«Εμπρός ολοταχώς προς το γκρεμό»- Β.Κουμπάκης

Οι κοινωνίες τελευταία βρίσκονται σε δυναμική φάση αλλαγών, από την περίοδο ευημερίας στην περίοδο στερήσεων, από την περίοδο ειρήνης στην Ευρώπη για πάνω από μισό αιώνα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο σε περίοδο πολέμων, από την περίοδο βεβαιότητας στην αβεβαιότητα, αβεβαιότητα στην οικονομία, πολιτική, κλίμα, ακόμα και στην επιβίωση του πλανήτη μας.

Γράφει ο

Βασίλης  Κουμπάκης

Μηχανολόγος Μηχανικός

Για το κλίμα γίνεται πολύ κουβέντα όσον αφορά τους λεγόμενους ρύπους, τα αέρια του θερμοκηπίου και τη μείωση που οφείλουμε να κάνουμε σε αυτές τις εκπομπές. Κύριος ρύπος και

υπαίτιος της λεγόμενης κλιματικής αλλαγής αναφέρεται το διοξείδιο του άνθρακα CO2 που εκπέμπουν οι κινητήρες των αυτοκινήτων, μεταφορικών μέσων, οι εγκαταστάσεις θέρμανσης, τα αναψυκτικά μας, τα ζώα και εμείς οι ίδιοι. Για να μην επιβαρύνεται το περιβάλλον από το διοξείδιο του άνθρακα CO2 προγραμματίζεται να αλλάξουμε τα αυτοκίνητα μας με ‘’οικολογικά’’, ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Πουθενά όμως δεν γίνεται λόγος για μείωση της κατανάλωσης μπίρας, αναψυκτικών, εμφιαλωμένων μεταλλικών νερών, σαμπάνιες, δασικές πυρκαγιές κλπ και ποια είναι η δική τους συμβουλή στην κλιματική αλλαγή, αφού και αυτά διοξείδιο του άνθρακα CO2 εκπέμπουν. Ευτυχώς δεν κατηγορείται ο άνθρωπος ως ρυπογόνα μηχανή διότι με τις εκπομπές που είναι περίπου 1 kg/ημέρα CO2  ένας 75χρονος στην ζωή του έχει εκπέμψει στην ατμόσφαιρα 75 x 365 = 27375 kg  διοξείδιο του άνθρακα  CO2 και θα ήταν ο πρώτος καταζητούμενος για ρύπανση. Δεν αναφέρονται ως ρύποι, εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα CO2  από πηγές διαφορετικές όπως από τους κινητήρες και από καταναλωτές ορυκτών καυσίμων, ενώ η χημική ένωση διοξείδιο του άνθρακα CO2 είναι ίδια ή την εκπέμπουν τα αυτοκίνητα, ή οι λέβητες θέρμανσης, ή τα ποτά μας (μπύρες, αναψυκτικά, σαμπάνιες, αεριούχα μεταλλικά νερά), τα ζώα, εμείς οι άνθρωποι, ή οι αμέτρητες πυρκαγιές. Το διοξείδιο του άνθρακα CO2 βαρύτερο κατά 1,5 φορές του αέρα δεν έχει σχέση με το φαινόμενο του θερμοκηπίου αλλά με την παραγωγή φυτικής μάζας που τρώμε εμείς και τα φυτοφάγα ζώα διότι λόγω του βάρους του κάθεται χαμηλά στη γη. Σε ατμόσφαιρα φτωχή σε διοξείδιο του άνθρακα CO2 μειώνονται έως και εξαφανίζονται τα φυτά όπως στα βουνά που η βλάστηση χαμηλώνει και μειώνεται με την αύξηση του ύψους και πέρα από κάποιο όριο εξαφανίζεται τελείως λόγω μείωσης του διοξειδίου του άνθρακα CO2 στα μεγάλα ύψη. Τα αίτια που στρέφουν προς ‘’ποινικοποίηση’’ των εκπομπών καύσης ορυκτών καυσίμων μπορεί να εντοπισθούν εξετάζοντας όχι το κλίμα αλλά τους πολέμους ενεργειακά.

Στον Α’ παγκόσμιο πόλεμο το κύριο βάρος των μαχών ήταν μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας διεκδικώντας εδάφη με μεγάλα αποθέματα κάρβουνου (άνθρακα). Η Γερμανία έχασε τον πόλεμο αλλά διατήρησε μέρος των αποθεμάτων σε κοιτάσματα  άνθρακα.

Στον Β’ παγκόσμιο πόλεμο το κύριο βάρος των μαχών στην Ευρώπη ήταν μεταξύ Γερμανίας και Σοβιετικής Ένωσης (Ρωσία) διεκδικώντας η Γερμανία τον έλεγχο εδαφών με αποθέματα πετρελαίου. Οι καθοριστικές μεγάλες μάχες του Β’ παγκοσμίου πολέμου ήταν στο Στάλινγκραντ με σκοπό να  ανοίξουν το δρόμο στα αποθέματα πετρελαίου του Μπακού στην Κασπία θάλασσα που τελικά δεν άνοιξε και η δεύτερη μεγάλη μάχη ήταν στο Ελ Αλαμέιν στην Βόρεια Αφρική, προστατεύοντας η Γερμανία τα αποθέματα πετρελαίου στη Λιβύη στα οποία είχε βάλει χέρι και το λιμάνι του Τομπρούκ από το οποίο φεύγανε τα φορτία πετρελαίου μέσω Ελλάδας για Γερμανία. Η Γερμανία έχασε τον πόλεμο και οι στρατιώτες της Βερμαχτ επέστρεψαν στην έδρα τους χωρίς πετρέλαια αλλά με το κλεμμένο χρυσό από τις χώρες που διέλυσαν, όπως την Ελλάδα. Και στους δύο πολέμους οι Γερμανοί επέστρεψαν στα σπίτια τους μη εκπληρώνοντας τις επιθυμίες τους για τον έλεγχο των ενεργειακών αποθεμάτων.   

Στον Γ’ παγκόσμιο πόλεμο (έναν ακήρυχτο και αφανή ακόμα ως Γ’ παγκόσμιο πόλεμο), που διεξάγεται στις ημέρες μας στα εδάφη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και σήμερα ‘’ανεξάρτητη’’ Ουκρανία (υποστηριζόμενη από Γερμανία, ‘’Γερμανική Ευρώπη’’ και ΗΠΑ) διακρίνεται ότι στόχος της αντιπαλότητας είναι να αφαιρεθεί η δυνατότητα της Ρωσίας να προμηθεύει την Ευρώπη με φυσικό αέριο και πετρέλαιο, αποκτώντας δύναμη με το χρήμα για το εμπόρευμα που πουλάει. Έτσι η Ευρωπαϊκή Ένωση στρέφεται για προμήθεια ενέργειας πέραν του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ, με υψηλό κόστος ή να χρησιμοποιεί γενικευμένα ηλεκτρική ενέργεια ακόμα και για τα αυτοκίνητα που προγραμματίζει να περάσουν σε ηλεκτρική κίνηση. Οι τεράστιες ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας που θα απαιτηθούν για το σκοπό αυτό θα παράγουν ανεμογεννήτριες όταν έχει άνεμο και φωτοβολταϊκά όταν έχει ήλιο και έτσι τα χρήματα για ενέργεια δεν θα πηγαίνουν πια στην Ρωσία και στις χώρες του Περσικού κόλπου, που είναι οι κύριοι και μεγαλύτεροι προμηθευτές πετρελαίου και φυσικού αερίου αλλά στη Γερμανία που είναι σημαντικός παραγωγός ανεμογεννητριών, φωτοβολταικών, ηλεκτρικών οχημάτων και στις ΗΠΑ για το σχιστολιθικό φυσικό αέριο που λόγω υψηλού κόστους δεν έμπαινε στην αγορά ενέργειας μέχρι τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.

Στους Α’, Β’ και Γ’ παγκόσμιους πολέμους, η ενέργεια είναι σημαντική παράμετρος με τις διάφορες  μορφές στερεών, υγρών και αέριων καυσίμων της που καθορίζουν την έναρξη και την έκβαση τους. (δες σχετικό https://www.militaire.gr/ta-rosika-opla-ton-ed-oi-politikoi-mas-kai-i-gnosi-tis-istorias/.) Η τεχνολογική εξέλιξη μπορεί να άλλαξε την μορφή του καυσίμου όμως παραμένει η ενέργεια να ρυθμίζει τα γεγονότα, διότι η χρήση της είναι στη βάση κάθε οικονομικής δραστηριότητας .

Η σημερινή αλλαγή του προμηθευτή ενέργειας χαρακτηρίζεται ως ‘’ελεύθερη οικονομία’’. Μαντρώνονται οι Ευρωπαϊκές χώρες στο μαντρί ‘’Ευρωπαϊκή Ένωση’’ ή χαϊδευτικά ‘’Γερμανική Ευρώπη’’ και αφήνονται ελεύθερα οι πολίτες της ένωσης να επιλέξουν δημοκρατικά χωρίς εξαναγκασμούς τον προμηθευτή τους να είναι Γερμανία ή ΗΠΑ. Για να μην ξεφύγει κάποιος από το μαντρί ψηφίζεται Ευρωπαϊκή οδηγία που θεσμοθετεί με εθνικούς νόμους την απαγόρευση πώλησης οχημάτων με θερμικούς κινητήρες μετά το 2035 στην Ευρωπαϊκή Ένωση για ‘’περιβαλλοντικούς όρους’’. Η απομάκρυνση από τις αρχές της ελεύθερης οικονομίας στο καπιταλιστικό σύστημα σημαίνει ότι η ενέργεια θα ακριβαίνει και θα οδηγούμαστε σε εποχή ενεργειακής φτώχειας με ότι συνεπάγεται αυτό για το σύνολο της οικονομίας.   

Για κάθε πόλεμο συντάσσεται ένα αφήγημα ως δικαιολογία προς την κοινωνία. Στον Τρωικό πόλεμο το αφήγημα ήταν η ωραία Ελένη, στις Σταυροφορίες ήταν η απελευθέρωση των Αγίων Τόπων, που δεν ελευθερώθηκαν, αλλά κλάπηκε ό,τι μεταφερόταν από την Κωνσταντινούπολη. Η Αμερική εποικήθηκε με το Σταυρό του Χριστού στο ένα χέρι και σπαθιά και μουσκέτα στο άλλο ως εκπολιτισμό και εκχριστιανισμό των βάρβαρων ινδιάνων κλέβοντας δια νόμου τα εδάφη τους προς όφελος των Ευρωπαίων έποικων. Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η επίθεση ήταν κυρίως ενάντια στην κομμουνιστική τότε Σοβιετική Ένωση. Σφαγιάστηκαν άμαχοι στην Γιουγκοσλαβία, Ελλάδα κλπ, κλέβοντας τις ζωές και τα υπάρχοντα των 50000 εβραίων της Θεσσαλονίκης, την τροφή, τα αποθέματα τροφής των Ελλήνων, με τις ζωές τους, τα χρήματα που είχαν μείνει στην Τράπεζα Ελλάδος και ότι άλλο από όπου πέρασαν οι κεφαλοκυνηγοί κομμουνιστών και εβραίων. Στον πόλεμο του Περσικού Κόλπου το αφήγημα ήταν για όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ Χουσεΐν τα οποία ποτέ δεν βρέθηκαν αλλά αυτός εκτελέστηκε και τα πετρέλαια του Ιράκ χειρίζονται τώρα ‘’δημοκρατικά’’ με άνεση και υψηλό ποσοστό κέρδος αμερικάνικες εταιρίες. Οι βομβαρδισμοί και διάλυση της Γιουγκοσλαβίας έγινε ως αντίποινα στον κακό Μιλόσεβιτς προστατεύοντας τα συμφέροντα των διαφόρων σλαβικών μειονοτήτων που ζούσαν αρμονικά στη Γιουγκοσλαβία για πάνω από 70 χρόνια.   

Το αφήγημα για το πόλεμο σήμερα δεν διαφέρει από τα προηγούμενα, επειδή η Ευρώπη συνδέθηκε με αγωγούς φυσικού αερίου με τη Ρωσία για να ζεσταθεί και ενεργειακά εξαρτάται από αυτήν, σημαίνει για τον τηλεθεατή σύμφωνα με τα Μέσα Μαζικής Παραπληροφόρησης ότι ‘’η Ρωσία θέλει να υποδηλώσει την Ευρώπη’’. Οπότε είναι θέμα ‘’ελευθερίας των εν υποδούλωση λαών της Ευρώπης’’ άρα αποσυνδεόμαστε από τη Ρωσία και συνδεόμαστε ενεργειακά για φυσικό αέριο με της ΗΠΑ και ηλεκτρικά με τις γερμανικές ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά που δεν εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα CO2, σπέρνοντας τες στην Ευρώπη για να καταπολεμηθεί η κλιματική αλλαγή, δυστυχώς όμως αυξάνοντας  τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος μ’ αυτό το εγχείρημα.

Από τη γιγάντια εκστρατεία παραπληροφόρησης δεν φαίνονται οι μικρές αλήθειες, ότι δηλαδή με την εισαγωγή των φωτοβολταϊκών πάρκων και ανεμογεννητριών στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, παρατηρούνται ήδη συχνότερα περιστατικά έντονης αλλαγής στο κλίμα, θερμότερα καλοκαίρια και  άστατες  καιρικές συνθήκες παγκοσμίως. Οι σύγκριση συμβατικών με νέων τεχνολογιών λέει ότι οι ΑτμοΗλεκτρικοί Σταθμοί ενέργειας έχουν βαθμό απόδοσης ~ 36-40%, ενώ οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί έχουν μέγιστο στιγμιαίο βαθμό απόδοσης ~ 16-20%.  Αυτό σημαίνει ότι :

Από ορυκτά καύσιμα 1000 MWh σε ατμοηλεκτρικό σταθμό παράγονται 1000 x 0,38 = 380 MWh ηλεκτρική ενέργεια και 620 MWh θερμότητα που αποβάλλεται στο περιβάλλον ή δύναται μέρος της  να αξιοποιηθεί για τηλεθέρμανση κατοικιών το χειμώνα.

Από ηλιακή ενέργεια 1000 MWh σε φωτοβολταϊκό σταθμό παράγονται 1000 x 0,18 = 180 MWh ηλεκτρική ενέργεια και 820 MWh θερμότητα που αποβάλλεται στο περιβάλλον.

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 1000 MWh με συμβατικό ατμοηλεκτρικό σταθμό αποβάλει στο περιβάλλον  620 x 1000 / 380 = 1632 MWh θερμότητα ή 1,632 φορές περισσότερη θερμότητα από την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια.

Ενώ η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 1000 MWh με σύγχρονο φωτοβολταϊκό σταθμό αποβάλει στο περιβάλλον  820 x 1000 / 180 = 4556 MWh θερμότητα ή 4,556 φορές περισσότερη θερμότητα από την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια.

Η αλλαγή της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ατμοηλεκτρικούς σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς σημαίνει αύξηση της αποβαλλόμενης θερμότητας στο περιβάλλον κατά 4556 / 1632 = 2,8 φορές. Αυτό συμβαίνει διότι με την ‘’πράσινη τεχνολογία’’ παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας γίνεται παρέμβαση στη φυσική λειτουργία της ηλιακής ακτινοβολίας επί της γης, ενώ η φύση έχει τους απαραβίαστους νόμους της. Με τις λεγόμενες περιβαλλοντικές ‘’πράσινες’’ τεχνολογίες και τις αποφάσεις μας επιταχύνεται η υπερθέρμανση του πλανήτη και ταυτόχρονα επιτυγχάνεται ο επαναπροσανατολισμός της ροής χρημάτων που κατευθυνόταν προς τις χώρες με ενεργειακά αποθέματα όπως Αραβικές χώρες στον Περσικό κόλπο, Ρωσία, Λιβύη, Βενεζουέλα κλπ στις χώρες με ισχυρές βιομηχανίες παραγωγής και πωλήσεις στις διεθνείς αγορές όπως Γερμανία και ΗΠΑ.

Πόσο επηρεάζει η ‘’πράσινη τεχνολογία’’ την κλιματική αλλαγή φαίνεται μ’ ένα παράδειγμα. Το 2022 στην Ελλάδα καταναλώθηκαν πάνω από 50.000 GWh ηλεκτρικής ενέργειας. Εάν αυτή η ενέργεια είχε παραχθεί με φωτοβολταϊκούς σταθμούς σύμφωνα με την προτροπή για χρήση πράσινης ενέργειας, αυτοί θα είχαν εκπέμψει στο περιβάλλον 50000 x 4,556 = 227.800 GWh θερμότητα ικανή να αυξήσει τη θερμοκρασία του αέρα του περιβάλλοντος κατά 1 °C σε           227,800.1012 x 3600 / (1,25 x 1000 x 1)  = 656.1012 m3   αέρα που είναι η περιεκτικότητα αέρος σε έκταση ~ 800 χλμ  επί  800 χλμ  με ύψος 1 χλμ, δηλαδή έκταση συγκρίσιμη με την Ελλάδα. Ευτυχώς ο ήλιος δεν λάμπει 8760 ώρες το χρόνο και είναι αδύνατο αυτό το σενάριο, όμως είμαστε κοντά αφού η θερμότητα συσσωρεύεται στο περιβάλλον και δείχνει την κατεύθυνση που έχουμε πάρει ως κοινωνία αυξάνοντας κάθε χρόνο τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, κατηγορώντας το διοξείδιο του άνθρακα CO2 γι’αυτό. Οι υπολογισμοί για τις εκπομπές αφορούν μόνο την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς τις εκπομπές θερμότητας των μέσων μεταφοράς αυτοκίνητα, πλοία, αεροπλάνα κλπ. ούτε την πρόσθετη ηλεκτρική ενέργεια που θα καταναλώνουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μας. Το σοβαρότερο πρόβλημα όμως είναι ότι δεν αντιμετωπίζεται η αυξημένη αυτή θερμοκρασία στο περιβάλλον σύμφωνα με τους νόμους της Θερμοδυναμικής. Η μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα CO2 στο περιβάλλον έχει ως συνέπεια τη μείωση της δυνατότητας παραγωγής φυτικής τροφής στον πλανήτη διότι το διοξείδιο του άνθρακα CO2 του αέρα είναι αυτό που διαμορφώνει με την φωτοσύνθεση την παραγωγή φυτικής μάζας στη γη, δηλαδή την τροφή μας.

Η επιλογή μη αντιμετώπισης των αυξημένων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα CO2 στις μεγάλες πόλεις με τη φυσική αύξηση δέντρων και πράσινων επιφανειών ικανών να τις καταναλώσουν είναι πολιτική και η πολιτική είναι χρήμα.  ‘’Διά την των χρημάτων κτήσιν πάντες οι πόλεμοι γίγνονται’’ είχε πει ο Πλάτων, άρα σύμφωνα με τον μέγα αρχαίο φιλόσοφο μας και ο σημερινός πόλεμος προετοιμάστηκε να γίνει για την απόκτηση χρημάτων, ή σωστότερα των χρημάτων μας. Η ροή χρήματος δείχνει ποιος ωφελείται, ο οφειλόμενος ή οι οφειλόμενοι που προετοίμασαν τον σημερινό πόλεμο και προετοιμάζουν την έναυση και άλλων θα συγκεντρώσουν το κεφάλαιο από τους πολίτες όπως η Γερμανία είχε συγκεντρώσει τα κεφάλαια της Ευρώπης στις Ελβετικές τράπεζες για λογαριασμό της. Έτσι τεχνητά φτωχοποιημένοι οι πολίτες κυρίως της Ευρώπης, θα ξεκινήσουν μετά τον όλεθρο του Γ’ παγκοσμίου πολέμου την ανάπτυξή τους και από όσο χαμηλότερα ξεκινήσουν τόσο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης θα παρουσιάσουν. Υπενθυμίζεται ότι μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρώπη είχε η πιο κατεστραμμένη χώρα, η Ελλάδα. Αυτόν το ρόλο καλείται να παίξει σήμερα η Ουκρανία.   

Τα ειρηνικά χρόνια στην Ευρώπη επέτρεψαν στις επιχειρήσεις να μεγεθυνθούν, επενδύοντας σε νέες τεχνολογίες μεταβάλλοντας τη σχέση σταθερού με μεταβλητού κεφαλαίου που συνεπάγεται μείωση του προσδοκώμενου ποσοστού κέρδους, έως το όριο όπου πρέπει να αποφασίσουν να κλείσουν ή να συμβιβαστούν σε λειτουργία στα όρια κέρδους και ζημία. Σ’ αυτό συνέβαλε και η παγκοσμιοποίηση εισάγοντας στη διεθνή αγορά χώρες υψηλής ανταγωνιστικότητας πιέζοντας προς τα κάτω το ποσοστό κέρδους. Τα υψηλά ποσοστά κέρδους μένουν για τις βιομηχανίες οπλικών συστημάτων, φαρμακευτικές βιομηχανίες που έχουν μονοπωλιακή θέση στην αγορά των φαρμάκων και επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας. Η επίθεση στο πορτοφόλι του πολίτη έγινε αρχικά με τα προϊόντα φαρμακευτικών βιομηχανιών και τώρα ανέλαβαν οι βιομηχανίες όπλων, άρα η εποχή των πολέμων δεν προέκυψε αλλά προγραμματίστηκε. Διατηρούνται οι επιχειρήσεις με υψηλό ποσοστό κέρδους και αυτές που δημιουργούν την αγορά τους. Ο Τσάρλι Τσάπλην στην ταινία ‘’The kid’’ έδειξε τη λειτουργία του σύγχρονου καπιταλιστικού συστήματος, όπου ο μικρός σπάει τα τζάμια και μετά περνά τυχαία ο Σαρλό ως τζαμτζής για να τον καλέσουν να τα επισκευάσει. Ο επιχειρηματίας δημιουργεί την αγορά του, καλύπτοντας ανάγκες που ο πολίτης δεν είχε αλλά τον ‘’βοήθησε’’ να αποκτήσει και αφού η ανάγκη απαιτεί την επίλυσή της προθυμοποιείται έναντι αμοιβής του.   

Η παραπάνω ανάλυση αποδεικνύει ότι η ‘’πράσινη ενέργεια’’ μας οδηγεί σε ενεργειακό αδιέξοδο, εποχή μείωση της παραγόμενης τροφής και γενικευμένη αύξηση των τιμών ενέργειας και τροφής. Η ‘’πράσινη ενέργεια’’ είναι εργαλείο προσανατολισμού της ροής χρημάτων που έως τώρα πήγαιναν  σε χώρες με ενεργειακά αποθέματα, για να πάνε τώρα στις τεχνολογικά αναπτυγμένες χώρες. Η αναδιάταξη της προηγούμενης κατάστασης βεβαιότητας προς τη νέα κατάσταση αβεβαιότητας γίνεται βιαία με νόμους και πόλεμο εκτελώντας την εντολή ‘’Εμπρός ολοταχώς…… στο γκρεμό’’, εξασφαλίζοντας υψηλά κέρδη για συγκεκριμένες βιομηχανίες.

The post «Εμπρός ολοταχώς προς το γκρεμό»- Β.Κουμπάκης appeared first on Militaire.gr.

Keywords
ρύποι, γαλλια, ρωσία, πετρελαιο, λιβυη, ελλαδα, ηπα, https, σημαίνει, θεσσαλονικη, τραπεζες, επηρεάζει, χλμ, νέα, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, πετρελαιο θερμανσης, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, τραπεζα της ανατολης, Καλή Χρονιά, πυρκαγιες, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, η ζωη ειναι ωραια, κοινωνια, φωτοσυνθεση, ελενη, επιθυμιες, χωρες, ρωσία, αυτοκινητα, αφρικη, γερμανια, εδρα, ζωα, ηπα, θαλασσα, θεμα, ιρακ, κωνσταντινουπολη, μεγα, οικονομια, ουκρανια, σημερινη, υψος, φυτα, φυσικο αεριο, φυσικη, αγορα, αυξηση, αμερικη, ανθρωπος, ατμοσφαιρα, βενεζουελα, βουνα, βορεια, γεγονοτα, γινει, γινεται, δυναμη, δυνατοτητα, δυστυχως, δικη, δειχνει, δικτυο, εγινε, εγχειρημα, εκβαση, εκστρατεια, ελβετικες τραπεζες, ενεργεια, εξελιξη, επηρεάζει, εποχη, ευρωπη, ζημια, ζωη, ιδια, η δικη, ηλιος, ηλιακη ενεργεια, κεφαλαιο, κινηση, κλιμα, λειτουργια, μειωση, μορφη, ο ηλιος, ορια, ορυκτα, ορυκτα καυσιμα, οφελος, οχηματων, περιβαλλον, πλοια, ροη, ποτα, πωλησεις, ρύποι, ρυπανση, ρολο, σεναριο, σοβιετικη ενωση, σπιτια, συγχρονο, φαινομενο του θερμοκηπιου, φαινονται, φυση, φυσικο, χερι, χλμ, χρημα, ωρες, αδυνατο, αγορες, εκπομπες, ενωση, https, χωρα, kai, mas, μεινει, πηγες, σημαίνει, tis, τραπεζα, θερμοκρασια
Τυχαία Θέματα
Εμπρός, - Β Κουμπάκης,ebros, - v koubakis