Γιατί «χωλαίνει» η Ουκρανική αντεπίθεση; Η επόμενη ημέρα του πολέμου

Γράφει ο

Γιώργος Βενέτης

Η ουκρανική αντεπίθεση είναι προσώρας   αποτυχημένη,  με τους Ουκρανούς να καταβάλλουν  μάταιο και αιματηρό τίμημα. Η αντεπίθεση άρχισε με τις επιχειρήσεις των «Ρώσων ανταρτών» με ουκρανική υποστήριξη στο Μπελγκορόντ. Στη συνέχεια, οι Ουκρανοί ερεύνησαν το ρωσικό μέτωπο ειδικά στο Νότο για αδύναμα σημεία, προκειμένου να κατευθύνουν εκεί την αιχμή του δόρατος της επίθεσής τους. Ο σκοπός τους ήταν να διασπάσουν τη ρωσική άμυνα, ώστε να περικυκλώσουν τη Μελιτόπολη. Στην περίπτωση θετικής έκβασης, αυτό θα έδινε στην Ουκρανία

την πολυπόθητη πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα μετά από ένα χρόνο, απειλώντας άμεσα τη ρωσική κυριαρχία στην Κριμαία. Αυτό  θα ήταν το απόλυτο έπαθλο για τον Ζελένσκι.

Απροσπέλαστη η ρωσική άμυνα

Όμως τίποτα δεν πάει καλά για τους Ουκρανούς. Η εξέλιξη αποκαλύπτει τη ρηχότητα της ουκρανικής αντεπίθεσης, που προσέκρουσε σε μία άμυνα για την οποία δεν ήταν προετοιμασμένη. Πρέπει να σημειωθεί ότι η Ρωσία έχει οργανώσει άμυνες σε βάθος στον τομέα της Ζαπορίζια. Η πρώτη άμυνα έχει μήκος περίπου 127 χιλιομέτρων (εναέρια απόσταση). Αυτή η γραμμή καλύπτεται από θέσεις πυροβολικού μεγάλης εμβέλειας, που βρίσκονται κατά μήκος της δεύτερης γραμμής άμυνας, περίπου 30 χιλιόμετρα πίσω από την πρώτη γραμμή. Η  δεύτερη γραμμή έχει ως στόχο να εμποδίσει οποιαδήποτε υπερπλευρική κίνηση από τα βορειοανατολικά, εάν οι ουκρανικές δυνάμεις διεισδύσουν στις ρωσικές άμυνες στο Ντόνετσκ. Αυτή η γραμμή εκτείνεται σχεδόν 117 χιλιόμετρα (εναέρια απόσταση) δυτικά, καταλήγοντας κοντά στον Δνείπερο. Επιπλέον, η Ρωσία έχει οργανώσει πραγματικά οχυρά φρούρια/πόλεις. Αυτά προορίζονται να αντέξουν και να αντιμετωπίσουν την πολιορκία εάν οι ουκρανικές δυνάμεις διαπεράσουν τις ρωσικές γραμμές άμυνας.Σύμφωνα με τη Bild, οι Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις σε εμπιστευτική έκθεση επέκριναν τα λάθη του ουκρανικού στρατού. Οι εκπρόσωποι της Bundeswehr συνέταξαν μια έκθεση που επικρίνει τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας για την κακή χρήση των δεξιοτήτων μάχης που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης στη Δύση. Οι συντάκτες του εγγράφου βλέπουν το κύριο πρόβλημα στις ενέργειες των Ουκρανών αξιωματικών. Σύμφωνα με την εφημερίδα: «Νεαροί ουκρανοί στρατιώτες που εκπαιδεύονται  στη Δύση,  όταν βρίσκονται στην Ουκρανία, ακολουθούν τις εντολές αξιωματικών που δεν μπορούν να ενεργήσουν σύμφωνα με το δυτικό μοντέλο, Οι Ουκρανοί αξιωματικοί ακυρώνουν τις γνώσεις που αποκτούν οι στρατιώτες κατά την εκπαίδευσή τους στη Δύση. Ορισμένες στρατιωτικές μονάδες χωρίζονται σε πολύ μικρές υποομάδες και αποδεικνύεται ότι καθεμία από αυτές πραγματοποιεί ορισμένες ενέργειες, αλλά δεν υπάρχει συντονισμός στην μάχη.  Εξαιτίας αυτού, η πιθανότητα να χτυπήσει ο Ουκρανός στρατιώτης άλλο Ουκρανό στρατιώτη αυξάνεται», γράφει η εφημερίδα. Προς  επιβεβαίωση, δημοσίευμα των FT αναφέρει ότι οι πρώτες ημέρες της ουκρανικής αντεπίθεσης ήταν χαοτικές καθώς σε αρκετές περιπτώσεις ο ουκρανικός στρατός άνοιγε κατά λάθος πυρ σε δικούς του στρατιώτες.

Είναι πολλές οι αιτίες της αποτυχίας

Η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας αναγνώρισε το πλεονέκτημα των ρώσων στον ηλεκτρονικό πόλεμο. Ο εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Γιούρι Ιγκνάτ σημείωσε την ανωτερότητα των ρωσικών στρατευμάτων στον ηλεκτρονικό πόλεμο. «Είναι πολύ μπροστά μας. Το drone δεν χρειάζεται να καταρριφθεί με αντιαεροπορικούς πυραύλους ή αντιαεροπορικά όπλα. Μπορούν απλά να το αναγκάσουν να προσγειωθεί, να το αναχαιτίσουν με ηλεκτρονικό πόλεμο» αναφέρει ο Ιγκνάτ.

Σύμφωνα με τον Ιγκνάτ, η Ουκρανία θα έπρεπε να είχε αρχίσει να αναπτύσσει εξοπλισμό ηλεκτρονικού πολέμου νωρίτερα, θεωρώντας ότι αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η αντεπίθεση της Ουκρανίας έχει κολλήσει. Οι ουκρανικές αρχές προσπαθούν να επισημάνουν διάφορους λόγους για να εξηγήσουν την έλλειψη προόδου. Όμως οι ερευνητές στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών που εδρεύει στο Λονδίνο λένε ξεκάθαρα και ωμά την αλήθεια… Για την αποτυχία της αντεπίθεσης της Ουκρανίας, δεν ευθύνονται οι άλλοι, το ΝΑΤΟ, οι Ρώσοι αλλά η ανικανότητα της στρατιωτικής διοίκησης της Ουκρανίας, αναφέρουν χαρακτηριστικά. Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στον ουκρανικό στρατό, δήλωσε στο Das Erste ο Φραντζ Γκέιντι, ανώτερος ερευνητής και σύμβουλος στο Ινστιτούτο. Ο Γκέιντι επισημαίνει ότι: «Κάθε επίθεση, κάθε προέλαση μετριέται όχι σε χιλιόμετρα, αλλά σε μέτρα. Τα πυρομαχικά πρέπει να μεταφέρονται με τα πόδια, γιατί δεν θέλουν να εκθέσουν τον δυτικό εξοπλισμό στο ρωσικό πυροβολικό ή  στα ρωσικά drones…». Μετά τις μεγάλες απώλειες, οι Ουκρανοί έχουν μετριάσει την χρήση δυτικών οπλικών συστημάτων. Σύμφωνα με τον ειδικό, οι λόγοι για τις αποτυχίες της αντεπίθεσης θα πρέπει να αναζητηθούν στις αποφάσεις της διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Κακώς σχεδιασμένη η αντεπίθεση της Ουκρανίας

Η επιχείρηση ήταν κακώς σχεδιασμένη και κακώς οργανωμένη.  Δεν υπήρχε συντονισμός των ενεργειών των προπορευόμενων μονάδων. Επιπλέον, κανένας στρατός στον κόσμο δεν έχει την πρακτική εμπειρία να ξεπεράσει ένα τόσο πυκνό και προσεκτικά οχυρωμένο αμυντικό σύστημα που δημιούργησαν οι Ρώσοι. Αυτό δεν έχει συμβεί στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο….Το αμερικανικό Politico δημοσίευσε μια επιστολή του Ουκρανού ιατρού και πρώην βουλευτή Γιεχόρ Φίρσοφ.  Σύμφωνα με τον Ουκρανό ιατρό, «Τον τελευταίο μήνα, προχωρήσαμε μόνο 1,5 χιλιόμετρο. Δεν νομίζω ότι αξίζει αυτό για τους στρατιώτες και τα όπλα που χάσαμε. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας κατέχουν θέσεις, αλλά οι στρατιώτες είναι εξουθενωμένοι, όχι μόνο σωματικά, αλλά και ψυχικά. Σε ορισμένα τμήματα δεν υπήρξε εναλλαγή για περισσότερο από ένα χρόνο, οι άνθρωποι «μεταμορφώθηκαν σε ρομπότ», όπως φαίνεται από τις κινήσεις και τις συνομιλίες τους. Ακόμα και η απονομή των κρατικών βραβείων δεν προκαλεί κανένα συναίσθημα. Μερικοί στρατιώτες δεν αντέχουν την πίεση και ψάχνουν τρόπους να φύγουν. Ένας στρατιώτης στην ταξιαρχία μου παντρεύτηκε μια γυναίκα με αναπηρία για να αποστρατευτεί. Δεν ενέκριναν  όλοι με την επιλογή του, αλλά κανείς δεν τον καταδίκασε», είπε ο γιατρός. Ταυτόχρονα, ο Φίρσοφ τόνισε ότι, «πολλοί στρατιωτικοί είναι απογοητευμένοι από τις αποφάσεις της Διοίκησης.  Συγκεκριμένα, δεν καταλαβαίνουν γιατί κάποιοι Ουκρανοί είναι στο μέτωπο για ένα χρόνο χωρίς να εναλλάσσονται, ενώ άλλοι δεν εμφανίστηκαν ποτέ στην πρώτη γραμμή. Αν δεν αλλάξει κάτι, η κοινωνική σύγκρουση είναι αναπόφευκτη», πιστεύει ο Φίρσοφ.

Επιπτώσεις της αποτυχίας

Η αποτυχία της αντεπίθεσης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας από τη Δύση, σύμφωνα με δημοσίευμα της πολωνικής εφημερίδας Rzeczpospolita. Επιπλέον, το εξαχθέν συμπέρασμα είναι, ότι η εκπαίδευση του ουκρανικού στρατού σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ δεν έδωσε αποτελέσματα.«Πριν από την έναρξη της επίθεσης, οι Ουκρανοί στρατιωτικοί ηγέτες γνώριζαν καλά ότι οι δυτικοί σύμμαχοί τους περίμεναν γρήγορες αποφασιστικές νίκες από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας σε αντάλλαγμα για τις μεγάλες επενδύσεις της Δύσης. Ούτε η υπομονή ούτε ο στρατιωτικός εξοπλισμός είναι ατελείωτοι πόροι» τονίζεται στο άρθρο της η Rzeczpospolita.

Επιπρόσθετα  η αλλαγή εξουσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και στις ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της υποστήριξης προς την Ουκρανία. Η  Wall Street Journal επισημαίνει: « Η αργή αντεπίθεση της Ουκρανίας αποτελεί πρόβλημα για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν... Η εγκατάλειψη της Ουκρανίας και η μερική τουλάχιστον νίκη της Ρωσίας θα ήταν χαρακτηριστική αποτυχία της εξωτερικής πολιτικής του». Δυσοίωνη είναι και η πρόβλεψη του  Αμερικανού πρώην διπλωμάτη Φίλιπ Ζελίκοφ, ο οποίος δήλωσε ότι «άσχημα νέα» περιμένουν την Ουκρανία τον χειμώνα, καθώς θα αρχίσουν σοβαρές διαφωνίες στο στρατόπεδο των δυτικών κρατών για το θέμα της βοήθειας προς την Ουκρανία. Επεσήμανε τον οικονομικό αντίκτυπο της σύγκρουσης και πώς οι ΗΠΑ υπέφεραν πάρα πολύ για να διατηρήσουν το καθεστώς του Κιέβου στη ζωή.

Τι θα κάνουν οι Ρώσοι

Σύμφωνα με τους Eurasian Times, οι Ρώσοι έχουν 300.000 άνδρες στο νότιο θέατρο των επιχειρήσεων. Τα ρωσικά στρατεύματα με τεράστιες ποσότητες τεθωρακισμένων έχουν λάβει θέση ακριβώς απέναντι από τα σύνορα με την Ουκρανία, έτοιμα για μια μαζική επίθεση. Μια μεγάλη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων επίσης κοντά στη βόρεια περιοχή του Χάρκοβο είναι δυσοίωνη. Μία επιτυχημένη ρωσική επίθεση, θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στο έδαφος. Υπάρχουν φωνές στη Ρωσία που απαιτούν μια συνολική στρατιωτική ώθηση για να τερματιστεί ο πόλεμος με τους όρους της Μόσχας, ώστε να σταματήσει ο φθοροποιός πόλεμος. Αυτό επίσης να είναι ένα βασικό αίτημα της Wagner.Προς επίρρωση των ανωτέρω, έρχεται δήλωση του απόστρατου αξιωματικού των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών Σκοτ Ρίτερ, ο οποίος δήλωσε: «Ο ρωσικός στρατός θα προχωρήσει σε μαζική επίθεση μετά την αποτυχία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας. Πολλοί Ρώσοι στρατιωτικοί βρίσκονται σε εφεδρεία και προετοιμάζονται για αντεπίθεση. Σύμφωνα με  το τελευταίο μέρος του αμυντικού δόγματος της Μόσχας, ο ρωσικός στρατός είναι απαραίτητο να αποκρούσει μια εχθρική επίθεση και στη συνέχεια, όταν αποδυναμωθεί εντελώς ο εχθρός, να πραγματοποιήσει ένα τελειωτικό χτύπημα».Στην περίπτωση που η Μόσχα  προχωρήσει σε μαζική επίθεση, πετυχαίνοντας εδαφικά κέρδη, το ερώτημα που τίθεται είναι για το ποια θα είναι η αντίδραση της Δύσης; Θα θέλαμε να αποκλείσουμε την άμεση εμπλοκή της, η οποία θα οδηγούσε στον πυρηνικό όλεθρο. Παρενθετικά, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές δόθηκε στην  Ουκρανία ένα χρονικό περιθώριο έως τον ερχόμενο χειμώνα για να δείξει κάποιες «προόδους» στις Ηνωμένες Πολιτείες και στους άλλους δυτικούς χορηγούς, προκειμένου να τους πείσει ότι έχει τη δυνατότητα να πετύχει τους στόχους της. Αν η Ουκρανία όχι μόνο δεν έχει σημειώσει πρόοδο, αλλά έχει και απώλειες εδαφών, η διεθνής πίεση από τη  Δύση για να την κάνει να διαπραγματευτεί, θα είναι τεράστια.

The post Γιατί «χωλαίνει» η Ουκρανική αντεπίθεση; Η επόμενη ημέρα του πολέμου appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα