Hellastat: Σε κρίσιμη καμπή οι ιχθυοκαλλιέργειες

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας με τις χαμηλές τιμές πώλησης των ιχθύων, κυρίως της τσιπούρας, να έχουν οδηγήσει τις ηγέτιδες εταιρείες σε μικρότερες τοποθετήσεις γόνου, με στόχο τον περιορισμό της παραγωγής και την εξισορρόπηση μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Μάλιστα, όπως προκύπτει από την τελευταία μελέτη της Hellastat, το 2010 η εγχώρια παραγωγή θα είναι μειωμένη κατά 30% περίπου.Ειδικότερα, σύμφωνα με την Hellastat, η άναρχη ανάπτυξη έχει προκαλέσει

υπερπαραγωγή και πτώση τιμών στην αγορά, δυσχεραίνοντας τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Η παραγωγή επικεντρώνεται σε δυο είδη, την τσιπούρα και το λαβράκι. Ο εγχώριος κλάδος κατέχει ηγετική θέση στη Μεσόγειο όπου παράγονται τα εν λόγω είδη και είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το 2008 η Ελλάδα απέσπασε το 41% της συνολικής παραγωγής γόνου και το 50% περίπου της παραγωγής ιχθύων.

Στον κλάδο δραστηριοποιούνται 110 περίπου εταιρείες, εκ των οποίων μικρός αριθμός είναι μεγάλου μεγέθους. Οι περισσ

Keywords
Τυχαία Θέματα