Βλάσσης Σιώμος: Ας κρατήσουμε ζωντανή και διαφυλαγμένη την πολύτιμη πολιτιστική περιουσία μας

Η 18η Απριλίου κάθε χρόνου έχει ορισθεί από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ΙCOMOS) ως Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η ιδέα «ρίχτηκε» στις 18 Απριλίου του 1982, κατά τη διάρκεια ενός συμποσίου του ICOMOS στην Τυνησία και υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση της UNESCO τον Νοέμβριο του 1983.

Η επέτειος αυτή αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο σημαντικό

θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Για τον σκοπό αυτόν διοργανώνονται σε όλο τον κόσμο κάθε μορφής εκδηλώσεις, με τις οποίες επιδιώκεται όχι μόνο να γίνουν γνωστά στο ευρύτερο κοινό η σημασία των μνημείων κάθε χώρας και τα προβλήματά τους, αλλά και να προωθηθεί η υπόθεση της προστασίας και ένταξή τους στη σύγχρονη κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας αυτής Ημέρας ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ, αντιδήμαρχος Πεντέλης, αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ Βλάσσης Σιώμος δήλωσε:

«Απώτερος στόχος της ημέρας αυτής αποτελεί τόσο η ενημέρωση και εξοικείωση των πολιτών με τον πολιτισμό, όσο και η ευαισθητοποίηση τους σχετικά με θέματα που αφορούν την συντήρηση και προστασία του.

Η πολιτιστική κληρονομιά μπορεί να διαιρεθεί σε δύο κατηγορίες. Πιο συγκεκριμένα, η μία κατηγορία περιλαμβάνει την υλική κληρονομιά. Δηλαδή την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά, το πλήθος των μνημείων και των διαφόρων εκθεμάτων που κοσμούν τα μουσεία της χώρας. Η δεύτερη κατηγορία συμπεριλαμβάνει την άυλη κληρονομιά, η οποία είναι περισσότερο διευρυμένη. Πρωτίστως η γλώσσα αποτελεί τη μεγαλύτερη κληρονομιά, που οφείλει να μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά άθικτη. Γενικότερα όμως η άυλη κληρονομιά συμπεριλαμβάνει το πλήθος των ηθών, εθίμων και παραδόσεων.

Η χώρα μας έχει την τύχη να διαθέτει πολύ σημαντικά μνημεία εκ των οποίων ορισμένα είναι ιδιαίτερα σπάνια, ενισχύοντας την πολιτιστική μας κληρονομιά. Ο ελληνικός πολιτισμός χαίρει σεβασμού και εκτίμησης σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η εκτίμησή του είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς συνδέει το χθες με το σήμερα και το αύριο. Η αδιαφορία προς την πολιτιστική κληρονομιά όχι μόνο αφανίζει την ιστορία ενός έθνους, αλλά καθιστά αδύνατη τη διατήρησή της.

Για όλους εμάς στον ΣΠΑΠ σημαντικότατος στόχος είναι, εκτός της περιβαντολλογικής ευαισθητοποίησης των πολιτών και κυρίως της νέας γενιάς, να τους ευαισθητοποιήσουμε για τη σημασία, για την ανάγκη αλλά και για την υποχρέωσή μας απέναντι στην πολιτιστική μας κληρονομιά για εμάς αλλά και για τις επόμενες γενιές. Αυτό που πρέπει να κατανοήσει το κάθε άτομο αλλά και η κοινωνία είναι πως δίχως το παρελθόν δεν υφίσταται ούτε παρόν ούτε και μέλλον. Ας κρατήσουμε ζωντανή και διαφυλαγμένη, περιφρουρώντας και διαφυλάσσοντας την πολύτιμη περιουσία μας».

The post Βλάσσης Σιώμος: Ας κρατήσουμε ζωντανή και διαφυλαγμένη την πολύτιμη πολιτιστική περιουσία μας appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα