Απαγχονισμοί τζιχαντιστών στο Ιράκ και απώλειες στη Συρία

Τριάντα οκτώ τζιχαντιστές, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί στην ποινή του θανάτου στις δίκες τους για «τρομοκρατία», απαγχονίστηκαν σε φυλακή στη Νασιρίγια, στο νότιο Ιράκ.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό ομαδικών εκτελέσεων στο Ιράκ έπειτα από εκείνες άλλων 42 θανατοποινιτών την 25η Σεπτεμβρίου, στην ίδια φυλακή.

«Η διεύθυνση φυλακών εκτέλεσε την Πέμπτη παρόντος του υπουργού Δικαιοσύνης Χάινταρ αλ Ζαμέλι, στη φυλακή της Νασιρίγιας, 38 καταδικασμένους σε θάνατο που ανήκαν στην Αλ Κάιντα και στο Ντάες (σ.σ. ακρώνυμο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος

στα αραβικά) που είχαν κατηγορηθεί πως διέπραξαν τρομοκρατικές δραστηριότητες», δήλωσε ο Ντάχελ Καζέμ, αναπληρωτής διευθυντής της επιτροπής ασφαλείας του επαρχιακού συμβουλίου της Ζι Καρ.

Οι εκτελέσεις αυτές έγιναν μετά την επιβεβαίωση της ετυμηγορίας και της απόφασης από το προεδρικό συμβούλιο, το οποίο είναι απαραίτητο να δίνει την έγκρισή του, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Όλοι οι άνθρωποι που εκτελέστηκαν την Πέμπτη ήταν Ιρακινοί. Ο ένας από αυτούς είχε επίσης τη σουηδική υπηκοότητα, δήλωσε πηγή προσκείμενη στην υπηρεσία των φυλακών του Ιράκ.

Για τη Λιν Μααλούφ, την επικεφαλής της διεύθυνσης της μη κυβερνητικής οργάνωσης Διεθνής Αμνηστία για τη Μέση Ανατολή, «προχωρώντας σε μια ομαδική εκτέλεση, τη δεύτερη μέσα σε τρεις μήνες, οι ιρακινές αρχές επέδειξαν για άλλη μια φορά απόλυτη περιφρόνηση για την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια».

«Στα θύματα του ΙΚ αξίζει να αποδοθεί δικαιοσύνη, όχι να γίνονται ομαδικές εκτελέσεις έπειτα από συνοπτικές δίκες που έπρεπε να ακυρωθούν λόγω διαδικαστικών προβλημάτων», έκρινε. «Τα πρόσωπα που διέπραξαν φονικές επιθέσεις εναντίον του άμαχου πληθυσμού πρέπει να δικαστούν, αλλά οι εκτελέσεις δεν είναι η απάντηση», πρόσθεσε.

20 τζιχαντιστές νεκροί στη Συρία

Δυνάμεις μιας ένοπλης οργάνωσης της συριακής αντιπολίτευσης, με την υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ο οποίος δρα στη Συρία και στο Ιράκ εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, σκότωσαν πάνω από 20 τζιχαντιστές στην περιοχή Ατ Τανφ, ανακοίνωσαν την Πέμπτη αξιωματικοί των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων.

Πολλοί ακόμη μαχητές του ΙΚ αιχμαλωτίστηκαν σε μια επιχείρηση που έκανε την Τετάρτη η οργάνωση «Μαγάουιρ Αλ Θάουρα» («Ειδικές δυνάμεις της Επανάστασης», σε ελεύθερη απόδοση), τα μέλη της οποίας έχουν εκπαιδευτεί από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του συνασπισμού.

Η επιχείρηση εκτυλίχθηκε σε έναν τομέα στην έρημο που ελέγχουν οι δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ, κοντά στα τριεθνή σύνορα Συρίας-Ιορδανίας-Ιράκ, τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα που αυτοκινητοπομπές τρομοκρατών του ΙΚ, που διαφεύγουν από την κοιλάδα του Ευφράτη, περνούν από μια περιοχή που ελέγχεται από το καθεστώς» ανέφερε ο συνασπισμός, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι πάνω από το 98% των εδαφών που κατείχαν οι τζιχαντιστές έχει ανακτηθεί.

«Παρά την παρουσία δυνάμεων του συριακού καθεστώτος, που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, σε αυτή την περιοχή, το ΙΚ συνεχίζει να βρίσκει τρόπους να κινείται ελεύθερα και να εγείρει απειλές», τόνισε ο υποστράτηγος Τζόναθαν Μπράγκα, επικεφαλής των επιχειρήσεων του διεθνούς συνασπισμού, στην ίδια ανακοίνωση.

Ο διεθνής συνασπισμός υπό αμερικανική διοίκηση δεν έδωσε καμιά διευκρίνιση για τους αιχμαλώτους.

The post Απαγχονισμοί τζιχαντιστών στο Ιράκ και απώλειες στη Συρία appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα