ΕΛΛΑΔΑ: ΤΟ Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Πειραματόζωο του Δημόσιου Χρέους-Δ.Λυμπερόπουλος

Του ΔΗΜΗΤΡΗ   ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟYΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥ1. Τα Εθνικά Διλήμματα

Η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται μπροστά σε ένα σταυροδρόμι:Είτε θα εφαρμό ζει τά αποτυχημένα προγράμματα  μακροοικονομικής προσαρμογής πού της επέβαλαν οι Δανειστές είτε θα προχωρήσει αποφασισιστικά και μεθοδευμέ να,σπάζοντας τά Δεσμά του Χρέους,για μια νέα πορεία.

Η πατρίδα μας,παρά τά φτιασιδώματα(πχ,Αρση της Αυστηρής Εποπτείας), θα εξακολουθήσει να τελεί υπό επιτήρηση,τουλάχιστον,μέχρι να εξοφλήσει

το 75% του Χρέους της,σύμφωνα με τους όρους πού υπέγραψε η Ελλάδα,με τον  ESM,γεγονός,πού κατ επανάληψη,μας έχει δηλώσει ο επικεφαλής του, Γερμανός Ρέγκλινγκ. Ψευδέστατα,Μητσοτάκης,Τσίπρας και Ανδρουλάκης, μας δηλώνουν,ότι ,την ίδια ώρα πού το εγκληματικό ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ(ΤΑΙΠΕΔ),κατασκεύασμα των Δανει στών,καθημερινά,ένα-ένα,Δημόσιο περιουσιακό στοι χείο,ξεπουλώντας τα σε αδίστακτους κερδοσκόπους,για να εισπράξει το αντίτιμο,το οποίο κατά μεγάλο μέρος, εμβάζει στους Τραπεζικούς λογα ριασμούς των Δανειστών στο Λουξεμβούργο,για την εξόφληση, ένός κατασκευασμένου και μη Βιώσιμου Χρέους,το οποίο,σχεδόν,έχει διπλασιαστεί και βαίνει αυξανόμενο…Κανένα πολιτικό κόμμα δεν αναρωτάται,πώς θα γίνει η οικονομική ανάπτυξη της χώρας,χωρίς τά εργαλεία πού πρέπει να έχει υπό τον έλεγχό του το κράτος.Εννοούμε,την ΔΕΗ,τον ΟΣΕ,τά Λιμά νια,Αεροδρόμια,το νερό,την ενέργεια,την Αμυντική Βιομηχανία,τις Τράπεζες,κλπ.

Αυτά ,λοιπόν,αναδεικνύουν,το βαθύ χάσμα,ανάμεσα,αφ ενός, στο σημερινό υποταγμένο και διαπλεκόμενο πολιτικό σύστημα και αφ ετέρου,στην δεινο παθούσα Ελληνική κοινωνία,αλλά  και την ανάγκη δημιουργίας ενός άλλου πολιτικού και κοινωνικού μετώπου,με άφθαρτους ανθρώπους,αποφασισμέ νους,να μας βγάλουν από το αδιέξοδο και όχι αυτούς πού μας προβάλλουν συστηματικά  τά ΜΜΕ,πού έχουν δώσει η είναι πρόθυμοι να δώσουν . Ολες οι βαθειές αλλαγές πορείας πού χρειαζόμαστε συμπυκνώ νονται σε μια μεγάλη πολιτική αλλαγή,αυτή της Εθνικής  Ανασυγκρότησης.

Επανερχόμενοι,στο μέγα θέμα του Δημόσιου Χρέους,το του Χρέους,εξακολουθεί να παραμένει σφραγισμένο.Κανείς δεν μας εξηγεί πώς η χώρα μας καθυποτάχθηκε στο καθεστώς των Δανειστών, εκχωρώντας την ολική της εθνική κυριαρχία,πράγμα,πού ούτε με τόσους πολέμους, δεν έγινε ποτέ.

2. Τά καίρια Ερωτήματα για το Δημόσιο Χρέος.

Αυτά μπορεί να συνοψισθούν στα ακόλουθα:

*Πώς δημιουργήθηκε και διογκώθηκε το Δημόσιο Χρέος;

*Με ποιους τρόπους και για ποιούς λόγους συνάφθηκε;

*Πώς επηρέασαν την οικονομία και την ζωή των Ελλήνων,οι καταναγκα στικές προϋποθέσεις(conditionalities– αιρεσιμότητες),οι οποίες συνόδευαν τά νέα Δάνεια;

*Ποιες δουλείες και δεσμεύσεις  συνδέονται με το Χρέος;

*Ποιες επιλογές υπάρχουν για την κατάργησή τους και ποιά είναι τά σχετι κά επιχειρήματα;

3.Δημόσιο Χρέος.

Α.Δομικοί παράγοντες του Δημόσιου Χρέους,όπως,η ραγδαία γήρανση του πληθυσμού της χώρας,θα συνεχίσει να εμποδίζει τον μακροπρόθε σμο Αναπτυξιακό Δυναμισμό της οικονομίας στο 1,2%,περίπου.Η Ελλάδα θα έχει ακόμα ένα από τά υψηλότερα Χρέη παγκοσμίως,μέχρι τότε.

Β.Η Συνομολόγηση τών Δανειακών Συμβάσεων και των Μνημονίων, από διαδοχικές κυβερνήσεις ήταν προϊόν ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΠΑΤΗΣ (,, κλπ.).Στόχος; Η Ελλά δα να μετατραπεί σε Αποικία Χρέους και χρήσιμος παρίας,πού θα εξυπη ρετεί μόνο τά Γερμανικά συμφέροντα.

Γ.Γραφείο Προϋπολογισμού της  Βουλής :.Ηδη,το Χρέος,κατά την διάρ κεια της τριετίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη,αυξήθηκε κατά 50,περί που Δίς,τουλάχιστον.

4.Οι υπολογισμοί των Δανειστών.

Α.Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  σε όλες τις εκθέσεις της απευθύνει διαρκείς συστάσεις στην κυβέρνηση να είναι προσεκτική με τον Δανεισμό.

Β.Η Κομισσιόν προβλέπει ότι το Χρέος θα παραμείνει σε επίπεδα άνω του 100% του ΑΕΠ,μέχρι τά μέσα της δεκαετίας του 2040,ενώ από το 2050 θα υπάρξει ουσιαστική σύγκλιση και το 2060 το Χρέος θα βρίσκε ται στο 64%.Οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες διαμορφώνονται στο 15% του ΑΕΠ για τά επόμενα 20 χρόνια και σε περίπου 13% από το 2040 έως το 2060.

Όμως,ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία,η ενεργειακή κρίση πού ακολούθησε,η παγκόσμια επισιτιστική κρίση,ο αυξανόμενος πληθωρι σμός και η ακολουθούσα αύξηση των επιτοκίων Δανεισμού,ανατρέ πουν,επί τά χείρω,Σχέδια,εκτιμήσεις και προβολές στο μέλλον.

5.Πληθωρισμός και Επιτόκια Δανεισμού.

Α.Με το εργατικό δυναμικό παγκοσμίως να συρρικνώνεται εξ αιτίας και του Δημογραφικού, πιέζοντας καί την Δυνητική Ανάπτυξη,ως και την έξαρση των γεωπολιτικών κινδύνων να .

The post ΕΛΛΑΔΑ:  ΤΟ Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Πειραματόζωο  του  Δημόσιου  Χρέους-Δ.Λυμπερόπουλος appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα