Ανυποχώρητες οι τιμές στα τρόφιμα – Αύξηση 1,8% μέσα σε ένα μήνα

Στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν μέσα στην εβδομάδα από την ΕΛΣΤΑΤ υποδεικνύουν πως ο πληθωρισμός στα είδη διατροφής είναι τετραπλάσιος συγκριτικά με την αύξηση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή, ενώ ο η αποκλιμάκωση αυτής της κατάστασης είναι αβέβαιη χρονικά.

Από τον Απρίλιο μέχρι τον Μάιο, δηλαδή μέσα σε ένα μήνα, οι τιμές των τροφίμων, οι οποίες σε ετήσια βάση «τρέχουν» με 11,6%, αυξήθηκαν κατά 1,8%. Από τα στοιχεία προκύπτει πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ όλων των ομάδων αγαθών και υπηρεσιών που συγκροτούν

τον γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή.

Τα τελευταία δύο χρόνια οι τιμές στην κατηγορία «διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» ανεβαίνουν διαρκώς, ενώ σε τρεις περίπου εβδομάδες (σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες) σταματάει και το καλάθι του νοικοκυριού.

Ο τουρισμός είναι ένας ακόμα παράγοντας διατήρησης των υψηλών τιμών οι οποίες θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα για αρκετό καιρό ακόμα.

Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα αβγά και τα γαλακτοκομικά είχαν τον Μάιο αύξηση 18%, δηλαδή 6,5 φορές πάνω από τον μέσο πληθωρισμό. Τον Απρίλιο η αύξηση που κατέγραφε η ΕΛΣΤΑΤ για τα ίδια προϊόντα ήταν 19,1%, τον Μάρτιο 23,1%, τον Φεβρουάριο 25,2%, τον Ιανουάριο 25% και τον Δεκέμβριο 25,6%.

Το ψωμί και τα δημητριακά, οι τιμές των οποίων έχουν επίσης εκτιναχθεί, σημείωσαν αύξηση τον Μάιο 11,1%, έναντι αύξησης 13,8% τον Απρίλιο, 15,6% τον Μάρτιο, 16,8% τον Φεβρουάριο, 18,6% τον Ιανουάριο και 18,7% τον Δεκέμβριο του 2022.

Τα βρώσιμα λίπη και τα έλαια εμφάνισαν αύξηση τιμών κατά 15,8%, έναντι αύξησης 16,2% τον Απρίλιο, 17,5% τον Μάρτιο, 22,9% τον Φεβρουάριο, 23,1% τον Ιανουάριο και 21,7% τον Δεκέμβριο του 2022.

Παράλληλα, οι τιμές των κρεάτων σημείωσαν αύξηση της τάξης του 11,9% έναντι αύξησης 12% τον Απρίλιο, 19,8% τον Μάρτιο, 20% το Φεβρουάριο, 19,3% τον Ιανουάριο και 17,8% τον Δεκέμβριο.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύεται πως τα ελληνικά νοικοκυριά, ξοδεύουν πάνω από το 20% του εισοδήματός τους για είδη διατροφής, ενώ για το φτωχότερο 20% του πληθυσμού η κατάσταση είναι ακόμη πιο δυσβάσταχτη αφού και το ποσοστό του εισοδήματός τους που αντιστοιχεί στις αγορές βασικών προϊόντων πρώτης ανάγκης πλησιάζει το 30%.

Πηγή: οt.gr

Keywords
Αναζητήσεις
anypochorites-oi-times-sta-trofima--afxisi-18-mesa-se-ena-mina.htm
Τυχαία Θέματα