Ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος νέος Μητροπολίτης Ντένβερ

22:36 14/5/2024 - Πηγή: dogma

Κατά την ψηφοφορία ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος, ο οποίος υπηρετεί στη Μητρόπολη Ντένβερ ως πρωτοσύγκελος έλαβε οκτώ  ψήφους, ο Επίσκοπος Ζήλων Σεβαστιανός πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Ατλάντας δύο και ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Νίκας ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας Αγίας Τριάδος στο Σολτ Λέικ Σίτυ της Γιούτα έλαβε δύο.

Υπέρ της υποψηφιότητας του Επισκόπου Κωνσταντίνου είχαν στείλει επιστολές το Μητροπολιτικό

Συμβούλιο και ο Ιερατικός Σύνδεσμος της Μητρόπολης Ντένβερ.

Ο «Εθνικός Κήρυκας» είχε εξαγγείλει στην έκδοσή του στις 3 Μαΐου 2024 την εκλογή του Επισκόπου Σασίμων Κωνσταντίνου σε Μητροπολίτη Ντένβερ, έχοντας γράψει ανάμεσα στα άλλα και τα εξής: «Εχει οριστεί να συνεδριάσει η Επαρχιακή Σύνοδος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, τη Δευτέρα 13 Μαΐου 2024, προκειμένου να καταρτίσει το τριπρόσωπο για την εκλογή Μητροπολίτη για την πλήρωση της χηρεύουσας Μητρόπολης Ντένβερ, έπειτα από την παραίτηση του Μητροπολίτη Ησαΐα, όπως έγραψε λεπτομερώς ο «Εθνικός Κήρυκας» στις 23 Μαρτίου. Ο κ. Ησαΐας εκλέχτηκε στην πάλαι ποτέ διαλάμψασα Μητρόπολη Λύστρων. Ο καταρτισμός του τριπροσώπου θα γίνει από τον υπάρχοντα κατάλογο προς αρχιερατεία.

Πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα» αναφέρουν ότι τόσο ο Σύνδεσμος των Ιερέων, όσο και το Μητροπολιτικό Συμβούλιο της Μητρόπολης Ντένβερ, ζητούν να εκλεγεί ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος, ο οποίος από την ημέρα της επισκοποίησής του υπηρετεί ως πρωτοσύγκελος στη Μητρόπολη Ντένβερ, έχοντας ουσιαστικά την ολοκληρωτική ευθύνη καθότι ο Μητροπολίτης Ησαΐας είχε εγκαταλείψει προ πολλού τη Μητρόπολη και διαμένει στο Μοναστήρι των Αρχαγγέλων στην πόλη Kendalia (Κεντάλια) στο Τέξας.

Η εκλογή του Επισκόπου Κωνσταντίνου αναμένεται να γίνει κατά τη συνεδρίαση της επόμενης Συνόδου του Φαναρίου, η οποία ξεκινά την Παρασκευή 17 Μαΐου.

Τονίζεται πως προτού ακόμα ολοκληρωθεί η συνεδρίαση της Επαρχιακής Συνόδου τη Δευτέρα η Αρχιεπισκοπή κυκλοφόρησε  το ανακοινωθέν «για να μην προλάβουν κάποιοι άλλοι» όπως ελέχθη χαρακτηριστικά εξυπονοώντας τον «Εθνικό Κήρυκα».

Ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος, πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Ντένβερ. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΝΤΕΝΒΕΡ
Εν τω μεταξύ, εκ παραδρομής κάποιος εκ των Συνοδικών Μητροπολιτών ψήφισε και τον Αρχιεπίσκοπο Καναδά Σωτήριο για Μητροπολίτη Ντένβερ.

Ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος Μώραλης γεννήθηκε στη Βαλτιμόρη Μέριλαντ το 1966, εκ γονέων Παναγιώτη γεννηθέντος στην Αθήνα από γονείς πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και Σάρας γεννηθείσας στην πόλη Μόμπιλ της Αλαμπάμα, της οποίας η οικογένεια καταγόταν από την Πάτμο και την Αίγυπτο. Από την ηλικία των εννέα ετών άρχισε να υπηρετεί ως ιεροπαίδι μέσα στο Ιερό Βήμα υπό τον αείμνηστο π. Κωνσταντίνο Μονιό. Το 1988 εισήλθε στο Ελληνικό Κολέγιο και τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης. Το 1996 χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος από τον αείμνηστο Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης Σίλα, ενώ το έτος 2002 ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής Δημήτριος του απένειμε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη και τον διόρισε ιερατικό προϊστάμενο του Καθεδρικού Ναού του Ευαγγελισμού στη Βαλτιμόρη. Επίσκοπος Σασίμων εκλέχτηκε στις 22 Ιουλίου 2022 και έκτοτε υπηρετεί ως πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Ντένβερ.

Το ανακοινωθέν της Αρχιεπισκοπής έχει ως εξής:

«Νέα Υόρκη, 13 Μαΐου 2024.

Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος προήδρευσε σήμερα της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου που συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στην αρχή ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε θερμά τον Σεβ. Μητροπολίτη Ναθαναήλ για την ποιμαντική μέριμνα και τοποτηρητεία της Ι. Μητροπόλεως Ντένβερ και εισηγήθηκε την κατάρτιση για την πλήρωση της χηρευούσης Ι. Μητροπόλεως Ντένβερ.

Η μυστική ψηφοφορία έγινε με βάση τον (15 Ιουνίου 2023) εγκριθέντα από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ισχύοντα Κατάλογο των Εκλογίμων προς αρχιερατεία Κληρικών, ως ορίζει το άρθρο 14 του ισχύοντος Συντάγματος της Ι. Αρχιεπισκοπής.

Το τριπρόσωπο για την Ιερά Μητρόπολη Ντένβερ διαμορφώθηκε ως εξής:

Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σασίμων κ. Κωνσταντίνος με οκτώ ψήφους.

Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ζήλων κ. Σεβαστιανός με δύο ψήφους.

Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Γεώργιος Νίκας με δύο ψήφους.

Το τριπρόσωπο υποβλήθηκε σήμερα διά σχετικού γράμματος του Αρχιεπισκόπου στην Α. Θ. Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο και στην περί Αυτόν Αγία και Ιερά Σύνοδο, με την παράκληση όπως βάσει αυτού γίνει η εκλογή του νέου Μητροπολίτου.

Στη συνέχεια, η Ι. Επαρχιακή Σύνοδος ασχολήθηκε με την τρέχουσα αλληλογραφία σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη».

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας

The post Ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος νέος Μητροπολίτης Ντένβερ appeared first on Dogma.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος, Μητροπολίτης Ντένβερ,episkopos sasimon konstantinos, mitropolitis ntenver