Η φαρσοκωμωδία των απορρήτων, των διαρροών! Σε ποιους επιτρέπεται και σε ποιους όχι να τα δημοσιεύουν

Τα απόρρητα που αφορούν στις Ένοπλες Δυνάμεις σε όλες τις σοβαρές χώρες του κόσμου είναι σαφώς καθορισμένα, όπως και ο «χώρος» στον οποίο οι δημοσιογράφοι μπορούν να κινηθούν ,χωρίς να έχουν περιπέτειες.

Μόνο στην Ελλάδα η λέξη «απόρρητο» έχει διαφορετική ερμηνεία και βαρύτητα! Το χειρότερο είναι ότι αυτά δεν καθορίζονται από το περιεχόμενο των εγγράφων αλλά από το ποιο μέσο ή δημοσιογράφος τα δημοσιοποιεί! Είναι «φίλος» της κυβέρνησης; Η κυβέρνηση και όποιος έχει την εξουσία για να παρέμβει κάνουν ότι …κοιμούνται.

Είναι «αντιδραστικός»; Ωραία ευκαιρία να τον «τρέξουμε»!

Το 2015 εργαζόμουν σε διαδικτυακό μέσο ενημέρωσης. Δημοσίευσα άρθρο απόστρατου αξιωματικού για τα Leopard και τα πυρομαχικά που δεν είχαν! Το άρθρο ήταν ανυπόγραφο ,αναλυτικό , εξαιρετικά εύστοχο και δεν είχε καμία πληροφορία που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί απόρρητη! Ούτε κανένα έγγραφο βεβαίως. Όλα όσα αναφέρονταν στο κείμενο είχαν ειπωθεί και ξαναειπωθεί στη Βουλή. Κι όμως γι΄  αυτό το άρθρο κληθήκαμε να αποδείξουμε ότι δεν είμασταν …ελέφαντες και φυσικά …κατάσκοποι! Από ποιους είχε «στηθεί» η υπόθεση μάθαμε αλλά δεν έχει πια καμία σημασία να τους αναφέρουμε. Κάποιοι είναι μακαρίτες και κάποιοι συνταξιούχοι. Αυτοί οι τελευταίοι ταλαιπώρησαν πολύ την Δικαιοσύνη με συμπεριφορές και αποφάσεις τους…

Οκτώ χρόνια μετά από εκείνη την δημοσιογραφική περιπέτεια , παρακολουθούμε με έκπληξη ότι η έννοια του απορρήτου έχει τελείως εξευτελιστεί στην Ελλάδα. Από τη μία γιατί οι στρατιωτικές ηγεσίες και ειδικά αυτές που προέκυψαν από το 2019 και μετά κοντεύουν να μας επιστρέψουν στις εποχές που ακόμη και το δελτίο καιρού χαρακτηριζόταν απόρρητο! Το κάνουν για να αποφύγουν τις …διαρροές. Έτσι πιστεύουν. Κατά τη γνώμη μας το 70% όσων χαρακτηρίζονται απόρρητα στην πραγματικότητα δεν είναι και δεν πρέπει να είναι. Μεταξύ αυτών και το τι αγοράζουμε για τον εξοπλισμό της χώρας. Γιατί αυτά τα όπλα τα πληρώνουν οι φορολογούμενοι και πρέπει να γνωρίζουν πόσο και κυρίως γιατί τα πληρώνουν.

Όμως τι να κάνουμε; Κάποιοι που μάλλον δεν αντέχουν ούτε τις ευθύνες ,ούτε την κριτική χαρακτηρίζουν απόρρητο ακόμη και το μενού της Λέσχης Αξιωματικών που λέει ο λόγος. Το ερώτημα που τίθεται λοιπόν είναι απλό και απευθύνεται κυρίως σε όσους παριστάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν: είναι οι κανόνες για τα απόρρητα ίδιοι για όλους ή όσοι υποστηρίζουν την κυβέρνηση μπορούν να δημοσιεύουν ότι τους καπνίσει και όσοι δεν την υποστηρίζουν κινδυνεύουν με δικαστικές διώξεις; Τόσο απλά…

Οι παλαιοί συντάκτες του ΥΠΕΘΑ -ελάχιστοι πια- με τα χρόνια και την εμπειρία που αποκτήσαμε δεν χρειάζεται αν δούμε τη διαβάθμιση ενός εγγράφου για να καταλάβουμε αν πρέπει ή όχι να δημοσιευθεί. Ακόμη και στην περίπτωση των γκαφατζήδων του Νίκου Δένδια που προώθησαν έγγραφο που δεν είχε καμία διαβάθμιση! Ούτε καν αδιαβάθμητο δεν το είχαν χαρακτηρίσει! Αν δεν το γνωρίζουν να τους ενημερώσουμε ότι κάθε υπηρεσιακό έγγραφο πρέπει να έχει βαθμό διαβάθμισης, ακόμη και τα αδιαβάθμητα. Κάποιοι φαίνεται ότι ακόμη είτε δεν μπορούν να καταλάβουν, είτε κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν τι δημοσιεύεται και τι όχι...

Το πιο παράδοξο είναι ότι τα απόρρητα γίνονται χαρτοπόλεμος κυρίως από εκείνους που πουλάνε με το κιλό πατριωτισμό ,ο οποίος πάντα κατά ένα περίεργο τρόπο καταλήγει στο ότι πρέπει να αγοράσουμε κι άλλους εξοπλισμούς, ακόμη κι αυτούς που για παράδειγμα , οι Αμερικανοί  τους έχουν ήδη στον «σκουπιδότοπο» των οπλικών τους συστημάτων… Όλοι αυτοί που δεν δείχνουν να ενοχλούνται, να εντυπωσιάζονται ή να ανρωτιούνται έστω, γιατί το «πιο αποτελεσματικό όπλο των ΕΔ» , τα στελέχη και το προσωπικό τους ,παραιτούνται μαζικά!

Δεν είμαστε ευχάριστοι, δεν θέλουμε να είμαστε ευχάριστοι και δεν είναι η δουλειά μας να γινόμαστε ευχάριστοι. Γνωρίζουμε ότι αυτό προκαλεί αντιπάθειες αλλά μας είναι παντελώς αδιάφορο.

ΥΓ. Περιττό να αναφέρω ότι στην ταλαιπωρία του 2015 με την…κατασκοπεία δεν βρέθηκε ΕΝΑΣ δημοσιογράφος να μας στηρίξει. Ευτυχώς μας στήριξαν Αξιωματικοί που μπορούσαν να αντέξουν τα γαλόνια που φορούσαν και γι΄ αυτό το «στήσιμο» κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος.

The post Η φαρσοκωμωδία των απορρήτων, των διαρροών! Σε ποιους επιτρέπεται και σε ποιους όχι να τα δημοσιεύουν appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα