Κρούσμα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών στη Σκοτία

Η κυβέρνηση της Σκοτίας επιβεβαίωσε, το σαββατοκύριακο, ένα κρούσμα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών (ΣΕΒ), γνωστή και ως νόσος των τρελών αγελάδων. Εντοπίστηκε σε μια φάρμα στο Ayrshire, στα νοτιοδυτικά της χώρας. Αν και ελάχιστες λεπτομέρειες έχουν δημοσιοποιηθεί, έχει γίνει σαφές ότι τόσο η κυβέρνηση της Σκοτίας όσο και η αγροτική κοινότητα σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζουν το θέμα με εξαιρετική σοβαρότητα.

«Μετά την επιβεβαίωση ενός κρούσματος σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας στο Ayrshire, η κυβέρνηση της Σκοτίας και αρμόδιοι φορείς ανέλαβαν άμεσα και

δραστικά μέτρα για την προστασία της κτηνοτροφίας», δήλωσε ο Τζιμ Φέρλι, υπουργός Γεωργίας της Σκοτίας. «Το γεγονός ότι εντοπίσαμε αυτό το μεμονωμένο κρούσμα τόσο γρήγορα είναι απόδειξη ότι έλεγχοί μας για τον εντοπισμό της συγκεκριμένης ασθένειας λειτουργεί αποτελεσματικά».

Σε απάντηση στην ανακοίνωση αυτού του επιβεβαιωμένου κρούσματος, ο Μάρτιν Κένεντι, πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτών της Σκοτίας (NFUS) δήλωσε:

«Αν και είναι δικαιολογημένη η ανησυχία των αγροτών για το κρούσμα, το πρόγραμμα ελέγχων λειτούργησε άμεσα και εντοπίστηκε εγκαίρως. Όσοι επηρεάζονται από την υπόθεση σε επίπεδο εκμετάλλευσης θα κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν τις κτηνιατρικές αρχές στις έρευνές τους και σε κάθε απαιτούμενο εντοπισμό ζώων. Εάν η NFU Scotland μπορεί να βοηθήσει τους αγρότες που επηρεάζονται με οποιονδήποτε τρόπο, τότε είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε».

Η ανησυχία στην οποία αναφέρεται ο Μ. Κένεντι στη δήλωσή του αφορά την τελευταία μεγάλη επιδημία ΣΕΒ στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη δεκαετία του 1990. Το ξέσπασμα ήταν τόσο σοβαρό που επιβεβαιώθηκε ότι 180.000 βοοειδή είχαν μολυνθεί από την ασθένεια και συνολικά 4,4 εκατομμύρια βοοειδή σφαγιάστηκαν για να αποφευχθεί ακόμα περισσότερο η εξάπλωση. Το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρήθηκε τελικά απαλλαγμένο από τον ιό της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας τον Αύγουστο του 1999, όταν άρθηκε η απαγόρευση εξαγωγής βρετανικού βοείου κρέατος.

«Στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου, περίπου 100.000 τεστ ΣΕΒ πραγματοποιούνται ετησίως στη Μεγάλη Βρετανία. Η ανίχνευση αυτής της μεμονωμένης περίπτωσης καταδεικνύει την αποτελεσματικότητα στο πρόγραμμα και τα αυστηρά μέτρα ελέγχου που έχουμε. Όπως έχει γίνει σαφές, δεν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια των τροφίμων ή την ανθρώπινη υγεία σε κανένα μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε η Christine Middlemiss, επικεφαλής κτηνιατρικής υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Κυβερνητικά στελέχη και εμπειρογνώμονες του κλάδου προσπάθησαν γρήγορα να καθησυχάσουν τους αγρότες αλλά και τον κόσμο ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης για τον περιορισμό αυτής της νέας επιδημίας.

«Συνεργαζόμαστε στενά με την Υπηρεσία Υγείας Ζώων και Φυτών και άλλους εταίρους για να προσδιορίσουμε από πού προήλθε η ασθένεια», δήλωσε η Σίλα Βόας, επικεφαλής κτηνίατρος για την κυβέρνηση της Σκοτίας. «Θέλω να διαβεβαιώσω τόσο τους αγρότες όσο και το κοινό ότι ο κίνδυνος που σχετίζεται με αυτήν την μεμονωμένη περίπτωση είναι ελάχιστος».

Επικίνδυνη για τους ανθρώπους η νόσος;

Στην ερώτηση εάν η νόσος των τρελών αγελάδων (ΣΕΒ) είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο, η απάντηση είναι η εξής: Οι άνθρωποι μπορούν να προσβληθούν από μια παραλλαγή της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών (ΣΕΒ). Αυτή η παραλλαγή ονομάζεται νόσος Creutzfeldt-Jakob (vCJD). Η παραλλαγή προσβάλλεται από τον άνθρωπο μέσω της κατανάλωσης βοείου κρέατος από αγελάδα μολυσμένη με ΣΕΒ. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) τόσο το vCJD όσο και η ΣΕΒ δεν είναι μεταδοτικές, πράγμα που σημαίνει ότι ένα άτομο ή μια αγελάδα δεν μπορεί να το κολλήσει από το να βρίσκεται κοντά σε μολυσμένο άτομο ή αγελάδα. Έρευνα από το FDA δείχνει επίσης ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να μολυνθούν μέσω της κατανάλωσης γάλακτος ή της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων.

Σχετικά με τη Σκοτία, πιστεύεται ότι πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό και ως εκ τούτου δεν θα έχει καμία επίπτωση στη βιομηχανία τροφίμων. Ωστόσο, αυτό η κατάσταση θα άλλαζε φυσικά εάν η επιδημία εξαπλωθεί.

Πηγή: foodnavigator.com

Keywords
Αναζητήσεις
krousma-spongodous-egkefalopatheias-ton-vooeidon-sti-skotia.htm
Τυχαία Θέματα