«Οι αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις χρησιμοποιούν ρωσική ενέργεια»! Πόσα θέλουν να μας τρελάνουν οι ΗΠΑ;

Το άρθρο που υπογράφει ο Ντέιβιντ Ρόζα στο Air and Spaces Forces Magazine, είναι αποκαλυπτικό και σοκαριστικό. Οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν στις στρατιωτικές τους βάσεις στην Ευρώπη ενέργεια από τον «εχθρό» που λέγεται Ρωσία! Θα θυμάστε ότι οι Ευρωπαίοι γραφειοκράτες μας ,καλούσαν τον κόσμο να κάνει μπάνιο με κρύο νερό, για «να ηττηθεί ο Πούτιν»! Πιθανόν κάποιοι να τους άκουσαν και να μην άναβαν θερμοσίφωνα. Οι Αμερικανοί πάντως όπως θα διαβάσετε μια χαρά χρησιμοποιούν την
ρωσική ενέργεια.

Του Ντέιβιντ Ρόζα

Σχεδόν τέσσερις μήνες μετά τη λήξη της προθεσμίας, το Υπουργείο Άμυνας δεν έχει εκπληρώσει την εντολή του Κογκρέσου να υποβάλει σχέδιο για τον απογαλακτισμό των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στην Ευρώπη από τη ρωσική ενέργεια. Αυτή η εξάρτηση θα μπορούσε «να βοηθήσει στη χρηματοδότηση της ρωσικής πολεμικής προσπάθειας ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων την εβδομάδα», έγραψαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπράουν σε μια ανάλυση του 2022 .

Ο Νόμος περί Εθνικής Άμυνας για το Οικονομικό Έτος 2023 χαρακτήρισε το ζήτημα «μια κρίσιμη πρόκληση για τις δραστηριότητες εθνικής ασφάλειας» και έδωσε εντολή στο τμήμα να κάνει σχέδια για τη μείωση και τελικά την εξάλειψη της εξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια για κάθε βάση σε όλη την Ευρώπη. Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο ζητούσε να υποβληθεί περιγραφή των βημάτων που θα μπορούσε να κάνει κάθε βάση στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων σε τεχνολογία, υποδομές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το αργότερο 12 μήνες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου στις 23 Δεκεμβρίου 2022. Ο στόχος ήταν να εξαλειφθεί η χρήση της ρωσικής ενέργειας μέσα σε πέντε χρόνια από τη στιγμή που κάθε βάση έγραφε το σχέδιό της—αλλά η πρόοδος έχει σταματήσει.

"Οι βάσεις μας εξακολουθούν να λειτουργούν με ρωσικό φυσικό αέριο, κάτι που μου προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι πρέπει να μιλήσουμε για αυτό και, ειλικρινά, ότι το Κογκρέσο πρέπει να πιέσει το υπουργείο σε αυτό", δήλωσε ο εκπρόσωπος Mike Waltz (R-Fla.) , Πρόεδρος της Υποεπιτροπής για την Ετοιμότητα, δήλωσε σε ακρόαση στις 16 Απριλίου.

Ο εκπρόσωπος Mike Waltz (R-Fla.) παρουσίασε έναν χάρτη από το εργαστήριο Climate Solutions του Πανεπιστημίου Brown που δείχνει την εξάρτηση του αμερικανικού στρατού από το ρωσικό αέριο στην Ευρώπη. (Γραφικό μέσω Climate Solutions Lab)

Στην ακρόαση, ο Waltz παρουσίασε έναν χάρτη που δημοσιεύτηκε από το Climate Solutions Lab του Πανεπιστημίου Brown, ο οποίος απεικονίζει την εκτιμώμενη ροή ρωσικού πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα στις αμερικανικές βάσεις σε όλη την Ευρώπη το 2020. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι πριν από την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 , οι αμερικανικές βάσεις στην Ευρώπη βασίζονταν στα ρωσικά ορυκτά καύσιμα για να καλύψουν το 30 τοις εκατό των ετήσιων ενεργειακών τους αναγκών, που μεταφράζεται σε περίπου μισό εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου από τη Ρωσία κάθε χρόνο.

Αυτή η προμήθεια «αντιπροσωπεύει μια σοβαρή απειλή» για την ασφάλεια, έγραψε το Lab, καθώς η Ρωσία έχει την επιλογή να διακόψει μια σημαντική πηγή ενέργειας. Αλλά επίσης «τροφοδοτεί την πολεμική μηχανή της Ρωσίας», είπε ο Waltz.

Το Waltz δεν είναι το μόνο που ενδιαφέρεται: παρά την απαγόρευση των ρωσικών πετρελαϊκών προϊόντων , η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να αγοράζει εκατομμύρια βαρέλια διυλισμένων καυσίμων που προέρχονται τουλάχιστον εν μέρει από τη Ρωσία, σύμφωνα με το Politico. Τα κενά επιτρέπουν στις χώρες να αγοράζουν το απαγορευμένο ρωσικό αργό αρκεί να διυλίζεται σε καύσιμο κάπου αλλού, όπως η Ινδία ή η Τουρκία. Τον Νοέμβριο, η Washington Post ερεύνησε πώς τα κενά επηρεάζουν τις στρατιωτικές αλυσίδες εφοδιασμού των ΗΠΑ , διαπιστώνοντας ότι το Πεντάγωνο πλήρωσε σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε συμβόλαια από τον Μάρτιο του 2022 σε ένα ελληνικό διυλιστήριο που παραλαμβάνει αργό από την Τουρκία, ένα βήμα που κρύβει την προέλευση του αργού στη Ρωσία.

«Το γεγονός ότι αυτές οι αποστολές περιείχαν υλικό που προερχόταν από τη Ρωσία υπογραμμίζει το πορώδες των κυρώσεων και την αποτυχία επιθετικής επιβολής τους», ανέφερε η Post.

Όταν ο Waltz ζήτησε το καθεστώς των ενεργειακών σχεδίων, ο Brendan Owens, ο βοηθός υπουργός Άμυνας για την ενέργεια, τις εγκαταστάσεις και το περιβάλλον, είπε ότι το θέμα ήταν στο προσκήνιο των διοικητών εγκαταστάσεων κατά τη διάρκεια ενός πρόσφατου ταξιδιού στην Ευρώπη.

«Αυτό ήταν ένα σημαντικό σημείο συζήτησης όπου κι αν πήγαμε», είπε. «Τοποθετούν τον εαυτό τους για να φέρουν τους ενεργειακούς πόρους που χρειάζονται όλο και πιο κοντά στη γραμμή του φράχτη».

Ωστόσο, ο Όουενς δεν είχε χρονοδιάγραμμα για την παράδοση του σχεδίου, λέγοντας ότι ήταν ακόμη «υπό ανάπτυξη». Ο Waltz τον πίεσε να υποβάλει ένα χρονοδιάγραμμα αυτή την εβδομάδα.

«Μπορείς να φανταστείς αν το πήγαινα σε ένα από τα δημαρχεία μου;» ρώτησε ο πρόεδρος, αναφερόμενος στον χάρτη. «Αυτή τη στιγμή, καθώς μιλάμε για δισεκατομμύρια και δισεκατομμύρια που πηγαίνουν στην Ουκρανία… και τα χρήματά τους [των φορολογουμένων] βασικά τροφοδοτούν την άλλη πλευρά του πολέμου μέσω των βάσεων μας και, παρεμπιπτόντως, καθιστούν τα μέλη των υπηρεσιών μας ευάλωτα».

Η κριτική του Waltz έρχεται καθώς η Πολεμική Αεροπορία και το Πεντάγωνο επιδιώκουν να ενισχύσουν την ευπάθεια της ενεργειακής της υποδομής σε εχθρικές επιθέσεις και στην κλιματική αλλαγή. Ο Δρ Ravi Chaudhary, βοηθός γραμματέας της Πολεμικής Αεροπορίας για την ενέργεια, τις εγκαταστάσεις και το περιβάλλον, είπε ότι οι βάσεις επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν μικροδίκτυα για να διατηρήσουν τη δική τους ισχύ μέσω πηγών βάσης όπως ηλιακά πάνελ, ανεμογεννήτριες, βιομάζα, πυρηνικοί μικροαντιδραστήρες και/ ή γεννήτριες που κινούνται με ορυκτά καύσιμα. Η ιδέα είναι ότι εάν μια πηγή αποτύχει, το σύστημα συνολικά μπορεί να συνεχίσει να τρέχει.

«Χρησιμοποιώντας πλεονασμό στην εγκατάστασή σας όσον αφορά την ισχύ και την ενέργεια… είναι σαν να βάζετε μια μπάρα τροφοδοσίας στο δωμάτιό σας γιατί τώρα μπορείτε να συνδέσετε τις πηγές ενέργειας που θέλετε», είπε ο Chaudhary τον Μάρτιο.

Η εφαρμογή μιας παρόμοιας νοοτροπίας θα μπορούσε να βοηθήσει στην Ευρώπη, είπε ο Waltz.

«Παίρνεις δύο έναντι ενός», είπε. «Είσαι εκτός φυσικού αερίου, δεν έχεις πετρέλαιο και αποκτάς επιχειρησιακή ανθεκτικότητα—και ρε—αρχίζεις να επηρεάζεις την πολεμική μηχανή του Πούτιν, για την οποία ζητάμε από τον αμερικανικό λαό να συνεχίσει να σκάβει βαθύτερα στις τσέπες του για να πολεμήσει ενάντια .»

The post «Οι αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις χρησιμοποιούν ρωσική ενέργεια»! Πόσα θέλουν να μας τρελάνουν οι ΗΠΑ; appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα