Γιατί οι αναλυτές προτείνουν συγκρατημένη αύξηση στην προσφορά κρέατος πουλερικών

Σχετική ανάκαμψη αναμένεται ότι θα δει τους επόμενους μήνες ηπαγκόσμια αγορά κρέατος πουλερικών, αν και η αισιοδοξία οφείλει να είναισυγκρατημένη, καθώς οι συνθήκες παραμένουν εύθραυστες.

Αυτό είναι το συμπέρασμα της τριμηνιαίας έκθεσης που εκδίδειγια τις αγορές κρέατος η ολλανδική τράπεζα Rabobank.

Οι ευαίσθητοι παράγοντες που δημιουργούν προβληματισμό είναιη συνθήκη υπερπροσφοράς σε πολλές αγορές, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ και ηΝότιος Αφρική.

Στην ουσία, μόνο η πληγείσα από την Αφρικανική Πανώλη των ΧοίρωνΚίνα και το Μεξικό, αλλά και η Βραζιλία (όπου συνδυάζεται μείωση της προσφοράςμε την αυξημένη εξαγωγική ζήτηση) δείχνουν σχετικά καλές επιδόσεις, την ίδιαστιγμή που άλλες αγορές αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπερπροσφοράς.

Συνεπώς, λένε οι αναλυτές της Rabobank, στην προσφορά βρίσκεται το κλειδί για την επάνοδο του κλάδου στην κερδοφορία κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019. Πλεονέκτημα για τον κλάδο του κρέατος πουλερικών θα είναι η αύξηση στις τιμές του χοιρινού λόγω της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων που έπληξε την Κίνα. Στα θετικά και ο περιορισμένος κίνδυνος αύξησης στην τιμή των ζωοτροφών δεδομένης της αναμενόμενης καλής προσφοράς δημητριακών στην Ευρώπη και τη Λατ. Αμερική. Αυτό μάλιστα ίσως αντισταθμίσει την περιορισμένη προσφορά στη βορειοαμερικανική ήπειρο.

Μολονότι κυκλοφορούσε ευρέως η άποψη πως η Κίνα θα απογειώσει την κατανάλωση κρέατος πουλερικών εξαιτίας της περιορισμένης προσφοράς χοιρινού (λόγω Αφρικανικής Πανώλους), δεν φαίνεται να την ενστερνίζονται πλήρως οι αναλυτές της Rabobank, που σημειώνουν ότι η Κίνα αγοράζει σχετικά μικρές ποσότητες από την παγκόσμια αγορά και ειδικά φτερούγες και πόδια. «Το στήθος δεν προτιμάται στην Κίνα, και παρόλο που η ζήτηση για εγχωρίως παραγόμενο κρέας από στήθος κοτόπουλου μπορεί να αυξηθεί, δεν θα υπάρξει σοβαρή ζήτηση για εισαγωγές τέτοιων τεμαχίων, μια και η διαφορά τιμής είναι πολύ μεγάλη». Το θέμα είναι ότι αυτό ακριβώς το μέρος του κοτόπουλου ενδιαφέρει τις μεγάλες εξαγωγικές εταιρείες γιατί αφήνει περισσότερο κέρδος...

Keywords
Τυχαία Θέματα