Συμπόσιο Εκκλησιαστικού Δικαίου στο Μέγαρο του Πατριαρχείου Ρουμανίας

23:13 20/9/2023 - Πηγή: dogma

Στο Μέγαρο του Πατριαρχείου στο Βουκουρέστι, την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν οι συνεδρίες εργασίας του Συμποσίου Εκκλησιαστικού Δικαίου «Κανονική Θεολογία και Εκκλησιαστικό Δίκαιο στην Ορθοδοξία: η συμβολή του ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ Dr. Liviu Stan (1910-1973)». 

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν επί δύο ημέρες καθηγητές Εκκλησιαστικού Δικαίου, ειδικοί και διδακτορικοί φοιτητές του κλάδου, οι οποίοι θα αναδείξουν τη μεγάλη συμβολή του π. Καθ. Δρ. Liviu Stan για την ανάπτυξη της κανονικής θεολογίας και των σπουδών του εκκλησιαστικού δικαίου. Οι εργασίες

της επιστημονικής συνάντησης θα ολοκληρωθούν το απόγευμα της Πέμπτης 21 Σεπτεμβρίου.

Στα εγκαίνια του συμποσίου, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Μεγάρου του Πατριαρχείου, ο Καθ. Δρ. Γεώργιος Grigoriță, από την Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Βουκουρεστίου, απηύθυνε χαιρετισμό στους συμμετέχοντες στην επιστημονική εκδήλωση και στη συνέχεια , ο Καθηγητής δρ. Ștefan Buchiu, εφημέριος της Μητρόπολης, διάβασε το μήνυμα του Πατριάρχη κ. Δανιήλ που απέστειλε με την ευκαιρία αυτή, με τίτλο « Πατήρ καθ. παν. Δρ. Liviu Stan (1910-1973): ένας λόγιος θεολόγος και ένας δημιουργικός δάσκαλος ». 

Στη συνέχεια, ο Δρ. Ciprian Olinici, απηύθυνε ένα συγχαρητήριο λόγο εκ μέρους του ιδρύματος που εκπροσωπεί, επισημαίνοντας τη δραστηριότητα του ιερέα καθηγητή Liviu Stan: «Όλες οι περίοδοι κατά τις οποίες ο ιερέας καθηγητής Liviu Stan εργάστηκε στο Υπουργείο Θρησκευμάτων, αντίστοιχα στο State Department για τις Θρησκείες, ήταν σίγουρα από τις πιο προβληματικές, σύνθετες και ευαίσθητες στην ιστορία των σχέσεων μεταξύ κράτους και θρησκειών στη χώρα μας. Η γνώση των προσωπικοτήτων που συμμετείχαν στην ιστορία των σχέσεων κράτους-λατρείας και συνέβαλαν ενεργά στον καθορισμό των αρχών οργάνωσης και λειτουργίας των λατρειών σε δύσκολες ιστορικές περιόδους είναι καθήκον όλων μας, όλων μας που ζούμε σήμερα πλήρως την ελευθερία να εκδηλώνουμε θρησκευτική πίστη. 

Ακολούθησε ο π. Irimie Marga, από τη Σχολή Ορθόδοξης Θεολογίας στο Sibiu, ο οποίος διάβασε ένα υποβλητικό μήνυμα, που έστειλε η Ileana Fendt, κόρη του πατέρα του καθηγητή Dr. Liviu Stan: «Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση ανακάλυψα ότι διοργανώνεται συμπόσιο στο Βουκουρέστι με την ευκαιρία της 50ής επετείου από τον θάνατο του πατέρα μου, Καθ. Δρ. Liviu Stan. Αυτό το γεγονός μου δημιούργησε ιδιαίτερη συγκίνηση και θυμήθηκα τις ευτυχισμένες στιγμές που ήμασταν μαζί. Ήμασταν μια υπέροχη οικογένεια, με γονείς σαν αγίους, που μας μεγάλωσαν με πνεύμα πίστης και αλήθειας. Τους φυλάμε σε ευσεβή μνήμη. Δυστυχώς, ο κομμουνισμός κατέστρεψε την οικογένειά μας, αναγκάζοντάς μας να φύγουμε από τη χώρα. Οι γονείς υπέφεραν πολύ, έχοντας να υπομείνουν πολλές δυσκολίες. (… ) Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου στον Πατριάρχη κ. Δανιήλ και σε όλους τους θεολόγους από το Βουκουρέστι, το Σιμπίου και τη χώρα, που οργάνωσαν αυτό το υπέροχο συμπόσιο. Αιωνία του η μνήμη».

The post Συμπόσιο Εκκλησιαστικού Δικαίου στο Μέγαρο του Πατριαρχείου Ρουμανίας appeared first on Dogma.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Συμπόσιο Εκκλησιαστικού Δικαίου, Μέγαρο, Πατριαρχείου Ρουμανίας,sybosio ekklisiastikou dikaiou, megaro, patriarcheiou roumanias