Κορβέτες Gowind: 16 ερωτήσεις και 16 απαντήσεις από τη γαλλική πλευρά για την πρόταση τους

Το σήριαλ των νέων φρεγατών είχε ευτυχές τέλος, παρά τις «παθιασμένες» προσπάθειες συγκεκριμένων κύκλων εντός της χώρας να επιλεγούν «ναυάγια» για το Στόλο.

Επελέγησαν οι γαλλικές φρεγάτες και τώρα παρακολουθούμε το νέο σήριαλ για τις κορβέτες. Μεταξύ των «σεναριογράφων» όσοι υποστήριξαν τα «ναυάγια» και τώρα φαντασιώνονται Ένοπλες Δυνάμεις στα πρότυπα της Νορμανδίας!

Το Πολεμικό Ναυτικό πρέπει να αποφασίσει αλλά με την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην κυβέρνηση , στο ΥΠΕΘΑ και στο ΓΕΕΘΑ αμφιβάλλουμε αν

θα επικρατήσει η κοινή λογική. Έχουμε φθάσει στο σημείο ο πρωθυπουργός να αναθέτει στο Σύμβουλο Εθνικής Ααφαλείας Θ.Ντόκο να «ρίξει μια ματιά» σε εξοπλιστικά προγράμματα! Οι…πρωτοτυπίες που έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια στους εξοπλισμούς μας έχουν αφήσει άναυδους.

Πριν μερικές ημέρες οι Γάλλοι κατέθεσαν την πρόταση τους για το πρόγραμμα των κορβετών. Τι ακριβώς προτείνουν με τη μορφή ερωτήσεων-απαντήσεων. 16 ερωτήματα που νομίζουμε ότι καλύπτουν τους πάντες κι έχουν απαντηθεί από πηγή που έχει πλήρη γνώση της πρότασης.

1. Ποια είναι η γαλλική προσφορά;

Η γαλλική προσφορά για τις κορβέτες περιλαμβάνει:

• 4 κορβέτες Gowind με 3 να ναυπηγούνται σε  Ελληνικά Ναυπηγεία .

• Μεταφορά τεχνολογίας για τους εταίρους των Ελλήνων ναυπηγείων

• Σημαντικά οικονομικά οφέλη για την Ελλάδα με ελληνική βιομηχανική συμμετοχή 30%

• Προς υποστήριξη της προσφοράς, υπάρχει πρόταση χρηματοδότησης που βασίζεται σε μακροπρόθεσμες διαφοροποιημένες πληρωμές

2. Πού θα ναυπηγηθούν τα πλοία;

Η πρώτη κορβέτα Gowind θα ναυπηγηθεί στο ναυπηγείο της Naval Group στο Lorient και οι υπόλοιπες θα ναυπηγηθούν στην Ελλάδα από τα Ελληνικά Ναυπηγεία.

3. Ποιο είναι το πρόγραμμα παράδοσης των πλοίων;

Παρά τους περιορισμούς της τρέχουσας διεθνούς κατάστασης όσον αφορά την προμήθεια υλικών, η Naval Group υπόσχεται την παράδοση της πρώτης κορβέτας σε 3 χρόνια.

Για την κατασκευή της πρώτης κορβέτας  στην Ελλάδα, η Naval Group δεσμεύεται για παράδοση ένα χρόνο μετά από την παράδοση της πρώτης κορβέτας.

4. Μπορεί η Naval Group να εγγυηθεί την έγκαιρη παράδοση των σκαφών;

Η Naval Group υποστηρίζει ότι έχει μακρά ιστορία μεταφοράς τεχνολογίας και η διαδικασία για την κορβέτα Gowind έχει πετύχει πλήρως, όπως αποδεικνύεται από την επιτυχία του αιγυπτιακού προγράμματος.

6.Η γαλλική προσφορά περιλαμβάνει και συνδυασμένο «πακέτο» με την γαλλική φρεγάτα;

Όχι, η προσφορά του Naval Group δεν περιλαμβάνει συνδυασμένο «πακέτο» με την 4η φρεγάτα. Η Ελλάδα μπορεί να εξασκήσει την «οψιόν».

7. Υπάρχει οριστική συμφωνία για το πρόγραμμα με ελληνικό ναυπηγείο και αν ναι ποιο είναι αυτό;

Οι κορβέτες Gowind θα κατασκευαστούν ξεκινώντας από το 2ο πλοίο από τα Ελληνικά Ναυπηγεία.

Η Naval Group έδωσε τη δυνατότητα στα Ελληνικά Ναυπηγεία να ετοιμαστούν να επενδύσουν και να κατασκευάσουν τις κορβέτες Gowind® με σημαντικό ελληνικό φόρτο εργασίας, διασφαλίζοντας το χρονοδιάγραμμα παραγωγής με σημαντικές μεταφορές τεχνολογίας όπως εκπαίδευση, προετοιμασία εργασιών, κατασκευή, δοκιμές και δοκιμές…

8.Πώς θα εμπλακεί η ελληνική βιομηχανία στο πρόγραμμα;

Φιλοδοξία του Naval Group είναι να εξασφαλίσει το 30% της τοπικής παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων:

– Μεγιστοποίηση της Ελληνικής βιομηχανικής δραστηριότητας μέσω της εμπλοκής της ελληνικής βιομηχανίας στην παραγωγή στην Ελλάδα των κορβετών GWD ξεκινώντας από το 2ο πλοίο της σειράς.

– Ανάπτυξη της αυτονομίας στη Συνεχιζόμενη Υποστήριξη (FOS) για την κυρίαρχη χρήση των κορβετών για τις επόμενες δεκαετίες

– Επέκταση της βιομηχανικής συμμετοχής Ελλήνων βιομηχανικών εταίρων που είναι ενταγμένοι στην εφοδιαστική αλυσίδα της Naval Group σε άλλα προγράμματα που πραγματοποιεί η Naval Group (εγχώρια και διεθνή).

– Δόμηση και ενίσχυση της συνεργασίας Ε&Α με Έλληνες εταίρους, ιδίως για ευρωπαϊκά έργα

– Ανάπτυξη καινοτομιών στον ναυτικό/ναυτιλιακό τομέα

9. Πόσες θέσεις εργασίας θα διατηρήσει;

Η ναυπήγηση των τριών κορβετών στην Ελλάδα χάρη στη μεταφορά τεχνολογίας του Naval Group θα διατηρήσει περισσότερες από 1.200 θέσεις εργασίας στο συνεργαζόμενο ναυπηγείο , ενώ η παραγωγή εξοπλισμού στην Ελλάδα θα υποστηρίξει περισσότερες από 150 για την κατασκευή αλλά και τις επισκευές. Καθώς τα πλοία θα είναι σε υπηρεσία για περισσότερα από 40 χρόνια, η υποστήριξη που θα ακολουθήσει θα προσφέρει επίσης ευκαιρίες για έως και 500 θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης

10. Πόσο θα επενδύσει η Naval Group στην Ελλάδα;

 Η εταιρεία δεσμεύεται να εγγυηθεί την επιτυχία του προγράμματος φρεγάτας καθώς και να ενισχύσει την ελληνική κυριαρχία μέσω ενός ισχυρού σχεδίου συμμετοχής στην ελληνική βιομηχανία

11. Ποιο είναι το ποσοστό ελληνικής συμμετοχής στη ναυπήγηση κάθε πλοίου αφού σύμφωνα με πληροφορίες μόνο το 4ο θα είναι 100% ελληνικής κατασκευής;

Η πρώτη κορβέτα θα ναυπηγηθεί στη Γαλλία με το προσωπικό των Ελληνικών Ναυπηγείων να συμμετέχει στην κατασκευή / δοκιμές και δοκιμές μέσω εκπαίδευσης στην εργασία για να καταστεί δυνατή η μεταφορά τεχνογνωσίας.

Όλες οι κορβέτες Gowind για το Ελληνικό Ναυτικό θα περιλαμβάνουν είδη εξοπλισμού και υπηρεσίες της Ελληνικής βιομηχανίας.

12. Στην προσφορά αναφέρεται ουσιαστική μεταφορά τεχνογνωσίας. Θα μπορούσατε να δώσετε πιο συγκεκριμένες πληροφορίες για τους τομείς και τις πρωτοβουλίες;

Χάρη στη διαδικασία ToT που εφαρμόζει η Naval Group, το τοπικό ναυπηγείο θα κατακτήσει τις ακόλουθες τεχνικές δυνατότητες για τη ναυπήγηση των κορβετών:

– Προετοιμασία εργασίας

– Κατασκευή γάστρας

– Προκατασκευή γάστρας

– Προκατασκευή σωληνώσεων

– Τοποθέτηση σωληνώσεων

– Μηχανική τοποθέτηση συστήματος

– Τοποθέτηση πρόωσης

– Οπτική μέτρηση

– Προσωρινό δίκτυο

– Αποθήκευση και χειρισμός

– Σκαλωσιές

– Προστασία εξοπλισμού

– Ενοποίηση συστημάτων μάχης

– Διαχείριση HSE

– Ενσωμάτωση, επαλήθευση, επικύρωση & πιστοποίηση και δοκιμές

-Διαχείρισης της ποιότητας

– Πρόγραμμα και παραγωγή

13. Τι προσφέρει η Naval Group για το πρόγραμμα των κορβετών;

Η Naval Group προσφέρει το Gowind®, ένα ισχυρό πολεμικό πλοίο επιφανείας εξοπλισμένο με διαλειτουργικά από το ΝΑΤΟ και αποδεδειγμένα συστήματα μάχης.

– Το Gowind® έχει επιλεγεί από τέσσερα ναυτικά, και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε υπηρεσία στον αιγυπτιακό ναυτικό στόλο.

– Η First Of Class της παγκόσμιας σειράς παραδόθηκε στο Αιγυπτιακό Ναυτικό μόνο 38 μήνες μετά την παραγγελία. Ο σχεδιασμός και οι βιομηχανικές διαδικασίες είναι πλήρως εξασφαλισμένες.

14. Πώς ανταποκρίνεται στις ανάγκες του ΠΝ.

Οι ελληνικές αρχές έδωσαν στη Naval Group μια λίστα με τα χαρακτηριστικά που απαιτούν για τα νέα πολεμικά πλοία τους, τόσο σε αποστολές όσο και σε επίπεδο περιβάλλοντος. Οι Γάλλοι διαβεβαιώνουν ότι η προσφορά τους πληροί όλες τις προϋποθέσεις και όχι μόνο.

15. Τι είδους όπλα υπάρχουν στο πλοίο;

Το Gowind® ενσωματώνει εξελιγμένους και τελευταίας γενιάς αισθητήρες και όπλα ικανά να αντιμετωπίσουν όλους τους τύπους συμβατικών και ασύμμετρων απειλών. Αισθητήρες (σόναρ, συστήματα EW, σύστημα ελέγχου πυρός) και όπλα  , είναι κοινά με ή από την ίδια οικογένεια συστημάτων Belh@rra/FDI.

Το Gowind® ενσωματώνει τις ίδιες αποδεδειγμένες τεχνολογίες μάχης και τις τεχνολογίες του ΝΑΤΟ όπως οι φρεγάτες του Γαλλικού Ναυτικού που επιχειρούν και σε  ανοιχτούς ωκεανούς .

Πάνω από το νερό, η Gowind® ενσωματώνει μέσω του συστήματος διαχείρισης μάχης SETIS® ένα ραντάρ παρακολούθησης 3D S-band με αποδεδειγμένη απόδοση έναντι μικρών στόχων καθώς και όλων των τύπων αεροσκαφών, σε συνδυασμό με παθητικούς αισθητήρες που παρέχουν άμεσες προειδοποιήσεις και αντίμετρα. Ένα κάθετα εκτοξευόμενο σύστημα πυραύλων RF και IR παρέχει στο Gowind® μια εκτεταμένη ικανότητα αεράμυνας, σε μεσαία έως πολύ μικρή εμβέλεια.

Το Gowind® ενσωματώνει μια σταθερή ανθυποβρυχιακή ικανότητα (ASW) με μια φημισμένη σουίτα σόναρ, ικανή να καλύψει όλο το φάσμα των εργασιών ASW . Αποδεδειγμένα στη θάλασσα με περισσότερες από 300 δοκιμές , η  τορπίλη MU90 εγγυάται πλήρη αξιοπιστία.

16. Υπάρχουν κοινά σημεία με τις γαλλικές φρεγάτες

Ναι, τα περισσότερα από τα συστήματα που προσφέρονται στο Gowind HN είναι κοινά με ή από την ίδια οικογένεια συστημάτων Belh@rra/FDI .

– Η πλειοψηφία των αισθητήρων και των όπλων είτε είναι  ακριβώς ίδια , είτε ανήκουν στην ίδια «οικογένεια».

– Το σύστημα μάχης Gowind είναι ενσωματωμένο μέσω του συστήματος διαχείρισης μάχης SETIS. Χάρη στην κοινή επιχειρησιακή φιλοσοφία και τις βασικές αρχές (π.χ. κοινή διαδικασία αξιολόγησης απειλών και κατανομής όπλων), οι χειριστές και το προσωπικό συντήρησης θα αλλάζουν με ευκολία μεταξύ FDI HN σε Gowind HN

– Εάν απαιτείται από το HN, οι προσομοιωτές που προσφέρει η Naval Group για την εκπαίδευση των χειριστών CIC θα επιτρέψουν στα πληρώματα τόσο των FDI HN όσο και της Gowind HN να μάθουν το χειρισμό SETIS.

– Το Gowind έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με τα ίδια πρότυπα του ΝΑΤΟ όπως οι FDI, για ασφαλή χρήση  ελικοπτέρων MH-60R.

The post Κορβέτες Gowind: 16 ερωτήσεις και 16 απαντήσεις από τη γαλλική πλευρά για την πρόταση τους appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα