Η αποδολαροποίηση, τα κατασχεθέντα ρωσικά κεφάλαια και οι αντιφάσεις του καπιταλισμού

Γράφει ο Δημήτρης Σκουτέρης

Είναι γνωστή η προσέγγιση ότι ο καπιταλισμός θα εξαφανισθεί λόγω των αντιφάσεων του. Βέβαια μέχρι σήμερα έχει επιβιώσει αν και πέρασε από δραματικές κρίσεις και ως οικονομικό μοντέλλο αλλά και ως πολιτικό αντικαθρέφτισμα αυτού του οικονομικού μοντέλου. Εφτάψυχος λοιπόν ο καπιταλισμός που ελίσσεται μεταξύ πολέμων-φτωχοποίησης ολόκληρων κοινωνιών και ολιστικής οικολογικής καταστροφής.

Η αλήθεια είναι ότι η προ δεκαπενταετίας οικονομική κρίση άφησε βαθειά τα σημάδια της στο γέρικο και μη ανθεκτικό πλέον σώμα του καπιταλισμού. Το σύστημα δείχνει να

οδηγείται στο τέλος του. Για τον λόγο αυτό γίνεται διαρκώς και πιο επικίνδυνο για τον άνθρωπο αλλά και για το περιβάλλον. Όλο και συχνότερα ακούμε για την πρόθεση κάποιων να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα. Πρόσφατα μάλιστα οι ναζί Ουκρανοί επιχείρησαν να βομβαρδίσουν μέχρι και τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

Ένας εκτεταμένος πόλεμος και όχι οι επιμέρους «μικρής κλίμακας» συρράξεις, δείχνει να είναι προ των πυλών. Αδιαμφισβήτητα το φυτίλι του θα το ανάψουν έμμεσα ή άμεσα οι ΗΠΑ. Με χρέος πλέον των 35 τρις $ και με το νόμισμα τους να αμφισβητείται ως το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα θα αντιμετωπίσουν την προ των πυλών κρίση μέσω του πολέμου. Είναι μια δοκιμασμένη συνταγή από τις μητροπόλεις του καπιταλισμού. Μεταφέρουν την κρίση-ορθότερα την χρεοκοπία- του οικονομικού, πολιτικού, κοινωνικού τους συστήματος στις πλάτες των απλών ανθρώπων μετατρέποντας τους σε άβουλες μηχανές παραγωγής θανάτου.

Ήδη προετοιμάζουν την δική τους κοινή γνώμη κατηγορώντας τις χώρες που συγκροτούν την ομάδα των BRICS ότι απειλούν την σύνταξη και τις αποταμιεύσεις του μέσου Αμερικανού πολίτη, «καθώς οι λογαριασμοί συνταξιοδότησης έχουν ήδη χάσει 25% τα τελευταία 2-3 χρόνια λόγω οικονομικής κακοδιαχείρισης» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα. Αντί να αναλάβουν την ευθύνη της επαπειλούμενης χρεοκοπίας, των αντιφάσεων του οικονομικού τους συστήματος απειλούν την ασφάλεια κρατών και κοινωνιών ως διεθνείς τρομοκράτες.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι με την αυξανόμενη επιρροή των BRICS και των δυνατότητων τους να μετατρέψουν τον κόσμο από μονοπολικό σε πολυπολικό κινδυνεύει η παντοκρατορία δολαρίου και ΗΠΑ. Με επικεφαλής ισχυρά έθνη όπως η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία  οι BRICS οραματίζονται μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων και οι επιπτώσεις δεν είναι μόνο σε γεωπολιτική κλίμακα, αλλά θα μπορούσαν να επηρεάσουν άμεσα όλους.

Οι BRICS υπενθυμίζεται ότι αρχικά αποτελούνταν από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική, ενώ από τις αρχές του 2024 προστέθηκαν  νέα μέλη: Αίγυπτος, Αιθιοπία, Ιράν, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ως μέγεθος αποτελούν σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού και το 30% της παγκόσμιας οικονομίας ενώ τουλάχιστον τριάντα ακόμη χώρες ετοιμάζονται να ενταχθούν σε αυτήν την ομάδα.

Μεταξύ τους συζητείται σοβαρά η πρόταση ενός ενιαίου νομίσματος των BRICS ή οι συναλλαγές στα δικά τους εθνικά νομίσματα. Αλήθεια πως θα ήταν ο κόσμος όπου οι μισές παγκόσμιες συναλλαγές θα πραγματοποιούνταν στο νόμισμα BRICS. Η κίνηση θα μπορούσε να είναι καταστροφική για την οικονομία των ΗΠΑ, καθώς η Αμερική θα δυσκολευτεί να χρηματοδοτήσει το έλλειμμά της.  Οι συνέπειες θα μπορούσε να είναι ουσιώδεις για τις ΗΠΑ: αποδυναμωμένο δολάριο, αυξανόμενο κόστος εισαγωγών, ενδεχόμενο κραχ του χρηματιστηρίου, πληθωρισμός και εύθραυστη οικονομία. Τα καθημερινά είδη που εισάγονται στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να γίνουν αρκετά ακριβά γεγονός που θα  επηρέαζε την αγοραστική δύναμη του μέσου Αμερικανού.

Οι τάσεις αποδολαριοποίησης αποτελούν κίνδυνο για το χρηματιστήριο των ΗΠΑ, λέει η Morgan Stanley Wealth Management. Οι μετοχές έχουν τροφοδοτηθεί από «άφθονη ρευστότητα», με την ορμή του δολαρίου να βρίσκεται στον πυρήνα του καθεστώτος του εύκολου χρήματος. Οι κινήσεις για την αποδυνάμωση του δολαρίου στο παγκόσμιο εμπόριο και η θέση του ως κορυφαίου αποθεματικού νομίσματος αποτελούν απειλή για τις αμερικανικές μετοχές, σύμφωνα με τη Lisa Shalett, CIO της Morgan Stanley Wealth Management. Προτρέποντας τους επενδυτές «να εξετάσουν το ενδεχόμενο να προετοιμαστούν για μια αλλαγή καθεστώτος δολαρίου ΗΠΑ», είπε ότι το πρόσφατο ράλι σε χρυσό και bitcoin, το τέλος της διαχείρισης της καμπύλης απόδοσης της Ιαπωνίας και οι τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας θα μπορούσαν να ωθήσουν το δολάριο ΗΠΑ στα όριά του και να δημιουργήσουν προκλήσεις για αποτιμήσεις των αποθεμάτων.

Αν σε όλα αυτά προσθέσετε και την επικείμενη αντίδραση Ρωσίας-Πούτιν στην ενδεχόμενη χρησιμοποίηση των δεσμευμένων από τους Δυτικούς Ρωσικών κεφαλαίων για χρηματοδότηση «αγοράς» πολεμικού υλικού από την Ουκρανία, ετοιμαστείτε να απαντήσετε για την έκταση του επικείμενου πολέμου. Θα ομιλούμε για το ενδεχόμενο πλήρους συντριβής του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Μια κλοπή ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, αν συνέβαινε ποτέ, θα ήταν κάτι πολύ σοβαρό όπως ήδη έχουν διαμηνύσει δύο βασικά μέλη των BRICS, η Κίνα, τα ΗΑΕ και η Σαουδική Αραβία. Μια τέτοια κίνηση από τη Δύση θα κατέστρεφε εντελώς την έννοια του κράτους δικαίου, που θεωρητικά στηρίζει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η ρωσική απάντηση αναμένεται να είναι σφοδρή.

Η Ρωσική Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε αμέσως να μηνύσει και να κατασχέσει τα περιουσιακά στοιχεία της βελγικής Euroclear, ενός από τα μεγαλύτερα συστήματα διακανονισμού και εκκαθάρισης στον κόσμο, στους λογαριασμούς του οποίου δεσμεύτηκαν τα ρωσικά αποθέματα. Και αυτό πέρα από την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων της Euroclear στη Ρωσία – τα οποία ανέρχονται σε περίπου 33 δισεκατομμύρια ευρώ. Καθώς θα εξαντληθούν τα κεφάλαια της Euroclear, η Κεντρική Τράπεζα του Βελγίου θα πρέπει να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας της, προκαλώντας έτσι τεράστια οικονομική κρίση. Θυμηθείτε πώς έκαναν για την περίπτωση της Ελλάδας οι Δυτικοί προκειμένου να σώσουν τις τράπεζές τους.

Πολιτικός Αναλυτής, [email protected], @skouterisd1, https://www.facebook.com/dimitris.skouteris.94            

The post Η αποδολαροποίηση, τα κατασχεθέντα ρωσικά κεφάλαια και οι αντιφάσεις του καπιταλισμού appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα