Ο «τζαναμπέτης» Ερντογάν πήρε ότι ήθελε, ο συνεργάσιμος Μητσοτάκης αναμένει τα F-35 και «αμερικανικές διαβεβαιώσεις»

Ο Μπάϊντεν «ξεκλείδωσε» την υπόθεση F-16 για την Τουρκία και στην Αθήνα η κυβέρνηση μέσω διαρροών, προσπαθεί να μπαλώσει ένα ακόμη φιάσκο με διαβεβαιώσεις που λένε ότι «ακόμη και σήμερα θα ανακοινώσουν τα F-35 για την Ελλάδα» και ότι «αναμένουμε διαβεβαιώσεις ότι τα F-16 που θα πάρει η Τουρκία, δεν θα πετάνε πάνω από ελληνικά νησιά»!!! Αν δηλαδή πετάνε μεταξύ έξι και 10 ναυτικών μιλίων από τις ακτές των νησιών μας δεν υπάρχει πρόβλημα; Τραγέλαφος…

Ακόμη κι αν σήμερα η Ουάσινκτον κάνει το χατήρι

του κ.Μητσοτάκης και του επιτρέψει να βάλει τους Έλληνες φορολογούμενους να πληρώσουν ακόμη και 8 δις για αεροσκάφη που όλα δείχνουν ότι δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον της Τουρκίας. τίποτα δεν αλλάζει στον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν Ελλάδα και Τουρκία. Μας θεωρούν δεδομένους και το δείχνουν. Από την άλλη φαίνεται ότι εκτιμούν το γεγονός πως η Τουρκία διαπραγματεύεται, ζητά αλλά και δίνει.

Δεν χρειάζονται πολλά για να υποστηριχθεί αυτή η άποψη.

Διαβάστε τις προχθεσινές δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στην Άγκυρα στην εφημερίδα ΧΟΥΡΙΕΤ. Νομίζουμε ότι τα λέει όλα:

«Η τρέχουσα διαδικασία μπορεί να περιγραφεί ως εξής: Η αμερικανική κυβέρνηση ενημερώνει το Κογκρέσο για την πρόθεσή της να προχωρήσει στην πώληση στρατιωτικού υλικού. Εάν το Κογκρέσο δεν φέρει αντιρρήσεις, η πώληση πραγματοποιείται. Ως εκ τούτου, πιθανότατα δεν θα δούμε ψηφοφορία στο Κογκρέσο, δεν υπάρχει ανάγκη για κάτι τέτοιο. Θα υπάρξει ψηφοφορία μόνο εάν υπάρξει αντίθεση. Έτσι, βρισκόμαστε σε ένα ικανοποιητικό σημείο και συχνά μιλάω με τους παλιούς μου φίλους στο Κογκρέσο. Ειλικρινά, αποδίδουν μεγάλη σημασία στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Βρισκόμαστε σε ένα ικανοποιητικό σημείο, αλλά φυσικά, το θέμα της πώλησης εμπίπτει στη δικαιοδοσία του Κογκρέσου και θα το αξιολογήσει.

Είχαμε μια σειρά επαφών υψηλού επιπέδου. Λόγω της συμμετοχής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και της δικής μας συμμετοχής στο ΝΑΤΟ, έχουμε κοινές ανάγκες ασφαλείας και στόχους καταπολέμησης της τρομοκρατίας και επικαλύπτονται. Επομένως, ναι, υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για περαιτέρω συνεργασία και συντονισμό σε αυτό το θέμα. Μιλάμε για την πώληση των F16, μια σημαντική στρατιωτική πώληση στο εξωτερικό, αλλά υπάρχει επίσης η άμυνα, το εμπόριο και η συνεργασία. Έχουμε αγοράσει πολλά αμυντικά προϊόντα από την Τουρκία, όπως γνωρίζετε η αμυντική μας βιομηχανία αναπτύσσεται και αυτό βοηθά τόσο την οικονομία της Τουρκίας όσο και την κοινή μας ασφάλεια. Έτσι, πρέπει να πω ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια για αυξημένη συνεργασία. Και επίσης, η αναπτυσσόμενη σχέση μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας ήταν πραγματικά χρήσιμη στο Capitol Hill και σε άλλα μέρη. Ήταν υπέροχο να βλέπουμε τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, την εμπορική συνεργασία, τη θερμή σχέση μεταξύ των δύο χωρών και αυτό βοηθά επίσης.

«Υπάρχει μεγάλη έμφαση στην ασφάλεια μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ. Αλλά το ζήτημα της αύξησης των εμπορικών σχέσεων μπορεί μερικές φορές να μένει στο παρασκήνιο. Το 2021, οι δύο χώρες είχαν εμπορικό όγκο 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το 2022, αυτό αυξήθηκε κατά 22% στα 34 δισεκατομμύρια δολάρια. Σημαντική είναι και η αύξηση των επενδύσεων της Τουρκίας στις ΗΠΑ. Ήμουν στην Ουάσιγκτον πριν από λίγο καιρό για ένα συνέδριο και είδα έναν αριθμό ρεκόρ τουρκικών εταιρειών που συμμετείχαν σε αυτή τη συνάντηση για να αξιολογήσουν τις επενδυτικές ευκαιρίες στις ΗΠΑ. Η ενέργεια είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας... Το 54% της εγκατεστημένης ισχύος της χώρας είναι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Ως ΗΠΑ, έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε για να φτάσουμε αυτό το ποσοστό. Θα γίνει ένα πολύ μεγάλο συνέδριο για το θέμα αυτό στην Κωνσταντινούπολη, που συμβολικά έχει μεγάλη σημασία. Επιπλέον, με τη νέα οικονομική ομάδα υπό την ηγεσία του Τ/Υπουργού Şimşek, υπάρχει μεγάλη εμπιστοσύνη στην Τουρκική οικονομία για το μέλλον. Ως εκ τούτου, οι σχέσεις μας είναι καλές με αυτή την έννοια. 1 εκατομμύριο Αμερικανοί επισκέφθηκαν την Τουρκία το 2022, ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο το 2023».

The post Ο «τζαναμπέτης» Ερντογάν πήρε ότι ήθελε, ο συνεργάσιμος Μητσοτάκης αναμένει τα F-35 και «αμερικανικές διαβεβαιώσεις» appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα