Η εφτάψυχη νοσοκόμα που επέζησε σε τρία ναυάγια στον πόλεμο

Γράφει ο Δημήτρης  Σταυρόπουλος

Ήταν ατρόμητη ναυτικός, θαλασσοπόρος και… εφτάψυχη!

Η τύχη της ωστόσο, στην θάλασσα θεωρείται γρουσουζιά!

Σχεδόν σε οποίο πλοίο μπάρκαρε ως πλήρωμα, αυτό ναυαγούσε αλλά εκείνη γλύτωνε…

Επιβίωσε στα τρία μεγαλύτερα ναυάγια και  του 20ου αιώνα και πέθανε στην ξηρό πολλά χρόνια αργότερα…

Η Violet Constance Jessop (2 Οκτωβρίου 1887 – 5 Μαΐου 1971) ήταν μια Αργεντινή ιρλανδικής καταγωγής που εργάστηκε ως συνοδός και νοσοκόμα υπερωκεάνιου στις αρχές του 20ου αιώνα.

Η

Jessop είναι πιο γνωστή για το ότι επέζησε από τη βύθιση του RMS  «Titanic» το 1912 και του αδελφού της πλοίου HMHS « Britannic» το 1916, καθώς και ότι επέβαινε στο μεγαλύτερο από τα τρία αδελφά πλοία, το RMS  «Olympic» , όταν αυτό συγκρούστηκε με το βρετανικό πολεμικό πλοίο HMS  «Hawke» το 1921 .

ΤΟ ΠΡΩΤΟ  ΝΑΥΑΓΙΟ ΚΑΙ Ο  ΤΙΤΑΝΙΚΟΣ

Το 1911, η Jessop άρχισε να εργάζεται ως πλήρωμα για το White Star liner RMS  «Olympic» .

Το «Olympic» ήταν ένα πολυτελές πλοίο που ήταν το μεγαλύτερο μη στρατιωτικό πλοίο εκείνη την εποχή.

Η νεαρή σερβιτόρα επέβαινε στις 20 Σεπτεμβρίου 1911, όταν το υπερωκεάνιο έφυγε από το Σαουθάμπτον και συγκρούστηκε με το βρετανικό πολεμικό πλοίο HMS  «Hawke» .

Δεν υπήρξαν θύματα  και, παρά τις ζημιές, το πλοίο κατάφερε να επιστρέψει στο λιμάνι χωρίς να βυθιστεί.

Η Τζέσοπ επέλεξε να μην αναφέρει με λεπτομέρειες γι  αυτή τη σύγκρουση στα απομνημονεύματά της.

Συνέχισε να εργάζεται στο  «Olympic» μέχρι τον Απρίλιο του 1912, όταν μεταφέρθηκε στο αδελφό πλοίο «Τιτανικός».

Η Τζέσοπ επιβιβάστηκε στο RMS  «Titanic» ως θαλαμηπόλος στις 10 Απριλίου 1912, σε ηλικία 24 ετών .

Τη νύχτα της 14ης Απριλίου, η Τζέσοπ βρισκόταν στην καμπίνα της όταν άκουσε ένα δυνατό κρότο και στη συνέχεια θόρυβο από λαμαρίνες που έτριζαν.

Ο «Τιτανικός» ακινητοποιήθηκε.

Τότε άκουσε τους συναδέλφους της να σηκώνονται και να επιστρέφουν στα καθήκοντά τους και αποφάσισε να κάνει και αυτή το ίδιο.

Λίγο αργότερα ανακοινώθηκε στο προσωπικό ότι το πλοίο είχε χτυπήσει σε παγόβουνο και βυθιζόταν.

Η Τζέσοπ δεν μπορούσε να το πιστέψει στην αρχή.

Εξάλλου, ο «Τιτανικός» είχε διαφημιστεί από τη «White Star Line» ως «αβύθιστο πλοίο».

Το πλήρωμα έλαβε εντολή να πει στους επιβάτες ότι υπήρχαν άλλα πλοία στην περιοχή και ότι η διάσωση ήταν επικείμενη. Ακολούθησε τους επιβάτες στο κατάστρωμα, όπου της ζητήθηκε να τους υποδείξει τη σωστή συμπεριφορά μέχρι την ώρα που τελικά ανέβηκε και εκείνη σε μια σωσίβια λέμβο.

Η Βάιολετ βρισκόταν στη σωσίβια λέμβο όταν ο «Τιτανικός» βυθίστηκε εντελώς και παρέμεινε σε αυτή μέχρι το «Καρπάθια» , ένα κοντινό πλοίο να διασώσει τους επιζώντες. Περίπου 1.500 άνθρωποι έχασαν την ζωή του, περισσότεροι από τους μισούς που επέβαιναν στο πλοίο.

Περιέγραψε στα απομνημονεύματά της πώς την διέταξαν να ανέβει στο κατάστρωμα για να χρησιμεύσει ως παράδειγμα του πώς να συμπεριφέρεται για τους μη αγγλόφωνους που δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν τις οδηγίες που τους δόθηκαν.

Παρακολούθησε καθώς το πλήρωμα φόρτωνε τις σωσίβιες λέμβους.

Αργότερα την διέταξαν να μπει στη σωσίβια λέμβο 16 , και καθώς η βάρκα κατέβαινε, από το λαβωμένο υπερωκεάνιο

Οι αξιωματικοί της έδωσαν ένα μωρό να το προσέχει.

Το επόμενο πρωί, η Jessop και οι υπόλοιποι επιζώντες διασώθηκαν από το RMS  «Carpathia» και μεταφέρθηκαν στη Νέα Υόρκη στις 18 Απριλίου.

Σύμφωνα με την Jessop, ενώ βρισκόταν στο «Carpathia» , μια γυναίκα, πιθανώς η μητέρα του μωρού, άρπαξε το μωρό που κρατούσε και έφυγε κλαίγοντας, χωρίς να πει λέξη.

Αφού έφτασε στη Νέα Υόρκη, επέστρεψε αργότερα στο Σαουθάμπτον.

Παρά την εμπειρία που έζησε, η Τζέσοπ ήξερε ότι έπρεπε να επιστρέψει στη θάλασσα το συντομότερο δυνατό, αλλιώς θα κινδύνευε να χάσει την καριέρα της.

Λιγότερο από δύο μήνες αργότερα, επέστρεψε στον «Ολυμπιακό» ως μέλος του πληρώματος του.

Όταν το 1914 ξέσπασε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος η Βάιολετ έμεινε για λίγο καιρό στην στεριά, όπου εκπαιδεύτηκε για να ενταχθεί στο απόσπασμα εθελοντών νοσοκόμων.

Δύο χρόνια αργότερα, επέστρεψε στη θάλασσα ως μέλος του πληρώματος του «Βρεταννικού», το οποίο είχε μετατραπεί από επιβατηγό σε νοσοκομειακό πλοίο.

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ

Στις 21 Νοεμβρίου 1916, ο «Βρεταννικός» προσέκρουσε σε νάρκη θαλάσσης ενώ έπλεε στο Στενό της Κέας με προορισμό το νοσοκομειακό σταθμό της Λήμνου.

Η έκρηξη έγινε αισθητή σε όλο το πλοίο, αλλά υπήρχε μια διάχυτη αίσθηση ηρεμίας και συντονισμού κατά την διάρκεια της εκκένωσης του πλοίου, καθώς όλο το πλήρωμα ήταν επαγγελματίες σε περίοδο πολέμου.

Ο καπετάνιος του Βρεταννικού, ο Τσαρλς Μπάρτλετ, πίστευε πως θα μπορούσε να προσαράξει το πλοίο στην ακτή αποφεύγοντας τη βύθιση, έτσι συνέχισε να λειτουργεί τις μηχανές του πλοίου.

Η περιστροφή των προπελών δημιούργησε ένα ρεύμα που παρέσυρε τις σωσίβιες λέμβους, καταστρέφοντας δύο από αυτές και τραυματίζοντας μερικούς από τους επιβάτες τους.

Η Τζέσοπ κατάφερε να ξεφύγει την τελευταία στιγμή, αλλά τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι. Διασώθηκε τελικά από άλλη σωσίβια λέμβο και πέρασε τους επόμενους μήνες αναρρώνοντας σε ένα νησί των Κυκλάδων.

Πιθανόν στην Κέα.

Μετά το τρίτο της ατύχημα, η Τζέσοπ αποφάσισε ότι ήταν καιρός για ένα διάλειμμα.

Έπιασε δουλειά σε τράπεζα και εργάστηκε εκεί για τρία χρόνια.

Όμως η θάλασσα την καλούσε, έτσι επέστρεψε στη White Star Line τον Ιούνιο του 1920.

Τα υπόλοιπα χρόνια της καριέρας της στην θάλασσα πέρασαν με σχετική ησυχία.

Τον Ιούνιο του 1950, επιβιβάστηκε για τελευταία φορά σε πλοίο.

Η τελευταία της αποστολή ήταν στο «Andes», ένα ταχυδρομικό πλοίο που εξυπηρετούσε τη Νότια Αμερική.

Το Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, αποσύρθηκε σε ένα μικρό εξοχικό στο Σάφολκ, όπου πέρασε τις υπόλοιπες μέρες της  ζωής της.

Η Jessop πέθανε το 1971 από καρδιακή ανεπάρκεια.

Άφησε πίσω της μια ασύγκριτη κληρονομιά, εν μέρει λόγω των συναρπαστικών αλλά ελλιπών απομνημονευμάτων της τα οποία έχουν εκδοθεί με τον τίτλο «Titanic Survivor».

Οι εμπειρίες της και η λογοτεχνική φωνή της αποτελούν μια από τις πιο αληθινές και ανθρώπινες αφηγήσεις για το ναυάγιο του Τιτανικού.

Στην ταινία του 1958 A Night To Remember , μια σκηνή απεικονίζει ναυπηγό Thomas Andrews (που υποδύεται ο Michael Goodliffe ) να δίνει οδηγίες σε μια σεβιτορο να φορά το σωσίβιο της, ως παράδειγμα για τους άλλους επιβάτες.

Αρκετές σκηνές από αυτήν την ταινία ενέπνευσαν μεταγενέστερες απεικονίσεις της βύθισης.

Στην υπερπαραγωγή «Τιτανικού» του Τζέιμς Κάμερον το 1997, λαμβάνει χώρα μια παρόμοια συνάντηση με τον Άντριους και μια αεροσυνοδό με το όνομα Λούσι, στην οποία λένε επίσης να φορέσει το σωσίβιο της για να πείσουν τους επιβάτες να κάνουν το ίδιο.

Στην τηλεοπτική ταινία SOS Titanic του 1979 , απεικονίστηκε ως ηλικιωμένη  καμαριερα που υποδύθηκε η Madge Ryan .

Πληροφορίες

Violet Constance Jessop . Εγκυκλοπαίδεια Titanica .

"Violet Jessop Biography" .Biography.com

The post Η εφτάψυχη νοσοκόμα που επέζησε σε τρία ναυάγια στον πόλεμο appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα