Γιατί ο ΟΗΕ εξακολουθεί να έχει σημασία

Ο ανταγωνισμός των μεγάλων δυνάμεων τον κάνει περισσότερο σχετικό -όχι λιγότερο 09/06/2023 Kal Raustiala και Viva Iemanjá Jerónimo Περίληψη:

Όπως πάντα, ο ΟΗΕ θα παραμείνει ανίκανος να αντιμετωπίσει ζητήματα που εμπλέκουν άμεσα τα βασικά συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων. Αυτό δεν αποτελεί σφάλμα του συστήματος, αλλά χαρακτηριστικό γνώρισμα. Ενσωματώνοντας τις ηγετικές δυνάμεις σε ένα όργανο με την πρωτοφανή ικανότητα να επιβάλλει την θέλησή του στους άλλους, οι δημιουργοί

του ΟΗΕ εξασφάλισαν ότι η λειτουργία του Οργανισμού ως τόπος συνεργασίας μεταξύ μεγάλων δυνάμεων παραμένει ο κύριος τρόπος με τον οποίο διατηρεί την σχετικότητά του.

Στο θέρετρο της Γιάλτας, στην Κριμαία, τον χειμώνα του 1945, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Φράνκλιν Ντ. Ρούσβελτ, συναντήθηκε με τον Σοβιετικό ηγέτη, Ιωσήφ Στάλιν, και τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ουίνστον Τσώρτσιλ, για να σχεδιάσουν έναν «οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών». Η υγεία του Ρούσβελτ βρισκόταν σε απότομη πτώση, και το εξαντλητικό ταξίδι στην Κριμαία ίσως κάλλιστα να επιτάχυνε τον θάνατό του εβδομάδες αργότερα. Το γεγονός ότι ανέλαβε το ταξίδι αυτό, έδειξε πόσο κεντρικό ρόλο πίστευε ότι η συνεργασία των μεγάλων δυνάμεων θα είχε στην επερχόμενη μεταπολεμική τάξη πραγμάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα