Αλεξανδρούπολη: Νύχτα τρόμου με πολλά μέτωπα της φωτιάς και ισχυρούς ανέμους – “Μάχη” των πυροσβεστών (Βίντεο)

11:28 20/8/2023 - Πηγή: dogma

Νύχτα τρόμου αναμέεται να είναι η αποψινή στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, αφού η φωτιά που ξεκίνησε τα ξημερώματα από κεραυνούς στα χωριά Μελία και Πυλαία, έχει δημιουργήσει πολλά ανεξέλεγκτα μέτωπα που απειλούν αρκετά χωριά και περιοχές.

Παρά την τεράστια προσπάθεια και την μάχη εναέριων και επίγειων δυνάμεων, που αυτές θα συνεχίσουν όλη νύχτα την προσπάθεια να σώσουν ότι μπορούν και να περιορίσουν την φωτιά,  σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό «θα είναι μία δύσκολη νύχτα με ριπές ανέμου 7-8 μποφόρ».

Τα μέτωπα

που υπάρχουν και είναι εξαιρετικά δύσκολα, είναι μεταξύ Αγνάντιας, Άνθειας, αλλά φαίβεται να πλησιάζουν και στον Αοαλό, αφού οι ριπές αλλάζουν συνέχεια την κατεύθυνση της φωτιάς. Οι ρίψεις από τα πολλά πυρισβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα σταμάτησαν και πλέον καταβάλλονται προσπάθειες να δημιουργηθούν αντιπυρικές ζώνες με μηχανήατα της Περιφέρειας και του δήμου Αλεξανδρούπολης αλλά και του Στρατού.

Υπάρχουν ζημιές σε σπίτια στο χωριό Αετοχώρι όπως έχει αναφερθεί, ενώ σε άλλα όπως η Νίψα, τα Λουτρά και η Αγνάντια είναι άγνωστο ακόμα αν υπήρξαν καταστροφές.

Μέτιος: «Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοιο μεγάλο μέτωπο»

«Η κατάσταση είναι δύσκολη, εγώ δεν έχω συναντήσει τόσο μεγάλο μέτωπο εδώ και αρκετά χρόνια που έχω εικόνα για το τι συμβαίνει στην Περιφέρειά μας», δήλωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος που βρίσκεται εδώ και ώρες στην περιοχή. «Η πρώτη προτεραιότητα όπως έχει τεθεί και πολύ σωστά από την πυροσβεστική υπηρεσία που έχει την ευθύνη και τον συντονισμό, είναι να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές και στη συνέχεια να μην κινδυνεύσουν περιουσίες. Όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι εδώ, επιχειρούν 14 εναέρια μέσα, όλα τα μηχανήματα που διέθετε η Περιφέρεια, ο δήμος, ο στρατός… είμαστε όλοι παρόντες και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Βρισκόμαστε στα Λουτρά όπου πριν από λίγο ολοκληρώθηκε και η σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου. Εκκενώθηκαν τουλάχιστον 8 οικισμοί και καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές», πρόσθεσε ο κ.Μέτιος.

«Καιγόμαστε περιμετρικά, η φωτιά γλείφει αυλές» τόνισε από την πλευρά του ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης. «Έχουμε εκκενώσει σε πρώτη φάση Πεύκα, Αετοχώρι, Νίψα και σε δεύτερη φάση Λουτρά, Άνθεια, Αρίστινο, Δωρικό και Αγνάντια. Εμείς ως πολιτική προστασία καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την οργανωμένη εκκένωση και την ασφάλεια των κατοίκων και ό,τι άλλο σημαίνει αυτό, την φιλοξενία τους, τη διανυκτέρευσή τους κτλ. Τώρα είμαστε στα Λουτρά που έχουν περικυκλωθεί από την βόρεια πλευρά τους”.

Όσο για την εκκένωση των 8 χωριών που έγινε χωρίς κανένα πρόβλημα για τους κατοίκους, κυρίως ηικιωμένους που απομακρύνθηκαν, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης επεσήμανε: “Ακόμη δεν μπορούμε να βρούμε κανένα διαθέσιμο δωμάτιο σε ξενοδοχεία για φιλοξενία καθώς είναι όλα γεμάτα. Χρησιμοποιούμε τα στρατόπεδα για να κοιμίσουμε τους δασοπυροσβέστες που έχουν έρθει για ενίσχυση και τις παιδικές κατασκηνώσεις για τους νέους. Τώρα υπάρχουν σκέψεις μήπως μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε το Οικοτροφείο» .

https://www.evros-news.gr/

The post Αλεξανδρούπολη: Νύχτα τρόμου με πολλά μέτωπα της φωτιάς και ισχυρούς ανέμους – “Μάχη” των πυροσβεστών (Βίντεο) appeared first on Dogma.

Keywords
Τυχαία Θέματα