«Η συμπεριφορά του Α/ΓΕΕΘΑ θέτει θέμα αλλαγής του νόμου ιεραρχίας και εξέλιξης των στελεχών»

Γράφει ο

Παναγιώτης Δημητριάδης

Αντιπτέραρχος (Ι) ε.α

Ο  Επόμενος Α/ΓΕΕΘΑ;

Από την ίδρυση του ΓΕΕΘΑ, πολλά ήταν τα ερωτηματικά που τέθηκαν σχετικά με τις επιλογές ανωτάτων αξιωματικών στη θέση του Α/ΓΕΕΘΑ, τόσο μεταξύ των κυβερνήσεων όσο και μεταξύ των Γενικών Επιτελείων.

Στη θέση του Α/ΓΕΕΘΑ τοποθετήθηκαν από το 1950  έως σήμερα:  ένας  Στρατάρχης και 21  Στρατηγοί με συνολική  θητεία 51 χρόνια,  πέντε Ναύαρχοι και 4 Πτέραρχοι  με 11 χρόνια θητείας ανά επιτελείο, ενώ από το 2011 και μετά   το δήθεν

πραξικόπημα, τοποθετήθηκαν ένας Στρατηγός και ένας Ναύαρχος με 4 χρόνια θητείας αντίστοιχα, ένας Πτέραρχος με ένα χρόνο θητείας  και ο νυν Α/ΓΕΕΘΑ.

Αν και το νδ 2387/53  ανέφερε ότι εντούτοις  τη θέση μέχρι το 1982 ανέλαβαν διαδοχικά 14  Αντιστράτηγοι με εξαίρεση  τον επί θητείας δύο μηνών το 1967 Ναύαρχο Αυγέρη.

Η κυβέρνηση του  αείμνηστου Ανδρέας Παπανδρέου, το 1982, σπάει το σερί του Στρατού Ξηράς και τοποθετεί  στη θέση Ναύαρχο και στην συνέχεια   Πτέραρχο,  αντιλαμβανόμενος τη σημασία των εναλλαγών, μιας και ό ίδιος   είχε βιώσει τα δεινά της δικτατορίας.

Από το  1989 αναλαμβάνουν διαδοχικά  τρείς (3)  Αντιστράτηγοι. Φαίνεται ότι ορισμένοι, θεωρούσαν ότι   μόνο οι αξιωματικοί εκ του Στρατού Ξηράς ήταν οι ικανοί να φέρουν σε πέρας  μια αεροναυτική επιχείρηση, παραβλέποντας   το πραξικόπημα και τα lessons learned του Κυπριακού. Με την αλλαγή της κυβέρνησης το 1993 αναλαμβάνουν εκ νέου   στη θέση  διαδοχικά Ναύαρχος - Πτέραρχος   και δύο Αντιστράτηγοι.

Το 2005  η κυβέρνηση  Καραμανλή απεγκλωβίζεται πολιτικά από την εμμονή του κόμματος να  επιλέγει ανώτατους αξιωματικούς μόνο εκ του Στρατού Ξηράς και τοποθετεί  Ναύαρχο   στη θέση του Α/ΓΕΕΘΑ. Μία γενναία απόφαση η οποία  χειροκροτήθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία όπως αυτό είχε συμβεί και επί κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου το 1982.

Το 2009 τη σκυτάλη παίρνει   Πτέραρχος   ο οποίος   αποστρατεύεται το 2011  υπό το φως των διαρροών περί πραξικοπήματος, για να τον διαδεχθεί     ο αείμνηστος στρατηγός  Κωσταράκος. Oι αποστρατείες των πέντε  Α/ΓΕΣ επί θητείας του,  η ντουντούκα στα σκαλοπάτια του ΥΠΕΘΑ και η κουστωδία των μαγείρων που πήρε στην ΕΕ με τους παχυλούς μισθούς, όταν το προσωπικό των Ε/Δ ζούσε υπό το βάρος  των περικοπών, θα μείνουν στην ιστορία.   Θα μάθουμε ποτέ ποιος ήταν ο εγκέφαλος  της διαρροής περί πραξικοπήματος   βάση της οποίας  αποστρατεύτηκαν 17 Αντιστράτηγοι, Αντιναύαρχοι  και Αντιπτέραρχοι για να αναλάβει ο τελευταίος Αντιστράτηγος Α/ΓΕΕΘΑ;. .    

To 2015 τη θέση του ΑΓΕΕΘΑ αναλαμβάνει   Ναύαρχος   και το 2019    Πτέραρχος  με θητεία ενός έτους.  Από το 2020 τη θέση κατέχει  ο στρατηγός   Φλώρος  του οποίου η συμπεριφορά  θέτει θέμα  άμεσης  τροποποίησης  του άρθρου 71 του ν 3883/10,  την επαναφορά του  ν 660/1977  καθώς και του Νατοϊκού Δόγματος περί Δομής Διοίκησης του Α/ΓΕΕΘΑ το οποίο αναφέρει ότι >, δεν είναι Διοικητής λόχου ή ειδικών Δυνάμεων. Απομένει στην κυβέρνηση να επιδείξει αποφασιστικότητα  για τροποποίηση του άρθρου 71 του νόμου ο οποίος είναι αντιγραφή του νδ 58/67 της χούντας. Διαφορετικά θα πρέπει ο τίτλος του Α/ΓΕΕΘΑ να αλλάξει  και να προσφωνείται    ΑΕΔ όπως το είχε η χούντα και όλα τα φασιστικά καθεστώτα. Ερώτημα προς τον σημερινό Α/ΓΕΕΘΑ είναι

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΑΓΕΕΘΑ,ageetha