Γιατί Απονέμονται Εύσημα στο Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας

Γράφει ο

Παναγιώτης Δημητριάδης

Αντιπτέραρχος (Ι) ε.α

Το   Μετοχικό  Ταμείο Αεροπορίας (ΜΤΑ), ιδρύθηκε το 1939 ως ΝΠΔΔ με σκοπό την οικονομική ενίσχυση των ασφαλισμένων μετόχων και μερισματούχων,  τη χορήγηση  οικονομικής ενίσχυσης καθώς και την άσκηση κοινωνικής πρόνοιας και διευκολύνσεων. Στα 85 χρόνια λειτουργίας του, έγραψε ιστορία οικονομικής διαχείρισης με ευταξία και  διαφάνεια   για την επίτευξη των στόχων του και ουδέποτε έδωσε αφορμή για δυσμενή σχόλια.

Το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης 

το 2011 εξαΰλωσε τα αποθεματικά του Ταμείου λόγω του  PSI, μείωσε τις τιμές μεριδίου μερίσματος  και  ΕΚΟΕΜΑ σε επίπεδα 50% και 62%, αντίστοιχα , μείωσε το ΒΟΕΑ, έπαυσε τη χορήγηση προκαταβολών εφ άπαξ, τη χορήγηση δανείων, τα βοηθήματα, την κοινωνική αρωγή στους έχοντες ανάγκη κ.α.

Τα διαδοχικά  Διοικητικά Συμβούλια και το προσωπικό του ΜΤΑ εν μέσω κρίσης,  στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και με αξιοθαύμαστο επαγγελματισμό και ήθος ανέδειξαν τεχνικές και προσωπικές  δεξιότητες, προκειμένου  να αποφευχθεί η κατάρρευση του Ταμείου,  αλλά και να διατηρήσουν  την εμπιστοσύνη του προσωπικού, το οποίο όλα αυτά τα χρόνια υπέμενε αγόγγυστα την αφαίμαξη μισθών και συντάξεων. Με επιμονή, υπομονή και σε πλήρη συνεργασία με τις διαδοχικές Ηγεσίες  και τους επιτελείς του ΓΕΑ, κατάφεραν να ανακάμψουν τα οικονομικά του  ταμείου  και να ικανοποιήσουν  τους στόχους της ίδρυσής του, προς όφελος του προσωπικού, χωρίς κρατικές επιχορηγήσεις και δάνεια, όπως αυτό συνέβη με το Μετοχικό Ταμείο Στρατού (ΜΤΣ).    

Το ΜΤΣ το μεγαλύτερο και πιο πλούσιο διαχρονικά Ταμείο των Ε.Δ, με τεράστια περιουσία και έσοδα από  τράπεζες – νοσοκομεία (ΝΙΜΤΣ), οικοδομικά  τετράγωνα   σε κεντρικά σημεία των πόλεων,  έσοδα από δραστηριότητες στρατοπέδων και πρατηρίων σε όλη την χώρα,  με τεράστιες καταθέσεις και επενδυτικά χρεόγραφα,  έφθασε  να αντιμετωπίζει οικονομικά  αδιέξοδα που το έφεραν να επαιτεί  την τελευταία 15 ετία για  κρατικές επιχορηγήσεις και δάνεια, να παραπέμπεται στους εισαγγελείς διαφθοράς για κακοδιαχείριση 480 εκατ. ευρώ,  να  παρέχει περισσότερα από τα έσοδα, με  τελευταίο τη  χορήγηση 10 μεριδίων μερίσματος ως bonus στους ανώτατους αξιωματικούς από τα  δανεικά και τις εισφορές των χαμηλόβαθμων, όταν δεν έχει να πληρώσει  το ΒΟΕΑ, προκαταβολές εφ άπαξ κ.α, ενώ οι  αρνητικές δημοσιεύσεις  διαδέχονται η μία την άλλη. Η πρόσφατη απόφαση του ΥΦΕΘΑ για δωρεάν παραχώρηση  περιουσίας του ΜΤΣ σε ιδιωτικό Ίδρυμα, ξεπερνάει κάθε φαντασία και νομιμότητα, όταν το ΜΤΣ πνίγεται στα χρέη και εναγωνίως επιζητά να υφαρπάξει παράνομα  τις περιουσίες και τα αποθεματικά  των Μετοχικών  Ταμείων  Ναυτικού και Αεροπορίας  με τον  χακί μανδύα  της  Ενοποίησης, το ΓΕΣ να είναι μονίμως απών!,   το ΓΕΕΘΑ να ασχολείται με την πώληση άχρηστου υλικού  αντί στρατηγικού οράματος και το ΥΠΕΘΑ να τοποθετεί Ναύαρχο πρόεδρο σε Αεροπορική Βιομηχανία.   Μήπως τελικά η δωρεάν παραχώρηση  του ΥΦΕΘΑ είναι προπομπός του νομοσχεδίου που επίκειται για την ανάληψη της διαχείρισης των  Μετοχικών Ταμείων από το ΥΠΕΘΑ και των  Στρατιωτικών Νοσοκομείων από το ΓΕΕΘΑ;.

     Από τους  προϋπολογισμούς, απολογισμούς του ΜΤΑ, τις αναλογιστικές  μελέτες , τις αποφάσεις,  και  τις οικονομικές επιθεωρήσεις όλα αυτά τα χρόνια, διαπιστώνεται  η συνεχής προσπάθεια ανάπτυξης και η υγιής λειτουργία του Ταμείου. Οι θυσίες που υπέστησαν τα μέλη, τα τελευταία 15 χρόνια έπιασαν τόπο, επανήλθε η ανάκαμψη και η ανταπόδοση, αυξήθηκαν τα αποθεματικά δίνοντας τη δυνατότητα να   συμμετέχει μετρήσιμα το Ταμείο, ακόμα και στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της Γενικής Κυβέρνησης.

                 Το  ΔΣ του ΜΤΑ από  το  2021   με την ανάκαμψη του Ταμείου, θεσμοθέτησε  και προώθησε διαδικασίες  για την ενίσχυση του Ταμείου και επανέφερε  παροχές, όπως :

   Νέο  πρόγραμμα διανομής ΒΟΕΑ  από το 2021, το οποίο  από διανεμητικό έγινε  ανακεφαλαιοποιητικό, πλήρως ανταποδοτικό, δίκαιο, βιώσιμο,  μη κατασχέσιμο με ατομική θυρίδα,  χωρίς να επιβαρύνει  τον προϋπολογισμό του ΜΤΑ.

   Αύξησε τις τιμές μεριδίων μερίσματος και ΕΚΟΕΜΑ,  οι οποίες  το διάστημα της κρίσης ήταν οι χαμηλότερες όλων των Ταμείων των Ε.Δ και των Σ.Α.

   Επανέφερε τις προκαταβολές εφ άπαξ και τη χορήγηση δανείων. 

   Ελαχιστοποίησε τον χρόνο χορήγησης δανείων.

   Επαναχορήγησε  το έκτακτο   βοήθημα Χριστουγέννων

   Αύξησε  τα έσοδα από την μικρή σχετικά ακίνητη περιουσία του Ταμείου κατά 30%  και   διασφάλισε τη διαχρονική βιωσιμότητα του Ταμείου  χωρίς «έξωθεν» παρεμβάσεις εις  βάρος του.

      Παρενέβη θεσμικά   για την κατάργηση της κράτησης του 4093/12 με αναδρομική ισχύ από το 2021 και απέδωσε άμεσα τα δικαιούμενα ποσά  στους μερισματούχους  και  κληρονόμους με αυτοτελή φορολόγηση  στη βάση τους 20%.    

    Συνέβαλε αποφασιστικά στη λήψη μέτρων κατά αυθαίρετων προσεγγίσεων τρίτων, που επηρέαζαν τα έσοδα του Ταμείου.

       Ολοκλήρωσε την  επένδυση του ξενοδοχείου La Mirage.

       Ενοικίασε :  το  αεροδρόμιο  του Αμυγδαλεώνα στην Καβάλα,  το Αεροδρόμιο  Σπάρτης, χώρους των    αεροδρομίων Αγρινίου,  Ηρακλείου,  Καλαμάτας,  Τυμπακίου,  ενώ  προώθησε την  εκμετάλλευση και άλλων  αεροδρομίων όπως της Λαμίας κλπ.

                 Έδωσε έμφαση στην αξιοποίηση της  ακίνητης  περιουσίας , όπως  το οικόπεδο 20  στρεμ. στην Παλλήνη ( λόφος Λεβίδι) που είχε  αγοραστεί  το 1984 από το ΜΤΑ  για τη δημιουργία καθώς και το οικόπεδο Χαλανδρίου έκτασης  936 τ.μ. που έχει απαλλοτριωθεί από τον Δήμο,  για το οποίο το ΜΤΑ προχώρησε σε νομικές και διοικητικές διαδικασίες για την αυτοδίκαιη αποδέσμευσή  και  αξιοποίησή του.

                  Υπέγραψε  σύμβαση έναντι μισθώματος με το Υπ. Μετανάστευσης  για την έκταση στη Ριτσώνα   η οποία  εκκρεμούσε από το 2016.

                  Επικαιροποίησε τους  όρους χρήσης και δόμησης  για την αξιοποίηση  των εκτάσεων  στο Χαλκούτσι,  Σκοτίνα , Λήμνο και  Ωρωπό.

                  Βελτίωσε  την επικοινωνία των μελών με το ΜΤΑ.

                  Κατάθεσε  εισηγήσεις για τη μη αναστολή του μερίσματος απασχολούμενων απόστρατων συναδέλφων (εκκρεμεί η νομοθέτησή του).

                  Επεδίωξε και εισέπραξε  έσοδα υπέρ  του ΕΚΟΕΜΑ καθώς  και οφειλές από υπηρεσίες - διευκολύνσεις μέσω καταλογισμών και δικαστικών αποφάσεων.

      Ενίσχυσε τη   μηχανογράφηση, δρομολόγησε  διαδικασίες  ψηφιοποίησης αρχείων  και προώθησε την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων μέσω ΕΣΠΑ.

    Εισηγήθηκε επενδυτικά προγράμματα για την  επίλυση  οικιστικών  προβλημάτων  σε όση έκταση ήταν αυτά δυνατόν.    

                   Για τo συνολικό έργο και τις προσπάθειες ανάκαμψης του ΜΤΑ αξίζουν συγχαρητήρια: οι  Ηγεσίες και οι επιτελείς του ΓΕΑ, τα εκάστοτε  Διοικητικά  Συμβούλια και προσωπικό του ΜΤΑ, ενώ για τα πεπραγμένα της τελευταίας τριετίας, την ευταξία και την πρόοδο του ταμείου, απονέμονται τα ΕΥΣΗΜΑ, πέραν των άλλων, στον απερχόμενο πρόεδρο του ΜΤΑ  Δημήτρη Μιχαλολιάκο Αντιπτέραρχο (Ι) ε.α, τους Γενικούς Διευθυντές,  το ΔΣ και το προσωπικό του ΜΤΑ. Στον παραλαμβάνοντα νέο πρόεδρο του ΔΣ του ΜΤΑ Κωνσταντίνο Ιατρίδη Αντιπτέραρχο (Ι)  ε.α,  και το προσωπικό, ευχόμαστε καλή θητεία και επιτυχία στο έργο τους για την  επίτευξη των στόχων.   

    Η  αυτοτέλεια των Μετοχικών Ταμείων όπως και των Στρατιωτικών Νοσοκομείων είναι αυτή που αναδεικνύει  την αξία της νοικοκυροσύνης στην οικονομική διαχείριση και την προσφορά ,   μακριά  από παθογόνες καταστάσεις και δυσλειτουργίες που καλύπτονται με κρατικές επιχορηγήσεις, δάνεια και άλλες επισφαλείς επιλογές, για να διαλύσουν αυτό που άλλοι στέγνωσαν για να  στεριώσουν.

    

The post Γιατί  Απονέμονται  Εύσημα  στο Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Απονέμονται, Εύσημα, Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας,aponemontai, efsima, metochiko tameio aeroporias