Κύπρος: Μια βδομάδα για τις αρχιεπισκοπικές εκλογέ – Οι μισθοί Αρχιεπισκόπου-Μητροπολιτών και το φιλανθρωπικό έργο

10:41 11/12/2022 - Πηγή: dogma

Αντίστροφα μετράμε για τις Αρχιεπισκοπικές εκλογές της επόμενης Κυριακής 18 Δεκεμβρίου για ανάδειξη του τριπρόσωπου αρχικά και ακολούθως την εκλογή, μέσω της Ιεράς Συνόδου, του νέου Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Κύπρου.

Η γνωστοποίηση του νέου Αρχιεπισκόπου αναμένεται να γίνει μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Ο εκλεκτός της Ιεράς Συνόδου αναδεικνύεται Αρχιεπίσκοπος με 8+1 ψήφους, εάν δεν καταστεί δυνατόν αυτό, πάνε

σε δεύτερη ψηφοφορία όπου θα αναδειχθεί αυτός που παίρνει τις περισσότερες ψήφους. Αν και πάλι αν δεν υπάρξει πλειοψηφία, τελική διαδικασία είναι αυτή του κλήρου, σενάριο που μοιάζει απίθανο.

Ασκήσεις επί χάρτου και προεκλογικός «πυρετός»

Οι 6 υποψήφιοι και τα επιτελεία τους συνεχίζουν τον προεκλογικό αγώνα, προσπαθώντας να κερδίσουν όσο περισσότερους πιστούς που θα τους δώσουν το «εισιτήριο» εισόδου στο τριπρόσωπο.

Τα επιτελεία των ιεραρχών που διεκδικούν τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο επιδίδονται σε αγώνα δρόμου, με διάφορες συγκεντρώσεις και στοχευμένες εκδηλώσεις –και διαδικτυακές- σε όλες τις επαρχίες. Ανάμεσα στα όσα προβάλλονται για τη βιογραφία και την πορεία του κάθε ιεράρχη, τα επιτελεία φαίνεται να δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο.

Έγνοια των πιστών ήταν και θα είναι μεταξύ άλλων η προσφορά του εκάστοτε Αρχιεπισκόπου προς τον λαό. Εκκλησιαστικοί κύκλοι αναφέρουν ότι ορισμένες μητροπόλεις θεωρούν δυνατό τους χαρτί την καθημερινή βοήθεια που δίδουν σε αρκετούς πολίτες που το χρειάζονται και είτε λαμβάνουν οικονομική βοήθεια, είτε φαγητό που προσφέρεται από μητροπόλεις.

Στο πλαίσιο ενίσχυσης του φιλανθρωπικού έργου ιεραρχών τις τελευταίες μέρες αξιολογούνται συνεχώς αιτήματα από πολίτες που αποτείνονται για βοήθεια σε διάφορες μητροπόλεις. Κάποιοι από τους ιεράρχες όπως πληροφορείται η Cyprus Times δίδουν ακόμη και από τον προσωπικό τους μισθό βοήθεια στον λαό.

 Ο μισθός που λαμβάνει μηνιαίως ο Αρχιεπίσκοπος και οι Μητροπολίτες

Ποσά καθόλου ευκαταφρόνητα λαμβάνουν τόσο ο Προκαθήμενος της εκκλησίας της Κύπρου, όσο και οι μητροπολίτες.

Όπως έγκυρα πληροφορείται η Cyprus Times ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος λαμβάνει 5,000 ευρώ μηνιαίως και 3,000 ευρώ ο κάθε μητροπολίτης. Τα ποσά αυτά παρέχονται με ένα ποσοστό από τα ταμεία της εκκλησίας και άλλο ποσοστό που συνεισφέρει το κράτος.

The post Κύπρος: Μια βδομάδα για τις αρχιεπισκοπικές εκλογέ – Οι μισθοί Αρχιεπισκόπου-Μητροπολιτών και το φιλανθρωπικό έργο appeared first on Dogma.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κύπρος, Αρχιεπισκόπου-Μητροπολιτών,kypros, archiepiskopou-mitropoliton