Η Γερμανίδα σταρ που απέρριψε τον Χίτλερ και τους ναζί! Μάρλεν Ντίτριχ

Γράφει ο Δημήτρης Σταυρόπουλος

Ήταν μια εκθαμβωτική καλλονή.

Σταρ με παγκόσμια αναγνώριση και η πιο ακριβοπληρωμένη ηθοποιός της εποχής της.

Αντιστάθηκε και καταδίκασε τον ναζισμό και απέρριψε τον Αδόλφο Χίτλερ στις δόξες του ως καγκελάριος που την πολιορκούσε να γίνει ερωμένη του!

Ο θαυμασμός του μετά την απόρριψη μετατράπηκε σε μίσος και την κατηγόρησε ως προδότρια της πατρίδας της.

Το ίδιο και η κοινή γνώμη της Γερμανίας.

Εκείνη μέχρι το τέλος του πολέμου κατήγγειλε τα εγκλήματα των ναζί και επέστρεψε στην χώρα της ως ηρωίδα…

Αυτή

ήταν η Μάρλεν Ντίτριχ. (27 Δεκεμβρίου 1901 - 6 Μαΐου 1992)  Γερμανίδα ηθοποιός του κινηματογράφου και τραγουδίστρια που κατείχε και τη Γερμανική και την Αμερικανική υπηκοότητα.

Η ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ

Το 1936 ήταν η πιο γνωστη ηθοποιός του κόσμου.

Το ναζιστικό κόμμα προσπάθησε να τη φέρει πίσω στη Γερμανία, προτείνοντάς της να πρωταγωνιστεί σε ταινίες προπαγάνδας. Εκείνη όμως αρνήθηκε και για να δείξει την αποστροφή της προς το καθεστώς που επικρατούσε στη Γερμανία παραιτήθηκε από την ιθαγένειά της κι έγινε Αμερικανίδα πολίτης.

Έκτοτε άρχισε να βοηθάει τους Εβραίους και τους αντιφρονούντες στον ναζισμό να φύγουν από τη χώρα.

Ο γερμανικός Τύπος την ονομάζει «προδότρια της πατρίδας», όμως εκείνη δεν αντέχει όσα το Τρίτο Ράιχ διαπράττει κατά της ανθρωπότητας.

Όταν αργότερα αποκάλυψε ότι ο Χίτλερ της είχε ζητήσει να γίνει ερωμένη του, δήλωσε: «Τον απέρριψα.

Ίσως θα έπρεπε να είχα πάει μαζί του.

Θα μπορούσα να σώσω τις ζωές έξι εκατομμυρίων Εβραίων».

Το 1937 μάλιστα έδωσε την αμοιβή της (450.000 δολάρια, τεράστιο ποσό για την εποχή) από την ταινία «Knight Without Armor» υπέρ των προσφύγων.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ταξίδευε με σκοπό να ψυχαγωγήσει τα συμμαχικά στρατεύματα, τραγουδώντας το περιβόητο «Lili Marlene», που έμεινε στην Ιστορία.

Όταν οι Ναζί αντιλαμβάνονται ότι το συγκεκριμένο άσμα έχει απήχηση και στη δική τους πλευρά, το απαγορεύουν ρητά.

Την ίδια περίοδο, μαζί με τον  σκηνοθέτη Μπίλι Γουίλντερ, συγκεντρώνουν χρήματα για τους Εβραίους και τους αντιφρονούντες.

Η ίδια χαρακτήρισε εκείνες τις προσπάθειές της ως «το μοναδικό σημαντικό πράγμα που έχει κάνει ποτέ», ενώ ο  Γουάιλντερ αργότερα θα πει για το θάρρος της:

«Βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του μετώπου περισσότερες φορές από τον στρατηγό Αϊζενχάουερ!»

Για την προσφορά της στον αγώνα κατά του ναζισμού, τιμήθηκε με το μετάλλιο της Ελευθερίας και το Τάγμα Του Φοίνικα από τη γαλλική κυβέρνηση.

Μετά από τον πόλεμο, επέστρεψε στο Βερολίνο για να δει τη μητέρα της.

Οι συμπατριώτες της την υποδέχθηκαν με πανό που έγραφαν «Marlene Go Home».

Η ΖΩΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ

Το 1930, μετά τη διεθνή επιτυχία του Γαλάζιου Άγγελου, και με την παρότρυνση του Γιόζεφ φον Στέρνμπεργκ, ο οποίος είχε ήδη εγκατασταθεί στο Χόλυγουντ, η Ντίτριχ πήγε στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά από το συμβόλαιο με την Paramount Pictures.

Το 1939 έγινε αμερικανίδα υπήκοος και απαρνήθηκε τη γερμανική της υπηκοότητα. Τον Δεκέμβριο του 1941, οι Ηνωμένες Πολιτείες εισήχθησαν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και η Ντίτριχ έγινε μια από τις πρώτες διασημότητες που βοήθησαν στην πώληση πολεμικών ομολόγων.

Έκανε περιοδεία στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον Ιανουάριο του 1942 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1943 και αναφέρεται ότι πούλησε περισσότερα ομόλογα από κάθε άλλο κινηματογραφικό αστέρα.

Κατά τη διάρκεια δυο περιοδειών της στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1944 και το 1945, έκανε παραστάσεις για τα συμμαχικά στρατεύματα στην Αλγερία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία και έπειτα εμφανίστηκε στη Γερμανία με τους στρατηγούς Τζέιμς Γκέβιν και Τζορτζ Πάττον. Όταν ρωτήθηκε γιατί το είχε κάνει αυτό, εκτός από τον προφανή κίνδυνο ότι βρισκόταν ελάχιστα μόλις χιλιόμετρα από τα γερμανικά σύνορα, απάντησε «aus Anstand»—(από ευπρέπεια).

Το 1944 το υποκατάστημα Morals Operations του Γραφείου Στρατηγικών Υπηρεσιών ξεκίνησε το πρόγραμμα Musak, που περιλάμβανε μουσικές εκπομπές οι οποίες αποσκοπούσαν στην αποδυνάμωση των εχθρικών στρατιωτών.

Η Ντίτριχ, η μοναδική καλλιτέχνης που γνώριζε ότι οι ηχογραφήσεις της θα ήταν για χρήση από το Γραφείο Στρατηγικών Υπηρεσιών, ηχογράφησε αρκετά τραγούδια στη γερμανική γλώσσα για τον σκοπό αυτό, συμπεριλαμβανομένου του τραγουδιού «Lili Marleen».

Ο στρατηγός Ουίλιαμ Ντόνοβαν, επικεφαλής του Γραφείου Στρατηγικών Υπηρεσιών, έγραψε στην Ντίτριχ :

«Είμαι βαθιά ευγνώμων για τη γενναιοδωρία σας στην παραγωγή αυτών των ηχογραφήσεων για εμάς».

Υπέρμαχος της οικογενειακής ζωής, η Ντίτριχ ήταν αμφιφυλόφιλη, πράγμα που αποκάλυψε τα τελευταία χρόνια.

Ο κριτικός Κένεθ Τάναν έγραψε κάποτε για εκείνην:

«Η ανδροπρέπειά της είναι ελκυστική στις γυναίκες και η σεξουαλικότητά της στους άνδρες».

Είχε, όπως λένε, πολλές σχέσεις, όμως ο σύζυγός της παρέμεινε φίλος, σύμβουλος και στήριγμά της ως το τέλος, «χωρίς να παρεμβαίνει στις αμέτρητες υποθέσεις της».

Με το τέλος του πολέμου στην Ευρώπη, η Ντίτριχ επανενώθηκε με την αδερφή της Ελίζαμπεθ καθώς και με τον σύζυγο και το παιδί της τελευταίας.

Κατοικούσαν στη γερμανική πόλη του Μπέλσεν καθ'όλη τη διάρκεια του πολέμου, πραγματοποιώντας κινηματογραφικές προβολές στις οποίες σύχναζαν οι ναζί αξιωματικοί και οι αξιωματούχοι που επέβλεπαν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Η μητέρα της Ντίτριχ παρέμεινε στο Βερολίνο κατά τη διάρκεια του πολέμου .

Ο σύζυγός της μετακόμισε σε ένα ράντσο στην κοιλάδα Σαν Φερνάντο της Καλιφόρνια.

Η Ντίτριχ φρόντισε την αδερφή της και τον σύζυγο της αδερφής της, στους οποίους προσέφερε καταφύγιο εξαιτίας μιας πιθανής δίωξής τους ως συνεργατών των ναζί.

Η Ντίτριχ αργότερα δεν ανέφερε πουθενά την ύπαρξη της αδερφής της και του ανιψιού της, αποκηρύσσοντάς τους πλήρως και ισχυριζόμενη ότι υπήρξε μοναχοπαίδι.

Η Ντίτριχ έλαβε το Μετάλλιο της Ελευθερίας τον Νοέμβριο του 1947.

Η ίδια δήλωσε ότι αυτό ήταν το μεγαλύτερο επίτευγμά της.

Της απονεμήθηκε επίσης το Τάγμα του Φοίνικα από τη γαλλική κυβέρνηση για το έργο της κατά τον πόλεμο.

Πληροφορίες

«Marlene Dietrich Returns To Become Citizen of U. S.»

«Marlene Dietrich et sa fille

«Encyclopædia Britannica : Marlene

Dietrich»

The post Η Γερμανίδα σταρ που απέρριψε τον Χίτλερ και τους ναζί! Μάρλεν Ντίτριχ appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα