Πάνω από 4.000 φυσικά χριστουγεννιάτικα δένδρα «ανακύκλωσε» η Θεσσαλονίκη (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Περίπου 2.800 φυσικά χριστουγεννιάτικα δέντρα συλλέχθηκαν μετά τα Χριστούγεννα από τον δήμο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του σχετικού πιλοτικού προγράμματος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας (ΦΟΔΣΑ), το οποίο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα

και στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία τους δήμους. Κεντρικό σύνθημα της καμπάνιας ήταν «Κανένα Χριστουγεννιάτικο Δέντρο σε ΧΥΤΑ».

Τα δένδρα που συλλέχθηκαν ήταν όλων των μεγεθών και μετά τον θρυμματισμό τους παρήχθησαν 48 κυβικά μέτρα εδαφοβελτιωτικού υλικού. «Εάν είχαμε περισσότερο χρόνο για να οργανωθούμε καλύτερα θα μπορούσαμε να έχουμε περισσότερες ποσότητες. Ωστόσο, η ανταπόκριση του κόσμου μάς έδειξε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον να συμμετέχει σε παρόμοιες δράσεις», είπε στη Greenagenda.gr ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος σε θέματα Ανακύκλωσης και Καθαριότητας Λάζαρος Ζαχαριάδης.

Θέρμη

Σε ό,τι αφορά τον δήμο Θέρμης, συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 300 φυσικά χριστουγεννιάτικα δένδρα και η παραγωγή του εδαφοβελτιωτικού υλικού έφθασε περίπου τα 30 κυβικά μέτρα, σύμφωνα με τους αρμοδίους.

Παύλου Μελά

Στον δήμο Παύλου Μελά συγκεντρώθηκαν 120 χριστουγεννιάτικα δένδρα και παρήχθησαν περίπου 15 κυβικά μέτρα εδαφοβελτιωτικού υλικού.

«Περάσαμε το μήνυμα και αν είναι πιο συντονισμένες οι προσπάθειες μας θα έχουμε καλύτερες αποδόσεις σε περιφερειακό επίπεδο», επισήμανε ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος σε θέματα Περιβάλλοντος Σάκης Λαζαρίδης.

Πυλαία-Χορτιάτης

Περισσότερα από 220 φυσικά χριστουγεννιάτικα δένδρα συγκεντρώθηκαν στον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη, στην περιοχή του Ελαιορέματος, και οι ποσότητες του εδαφοβελτιωτικού ξεπέρασαν τα 20 κυβικά μέτρα.

«Ξαναγυρνάμε σε αυτό που έλεγαν οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας. Δικαιώνεται η λογική των προηγούμενων γενεών που δεν πετούσαν τίποτα στα σκουπίδια. Τίποτα δεν πάει χαμένο, τα πάντα αξιοποιούνται», δήλωσε ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

Θερμαϊκός

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο καθαριότητας του δήμου Θερμαϊκού, Νίκο Γιάκη, στην περιοχή αρμοδιότητάς του συγκεντρώθηκαν 850 φυσικά χριστουγεννιάτικα δένδρα και παρήχθησαν κατά προσέγγιση 30 κυβικά μέτρα εδαφοωβελτιωτικού υλικού.

«Η αποκομιδή τους έγινε από τον εργολάβο και την αρμόδια υπηρεσία της καθαριότητας. Ο σημαντικός αυτός αριθμός φυσικών δένδρων συγκεντρώθηκε σε μόλις τέσσερις ημέρες», ανέφερε ο κ. Γιάκης

Σκοπός του πιλοτικού προγράμματος ήταν τα φυσικά χριστουγεννιάτικα δένδρα που χρησιμοποιήθηκαν τις ημέρες των εορτών, να μη μείνουν ούτε μια μέρα δίπλα στους κάδους, αλλά να θρυμματιστούν και τα υπολείμματά τους να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι υποδειγματικό για μια κοινωνία με όσο το δυνατόν λιγότερα απόβλητα.

Μετά την ολοκλήρωση της συλλογής των φυσικών χριστουγεννιάτικων δένδρων, ο πρόεδρος ΦΟΔΣΑ Μιχάλης Γεράνης μιλώντας στη Greenagenda.gr αναφέρθηκε στα πρώτα αποτελέσματα της δράσης και υπογράμμισε ότι είναι θετικά τα μηνύματα από αρκετούς δήμους, «αν και η συλλογή έμεινε λίγο πίσω λόγω των προβλημάτων από την κακοκαιρία».

Το εδαφοβελτιωτικό υλικό που προέκυψε θα χρησιμοποιηθεί σε δασικές περιοχές, κατά κύριο λόγο αναδασωτέες, σε συνεργασία με τα δασαρχεία Θεσσαλονίκης, Λαγκαδά και Σταυρού.

Τα θρυμματισμένα υπολείμματα μπορούν να αξιοποιηθούν επίσης και σε άλλες χρήσεις, όπως παραγωγή pellets, βιοκαυσίμων, δευτερογενών υλικών (π.χ. μοριοσανίδων κλπ) από αδειοδοτημένες επιχειρήσεις.

Υπήρχαν και οι... αδιόρθωτοι

Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί πως, παρά τη δράση συλλογής, που είχε διαχυθεί επαρκώς ως είδηση, κάποιοι δεν άλλαξαν κακές συνήθειες: όπως κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός της Greenagenda.gr, υπήρξαν και αυτοί που προτίμησαν να μη συμμετάσχουν στην πρωτοποριακή -για την Ελλάδα- κίνηση και να πετάξουν το χριστουγεννιάτικο φυσικό δένδρο, όπου πετούν τα σκουπίδια τους, στους κάδους της γειτονιάς τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα