Otto Wichterle: 108 χρόνια από τη γέννηση του εφευρέτη των φακών επαφής

Στις 27 Οκτωβρίου 1913 γεννήθηκε στην Τσεχοσλοβακία ένας άνθρωπος που έμελλε να συνδεθεί με εκατομμύρια άγνωστους ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη λόγω μια μικρής αλλά επαναστατικής εφεύρεσης, των μαλακών φακών επαφής. Εάν ήταν αλλιώς τα πράγματα ο Ότο Βίχτερλε (Otto Wichterle) θα γινόταν βαθύπλουτος, όμως το ότι ζούσε στην κομμουνιστική Τσεχοσλοβακία δεν του έδωσε αυτή την ευκαιρία.

Η ευρεσιτεχνία του που έκανε πλουσιότερο το κρατικό θησαυροφυλάκιο πουλήθηκε στις ΗΠΑ και ο ίδιος εκδιώχθηκε από μέλος του Κοινοβουλίου και εξαιρέθηκε

από όλες τις διαπραγματεύσεις σχετικά με την κατοχύρωση του προϊόντος.

Ο Βίχτερλε πέθανε τον Αύγουστο του 1998 έχοντας ζήσει όλη τη ζωή του στην Τσεχοσλοβακία.

Πέραν των μαλακών φακών επαφής έχει συμβάλλει στην ανακάλυψη πλήθος πολυμερών και βιοιατρικών υλικών και έχει συγγράψει για διάφορες πτυχές της οργανικής, ανόργανης και μακρομοριακής χημείας. Το όνομά του βρίσκεται σε δεκάδες διπλώματα ευρεσιτεχνίας και σε περισσότερες από 200 δημοσιεύσεις. Παρόλα αυτά πέρασε δύσκολα σε διάφορα επίπεδα και συνεχώς το καθεστώς τον εξεδίωκε.

Η πλήρης αναγνώριση ήρθε μέχρι τη Βελούδινη Επανάσταση, το 1989. Το 1990 έγινε πρόεδρος της Τσεχοσλοβακικής Ακαδημίας Επιστημών μέχρι τη διάλυση της Τσεχοσλοβακίας και στη συνέχεια ήταν επίτιμος πρόεδρος της Ακαδημίας Επιστημών της Τσεχικής Δημοκρατίας. Ο Βίχτερλε ήταν μέλος μιας σειράς ξένων ακαδημιών επιστημών, έλαβε πολλά βραβεία και επίτιμους διδάκτορες από πολλά πανεπιστήμια.

Ο αστεροειδής με αριθμό 3899 πήρε το όνομά του από τον Wichterle το 1993. Επιπλέον, ένα γυμνάσιο στην Οστράβα (στην περιοχή Poruba) στην Τσεχική Δημοκρατία πήρε το όνομά του την 1η Σεπτεμβρίου 2006.

H Google τίμησε τον Otto Wichterle με το Doodle της.

The post Otto Wichterle: 108 χρόνια από τη γέννηση του εφευρέτη των φακών επαφής appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα