικών σταθμών, καθώς και οι πρόεδροι και τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των συλλόγων, σωματείων, ομίλων και ενώσεων του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού.

Η φιλαρμονική του Δήμου συνόδευσε με εμβατήρια όλη την παρέλαση.

Χαλάνδρι

Τους αγώνες του λαού μας για ελευθερία και δικαιοσύνη τίμησε πλήθος κόσμου που συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Χαλανδρίου για την εθνική μας επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Μετά τη δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Πεσόντων και κατάθεση στεφάνων από το δήμαρχο Χαλανδρίου Σίμο Ρούσσο, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωάννη Λαδόπουλο, τον περιφερειακό σύμβουλο Χάρη Ρώμα, τον επιτετραμμένο της πρεσβείας της Παλαιστίνης, Yssef Dorkhom, την επικεφαλής της δημοτικής παράταξη «Αγαπάμε το Χαλάνδρι» κ. Κρίστη Αγαπητού, τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Χαλάνδρι Ορίζοντας 2023» κ. Μάνο Κρανίδη, τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Μένω στο Χαλάνδρι» κ. Νίκο Πράσσο, τον διοικητή του Α.Τ. Χαλανδρίου και τους εκπροσώπους κομμάτων, συλλόγων και φορέων της πόλης.

Την ανάγκη το «ΟΧΙ» του ’40 να γίνει σήμερα τα «ΟΧΙ» που οφείλει η συνείδησή μας απέναντι σε κάθε καταπιεστή όπου γης, επισήμανε στην ομιλία του ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «…τα “όχι” που οφείλει η συνείδησή μας σήμερα υψώνονται ενάντια σε όσους εξαθλιώνουν τις ζωές, καταστρέφουν τη φύση, ξεπουλούν τον πλούτο της πατρίδας στους σύγχρονους Βαυαρούς. Τα “όχι” του σήμερα στέκονται ορθά απέναντι στον πόλεμο και ζητούν την άμεση απεμπλοκή της πατρίδας από τα σχέδια των πολεμοκάπηλων στη γειτονιά μας. Υψώνονται περήφανα απέναντι σε κάθε καταπιεστή, όπου γης. Τα όχι της δική μας συνείδησης οφείλουν να σκουπίζουν το αίματα και τα δάκρυα των παιδιών στα συντρίμμια των εκκλησιών και των νοσοκομείων. Τα “όχι” της δικής μας συνείδησης συναντούν και χαιρετίζουν κάθε σημαία ελευθερίας που υψώνεται στη γη, γιατί όπως μας άφησε διδαχή ο Καζαντζάκης, “σήμερα που ο κόσμος σαπίζει και η ατιμία και ο συμβιβασμός ξευτελίζουν και τις πιο γενναίες ψυχές μια μόνο τακτική είναι πρακτική και συμφέρει, να ‘σαι ανένδοτος. Zήτω οι ελεύθεροι άνθρωποι όπου γης! Ζήτω οι αγώνες αγώνες του λαού μας για λευτεριά και δικαιοσύνη! Ζήτω η 28η Οκτωβρίου 1940!»

Μαθητική παρέλαση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της Εθνικής Αντίστασης

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου άνοιξε τη μαθητική παρέλαση που ακολούθησε.

Παρέλασαν επίσης, ο Σύλλογος Μικρασιατών – Κωνσταντινουπολιτών «Ρίζες», το Λύκειο των Ελληνίδων (παράρτημα Χαλανδρίου), το Εθνομουσικολογικό Ίδρυμα Πέτρου Ζήση, η Ένωση Ποντίων Χαλανδρίου «Ο Ακρίτας», το 2ο και 3ο Σύστημα Προσκόπων Χαλανδρίου, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, η Αθλητική Ένωση Χαλανδρίου και η Α.Ο. Αθλοκίνηση Χαλανδρίου.

Κατάθεση στεφάνου έγινε και στο Ηρώο της Εθνικής Αντίστασης από τον δήμαρχο Χαλανδρίου Σίμο Ρούσσο, το ΣΥΡΙΖΑ Χαλανδρίου και την Ανεξάρτητη Γυναικεία Παρέμβαση.

Στις εκδηλώσεις τιμής, παρέστησαν επίσης, αντιδήμαρχοι, επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων και δημοτικοί σύμβουλοι.

Προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ «Μνήμες» του Νίκου Καβουκίδη

Στο πλαίσιο του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου, την προηγουμένη της εθνικής επετείου, προβλήθηκε στον κινηματογράφο «Αθηνά», η ταινία «Μνήμες» του Νίκου Καβουκίδη. Η ταινία που διατρέχει την πιο ταραγμένη περίοδο της σύγχρονης ιστορίας μας, από το 1936 έως το 1952, συγκλόνισε όσους/όσες την παρακολούθησαν. Το πάντρεμα του πλούσιου αρχειακού υλικού, στο οποίο περιλαμβάνονται σπάνια ανέκδοτα πλάνα από αρνητικό φιλμ 35mm κινηματογραφιστών, με το λόγο των ποιητών μας, την καθιστά ένα εξαιρετικό ιστορικό ντοκουμέντο.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης ο αειθαλής δημιουργός και σκηνοθέτης της ταινίας, Νίκος Καβουκίδης, τιμήθηκε από το Δήμο Χαλανδρίου για τη συνολική προσφορά του στον Πολιτισμό αλλά και τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης. Η παρουσία του, ο ήρεμος αλλά γεμάτος δύναμη λόγος του για την ανάγκη να μην ξεχάσουμε την ιστορία μας επισφράγισαν την ξεχωριστή εκδήλωση τιμής και μνήμης για την επέτειο του «ΌΧΙ».

Για το έργο και την προσωπικότητα του Νίκου Καβουκίδη μίλησε η αντιδήμαρχος Παιδείας Ιωάννα Αθανασάτου, ενώ ο δήμαρχος Σίμος Ρούσσος του απένειμε τιμητική πλακέτα.

The post Στα γαλανόλευκα ο Βόρειος Τομέας Αθηνών appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
αθηνα, οδυσσέας ελύτης, σχολεια, ηρακλειο, συμμετοχή, χρεος, ελλαδα, νέα, προβάλλει, μνήμη, κουλουρης, συριζα, φιλμ, προσφορες, κινηση στους δρομους, ανεκδοτα, εθνος, δημοτικες εκλογες 2010, δημοτικοι συμβουλοι, σταυροι δημοτικων εκλογων, δημοτικοι συμβουλοι δημου αθηναιων, ψηφοι δημοτικων συμβουλων, αποτελεσματα δημοτικων συμβουλων , παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αξιον εστι, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, 25η μαρτιου, θανασης γιαννακοπουλος, η ημέρα της γης, αλλαγη ωρας 2012, Οδυσσέας Ελύτη, χρονια πολλα, αγγελικη, γιορτη σημερα, εκλογες 2010 δημοτικες, ελενη, παρελαση, μνήμη, αλβανια, εθνικη, εξεδρα, επικαιρα, θαλασσα, θαρρος, ιδιωτικα σχολεια, ιταλια, ιωνια, μνημειο, μουσικη, ντοκιμαντερ, οδυσσέας ελύτης, οροσημο, ουκρανια, πλαισιο, προγραμμα, σημερινη, σθενος, τραγουδια, φλογα, ωρα, αγαπη, αγωνες, αειθαλης, αθανασια, αιμα, αισιοδοξια, αξιζει, αλληλεγγυη, αξιοπρεπεια, αξονες, γαλανης, βουνα, βρισκεται, γαβριηλ, γειτονια, γεωργια, δημητρα, γινει, γονεις, δακρυα, δεος, δεσποινα, διευθυνση, δυναμη, δημος, δικη, δειχνει, δοξα, εγινε, ευκαιρια, ειρηνη, ελευθερια, ελυτης, ελπιδα, ευρωπη, ζωη, ζηση, ιδιο, ηρωες, θεος, θυμιζει, ιδρυμα, ηθικο, φιλμ, ιωαννα, ιωαννου, ομιλια, ιστορικο, καζαντζακης, κυρια, λευτερια, λυκειο, λυκοβρυση, λογο, μηνυματα, μανο, νεα γενια, νεολαια, νικη, νικο, νηπιαγωγοι, νοημα, προβάλλει, ξηρα, παντα, οδυσσεας, ομονοια, οπου γης, παιδια, πεδια, πεμπτη, πεπρωμενο, περιβαλλον, περιφερειακο, πευκη, πρωι, ψυχη, σελιδες, συνεχεια, συμμετοχή, σωμα, σοφια, συλλογοι, σχεδια, σχολειο, ταυτοτητα, τασος, τιμη, το εθνος, τουρκια, τολμη, φυση, φορα, χειλη, χρηστος, ψυχικο, ιωαννης, ωρες, αγωνας, αιματα, δημητρης, δοξολογια, εφαρμογη, ενωση, γιορτη, χωρα, ιδιαιτερα, κωνσταντινου, κωστας, μια φορα, μπροστα, ορχηστρα, ρωμα, σημαια, υπεροχη, ξεκινησε, ψυχες
Τυχαία Θέματα