Ο Αδρίας και ο «Εσκιμώος»

Γράφει ο Δημήτρης Σταυρόπουλος

Είναι σχεδόν απίστευτο…

Γνωρίζουμε όλοι το ηρωικό κατόρθωμα του αντιτορπιλικού «Αδρίας» που χωρίς πλώρη ταξίδεψε με τον ηρωικό κυβερνήτη του Ι. Τούμπα από το Αιγαίο στην Αλεξάνδρεια, ύστερα από  πρόσκρουση σε νάρκη στα Δωδεκάνησα στις 21 Οκτωβρίου 1943.

Ακριβώς την ίδια μοίρα όμως, είχε και ένα άλλο πολεμικό στον ίδιο πόλεμο!

Το βρετανικό HMS «Eskimo», που κι αυτό χωρίς πλώρη ταξίδεψε από το λιμάνι του Νάρβικ στην

Νορβηγία στο λιμάνι του Νιούκαστλ…

Με την μόνη διαφορά, ότι το «Eskimo» επέζησε της επίθεσης  και είδε τον πόλεμο να τελειώνει, επιχειρώντας στην συνέχεια σχεδόν σε όλα τα θαλάσσια μέτωπα.

ΤΟ… ΑΔΕΛΦΑΚΙ ΤΟΥ «ΑΔΡΙΑ»

Ήταν ένα αντιτορπιλικό που υπηρέτησαν σε όλη τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου , βλέποντας δράση στη Νορβηγία, τη Μεσόγειο, τη Μάγχη και τη Βιρμανία.

Μετά τον πόλεμο χρησιμοποιήθηκε ως σκάφος διαμονής και έδρας, και τελικά χρησιμοποιήθηκε ως στόχος πρακτικής προτού διαλυθεί το 1949.

Ήταν επίσης ένα από τα εννέα αντιτορπιλικά κατηγορίας Tribal σύμφωνα με τους Ναυτικούς Εκτιμήσεις του 1936,

Ακόμα ήταν το δεύτερο πλοίο με το όνομά αυτό, που υπηρέτησε στο Βασιλικό Ναυτικό. Το πλοίο παραγγέλθηκε στις 19 Ιουνίου 1936 από τη Vickers-Armstrong και τοποθετήθηκε στις 5 Αυγούστου στο ναυπηγείο High Walker της εταιρείας, Newcastle upon Tyne .

Ξεκίνησε στις 3 Σεπτεμβρίου 1937, το Eskimo τέθηκε σε λειτουργία στις 30 Δεκεμβρίου 1938 με κόστος £ 342.108, το οποίο εξαιρούσε τα όπλα και τις εξαρτήσεις επικοινωνίας που προμήθευσε το Ναυαρχείο

Τα πλοία αυτής της κλάσης,  συμμετείχαν στη Δεύτερη Μάχη του Νάρβικ τον Απρίλιο του 1940.

Η ΕΙΣΒΟΛΗ ΚΑΙ Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ

Με την επωνυμία «Επιχείρηση Βεζερύμπουνγκ», (γερμ. Unternehmen Weserübung) αναφερόταν η επιχείρηση εισβολής της Ναζιστικής Γερμανίας στη Δανία και στη Νορβηγία κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το κωδικό αυτό όνομα σημαίνει «επιχείρηση άσκηση στον Βέζερ».

Ημερομηνία έναρξης της επιχείρησης είχε οριστεί η 9η Απριλίου 1940.

Η Δανία καταλήφθηκε σχεδόν χωρίς μάχες, η Νορβηγία, ύστερα από χερσαίες μάχες και ναυμαχίες, που διήρκεσαν ένα σχεδόν μήνα, περιήλθε στην κατοχή της Ναζιστικής Γερμανίας.

Η Γερμανία εξασφάλισε, έτσι, την αποκαλούμενη «οδό του σιδήρου», χάρη στην οποία ανεφοδιαζόταν με σουηδικό σιδηρομετάλλευμα, αλλά το τίμημα γι' αυτό ήταν υψηλό για το Γερμανικό ναυτικό, το οποίο έχασε σημαντικές δυνάμεις από τα σκάφη επιφανείας που διέθετε.

Στη Νορβηγία εγκαταστάθηκε Ναζιστικό καθεστώς υπό τον Βίντκουν Κουίσλιγκ.

ΠΩΣ ΕΧΑΣΕ ΤΗΝ ΠΛΩΡΗ ΤΟΥ

Στις 12 Απριλίου 1940, το πολεμικό χτυπήθηκε από μια τορπίλη που εκτοξεύτηκε από το γερμανικό αντιτορπιλικό Z2 Georg Thiele  στην δεύτερη ναυμαχία του Νάρβικ.

Η έκρηξη προκάλεσε σοβαρές ζημιές, ανατινάζοντας την πλώρη του άτυχου πλοίου.

Μετά από προσωρινές επισκευές από τους ναυαγούς, ακολούθως πρόχειρη επισκευή Στόλου Vindictive στο Skjelfjorden της Νορβηγίας, το «Eskimo» μπόρεσε να επιστρέψει στα έργα Vickers-Armstrong στο Newcastle για πλήρη… ανοικοδόμηση, η οποία διήρκεσε μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1940.

Υποστήριξε τις συμμαχικές αποβάσεις στη Βόρεια Αφρική τον Νοέμβριο του 1942 και υπηρέτησε με τον 10ο Στόλο Καταστροφέων στο Πλύμουθ .

Το αντιτορπιλικό υπέστη εκτεταμένες ζημιές όταν δύο γερμανικά βομβαρδιστικά κατάδυσης της επιτέθηκαν στη Μεσόγειο ενώ συμμετείχε στην επιχείρηση Husky.

Έστρεψε και βύθισε το εχθρικό γερμανικό υποβρύχιο U-971 ενώ ήταν παρέα με το καναδικό αντιτορπιλικό Haida και ένα αεροσκάφος Liberator της τσεχικής αεροπορίας στη Μάγχη βόρεια της Βρέστης στις 24 Ιουνίου 1944 .

Στις 13 Ιουλίου 1944, το πλοιο και το HMCS  Huron δέσμευσαν το vorpostenboote V 203 Carl Röver , V 213 Claus Bolten και το ναρκαλιευτικό M 4611 στη Μάγχη.

Αν και το V 213 Claus Bolten και το M 4611 βυθίστηκαν και το V 203 Carl Röver υπέστη σοβαρές ζημιές, το «Eskimo» υπέστη σοβαρές ζημιές από πυροβολισμούς από τον V 203 Carl Röver

Η ΤΥΧΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ

Μετά τον πόλεμο, μετατράπηκε σε ένα πλοίο στέγασης και έδρας για ναρκαλιευτικά, πλοία εξουδετέρωσης ναυαγίων και σκάφη διάσωσης που καθάρισαν  τις εκβολές του Τάμεση και του Μέντγουεϊ το 1946. Χρησιμοποιήθηκε ως πλοίο στόχος στο Gareloch , πουλήθηκε για σκραπ στις 27 Ιουνίου 1949 και τελικά έσπασε επάνω στο Troon .

Η καμπάνα του ιστορικού αντιτορπιλικού βρίσκεται στη συλλογή του Εθνικού Ναυτικού Μουσείου .

Τα Αυτοκρατορικά Πολεμικά Μουσεία διαθέτουν μια σειρά υλικού που σχετίζεται με τα αντιτορπιλικά , συμπεριλαμβανομένων φωτογραφιών, φιλμ,  και μια επίσημα παραγγελθείσα ακουαρέλα από τη Βίβιαν Πίττσφορθ που δείχνει τους πολεμικά να επανατοποθετούνται στο Durban .

Το Εθνικό Μουσείο του Βασιλικού Ναυτικού διαθέτει ένα λεπτομερές μοντέλο πλοίου του «Eskimo» , που κατασκευάστηκε από τον διοικητή John West.

Ο Γουέστ είχε υπηρετήσει ως αξιωματικός πλοήγησης στο Narvik.

Το σημαιάκι της και η κορυφή του εκτίθενται στην εκκλησία St Clares στο Newton Aycliffe, Co Durham

Πληροφορίες

Guðmundur Helgason. "HMS Eskimo (F 75)"

'One more for luck': The destruction of U971 by HMCS Haida and HMS Eskimo , 24 Ιουνίου 1944" (PDF) . Canadian Military History

The post Ο Αδρίας και ο «Εσκιμώος» appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αδρίας, Εσκιμώος,adrias, eskimoos