Έρχεται νέα ΚΥΑ για τις εγκαταστάσεις τροφίμων – Κάθε πότε θα ελέγχονται με βάση την επικινδυνότητα

Στην τελική ευθεία για την έκδοσή της έχει μπει η Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την κατάταξη εγκαταστάσεων τροφίμων σε κατηγορίες επικινδυνότητας και για τη συχνότητα επιθεώρησης τέτοιων εγκαταστάσεων.

Για την ακρίβεια, πρόκειται για σχέδιο Απόφασης που καθορίζειτη μέθοδο κατάταξης των επιχειρήσεων τροφίμων σε κατηγορίες επικινδυνότητας μεβάση την αξιολόγηση κινδύνου, έτσι ώστε ο επίσημος έλεγχος να διενεργείται με τησυχνότητα που πρέπει.

Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται η αποτελεσματικότητα τωνελέγχων ενώ θεωρείται ότι η κατηγοριοποίηση των επιχειρήσεων τροφίμων βάσει τουεπιπέδου του

κινδύνου αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την οργάνωση τωνελέγχων, που αποσκοπεί να τους καταστήσει περισσότερο στοχευμένους.

Έτσι, η κατάταξη των επιχειρήσεων τροφίμων σε κατηγορίεςεπικινδυνότητας θα γίνεται με κριτήριο αφενός την εγγενή επικινδυνότητα της επιχείρησης (είδος τροφίμων, χρήση τους,ειδικοί παράγοντες επικινδυνότητας, μέγεθος δραστηριότητας, όγκος παραγωγήςκ.ά.) και αφετέρου τη δυναμικήεπικινδυνότητα της επιχείρησης (εσωτερικά συστήματα διαχείρισης κινδύνων,συστήματα ποιότητας, συμμόρφωση στα αποτελέσματα προηγούμενων ελέγχων, τυχόνεμπλοκή της επιχείρησης σε προηγούμενα περιστατικά παραπλάνησης κ.ά.).

Όλα τα κριτήρια θα λαμβάνονται υπόψη για να διαμορφωθεί ησυνολική βαθμολογία της επιχείρησης. Πρόκειται στην πραγματικότητα για ένασύστημα βαθμολόγησης με παραμέτρους και συντελεστές βαρύτητας από το οποίο θαπροκύπτει η κατηγορία επικινδυνότητας της επιχείρησης και η ενδεδειγμένησυχνότητα επίσημων ελέγχων.

Αναλόγως της κατάταξης μιας επιχείρησης στην κατηγορίαυψηλής, μέσης, χαμηλής επικινδυνότητας προσδιορίζεται και η συχνότητα ελέγχου:6-18 μήνες, 12-24 μήνες και 18-36 μήνες αντιστοίχως.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο Απόφασης έχει εγκρίνει και ο ΕΦΕΤ.

Η μέθοδοςβαθμολόγησης

Πρέπει να σημειωθεί ότι για την έννοια της εγγενούςεπικινδυνότητας που αφορά η Απόφαση, οι δραστηριότητες: τεμαχισμός κρέατος,επεξεργασία υποπροϊόντων, ψυκτικές αποθήκες ζωικών προϊόντων, μεταφορά τροφίμωνζωικής προέλευσης, σούπερ μάρκετ, εστιατόρια, ψητοπωλεία, καντίνες, κρεοπωλεία,κατατάσσονται στην κλίμακα της Μέσης επικινδυνότητας. Οι επιχειρήσεις τωνκλάδων αυτών ξεκινούν δηλαδή από τους έξι (6) βαθμούς και από εκεί και πέρα, μεσυνυπολογισμό των υπολοίπων κριτηρίων, προκύπτει για κάθε επιχείρησηεξατομικευμένα η βαθμολογία της και η κατάταξή της σε κατηγορία κινδύνου καισυχνότητα ελέγχου.

Δραστηριότητες όπως η παραγωγή παρασκευασμάτων κρέατος, ο τεμαχισμός πουλερικών-παρασκευάσματα πουλερικών, τα προϊόντα με βάση το κρέας, ανήκουν στην κλίμακα της Υψηλής επικινδυνότητας – ξεκινούν δηλαδή από τους εννέα (9) βαθμούς στους οποίους για κάθε επιχείρηση προστίθεται η βαθμολογία των λοιπών κριτηρίων προκειμένου να καθοριστεί η συχνότητα ελέγχου.

Κλείνουμε αναφέροντας ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις της Υπουργικής Απόφασης που αναμένεται να εκδοθεί, βαθμολογία 21-30 σημαίνει συχνότητα ελέγχων κάθε 6-18 μήνες, βαθμολογία 13-20 σημαίνει ελέγχους κάθε 12-24 μήνες και βαθμολογία 6-12 σημαίνει ελέγχους κάθε 18-36 μήνες.

The post Έρχεται νέα ΚΥΑ για τις εγκαταστάσεις τροφίμων – Κάθε πότε θα ελέγχονται με βάση την επικινδυνότητα appeared first on MeatNews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα