Μείωση παραγωγής βόειου κρέατος στην Ε.Ε.

Σύμφωνα με την έκθεση Ε.Ε. σχετικά με τις φθινοπωρινές βραχυπρόθεσμες προβλέψεις, το 2022, η παραγωγή βοείου κρέατος θα μειωθεί κατά 0,6%, η παραγωγή χοιρινού κρέατος στην Ε.Ε. κατά 5% και η παραγωγή πουλερικών στην Ε.Ε. κατά 0,9%.

Οι υψηλές τιμές δεν αφήνουν ανεπηρέαστες τις εξαγωγές των προϊόντων κρέατος, έχοντας ως αποτέλεσμα μειώσεις κατά 1%, 17% και 2,2% το 2022 για το βόειο κρέας, το χοιρινό κρέας και τα πουλερικά, αντίστοιχα.

Όπως αναφέρει η έκθεση ο ζεστός και ξηρός καιρός

του φετινού καλοκαιριού όχι μόνο προκάλεσε θερμικό στρες στις αγελάδες, αλλά οδήγησε επίσης σε χαμηλότερη διαθεσιμότητα και ποιότητα χόρτου για ζωοτροφή.

Η πανώλη των χοίρων, η γρίπη των πτηνών και οι υψηλές τιμές των εισροών επιβαρύνουν την παραγωγή κρέατος της Ε.Ε., ενώ αυξάνονται και οι τιμές του κρέατος. Η παραγωγή χοιρινού κρέατος στην Ε.Ε. αναμένεται να μειωθεί κατά 5% το 2022.

Όσον αφορά τις ζωοτροφές, οι αγρότες προκειμένου να αντιμετωπίσουν την έλλειψή τους έχουν καταφύγει στη μείωση των κοπαδιών τους. Αυτό, όμως, θα έχει ως αποτέλεσμα, η ετήσια συλλογή γάλακτος στην Ε.Ε. να μειωθεί κατά 0,5%.

Το 2023 δεν αναμένεται περισσότερο ευοίωνο, μια που ειδικά για τους γαλακτοπαραγωγούς θα είναι μια δύσκολη χρονιά, αφού αντιμετωπίζουν υψηλότερο κόστος εισροών και μικρότερη διαθεσιμότητα ζωοτροφών. Ταυτόχρονα, αναμένεται και η ζήτηση από τους καταναλωτές να μειωθεί λόγω των ανατιμήσεων της τιμής των τροφίμων, γενικότερα.

Πηγή: agriculture.ec.europa.eu

Keywords
Τυχαία Θέματα