Ο αεροπόρος που ήθελε να πολεμήσει για την Ελλάδα αλλά όλοι τον αγνόησαν

Γράφει ο Δημήτρης  Σταυρόπουλος

Στο αρχείο του Ελευθέριου Βενιζέλου, υπάρχει μια επιστολή με αριθμό φακέλου 023-180.

Περιέχει ένα συγκλονιστικό κείμενο  από ένα Έλληνα της διασποράς που θέτει τον εαυτό του και την ίδια του την ζωή στην υπηρεσία της Πατρίδας.

Απευθύνεται απ ευθείας στον πρωθυπουργό και του ζητάει να μεριμνήσει προκειμένου να έρθει και να πολεμήσει για τα ιδανικά και τα δίκαια της χώρας.

Είναι πιλότος και υπηρετεί στην βρετανική Πολεμική Αεροπορία, αφού προηγουμένως

εκπαιδεύτηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Μεξικό.

Η πείρα του μεγάλη και –για εκείνη την εποχή-, ανεκτίμητη!

Πάνω απ όλα όμως είναι Έλληνας!

Αρχικά απευθύνεται τον γιο του Βενιζέλου που γνωρίζει στο Παρίσι και στέλνει την πρώτη επιστολή στον πρέσβη της Ελλάδας στην γαλλική πρωτεύουσα.

Καμία απάντηση!

Δεύτερη επιστολή  στις 30 Σεπτεμβρίου 1919,  από το Λονδίνο στο Παρίσι με αποδέκτη τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Γνώριζε το που βρισκόταν καθώς αναφέρει εντός του γράμματος ότι είχε έρθει σε επαφή με τον υιό του Βενιζέλου στην ελληνική Πρεσβεία στο Λονδίνο.

Καμία απάντηση!!

ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ ΤΟΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟ

«Εξοχότατε:

Πριν από ένα μήνα περίπου απευθύνθηκα στην παρούσα Ελληνική Πρεσβεία για να προσφέρω τις υπηρεσίες μου στο Ελληνικό Αεροπορικό Σώμα της Ελλάδας.

Είμαι ελληνικής καταγωγής και μεγάλωσα στην Αμερική από μικρός.

Υπηρέτησα την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών στο Μεξικό και κατά τον τελευταίο πόλεμο πρόσφερα τις υπηρεσίες μου στον αγγλικό στρατό και στο τέλος του κατείχα τη θέση του υπολοχαγού στο αγγλικό σώμα αεροπορίας, αποκτώντας έτσι τα απαραίτητα στρατιωτικά και μηχανικά εμπειρία στην αεροπορία.

Προσφέρω τώρα τις υπηρεσίες μου στη Βασιλική Αεροπορία της Αγγλίας, αλλά μπορώ να υποβάλω την παραίτησή μου μόλις η Ελληνική Κυβέρνηση αποδεχθεί τις υπηρεσίες μου.

Καθώς δεν έχω λάβει απάντηση από την ελληνική κυβέρνηση μέχρι στιγμής, παίρνω την ελευθερία να σας απαντήσω ευθέως.

Ο γιος σας, τον οποίο είχα την τιμή να συναντήσω προσωπικά στην Ελληνική Πρεσβεία πριν από τρεις εβδομάδες, μπορεί να σας πει τα πάντα.

Εκτός από τα αγγλικά, μιλάω και γράφω άπταιστα ελληνικά και γαλλικά.

Θα σας είμαι πολύ υπόχρεος αν έχω μια θετική απάντηση για το πώς να τακτοποιήσω τις υποθέσεις μου ανάλογα».

Ο Βενιζέλος είτε δεν δέχτηκε την πρότασή του, είτε ίσως δεν έδωσε σημασία στην επιστολή του.

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μετέπειτα ζωή του, ούτε την ημερομηνία του θανάτου του.

Η ιστορία του ωστόσο επιβεβαιώνει το γεγονός ότι χιλιάδες Έλληνες στην Αμερική προσπάθησαν να επιστρέψουν (και πολλοί από αυτούς τα κατάφεραν) και να πολεμήσουν με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις πριν επιστρέψουν στη Γη της Επαγγελίας, τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η επιστολή του αεροπόρου παρουσιάζει πολύ εύστοχα αυτό το συστατικό που συνδέει όλες τις ιστορίες που παρουσιάζονται στα βιβλία.

Αυτό το συστατικό δεν είναι άλλο από τη ζωντανή ελληνική συνείδηση μεταξύ μεταναστών και κατοίκων ελληνικής καταγωγής στο εξωτερικό.

Στις νέες τους πατρίδες, μαζί με τη νέα τους ταυτότητα, καταφέρνουν να διατηρήσουν και την ελληνική τους ταυτότητα, ενσταλάζοντας στους απογόνους τους την αγάπη για την πατρίδα των προγόνων τους, αγάπη που εκδηλώνουν ποικιλοτρόπως, ενίοτε με μεγάλες θυσίες.

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ Nicholas G. Strong

Ο Νικόλαος γεννήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 1893 στα Δαρδανέλια της Τουρκίας.

Στις ΗΠΑ φαίνεται να διέμενε στο 303 State St. Brooklyn New York και κάποια στιγμή στο 125 W. Larned St. Detroit Michigan.

Στις 2 Μαΐου 1916 κατατάχθηκε στην Εθνική Φρουρά των ΗΠΑ (NG).

Αναφέρει ότι υπηρέτησε με τον αμερικανικό στρατό στην επέμβαση των ΗΠΑ στο Μεξικό (Punitive War) σε ένα από τα Συντάγματα Ιππικού υπό τον στρατηγό John Pershing.

Αναφέρει επίσης τη φοίτησή του στη Σχολή Στρατιωτικών Αεροναυπηγών των Ηνωμένων Πολιτειών στο Πανεπιστήμιο Cornell στην Ιθάκη της Νέας Υόρκης.

Στις 17 Οκτωβρίου 1917, φαίνεται ότι απολύθηκε και πάλι τιμητικά, ίσως για να πάει στη Μεγάλη Βρετανία και να ενταχθεί στο Royal Flying Corps (RFC), το οποίο εκείνη την εποχή επρόκειτο να γίνει ανεξάρτητος βραχίονας της Βασιλικής Αεροπορίας (RAF).

Στις 7 Ιανουαρίου 1920 του χορηγείται άδεια πριν μεταβεί στη Σχολή Ηλεκτρολόγων και Ραδιοχειριστών για εκπαίδευση όπου και παραμένει μέχρι τις 13 Μαρτίου.

Στις 9 Φεβρουαρίου έλαβε τον βαθμό του Υπολοχαγού Ιπτάμενου Παρατηρητή. Τελικά επέστρεψε στην αμερικανική ήπειρο με το υπερωκεάνιο S/S Haverford τον Μάρτιο.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αγγλία, διέμεινε και στα κτίρια της Βασιλικής Αυτοκινητολέσχης, η οποία κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο φιλοξενούσε αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας (Άγγλους και από την Αμερικανική Ήπειρο).

Λόγω της υπηρεσίας του στη RAF, έγινε αυτόματα μέλος της British Empire Service League - Canada, αριθμός: 5/36-531068/36.

Πληροφορίες

Greeks in foreign cockpits.com

The post Ο αεροπόρος που ήθελε να πολεμήσει για την Ελλάδα αλλά όλοι τον αγνόησαν appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ελλάδα,ellada