Η επισιτιστική κρίση, η Ουκρανία και η αλήθεια- Όλα τα δεδομένα…

Η  εισβολή στην Ουκρανία προκαλεί μόνο προβλήματα και φέρνει τρόμο, δυστυχία και αγωνία.

 Στοιχίζει σε ανθρώπινες ζωές, υποδομές, ασφάλεια και ψυχική υγεία. 

Γράφει ο Δημήτρης Σταυρόπουλος

Καταπατά κάθε λογική και κάθε ηθική και προκαλεί ολέθρια ανθρωπιστική κρίση, που ήδη μετρά πολυάριθμους νεκρούς και τραυματίες, εκατομμύρια πρόσφυγες, κατεστραμμένα κτίρια και βομβαρδισμένες πόλεις. 

Δίπλα στο δράμα αυτό, εκτυλίσσονται κι άλλες παράλληλες και αλληλένδετες κρίσεις που πλήττουν το

κλίμα, την τροφή, την υγεία, το παρόν και το μέλλον μας. 

Βλέπουμε ήδη να επιδεινώνεται η κρίση στον ενεργειακό τομέα, ακούμε να επιστρέφει η απειλή των πυρηνικών και των μεταλλαγμένων, εκτινάσσονται οι τιμές τροφίμων στα ύψη και απειλούμαστε από επισιτιστική κρίση.

Ήδη  οι τιμές του σιταριού έχουν αυξηθεί κατά 21%, του κριθαριού κατά 33% και ορισμένων λιπασμάτων κατά 40%.

Η ενημέρωση για τα αποθέματα στο Υπουργείο Ανάπτυξης από τις εταιρείες που μετέχουν σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, αφορά επτά κατηγορίες προϊόντων- πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασμάτων, λιπάσματα, ζωοτροφές, ωμά δημητριακά παντός είδους και ιδίως σιτάρι ή σιμιγδάλι, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, εδώδιμο φαγόπυρο, άλευρα και ιδίως αλεύρια σιταριού ή σιμιγδαλιού και αλεύρια δημητριακών, ηλίανθο και φυτικά έλαια, εκτός από το ελαιόλαδο και ιδίως ηλιέλαιο, φοινικέλαιο και αραβοσιτέλαιο.

ΟΙ ΦΟΒΟΙ ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ

Η Ευρώπη ωστόσο δεν απειλείται από επισιτιστική κρίση, τουλάχιστον όχι ακόμη.

 Ο φόβος πυροδοτείται από τους κολοσσούς αγροχημικών που συντηρούν προς όφελός τους ένα παράλογο και εντελώς άδικο αγροδιατροφικό σύστημα που «επιτρέπει» στον μισό πληθυσμό να πεινάει και τον άλλο μισό να πετάει.

 Η παγκόσμια πείνα είναι η συγκλονιστικότερη απόδειξη ότι η τροφή έχει πάψει να είναι αυτονόητο δικαίωμα για όλους και έχει μετατραπεί σε εμπόρευμα για λίγους. 

Αυτό πρέπει να αλλάξει!

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παράγει μεγάλες ποσότητες από λάθος πράγματα (και με λάθος μεθόδους!).

 Το 62% των σιτηρών που καλλιεργούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιείται για ζωοτροφή, το 12% σε βιομηχανίες και βιοκαύσιμα και μόνο το 23% προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση.

 Στο ίδιο φάσμα λάθους: το 71% της συνολικής αγροτικής έκτασης της ΕΕ χρησιμοποιείται για παραγωγή ζωοτροφής.

Ο πόλεμος, όπως ακριβώς συνέβη με την πανδημία Covid-19, τονίζει την επείγουσα ανάγκη να ανατρέψουμε το ευάλωτο και μη-ανθεκτικό αγροδιατροφικό μοντέλο και να στραφούμε σε τοπικά, ανθεκτικά και διαφοροποιημένα αγροτικά και διατροφικά συστήματα.

 Χρειαζόμαστε αγροτικές πολιτικές επείγουσας απεξάρτησης από ορυκτά καύσιμα, χημικά, μεταλλαγμένα και λιπάσματα, μείωση ζωοτροφής, μείωση παραγωγής και κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών (η ΕΕ πρέπει ούτως ή άλλως να μειώσει την κατανάλωση κρέατος κατά 71% ως το 2030 για να πετύχουμε  ταυτόχρονα  και τον στόχο της συγκράτησης της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5οC).

ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

Στην πραγματικότητα, για την παγκόσμια αγορά τροφίμων, δεν υπάρχουν πολλές χώρες που θα ήταν χειρότερο να βρίσκονται σε σύγκρουση από το δίπολο ΡωσίαΟυκρανία.

 Και αυτό, γιατί τα τελευταία πέντε χρόνια, αντιπροσωπεύουν μαζί σχεδόν το 30% των εξαγωγών του παγκόσμιου σιταριού, το 17% του καλαμποκιού, το 32% του κριθαριού, μιας κρίσιμης πηγής ζωοτροφών, και το 75% του ηλιέλαιου.

Με την κατάσταση που διαμορφώθηκε στην χώρα μας,  μόλις την εβδομάδα που μας πέρασε, ήρθαν τελικά και τα πρώτα πλαφόν σε ηλιέλαια και άλευρα αλλά και η «παραγγελία» της κυβέρνησης να υπάρχει διαρκής ενημέρωση και καταγραφή για τις ποσότητες των παραπάνω προϊόντων.

Την ίδια στιγμή, η ηχηρή προειδοποίηση από την Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), την εβδομάδα που μας πέρασε, πως σύντομα είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν ελλείψεις ζυμαρικών, ψωμιού και δημητριακών, πρόλαβε να σπείρει τον πανικό στους Ευρωπαίους καταναλωτές. Είναι ενδεικτικό πως σε σούπερ μάρκετ της Φρανκφούρτης έχει αναρτηθεί επιγραφή που καλεί τους πολίτες  να δείξουν αλληλεγγύη στους γείτονές τους και να μην αποθηκεύουν τρόφιμα αφού δεν χρειάζεται. 

Την ίδια στιγμή, η Ιταλία και η Ισπανία έχουν εισάγει ένα είδος κουπονιών για την αγορά ηλιέλαιου ενώ στη βόρεια Ιταλία έχουν αρχίσει να σημειώνονται ελλείψεις ζυμαρικών στα σούπερ μάρκετ.

Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ

Πάντως, επάρκεια τροφίμων στην Ελλάδα υπάρχει και γενικώς το να πεινάσουμε λόγω έλλειψης τροφίμων, δεν είναι ένα σενάριο που μπορεί να δούμε στην Ελλάδα.

 Το να υπάρξουν όμως ελλείψεις σε επιμέρους αγαθά ναι, αυτό είναι πολύ πιθανό.

 Για την ώρα, τα προϊόντα που δεν μπορούμε να πάρουμε από Ουκρανία, βρίσκονται, αλλά βρίσκονται σε πολύ πιο ακριβές τιμές.

 Το πρόβλημα είναι ότι δεν μιλάμε για προϊόντα πολυτελείας αλλά για βασικά είδη διατροφής, τα οποία αφορούν όλα τα στρώματα του πληθυσμού και ειδικά αυτά με πιο χαμηλό εισόδημα.

Τον μήνα που διανύουμε, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Παρισιού, η τιμή που αποτελεί βασικό δείκτη για τις τιμές των σιτηρών στην Ευρώπη, έφθασε πρόσφατα μέχρι τα 390 ευρώ ανά τόνο από τα 274 προς της έναρξης της σύρραξης με την πρώτη ημέρα της εισβολής να διαμορφώνεται κοντά στα 350 ευρώ. 

Εξ αυτού του γεγονότος είναι προφανές ότι τελικά οι αλευροβιομηχανίες και οι αρτοποιοί θα κληθούν να πληρώσουν πολύ πιο πάνω από 400 ευρώ τον τόνο, καθώς θα πρέπει να συμπεριληφθεί τουλάχιστον το μεταφορικό κόστος.

ΤΟ… ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

Οι ανατιμήσεις σε ρεύμα, καύσιμα και πρώτες ύλες συμπαρασύρει τις τιμές σε όλα τα βασικά προϊόντα τροφίμων, δημιουργώντας ένα πρωτόγνωρο κύμα ακρίβειας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ανθρώπων της αγοράς, το τραπέζι για το Πάσχα φέτος θα είναι πιο ακριβό λόγω των ανατιμήσεων στα προϊόντα. 

Οι τιμές σε κρέας, οπωροκηπευτικά, παραδοσιακά γλυκίσματα, ακόμα και στο ψωμί, αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά.

Στο Υπουργείο Οικονομικών έχουν εκπονήσει ήδη, «ακραία σενάρια» για τις δυνητικές επιπτώσεις που συνδέονται με την ένταση, την έκταση και τη διάρκεια των εχθροπραξιών και επικεντρώνονται στην επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας, την έκρηξη του πληθωρισμού, τη μείωση του τουριστικού ρεύματος.

Αν και ακόμα δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια το μέγεθος της ζημιάς, ωστόσο, διαφαίνονται οι βασικές επιπτώσεις σε κρίσιμους μακροοικονομικούς τομείς, που θα επηρεάσουν την καθημερινότητα των πολιτών αλλά και τον κρατικό προϋπολογισμό.

Πληροφορίες

Greenpeace

Έλενα Δανάλη

CNN

The post Η επισιτιστική κρίση, η Ουκρανία και η αλήθεια- Όλα τα δεδομένα… appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ουκρανία, - Όλα,oukrania, - ola