Η Μνήμη του Οσίου Αυξεντίου στη Μητρόπολη Ιερισσού

17:20 2/11/2023 - Πηγή: dogma

Ο υπό ανέγερση Ιερός Ναός του Οσίου Αυξεντίου του Νέου στον Κάτω Σταυρό Θεσσαλονίκης πανηγύρισε με κάθε μεγαλοπρέπεια τη μνήμη του Προστάτου και Εφόρου του. Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής, Τετάρτη 25η Οκτωβρίου 2023 των Ιερών Ακολουθιών, του Όρθρου και της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ, πλαισιούμενος από τους Παν. Αρχιμ. π. Φιλόθεο Σταυρίδη εκ

της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας, π. Νήφωνα Καζάνα, π. Αλέξιο Μαράκη, π. Κύριλλο Τσερεβελάκη, π. Εφραίμ Τσόλη και π. Χρύσανθο Σαββίδη – τον και Εφημέριο της Ενορίας- τον Αιδ. Πρωτ. π. Αθανάσιο Βουρνίτη, τον Αιδ. π. Κωνσταντίνο Ισαακίδη και τους Διακόνους του π. Νικόδημο Κωτινούδη και π. Νικόλαο Τσεπίση.

Ο Προσφυγικός Λαός του Σταυρού προσήλθε για να τιμήσει τον Προστάτη του και το απότμημα των Ιερών του Λειψάνων που θησαυρίζεται στον Ιερό Ναό, το οποίο κατείχαν Χριστιανοί Κατερλιώτες, κατοικούντες στη Βαμβακιά Σερρών και προσέφεραν αρχικώς μεν στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Κάτω Σταυρού, σήμερα δε περικοσμεί τη νέα Ενορία που ο αείμνηστος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κυρός ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ίδρυσε στην έδρα του Δήμου Βόλβης. Επικεφαλής του Λαού ο επανεκλεγείς Δήμαρχος Βόλβης κ. Διαμαντής Λιάμας, ο Αντιδήμαρχος κ. Χρήστος Σαββόπουλος, ο Πρόεδρος του ΟΠΑΠ κ. Παναγιώτης Επιτρόπου, η Πρόεδρος του ΟΚΠΑΠ κα Κυριακή Τσουραλάκη, ο Πρόεδρος Α΄βάθμιας Σχολικής Επιτροπής κ. Νικόλαος Τσακίρης, η Πρόεδρος της Β΄βάθμιας Σχολικής Επιτροπής κα Σουλτάνα Παντζάκη, η Πρόεδρος του Άνω Σταυρού κ. Φανή Μαργαρίτου, υψηλόβαθμοι Αξιωματικοί, εκπρόσωποι του Διοικητού της Α΄ Ταξιαρχίας Αλεξιπτωτιστών – Καταδρομών Ρεντίνας Ταξιάρχου κ. Γεωργίου Καπράλου κ.α. Ιδιαίτερη χαρά στον Σεβασμιώτατο προξένησε το γεγονός της μετοχής στην Ευχαριστιακή Εόρτιο Σύναξη μαθητών και μαθητριών του Γυμνασίου Ρεντίνας και του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σταυρού με τους Καθηγητές τους, τους οποίους υποδέχθηκε και καλωσόρισε προ της Απολύσεως.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αρχικώς αναφέρθηκε στην αγία βιοτή του Οσίου, ο οποίος γεννήθηκε στην Άνδρο των Κυκλάδων, λίγο πριν από τα μέσα του 18ου αιώνος, περίπου το 1730. Κατόπιν τον συναντάμε ως νεωκόρο του Ιερού Ναού του Σωτήρος Χριστού, στον Γαλατά Κωνσταντινουπόλεως όπου και χειροτονείται Διάκονος, κατά τον βιογράφο του ιστορικό Καισάριο Δαπόντε. Ως Διάκονος ο Άγιος, συνέχισε ο ομιλητής, εγκαταστάθηκε στη παραθαλάσσια κωμόπολη Κατερλί της Νικομήδειας της Μικράς Ασίας, όπου ασκείται στα πνευματικά αγωνίσματα και κυρίως στην ασκητική ζωή. Αυτή του η βιοτή τον πλούτισε με ποικίλα αγιοπνευματικά χαρίσματα, η δε φήμη της αγιότητός του ξεπέρασε τα όρια του Κατερλί, ώστε πλήθος Χριστιανών να συρρέει στο Κατερλί για να ζητήσει πνευματικά βοήθεια για τα προσωπικά του προβλήματα και να απολαύσει την αντίληψη και τα θαύματα του Αγίου. Όχι μόνον ο Λαός του Θεού αλλά και άρχοντες και επίσημοι και Ιερείς και Πατριάρχες προσείρχοντο στη χάρη του, με πρώτον τον τότε Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Κύριλλο τον Ε΄, τον Αλεξανδρείας Ματθαίο, τον Κωνσταντινουπόλεως Παΐσιο, τον Χαλεπίου Γεννάδιο κ.ά.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στη στήριξη που παρείχε ο Άγιος στον Πατριάρχη Κύριλλο τον Ε΄ που νομοθέτησε τον αναβαπτισμό των προσερχομένων στην Ορθόδοξη Εκκλησία από τους Παπικούς, Διαμαρτυρομένους, και Αρμενίους, με φλογερά κηρύγματά του. Στην Ορθόδοξη αυτή διδασκαλία του Αγίου, αρωγοί ήσαν ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης, ο Άγιος Αθανάσιος ο Πάριος και ο Άγιος Μακάριος ο Νοταράς, Επίσκοπος Κορίνθου, όντας σύγχρονοί του. Αυτή του η επιλογή τον οδήγησε σε ποικίλους διωγμούς και θλίψεις, μέχρι του σημείου βιαίως να εξοριστεί από τους Τούρκους μακριά από το αγαπημένο του Κατερλί. Εσχάτως, κατέληξε ο Σεβασμιώτατος, στην Ιερά Μονή Κορνοφωλιάς Έβρου ανευρέθη η επιτάφιος πλάκα του Αγίου, στην οποία καταγράφεται ότι ο Όσιος Αυξέντιος εκοιμήθη την 25η μηνός Οκτωβρίου, ημέρα που πλέον γιορτάζεται πανηγυρικά η μνήμη του.

Περαίνοντας τον λόγο του ο Σεβασμιώτατος παρομοίασε τους Οσίους και τους Αγίους μας με άνθη και καρποφόρα δένδρα, φυτευμένα στο γεώργιο της Εκκλησίας μας, πεπληρωμένα με πνευματικούς καρπούς, κατά το ψαλμικό: «Δίκαιος ὡς φοῖνιξ ἀνθήσει, ὡσεί κέδρος ἡ ἐν τῷ Λιβάνῳ πληθυνθήσεται», δηλαδη, «Οι Δίκαιοι θα ανθούν ως ο φοίνικας και θα αυξάνουν όπως οι κέδροι του Λιβάνου» (Ψαλ. 91, 13)! Ζήτησε δε οι πιστοί ακόλουθοι του Κυρίου μας να φροντίζουμε τον εσωτερικό μας κόσμο, με τις ανάλογες πνευματικές φροντίδες και περιποιήσεις, τις αναγκαίες για να αυξηθεί και να καρποφορήσει ο έσω κόσμος μας!

Να σημειωθεί ότι ο νέος Εφημέριος της Ενορίας του Οσίου Αυξεντίου, στηριγμένος από τα πνευματικά παιδιά της Ενορίας του, συνεχίζει την ανέγερση του Ιερού Ναού του Αγίου, την ολοκλήρωση του οποίου ευχόμαστε σύντομα να φέρει εις πέρας!

The post Η Μνήμη του Οσίου Αυξεντίου στη Μητρόπολη Ιερισσού appeared first on Dogma.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μνήμη, Οσίου Αυξεντίου, Μητρόπολη Ιερισσού,mnimi, osiou afxentiou, mitropoli ierissou