ΔΕΔΔΗΕ: Νέο «πράσινο» κέντρο διανομής ρεύματος στην Αθήνα

του Θοδωρή Καραουλάνη

Σε πλήρη λειτουργία βρίσκεται πλέον το νέο Κέντρο Διανομής Αμπελοκήπων στην Αθήνα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ, δηλαδή του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας. Το νέο Κέντρο Διανομής Αμπελοκήπων αποτελεί το πιο σημαντικό έργο υποδομής του ΔΕΔΔΗΕ

αυτήν την περίοδο όσον αφορά την αξιόπιστη, αποδοτική και ασφαλή λειτουργία του Δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της πόλης της Αθήνας.

Σύμφωνα με πηγές του ΔΕΔΔΗΕ, η στρατηγική της εταιρείας επιτυγχάνεται και στη νέα αυτή υποδομή, που χρησιμοποίει καινοτόμες τεχνολογίες αυτοματισμού για να προσφέρει τον πιο «πράσινο» τρόπο λειτουργίας, σε πλήρη συμμόρφωση με τα περιβαλλοντικά πρότυπα, ώστε, παράλληλα με τους επιχειρησιακούς στόχους, να συμβάλει παράλληλα στην αναβάθμιση της περιοχής (αλλά και κάθε αντίστοιχης στην Ελλάδα) όσον αφορά την ενέργεια, την οικονομία και εμφάνιση.

Με συνολική επένδυση, η οποία ανέρχεται στα 25 εκατ. ευρώ, το νέο Κέντρο Διανομής στους Αμπελόκηπους και οι αντίστοιχες υπόγειες γραμμές υψηλής τάσης που έχουν διασυνδεθεί με αυτό, διασφαλίζουν με τον πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό τρόπο, την επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας και την αξιοπιστία τροφοδότησης των καταναλωτών του ευρύτερου κέντρου της Αθήνας.

Πρόκειται για ένα έργο «πνοής», όπως το χαρακτηρίζει ο ΔΕΔΔΗΕ, που εξασφαλίζει την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της πρωτεύουσας για τις επόμενες τουλάχιστον δύο δεκαετίες. Παράλληλα, επιτυγχάνεται ο σημαντικός στόχος της ενίσχυσης της ευστάθειας του Συστήματος Υψηλής Τάσης της Αττικής, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της τροφοδοσίας ρεύματος της πρωτεύουσας.

Σημαντικό παράλληλο όφελος από τη λειτουργία του νέου Κέντρου Διανομής είναι η δυνατότητα που δίνεται πλέον στον ΔΕΔΔΗΕ για να προχωρήσει πιο δυναμικά ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων του ηλεκτρικού δικτύου. Και αυτό έχει σημαντικά και πολλαπλά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη, τόσο για την τοπική κοινωνία όσο και για τους καταναλωτές. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι παλιοί της υποσταθμοί που βρίσκονται διάσπαρτοι σε όλη την Αθήνα, ακόμη και σε υπόγεια, από την εποχή της ΔΕΗ (και ακόμη παλαιότερα), κρύβουν κινδύνους και οχλήσεις, κυρίως σε θέματα περιβάλλοντος (τυχόν διαρροές αποβλήτων, ηχορύπανση κλπ). Μάλιστα πολλές φορές τα προηγούμενα χρόνια έχουν υπάρξει δημοσιεύματα και διαμαρτυρίες κατοίκων που ζητούσαν απομακρύνσεις τέτοιων παλιών υποσταθμών. Με τον εκσυγχρονισμό του δικτύου και τα έργα υποδομής όπως το Κέντρο Διανομής, δίνεται πλέον η δυνατότητα να καταργηθούν αυτοί οι παλιοί υποσταθμοί και να κατασκευαστούν νέοι, με σύγχρονες προδιαγραφές. Επιπλέον αξίζει να σημειώσουμε ότι τα νέα Κέντρα Διανομής, αποτελούν ολοκληρωμένα και ανεξάρτητα (πλέον) κτήρια, όπως αυτό των Αμπελοκήπων), στα οποία εγκαθίσταται εξοπλισμός που υποβιβάζει την υψηλή τάση σε μέση τάση, η οποία εν συνεχεία διανέμεται στις πόλεις με αμιγώς υπόγεια δίκτυα, «αφαιρώντας» στην πραγματικότητα τις υπέργειες εναέριες γραμμές ρεύματος που τόσο έχουν κατηγορηθεί (και δίκαια) για υποβάθμιση των πόλων, περιβαλλοντική και αισθητική.

Σημειώνεται ότι με τις νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, οι απώλειες δικτύου (η ηλεκτρική ενέργεια δηλαδή που εκχέεται στο περιβάλλον) περιορίζονται δραστικά, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αλλά και τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, τα νέα σύγχρονα Κέντρα Διανομής, τα οποία κατασκευάζει σε ολόκληρη την Ελλάδα, λειτουργούν με καινοτόμες τεχνολογίες αυτοματισμού, αποτελούν τις πλέον φιλικές περιβαλλοντικές εγκαταστάσεις, είναι πλήρως εναρμονισμένα με το περιβάλλον και αναβαθμίζουν ενεργειακά, οικονομικά και αισθητικά τις περιοχές στις οποίες εγκαθίστανται.

Ο ΔΕΔΔΗΕ τονίζει σε επίσημη ανακοίνωση ότι με βασικό γνώμονα την αδιάλειπτη τροφοδότηση ολόκληρης της χώρας με ηλεκτρική ενέργεια, τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και την προστασία του περιβάλλοντος, υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα άνω του 1,2 δισ. ευρώ σε πενταετή βάση, το οποίο περιλαμβάνει σειρά κρίσιμων στρατηγικών έργων για τον εκσυγχρονισμό του Ηλεκτρικού Συστήματος της χώρας μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα