Από την Νέα Αγχίαλο στη Νέα Φιλαδέλφεια, μετά τα ..Τέμπη

Γράφει ο

Σπύρος Σουρμελίδης 

από το Omegapress.gr

Η ασφάλεια ήταν ένα απο τα βασικότερα συνθήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη,  το οποίο συνέβαλε πολύ, στις δύο εκλογικές του νίκες. Η έκρηξη στη Νέα Αγχίαλο και η δολοφονία του Μιχάλη στην Νέα Φιλαδέλφεια, είναι επιπρόσθετες ενδειξεις οτι το επιτελικό κράτος του

κ. Μητσοτάκη δεν παρέχει ασφάλεια. Στον Στρατό και στην  Αστυνομία, σε δυο κρισιμους κρίκους του κράτους, δεν επικρατούν συνθήκες ασφάλειας. Το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών είχε ήδη δείξει τι σημαίνει ασφάλεια για την κυβέρνηση και το κράτος.  Ο εφησυχασμός και η αποσάθρωση του κρατικού μηχανισμού είναι το αποτέλεσμα του στόχου: Ηθελαν να κερδίσουν την εξουσία. Μετά απο διπλή και μεγάλη νίκη, φροντίζουν τα δικά τους θέματα, οχι τα θέματα της χώρας, του κράτους, της κοινωνίας. Κάθε συμβάν γίνεται αφορμή για τη διαμόρφωση του δικού τους κράτους, οχι του κράτους για ολους.

Δεν χρειάζεται να διευρύνουμε αυτή την ώρα τον προβληματισμό περί ασφάλειας, για να διαπιστώσουμε ότι η έννοια της ασφάλειας, δεν βρίσκεται στον πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής. Αρκούν αυτά τα δύο συμβάντα στην Νέα Αγχίαλο και στην Νέα Φιλαδέλφεια.

Αποσάθρωση και κομματισμός 

Ο κ. πρωθυπουργός ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έλεγε σε ξένα ΜΜΕ οτι η Ελλάδα είναι ξέφραγο αμπέλι, οτι η χώρα κινδυνεύει απο την αριστερή τρομοκρατία. Τα έλεγε αυτά την ώρα που ο Μακρόν ή ο Πρίγκιπας (τότε) Κάρολος έπιναν φραπέ στην Πλατεία Ειρήνης.

Τις τελευταίες ώρες, μια συμμορία νεοΝαζί διήνυσε 1500 χιλιόμετρα απο το Ζαγκρεμπ στην Αθήνα και στην Νέα Φιλαδέλφεια, τους πήραν χαμπάρι όλες οι υπηρεσίες ολων των χωρών (Κροατία, Μαυροβούνιο, Αλβανία) η Ιντερπόλ, ανησύχησαν  οι ποδοσφαιρικές ενώσεις, αλλά όχι η Ελληνική Αστυνομία.

Ο λόγος που δεν υπήρξε αντίδραση της ΕΛΑΣ είναι η αποσάθρωση, ο νεποτισμός, η αδιαφορία  για το έργο, που είναι η ασφάλεια του πολίτη και της κοινωνίας.

Κάθε συμβάν, είναι αφορμή για ξεκαθάρισμα του κρατικού μηχανισμού απο ανθρώπους που δεν εξυπηρετούν τον συνασπισμό των δυνάμεων που στηρίζουν Μητσοτάκη. Η κάποιοι απλώς την πληρώνουν, χωρίς και πάλι να προέχει το κοινό συμφέρον και η βελτίωση των λειτουργιών του κράτους.

Στη Νέα Αγχίαλο φάνηκε ότι δεν υπάρχει η βέλτιστη φροντίδα, δεν λειτουργούν μηχανισμού ελέγχου για την τήρηση των κανόνων ασφαλείας.Το Μέγαρο Μαξίμου (δηλαδή το επιτελικό κράτος του Κ. Μητσοτάκη) δίνει την αμέριστη στήριξη του στον Α ΓΕΕΘΑ Φλώρο, τον οποίο μάλιστα είχε υπό παρακολούθηση.Ο υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, αμφισβήτησε την λειτουργία στο στράτευμα, διατάσσοντας ελέγχους για την πυρασφάλεια σε όλες τις μονάδες.  Πόσο πιο σαφές οτι δεν εμπιστεύεται τα όσα κάνει ο κ. Φλώρος;

Στην περίπτωση της ΕΛΑΣ είναι πολύ πιο εμφανές ότι οι επιδιώξεις του κ. Μητσοτάκη υπερτερούν του κοινού συμφέροντος. Οι αλλαγές της πολιτικής ηγεσίας έχουν εμφανώς μικροκομματικές  και οικονομικές στοχεύσεις. Οποιος δεν τις υπηρετεί φεύγει, όπως ο κ. Μηταράκης (χωρίς αυτός να σημαίνει ότι εκθειάζουμε τις επιδόσεις του κ. Μηταράκη).

Απο τον κ. Χρυσοχοΐδη, που υπηρέτησε τον αρχικό εκλογικό στόχο, “νόμος και τάξη”, χωρίς όμως αποτελέσματα για την ασφάλεια του πολίτη. Οι συμμορίες αλώνιζαν και αλωνίζουν, η βία είναι βασικό συστατικό της διαμόρφωσης ισορροπιών στην κοινωνία , στην καθημερινότητα. Ο κ. Θεοδωρικάκος συνέχισε στην ίδια γραμμή, με τα ίδια ακριβώς αποτελέσματα. Οι ισχυροί της νύχτας κάνουν κουμάντο και την ημέρα.

Ο κ. Μηταράκης έφυγε νύχτα (όπως όλοι λένε για την σύμβαση  που αφορά τις νέες ταυτότητες). Η επιλογή Οικονόμου θα δούμε τι ακριβώς προσπάθησε και προσπαθεί να εξυπηρετήσει. Ομως η ουσία δεν αλλάζει, δηλαδή η κεντρική πολιτική του κ. πρωθυπουργού.

Η τραγωδία των Τεμπών

Το τι ακριβώς σημαίνει ασφάλεια , και πόση σημασία έδωσε το κράτος και η συγκεκριμένη κυβέρνηση, αποτυπώθηκε με τον πλέον τραγικό τρόπο στα Τέμπη. Η ασφάλεια του σιδηρόδρομου είχε εγκαταλειφθεί, ή μάλλον καθυστερούσε για να εξυπηρετηθούν άλλες προτεραιότητες. Οι διαμαρτυρίες του τότε υπουργού Μεταφορών και υποδομών Κώστα Καραμανλή του Αχιλλέως στη Βουλή, εναντίον όσων τον προειδοποιούσαν για την εγκατάλειψη των κανόνων ασφάλειας του ΟΣΕ.

Η πολιτική σκοπιμότητα στοίχισε 57 ανθρώπινες ζωές. Βαρύ τίμημα.

Είναι τραγικό να έχει στηρίξει μια κυβέρνηση την εκλογική της συνθηματολογία στην ασφάλεια, αλλά στην πράξη να μην υπηρετεί την ασφάλεια του πολίτη.

Και είναι αυτό το θέμα που εκτός των αλλων θα δείξει τι ακριβώς εννοεί ο Κ. Μητσοτάκης,  όταν μιλά για πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό.

The post Από την Νέα Αγχίαλο στη Νέα Φιλαδέλφεια, μετά τα ..Τέμπη appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα