Ελληνικό Σύνταγμα, Άρθρο 73, το Ευρωκοινοβούλιο και η τραγωδία των Τεμπών! Παν.Γερογλής

Γράφει οΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΕΡΟΓΛΗΣ*

Με αφορμή την προσπάθεια συγκέντρωσης 500 χιλιάδων υπογραφών, από το Σύλλογο θυμάτων Τεμπών, ένεκα της τραγωδίας της 28 Φεβ 2023, κρίνω απαραίτητο να διευκρινίσω τα παρακάτω:

1. Η γνώση, είναι δύναμη και αυτή πολλαπλασιάζεται όταν "διαιρείται", όταν μεταδίδεται δηλαδή, σε μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων, από αυτούς που την κατέχουν.

2. Αντίθετα, η φήμη, η προπαγάνδα, πάντοτε ενέχουν από πίσω κρυφούς και δόλιους σκοπούς , διαφορετικούς από αυτούς που παρουσιάζονται , για εξυπηρέτηση συμφερόντων.

3. Η προσπάθεια συγκέντρωσης υπογραφών, έγινε

κατόπιν διαδικτυακής εκκλήσεως από τον Σύλλογο θυμάτων Τεμπών, με σκοπό να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών .

4. Η προσπάθεια ξεκίνησε τον Μάρτιο 2023 και μέχρι αρχές τρέχοντος είχε καταφέρει να συγκεντρώσει περίπου 160 χιλ. υπογραφές. Η υπόψη προσπάθεια, από αρχές τρέχοντος μηνός και μετά, έλαβε ιδιαίτερη δυναμική μέσω των ΜΚΔ ( μέσα κοινωνικής δικτύωσης), με αποτέλεσμα στις 20 Φεβ , να ξεπεράσει το φράγμα των 500 χιλ. υπογραφών και σήμερα 24 Φεβ , να ξεπερνάει το όριο των 700 χιλ. υπογραφών, με στόχο πλέον το 1 εκατομμύριο υπογραφές.

5. Το Σύνταγμά μας, - το οποίο η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών της χώρας το αγνοεί στο σύνολό του, καθόσον ποτέ δεν το διδάχτηκε στη δημόσια εκπαίδευση- , προβλέπει στο άρθρο 73 παρ.6 , τα εξής :

" Με υπογραφή πεντακοσίων χιλιάδων πολιτών που έχουν δικαίωμα ψήφου, μπορούν να κατατίθενται έως δύο ανά κοινοβουλευτική περίοδο προτάσεις νόμων στη Βουλή, οι οποίες με απόφαση του Προέδρου της παραπέμπονται στην οικεία κοινοβουλευτική επιτροπή προς επεξεργασία και εν συνεχεία εισάγονται υποχρεωτικά προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια του Σώματος. Οι προτάσεις νόμων του προηγούμενου εδαφίου δεν μπορεί να αφορούν θέματα δημοσιονομικά, εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας. Νόμος ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις εφαρμογής της παρούσας παραγράφου.". (25 Νοεμβρίου 2019, Θ Αναθεωρητική Βουλή των Ελλήνων)

6. Παρότι έχουν παρέλεθει περίπου 3,5 χρόνια από το υπόψη ψήφισμα του Συντάγματος, δεν υπάρχει ακόμη ο εν λόγω απαραίτητος εφαρμοστικός νόμος. (έτσι για να καταλαβαίνετε πόσο νοιάξιμο έχουν και οι εκάστοτε κυβερνώντες για την εφαρμογή του Συντάγματος) .

7. Δεδομένων των παραπάνω , αλλά και άλλων εξίσου, σημαντικών παραλείψεων, παραβάσεων , ελλειμάτων, και στρεβλώσεων , που εμφιλοχωρούν καθημερινά στην κοινωνική ζωή του τόπου από τους εκάστοτε κρατουντες την εξουσία, οι συγγενείς των θυμάτων στράφηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο, προκειμένου να δημοσιοποιήσουν την προαναφερόμενη εικόνα σε διεθνές περιβάλλον, όπως αυτό της Ε.Ε.

8. Η παραπάνω διεθνής έκθεση της χώρας , με αφορμή το τραγικό συμβάν των Τεμπών, ( από τη σύγκρουση των συρμών και την πρόκληση δεκάδων νεκρών και δεκάδων τραυματιών, έως τη μη σωστή διαχείριση της κρίσης, και την σημαντικώς αποκλίνουσα διερεύνηση του τραγικού δυστυχήματος από αυτά που καθορίζουν τα διεθνή πρότυπα, η ευρωπαϊκή, αλλά και η εθνική νομοθεσία), αυτονοήτως, δεν περιποιεί τιμής βέβαια στη χώρα.

Στο πλαίσιο της χώρας και του πολιτεύματος της βέβαια, νοούνται τόσο η εκτελεστική εξουσία (κυβέρνηση), η νομοθετική (κοινοβούλιο) και η δικαστική (δικαιοσύνη), αλλά και η τέταρτη άτυπη εξουσία , αυτή του τύπου (ΜΜΕ) .

9. Το πρόσφατο καταδικαστικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου (7 Φεβ 2024) για τη χώρα μας, και μάλιστα με μεγάλη πλειοψηφία, καταδικάζει τη χώρα μας στους τομείς του κράτους δικαίου (ότι δηλαδή η δικαιοσύνη δεν λειτουργεί σωστά) , και στην ελευθερία του τύπου . Το ότι εντός μίας εβδομάδας, με άμεσα και ταχύτατα ανακλαστικά, συνεκλήθη η ολομέλεια του Αρείου Πάγου και με ψήφους 49 υπέρ, 13 κατά, και 20 αποχές, εξέδωσε απόφαση καθώς και αντίστοιχο δελτίο τύπου!!, με την οποία χαρακτήρισε το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου "αόριστο, αστήρικτο , ατεκμηρίωτο και μεροληπτικό, και ευθεία παρέμβαση στην ελληνική δικαιοσύνη" , με προβληματίζει ιδιαίτερα ως ενεργό, σκεπτόμενο πολίτη...!! Είθε να είχε να επιδείξει μέρος έστω, της υπόψη ταχύτητας αντίδρασης, τόσο στην ποινική διερεύνηση της τραγωδίας των Τεμπών, όσο και σε τόσα προβλήματα πολιτών που χρονίζουν, αναμένοντας δικαίωση, από την υπόψη δικαιοσύνη !!

Το αρμόδιο συλλογικό όργανο των ΜΜΕ, σχετικά με την ελευθερία του τύπου στη χώρα, δεν έχει προβεί προς το παρόν, σε καμία δήλωση.

10. Το σύνολο των πολιτών , θα πρεπει να στηρίζει τους θεσμούς και τα αντίστοιχα θεσμικά όργανα του πολιτεύματος. Αντίστοιχα όμως, θα πρέπει με κάθε συνταγματικό τρόπο, να απαιτεί την απομάκρυνση και την τιμωρία των προσώπων, που είτε λόγω ανικανότητας, αδιαφορίας, ή ακόμη χειρότερα λόγω δολιότητας, δεν υπηρετούν και δεν ασκούν τα καθήκοντά τους, με εντιμότητα, ηθική και κατά πως το Σύνταγμα και οι νόμοι ορίζουν. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τη δικαιοσύνη και για δικαστικούς λειτουργούς, ανεξαρτήτως βαθμού.

11. Το σύνολο των εξουσιών, πηγάζει από το λαό, για το καλό του και για την ευόδωση των συμφερόντων του και επιστρέφει στο λαό.

12. Να μην λησμονούμε, ότι στην περίπτωση μας, πριν από 200 χρόνια, και μέσα από διαχρονικούς ποταμούς αίματος και στερήσεων, το έθνος συνέστησε κράτος και όχι το αντίστροφο. Και το κράτος συνεστήθη για την εξυπηρέτηση των σκοπών και των συμφερόντων του έθνους, το οποίο ταυτίζεται ακόμη, με το λαό αυτής της χώρας.

==========================================

Πλέον λοιπόν, γνωρίζετε...και με τις αντίστοιχες παραπομπές, το γιατί έπρεπε να συγκεντρωθούν, οι 500 χιλιάδες υπογραφές..Και πλέον είναι πολύ περισσότερες και θα γίνουν ακόμη περισσότερες...

Ο υπόψη σύλλογος (ως αρχικός φορέας διαχείρισης) , αλλά πιστεύω και ο κάθε ενεργός πολίτης, που με το ονοματεπώνυμο και την υπογραφή του στέκεται απέναντι σε αυτή τη σήψη και παρακμή που καθημερινά βιώνουμε, μπορούν ήδη από τώρα να :

i) Απαιτήσουν άμεσα τη θέσπιση του απαραίτητου εφαρμοστικού νόμου για το άρθρο 73 του συντάγματος.

ii) Nα ξεκινήσουν τις προαπαρασκευαστικές ενέργειες για ένα πρωτόλειο προσχέδιο νόμου, σχετικά με την άρση της βουλευτικής ασυλίας και την άρση του νόμου περί ευθύνης Υπουργών...

Επειδή βλέπω, ότι πολλοί αγνοούν τον λόγο συγκέντρωσης των  500χιλ. υπογραφών, τώρα ξέρουν τι να απαντούν , σε όσους "το παίζουν πονηροί" , ή έστω σκεπτικιστές...και προσπαθούν να τους  φέρουν σε δύσκολη θέση, λέγοντας , ..."πες μου που το γράφει αυτό"..

Υ.Γ. : Ο αρχικός στόχος έχει ήδη επιτευχθεί...Μεγαλύτερος όμως ακόμη αριθμός υπογραφών, θα δώσει μεγαλύτερη δυναμική και εντός διεθνών φόρα, όπως η ΕΕ ,αλλά και άλλων διεθνών οργανισμών ασφαλείας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων (π.χ. ΟΗΕ).

Από την άλλη, πάντοτε αισιόδοξος αλλά και συνάμα πραγματιστής, δεν τρέφω φρούδες ελπίδες, ότι οι αυτές οι 500 χιλιάδες θα καταργήσουν τους "νόμους" περί ευθύνης Υπουργών, ασυλίας βουλευτών και όλα τα λοιπά "ακαταδίωκτα", όπως το τελευταίο, π.χ. της "επιτροπής διερεύνησης" της τραγωδίας των Τεμπών...

Το πολιτικό σύστημα, με προεξάρχουσα την κυβέρνηση, θα προσπαθήσει να αμυνθεί με κάθε τρόπο...θεμιτό ή μη...Όμως στην προσπάθεια του αυτή , σίγουρα θα απωλέσει κάθε "επικοινωνιακό μανδύα" και θα αποκαλυφθεί η ασχήμιά του, σε κάθε έκφανση και μορφή...

Η συνέχεια γνωστή...με ότι αυτό συνεπάγεται σε συνέπειες και σε κόστος για όλους ... αλλά στο τέλος το καλό θα νικήσει...γιαυτό υπάρχουμε 3 χιλιάδες χρόνια σε αυτόν τον τόπο...

ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ !!

*Παναγιώτης Γερογλής

Ταξχος ε.α.

 Diploma in Diplomatic and Strategic Studies

MA in International Security and Apllied Strategy

EU Political Advisor

Εκπόνηση Διατριβής

σε Ανωτάτη Διακλαδική Σχολή Πολέμου, με θέμα "Διερεύνηση Αεροπορικών Ατυχημάτων"

The post Ελληνικό Σύνταγμα, Άρθρο 73, το Ευρωκοινοβούλιο και η τραγωδία των Τεμπών! Παν.Γερογλής appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα