Η επιστημονική “αποκατάσταση” του κόκκινου κρέατος

Η ομάδα ακαδημαϊκών από ολόκληρο τον κόσμο συμπεριλαμβανομένου του καθηγητή Πέερ Έντερερ, επανέφερε τη Διακήρυξη του Δουβλίνου*, η οποία δηλώνει ότι τα συστήματα κτηνοτροφίας είναι «εξαιρετικά πολύτιμα για την κοινωνία για να γίνουν θύμα της απλοποίησης και του ανταγωνισμού». Ο δρ Έντερερ είναι επίσης συνιδρυτής και διευθυντής του GOALSciences, του Παγκόσμιου Παρατηρητηρίου Επιστημών Ζωικής Ζωής, του οποίου η αποστολη είναι να ερευνά και να κοινοποιεί επιστημονικά στοιχεία σχετικά με το ρόλο των ζώων στο παγκόσμιο σύστημα τροφίμων.

«Η συντριπτική πλειονότητα των επιστημόνων είναι θετικοί

σχετικά με τον διατροφικό, οικολογικό, περιβαλλοντικό και ηθικό ρόλο του κόκκινου κρέατος στην κοινωνία», είπε ο δρ Έντερερ μιλώντας στον Οργανισμό Προώθησης της Κρέατος της Ουαλίας (Hybu Cig Cymru- Meat Promotion Wales- HCC), ενόψει της Μεγάλης Βρετανικής Εβδομάδας Βόειου Κρέατος (23 - 30 Απριλίου). Πρόκειται για μια εβδομαδιαία γιορτή του τοπικού βοείου κρέατος -συμπεριλαμβανομένου του Welsh Beef – με άξονα τη γεύση, την ποιότητα αλλά και τη βιωσιμότητα του κρέατος.

Ο δρ Έντερερ ο οποίος ήταν ο κεντρικός ομιλητής στο ετήσιο συνέδριο HCC αναφέρθηκε και ένα άρθρο στο Lancet που συνδέει τους θανάτους με το κόκκινο κρέας και το οποίο αποδείχθηκε λάθος. Η αναθεώρησή του, μάλιστα, έγινε αποδεκτή από τους συγγραφείς και τους εκδότες. Το ίδιο συνέβη και με ένα πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, το οποίο προτείνει περιορισμό της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος. Είχε, όμως, τελικά αποδοκιμαστεί. «Αυτή η ίδια πληροφορία έχει αναδημοσιευτεί ξανά και ξανά και ξανά - και όμως η επιστημονική κοινότητα τις έχει διαψεύσει ξανά και ξανά και ξανά», είπε ο καθηγητής Ederer και συνέχισε: «Πρέπει να αναρωτηθούμε πώς γίνεται να συνεχίζουν να δημοσιεύουν αυτές τις ανοησίες; Είναι πάντα πρωτοσέλιδα ειδήσεων σε όλα τα επιστημονικά περιοδικά και στη συνέχεια επίσης στα κύρια μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο, οι μελέτες που το απομυθοποιούν, λοιπόν, φαίνεται να θάβονται σε κάποιο επιστημονικό και ακαδημαϊκό υλικό που δεν βλέπει ποτέ το φως της δημοσιότητας. Δεν μπορώ να σας δώσω μια απάντηση, αλλά στο πλαίσιο της Διακήρυξης του Δουβλίνου εργαζόμαστε για να καταλάβουμε γιατί συμβαίνει αυτό και να κάνουμε γνωστούς αυτούς τους λόγους. Το άπαχο κόκκινο κρέας είναι γεμάτο με απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα και όταν συνδυάζεται με άλλα υγιεινά συστατικά, συμβάλλει στην καλή υγεία ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής».

*Η Διακήρυξη του Δουβλίνου προήλθε από συζητήσεις που αφορούν τον κρίσιμο ρόλο του κρέατος στην κοινωνία κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Συνόδου του Οκτωβρίου 2022 «Ο Κοινωνικός Ρόλος του Κρέατος - Τι λέει η Επιστήμη», που διοργάνωσε το Teagasc στο Δουβλίνο και γίνεται όλο και πιο επιδραστική καθώς έχει υπογραφεί από σχεδόν 1.000 επιστήμονες παγκοσμίως. Στις 12 Απριλίου 2023, η Ομάδα Εργασίας για τα Ζώα (ATF) και ο Βέλγικος Σύνδεσμος για την Επιστήμη και την Τεχνολογία του Κρέατος (BAMST) διοργάνωσαν ένα συμπόσιο στις Βρυξέλλες με τίτλο «Ο Ρόλος του Κρέατος στην Κοινωνία: παρουσίαση της Διακήρυξης του Δουβλίνου των Επιστημόνων» για να επικοινωνήσουν τα βασικά ευρήματα της Συνόδου του Δουβλίνου στους ενδιαφερόμενους, τους πολιτικούς και τους δημοσιογράφους του Βρυξελλών.

Keywords
Αναζητήσεις
i-epistimoniki-apokatastasi-tou-kokkinou-kreatos.htm
Τυχαία Θέματα
“αποκατάσταση”,“apokatastasi”