Τα «φαβορί» και οι πιθανές εκπλήξεις στον δεύτερο γύρο των εκλογών στον Βόρειο Τομέα Αθηνών

Με 8 αναμετρήσεις σε ισάριθμους Δήμους που δεν κατάφεραν να εκλέξουν δήμαρχο στον πρώτο γύρο θα πέσει η αυλαία των αυτοδιοικητικών εκλογών στον Βόρειο Τομέα Αθηνών την Κυριακή 15 Οκτωβρίου.

Μία αναμέτρηση που θα γίνει υπό τα δεδομένα της μεγάλης αποχής την πρώτη Κυριακή, αλλά και της μη ύπαρξης επαναληπτικού γύρου στην Περιφέρεια Αττικής, όπου ήδη εκλέχθηκε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Δεδομένα που δεν προοιωνίζονται καλή εξέλιξη σε ό,τι αφορά

τη συμμετοχή των πολιτών, κάτι που άλλους ευνοεί και άλλους προβληματίζει έντονα. Από την άλλη, παζάρια, συμφωνίες στο παρασκήνιο, επίσημες στηρίξεις κόντρα στην επιλογή της πρώτης Κυριακής, τοξικά σχόλια και λασπολογία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να απομακρύνουν ακόμη περισσότερους πολίτες από την κάλπη του δεύτερου γύρου.

Σε κάθε περίπτωση, το «Ε»… δεν απέχει οπότε και ενόψει του δεύτερου γύρου, όπως έκανε και στον πρώτο, θα επιχειρήσει να δώσει την εικόνα που διαμορφώνεται μέχρι σήμερα στους Δήμους Αγίας Παρασκευής, Ηρακλείου Αττικής, Λυκόβρυσης – Πεύκης, Νέας Ιωνίας, Παπάγου – Χολαργού, Πεντέλης, Φιλοθέης – Ψυχικού και Χαλανδρίου, επιχειρώντας και προγνώσεις για τους πιθανούς νικητές.

Βέβαια, οι προγνώσεις στηρίζονται σε αριθμητικές προσεγγίσεις, πιθανές συμμαχίες, προηγούμενες εμπειρίες, που σε καμία περίπτωση δεν προεξοφλούν τις επιλογές όσων πολιτών προσέλθουν στις κάλπες την προσεχή Κυριακή. Αυτοί και μόνο αυτοί θα έχουν τον τελικό λόγο για τους δημάρχους που θα διοικήσουν τις πόλεις τους για τα επόμενα πέντε χρόνια. Και το σίγουρο είναι ότι όσο κάποιοι προσπαθούν να τους κατευθύνουν προς συγκεκριμένους υποψηφίους, τόσο αυξάνουν το ρίσκο να τους εκπλήξει το αποτέλεσμα της κάλπης…

Δείτε αναλυτικά πώς ψήφισαν οι πολίτες την πρώτη Κυριακή στους 8 Δήμους που έχουν… ανοιχτούς λογαριασμούς

ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Η διάταξη των δυνάμεων

Στον δεύτερο γύρο θα αναμετρηθούν ο Γιάννης Μυλωνάκης (Αλλάζουμε την Αγία Παρασκευή), ο οποίος έκοψε πρώτος το νήμα με ποσοστό 25,31% και ο τέως δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος (Νίκη των Πολιτών), που αναδείχθηκε στη δεύτερη θέση με ποσοστό 22,97%.

Στοιχεία ενδιαφέροντος

Η μη ύπαρξη «γαλάζιου» υποψηφίου στον «τελικό» και το γεγονός ότι δεν θα έχουμε κάλπη για την Περιφέρεια, οπότε ο κεντροδεξιός ψηφοφόρος έχει ακόμη λιγότερα κίνητρα να πάει στην κάλπη.Βαρύνουσας σημασίας στον δεύτερο γύρο θα είναι οι ψηφοφόροι που την πρώτη Κυριακή επέλεξαν τον νυν δήμαρχο Βασίλη Ζορμπά (18,75%), τον Γιώργο Οικονόμου (12,01%) και τον Αλέξανδρο Μουστόγιαννη (4,58%), όλοι από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Και οι τρεις βγήκαν επίσημα και δήλωσαν τη στήριξή τους στον Γ. Σταθόπουλο.

Χαρακτηριστικά υποψηφίων

Ο Γ. Μυλωνάκης πάει στον δεύτερο γύρο έχοντας ήδη κάνει μια μεγάλη ανατροπή, οπότε έχει κεκτημένη ταχύτητα. Μάλιστα, ήταν ο μόνος που αύξησε και μάλιστα σημαντικά τον αριθμό ψήφων που πήρε σε σχέση με το 2019.Επίσης, αν και προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, το ψηφοδέλτιό του έχει περισσότερο κεντροδεξιό προσανατολισμό από αυτό του αντιπάλου του, ο οποίος προέρχεται από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Ίσως, μάλιστα, το στοιχείο ότι στηρίζεται από σοβαρά κεντροδεξιά πρόσωπα στην πόλη, ακυρώσει τις επιδιώξεις του «αταίριαστου» συνασπισμού που δημιουργήθηκε απέναντί του. Ο Γ. Σταθόπουλος έχει ασκήσει διοίκηση, προβάλλει το έργο της προηγούμενης θητείας του, το οποίο ωστόσο αποδοκιμάστηκε στην κάλπη του 2019.Τον Γ. Μυλωνάκη τον ευνοεί η εκλογική παράδοση στην πόλη, που θέλει όποιον μπαίνει για πρώτη φορά στον δεύτερο γύρο απέναντι σε νυν δήμαρχο, να κερδίζει. Επίσης, η «ομοβροντία» των επιθέσεων που δέχεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέσω στοχευμένων αναρτήσεων που κινούνται στα όρια της συκοφαντίας, ίσως τελικώς λειτουργήσουν αντίθετα με τις επιδιώξεις όσων τα καθοδηγούν.

Πιθανός νικητής: Γιάννης Μυλωνάκης

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ

Η διάταξη των δυνάμεων

Ο νυν δήμαρχος Νίκος Μπάμπαλος (Ηράκλειο Ανθρώπινη Πόλη) τερμάτισε πρώτος την Κυριακή 8 Οκτωβρίου, με ποσοστό 41,79%, ακολουθούμενος από τον Γιώργο Παπαδημητρίου (Ηράκλειο Πολιτών), που πέτυχε ποσοστό 30,91%.

Στοιχεία ενδιαφέροντος

Τρίτη δύναμη αναδείχθηκε η Λαϊκή Συσπείρωση (10,36%), πάγια τακτική της οποίας σε όλους τους Δήμους είναι η αποχή/λευκό στον δεύτερο γύρο.Βαρύνουσας σημασίας οι ψηφοφόροι που επέλεξαν την πρώτη Κυριακή τους Κυριάκο Κουτρούλη (9,07%) και Νικόλαο Μπαρμπούνη (5,95%).

Χαρακτηριστικά υποψηφίων

Ο Νίκος Μπάμπαλος στηρίζεται στην πείρα του ως δήμαρχος και στο γεγονός ότι ήδη έχει αρκετή διαφορά από τον αντίπαλό του.Ο Γ. Παπαδημητρίου φαίνεται να έχει εξαντλήσει την οροφή του και μόνο αν λάβει το 100% των ψηφοφόρων των δύο προαναφερόμενων παρατάξεων θα μπορέσει να ανατρέψει την πρωτιά του αντιπάλου του.

Πιθανός νικητής: Νίκος Μπάμπαλος

ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ – ΠΕΥΚΗ

Η διάταξη των δυνάμεων

Ο γνωστός ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων (Λυκόβρυση – Πεύκη Μαζί) αναδείχθηκε νικητής του πρώτου γύρου με ποσοστό 31,16%, με δεύτερο τον Μάριο Ψυχάλη (Δήμος Μπροστά+), που κέρδισε το 27,28% των ψήφων.

Στοιχεία ενδιαφέροντος

Η δεξαμενή ψήφων με δεξιό πρόσημο, που την πρώτη Κυριακή κατευθύνθηκε σε άλλα ψηφοδέλτια πλην αυτού του κ. Λέοντος, ανέρχεται στο περίπου 23%. Ωστόσο, οι Μαρίνα Σταυράκη – Πατούλη (16,25%), Νικηφόρος Κωνσταντίνου (3,965) και Παναγιώτης Ιωάννου (2,96%) επιχειρούν να… σπρώξουν τους ψηφοφόρους τους προς την πλευρά του Μάριου Ψυχάλη. Το ποσοστό της Λαϊκής Συσπείρωσης στον Δήμο άγγιξε το 9%.

Χαρακτηριστικά υποψηφίων

Ο Γρηγόρης Λέων, αν και πρωτοεμφανιζόμενος στα κοινά της περιοχής, διαθέτει αρκετή αυτοδιοικητική εμπειρία ως πρώην αντιδήμαρχος στον Δήμο Αθηναίων, με τον Κώστα Μπακογιάννη. Επίσης, σαφώς, η επαγγελματική διαδρομή του προσθέτει βαρύτητα στην υποψηφιότητά του.Ο Μάριος Ψυχάλης ήταν και στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, έχει δουλέψει αρκετά προεκλογικά, αλλά, παρά τις στηρίξεις ενόψει του δεύτερου γύρου, δεν φαίνεται πιθανό να κερδίσει τους «γαλάζιους» ψηφοφόρους, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε την απώλεια του Δήμου για τη Νέα Δημοκρατία.

Πιθανός νικητής: Γρηγόρης Λέων

ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ

Η διάταξη των δυνάμεων

Ο Παναγιώτης Μανούρης (Δημιουργία Αλληλεγγύη), όπως και στις εκλογές του 2019, προηγείται σημαντικά της νυν δημάρχου Δέσποινας Θωμαΐδου (Δύναμη Προοπτικής), με 38,04% έναντι 20,36%.

Στοιχεία ενδιαφέροντος

Ο τρίτος της αναμέτρησης Βασίλης Χριστοδούλου (15,96%) στις προηγούμενες εκλογές ήταν από τα βασικά στελέχη του Π. Μανούρη, αλλά τώρα πήγε απέναντί του. Οι ψηφοφόροι του, μαζί με αυτούς των Χρήστου Κανλή (9,38%) και Παναγιώτη Κουτσού (2,37%), θα καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα.Η Λαϊκή Συσπείρωση συγκέντρωσε στον Δήμο το υψηλό ποσοστό 13,89%.

Χαρακτηριστικά υποψηφίων

Ο Π. Μανούρης έχει δείξει σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις ότι υπερέχει αισθητά απέναντι στη νυν δήμαρχο. Το 2019 ίσως αιφνιδιάστηκε από τις εξελίξεις, αλλά τώρα είναι… υποψιασμένος. Επίσης, διαθέτει σημαντικό προβάδισμα έναντι της κ. Θωμαΐδου.Η Δ. Θωμαΐδου, έχοντας ήδη μια θητεία στον Δήμο, μάλλον -εκ του αποτελέσματος- δεν φαίνεται να έχει πείσει τους συμπολίτες της για την αποτελεσματικότητά της. Επίσης, θα πρέπει να λάβει σχεδόν το 100% των ψήφων που την πρώτη Κυριακή κατευθύνθηκαν σε άλλα ψηφοδέλτια προκειμένου να παραμείνει στη θέση της.

Πιθανός νικητής: Παναγιώτης Μανούρης.

ΠΑΠΑΓΟΣ – ΧΟΛΑΡΓΟΣ

Η διάταξη των δυνάμεων

Η έκπληξη της προηγούμενης Κυριακής, αφού ο νυν δήμαρχος Ηλίας Αποστολόπουλος (Μαζί για την Πόλη μας) δεν κατάφερε να επανεκλεγεί από την πρώτη Κυριακή (38,49%) και στον δεύτερο γύρο θα κληθεί να αντιμετωπίσει τον Δημήτρη Οικονόμου (Σύγχρονη Πολιτεία Παπάγου – Χολαργού), ο οποίος συγκέντρωσε το 15,31% των ψήφων.

Στοιχεία ενδιαφέροντος

Η Λαϊκή Συσπείρωση συγκέντρωσε στον Δήμο ποσοστό σχεδόν 9%.Ο κ. Οικονόμου αναδείχθηκε δεύτερος με λίγες ψήφους διαφορά από τους δύο επόμενους υποψηφίους που διεκδίκησαν την ίδια θέση (Μαρία Σιώτου – 15,21% και Δημήτρης Τούτουζας 14,62%).

Χαρακτηριστικά υποψηφίων

Παρά την… προσγείωση της πρώτης Κυριακής, ο Ηλ. Αποστολόπουλος παραμένει ισχυρός στην περιοχή του, δείχνοντας να έχει πιο ολοκληρωμένο σχέδιο για τον Δήμο. Επίσης, η διαφορά του από τον δεύτερο είναι… χαοτική.Ο Δ. Οικονόμου θα μπορούσε να ελπίζει για την «έκπληξη» μόνο εάν τον επέλεγαν το σύνολο των ψηφοφόρων που την πρώτη Κυριακή προτίμησαν άλλους συνδυασμούς.

Πιθανός νικητής: Ηλίας Αποστολόπουλος.

ΠΕΝΤΕΛΗ

Η διάταξη των δυνάμεων

Η νυν δήμαρχος Δήμητρα Κεχαγιά (Συμπολιτεία) μπήκε πρώτη στον δεύτερο γύρο, συγκεντρώνοντας ποσοστό 31,78%. Απέναντί της θα έχει την πρώην αντιδήμαρχό της Νατάσσα Κοσμοπούλου (Μπορούμε καλύτερα), η οποία έλαβε το 22,80% των ψήφων, κερδίζοντας για δύο ψήφους τον τρίτο της κατάταξης Δημοσθένη Παπακωνσταντίνου. Ο τελευταίος, ωστόσο, υπέβαλε ένσταση επανακαταμέτρησης, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την εκλογική διαδικασία σε… μέλλοντα χρόνο.

Στοιχεία ενδιαφέροντος

Και οι δύο υποψήφιες ανήκουν στον κεντροδεξιό χώρο.Οι παρατάξεις των Δ. Παπακωνσταντίνου και Άγγελου Παλαιοδήμου που έμειναν εκτός, συγκέντρωσαν το περίπου 33% των ψήφων στον πρώτο γύρο, οπότε οι ψηφοφόροι τους θα είναι κι αυτοί που θα κρίνουν την εξέλιξη της μονομαχίας. Ωστόσο, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν έχει υπάρξει κάποια δήλωση στήριξης.

Χαρακτηριστικά υποψηφίων

Η Δ. Κεχαγιά προβάλλει το στοιχείο ότι αξιοποίησε κάθε δυνατότητα χρηματοδότησης προκειμένου να λύσει χρόνιες παθογένειες του Δήμου, σε επίπεδο υποδομών, πολεοδομίας και άλλες. Επίσης, οραματίστηκε και ήδη προχωρά το φιλόδοξο σχέδιο, μέσω προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να μετατρέψει τον Δήμο σε κλιματικά ουδέτερο μέχρι το 2030, γεγονός που αναμένεται να φέρει σημαντικούς οικονομικούς πόρους στην πόλη τα επόμενα χρόνια. Τέλος, είναι αυτή που έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να συγκεντρώσει το κεντροδεξιό κοινό στον δεύτερο γύρο, μιας και βρίσκεται εγγύτερα στη Ν.Δ. από την αντίπαλό της.Η Ν. Κοσμοπούλου εκφράζει περισσότερο μια ψήφο δυσαρέσκειας προς τη δήμαρχο, παρά μια εναλλακτική πρόταση διοίκησης. Επίσης, δεν έχει διατυπώσει κάποια συγκεκριμένη άποψη για το εάν και πώς θα συνεχίσει τη σημαντική πρωτοβουλία για την κλιματική ουδετερότητα, εάν εκλεγεί δήμαρχος. Αν και έχει πιθανότητες να λάβει ένα αξιόλογο κομμάτι από τους ψηφοφόρους που επέλεξαν άλλους συνδυασμούς στον πρώτο γύρο, είναι εξαιρετικά δύσκολο να το πετύχει στο 100%.

Πιθανός νικητής: Δήμητρα Κεχαγιά

ΦΙΛΟΘΕΗ – ΨΥΧΙΚΟ

Η διάταξη των δυνάμεων

Ο νυν δήμαρχος Δημήτρης Γαλάνης (Προάστιο Πρότυπο) έκοψε μεν πρώτος το νήμα, με ποσοστό 38,91%, αλλά θα κληθεί να αναμετρηθεί στον δεύτερο γύρο με τον πρώην αντιδήμαρχό του Χαράλαμπο Μπονάτσο (Συμμετέχω), που πέτυχε το διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό του 30,80%.

Στοιχεία ενδιαφέροντος

Τρίτη σε δύναμη παράταξη (17,57%) αναδείχθηκε αυτή της επίσης πρώην αντιδημάρχου του Δ. Γαλάνη, Φαίνης Χατζηαθανασιάδου, η οποία ωστόσο δήλωσε ότι στον δεύτερο γύρο θα στηρίξει τον συνδυασμό του νυν δημάρχου.Δ. Γαλάνης, Χ. Μπονάτσος και Φ. Χατζηαθανασιάδου προέρχονται από τον «γαλάζιο» χώρο.Αν εξαιρέσουμε τη Λαϊκή Συσπείρωση (5,74%), προς… διάθεση είναι και οι ψήφοι του Ευάγγελου Μπουλούγαρη (6,99%).

Χαρακτηριστικά υποψηφίων

Ο Δ. Γαλάνης, αν και έχει δυσαρεστήσει αρκετούς συμπολίτες του, κρατά αυξημένες δυνάμεις σε Φιλοθέη και Ψυχικό. Επίσης, φέρεται να είναι πιο… κοντά στη Ν.Δ.Ο Χ. Μπονάτσος στηρίζεται κυρίως στο Νέο Ψυχικό, αλλά δυσκολεύεται στα… περάσματά του στις άλλες δύο Δημοτικές Ενότητες. Επίσης, παρά το γεγονός ότι αντιστρατεύεται τον δήμαρχο, πολλοί του χρεώνουν ότι αποτελούσε μέρος της σημερινής διοίκησης.

Πιθανός νικητής: Δημήτρης Γαλάνης

ΧΑΛΑΝΔΡΙ

Η διάταξη των δυνάμεων

Για ελάχιστες ψήφους δεν κατάφερε ο νυν δήμαρχος Σίμος Ρούσσος (Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου) να τελειώσει το παιχνίδι από την πρώτη Κυριακή, λαμβάνοντας το 42,84% των ψήφων. Έτσι, θα βρεθεί απέναντι στην Κρίστη Αγαπητού (Αγαπάμε το Χαλάνδρι), η οποία απέσπασε το 25,52%

Στοιχεία ενδιαφέροντος

Οι προερχόμενες από τον «γαλάζιο» χώρο παρατάξεις που έμειναν έξω από τον δεύτερο γύρο συγκεντρώνουν μαζί περίπου 19% (Χάρης Ρώμας 14,91% και Μάνος Κρανίδης 4,50%).Πέραν των δύο αριστερών παρατάξεων, που έλαβαν την πρώτη Κυριακή συνολικά το περίπου 7% και θα ακολουθήσουν την τακτική του λευκού ή της αποχής, οι υπόλοιπες παρατάξεις συγκέντρωσαν μόλις το 5%.

Χαρακτηριστικά υποψηφίων

Ο Σ. Ρούσσος, με δύο θητείες στο ενεργητικό του, έχει να επιδείξει αρκετό έργο στην πόλη, ενώ ακόμη και οι αντίπαλοί του παραδέχονται ότι διαθέτει την πλέον… μαχητική διοικητική ομάδα. Επίσης, αν και προέρχεται από τον αριστερό χώρο, έχει καταφέρει να κερδίσει και κεντροδεξιά κοινά στην πόλη. Τέλος, η άκομψη παρέμβαση του υπουργού Άδ. Γεωργιάδη στην προεκλογική μάχη, με την επίκληση του κινδύνου απώλειας χρηματοδοτικών προγραμμάτων, μάλλον δεν… ακούστηκε καλά στους πολίτες. Η «γαλάζια» Κρ. Αγαπητού, σημαντική αντιδήμαρχος της προηγούμενης διοίκησης, θα προσπαθήσει να αποσπάσει το μεγαλύτερο μέρος των κεντροδεξιών ψηφοφόρων, αλλά ακόμη κι αν τα καταφέρει στον μέγιστο βαθμό, και πάλι θα υπολείπεται του αντιπάλου της. Επίσης, θα είναι και αυτή που θα πληγεί περισσότερο από τη σχεδόν δεδομένη αύξηση της αποχής στον δεύτερο γύρο, αφού τότε τα… μαθηματικά δεν θα την ευνοήσουν.

Πιθανός νικητής: Σίμος Ρούσσος

The post Τα «φαβορί» και οι πιθανές εκπλήξεις στον δεύτερο γύρο των εκλογών στον Βόρειο Τομέα Αθηνών appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βόρειο Τομέα Αθηνών,voreio tomea athinon