Οι επιλεκτικές ευαισθησίες της ελληνικής κυβέρνησης περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων -Δ.Παντελάτος

Γράφει οΔημήτρης Παντελάτος (*)

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στο Κατάρ στις 22 Αυγούστου. Η επίσημη ανακοίνωση του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού ανέφερε ότι κατά την συνάντησή του με τον Εμίρη του Κατάρ, Σεΐχη Tamim bin Hamad Al-Thani, «διαπιστώθηκε η κοινή βούληση για εμβάθυνση της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, καθώς και στους τομείς του τουρισμού, των υποδομών, της γεωργίας, του πολιτισμού, των επιστημών και του αθλητισμού». Προς επίρρωση του τελευταίου συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της FIFA

και πήρε δώρο μπάλα του επερχόμενου παγκόσμιου ποδοσφαιρικού κυπέλου που θα διεξαχθεί στο Κατάρ τον Νοέμβρη Η επίσκεψη Μητσοτάκη αποτελεί συνέχεια της συνάντησής του στην Ελλάδα με τον διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, μάλιστα φρόντισε να αναφέρει κατά την συνάντησή του με τον Εμίρη την ικανοποίησή του για την υιοθέτηση της Διακήρυξης Αl-Ula και τον ρόλο του Κατάρ στην κρίσιμη για τα ελληνικά (Σ.Σ. εφοπλιστικά) συμφέροντα στην περιοχή του Κόλπου.

Η Διακήρυξη Αl-Ula πήρε το όνομά της από την πόλη/μουσείο της Σαουδικής Αραβίας στην οποία, αυτή και οι Άραβες σύμμαχοί της υπέγραψαν τον Γενάρη του 2021 μια διακήρυξη «ενότητας και σταθερότητας» με το Κατάρ, που τερμάτισε το πολυετές μποϊκοτάζ του, σε μια κίνηση που θεωρείται νίκη για τη Ντόχα. Τότε ο Εμίρης του Κατάρ είχε γίνει δεκτός με μια θερμή αγκαλιά από τον αντίπαλό του Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, μετά την προσγείωσή του στο Βασίλειο για πρώτη φορά μετά από τριάμισι χρόνια για να παραστεί στην 41η ετήσια συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.

Είχαν προηγηθεί ανακοινώσεις Αμερικανών και Κουβεϊτιανών αξιωματούχων ότι η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος και το Μπαχρέιν θα τερματίσουν τον αποκλεισμό του Κατάρ και θα επανεκκινήσουν τις εμπορικές σχέσεις και τους διπλωματικούς δεσμούς που διακόπηκαν το 2017 λόγω της υποστήριξης της Ντόχα ομάδων όπως η Μουσουλμανική Αδελφότητα και των στενών δεσμών της με το Ιράν. Τότε η Ντόχα είχε λάβει τελεσίγραφο 13 σημείων, συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος του εμβληματικού ραδιοτηλεοπτικού της φορέα Al-Jazeera, την εκδίωξη των Τουρκικών στρατευμάτων από το έδαφός της και τον τερματισμό της συνεργασίας της με το Ιράν.

Αν και τέσσερα χρόνια αργότερα, το Κατάρ δεν είχε εκπληρώσει κανένα από αυτά τα αιτήματα, τα κράτη του Κόλπου συμφώνησαν να ακυρώσουν την κοινή δήλωση ασφαλείας και τον τερματισμό του εμπάργκο προς το Κατάρ. Αιτία προφανώς είναι τα κοινά οικονομικά συμφέροντα των Αμερικάνων με την Σαουδική Αραβία και το Κατάρ και στην περίπτωση του δεύτερου, της παραγωγικής δυνατότητάς του σε υγροποιημένο φυσικό αέριο, που αποτελεί ενεργειακό αγαθό – κλειδί στην επιβολή της Αμερικάνικης εξωτερικής πολιτικής και παγκόσμιας ηγεμονίας της, ιδίως μετά τις υποστηριζόμενες από αυτή, ενεργειακές επιπτώσεις (κυρίως στην Ευρώπη) από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Στην περίπτωση της Σαουδικής Αραβίας, η Διακήρυξη Al Ula συμβάλλει στην υλοποίηση του οράματος του βασιλικού διαδόχου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν για το 2030, στο οποίο περιλαμβάνεται και το ομώνυμο “real estate project”με Γαλλική μάλιστα συμμετοχή.

Τον περασμένο Ιούλη, στην Αθήνα, πριν συναντηθούν με τα Καταριανά, τα Μητσοτακικά οράματα για την «Ελλάδα 2.0 συναντήθηκαν με αντίστοιχα Σαουδαραβικά πριγκηπικά οράματα, επιτρέποντας στον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν να αναρρώσει από την τετράχρονη διπλωματική του απομόνωση, που του επιβλήθηκε μετά την σύνδεσή του, με τη δολοφονία του συνεργάτη της Washington Post Τζαμάλ Κασόγκι.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έχει πρόβλημα να συνδιαλέγεται με ηγέτες αυταρχικών καθεστώτων, αρκεί αυτό να συνάδει με την αντίληψή του ότι «βρίσκεται στην σωστή πλευρά της ιστορίας». Άλλωστε ακολουθεί την ιστορία που έχουν γράψει όλοι οι προηγούμενοι Αμερικανοί πρόεδροι, αλλά πρόσφατα και ο Τζο Μπάιντεν, που κατέβαλαν φιλότιμες προσπάθειες να αποκρύψουν δεκαετίες αμερικανικής στρατιωτικής συνεργασίας και συνεργασίας ασφαλείας, με καταπιεστικά καθεστώτα, όπως η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος, χρησιμοποιώντας επιδέξια και διπλωματική ρητορική περί «ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικής ελευθερίας». Στην κατηγορία αυτή δεν αποκλείεται και το καθεστώς Ζελένσκι.

Αν και το θέμα που ακολουθεί δεν φαίνεται να είχε συμπεριληφθεί στην επίσημη ατζέντα, προφανώς ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά την σύντομη παραμονή του στο Κατάρ θα είχε την ευκαιρία, πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας, να συναντήσει τον πρώην σύμβουλό του σε αμυντικά θέματα και πρώην Αρχηγό της Πολεμικής μας Αεροπορίας, ο οποίος ως σύμβουλος πλέον της Πολεμικής Αεροπορίας του Κατάρ, θα τον ενημέρωσε για την εξέλιξη της υπογραφείσας συμφωνίας του Κατάρ με την Τουρκία για μεταστάθμευση Καταριανών Ραφάλ σε βάσεις της. Επίσης θα είχε την ευκαιρία να γνωρίσει εκ του σύνεγγυς την σημαντική Τουρκική στρατιωτική παρουσία στο Κατάρ, που παραμένει, παρά τα προηγούμενα Σαουδαραβικά τελεσίγραφα για την απομάκρυνσή της και που ως αντάλλαγμα έχει την γενναιόδωρη οικονομική υποστήριξη της Τουρκίας που της επιτρέπει να ξεπερνά τις οικονομικές της κρίσεις και να συνεχίζει τις στρατιωτικές παρεμβάσεις της στη Λιβύη, τη Συρία και αλλαχού.

Όμως η περίπτωση συνδιαλλαγής του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον βασιλικό διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν θεωρώ ότι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθότι η επίσκεψη και θερμή φιλοξενία του τελευταίου στην Αθήνα στις 26 του περασμένου μήνα από την Ελληνική κυβέρνηση, ήταν ορόσημο για τον ίδιο, καθότι ήταν η πρώτη του σε Ευρωπαϊκό έδαφος μετά από τα τέσσερα χρόνια της διπλωματικής απομόνωσής του.

Η απομόνωση αυτή του έγινε ορατή στο Μπουένος Άιρες τον Νοέμβρη του 2018, όταν συμμετείχε στην ετήσια συνάντηση των G20, ένα σχεδόν μήνα μετά την δολοφονία και τον τεμαχισμό του δημοσιογράφου στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. Ο τότε Πρόεδρος Τραμπ απόφυγε να τον συναντήσει και το ίδιο έπραξαν και όλοι σχεδόν οι ηγέτες των χωρών που συμμετείχαν εκτός από τον Πρόεδρο Πούτιν.

Ένα χρόνο αργότερα ο Αμερικάνος πρόεδρος σαν γνήσιος επιχειρηματίας έβαλε νερό στο κρασί του και όταν στις 11 Οκτωβρίου 2019 ρωτήθηκε αν θα ματαιώσει τις συμφωνίες πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία, στην περίπτωση που η ηγεσία της αποδεικνυόταν ότι εμπλέκεται στη δολοφονία Kασόγκι. δήλωσε. «Δεν μας αρέσει καθόλου, αλλά δεν θα ήταν αποδεκτό για μένα αν έπρεπε να ματαιώσουμε να εισρεύσουν δισεκατομμύρια δολάρια στη χώρα μας. Δεν μου αρέσει να εμποδίζουμε τεράστια ποσά να εισρέουν στη χώρα μας», Για τον Tραμπ ακόμα και η δολοφονία του Τζαμάλ Kασόγκι εκτιμήθηκε ως απολύτως αποδεκτή παράπλευρη ζημία για τη Σαουδική Αραβία, που παραμένει ο μεγαλύτερος αγοραστής όπλων της Αμερικής. Συνεπώς η δολοφονία και ο τεμαχισμός ενός ανθρώπου είχαν ένα αντίτιμο εξόφλησης: 110 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ένα μήνα αργότερα (20 Νοεμβρίου 2019) ο τότε Δημοκρατικός προεδρικός υποψήφιος Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια του προεδρικού προκριματικού ντιμπέιτ των Δημοκρατικών, στην Ατλάντα δήλωνε ότι δεν θα πουλήσει όπλα στη Σαουδική Αραβία, σηματοδοτώντας μια έντονη αντίθεση με τον Τραμπ αλλά και με την κυβέρνηση Ομπάμα και τόνιζε ότι θα κάνει τους Σαουδάραβες να «πληρώσουν το τίμημα» για τη δολοφονία Κασόγκι.

«Θα ήθελα να καταστήσω πολύ σαφές ότι δεν πρόκειται στην πραγματικότητα να τους πουλήσουμε περισσότερα όπλα», έλεγε το 2019 ο Μπάιντεν. « πρόκειται να τους κάνουμε να πληρώσουν το τίμημα και να τους κάνουμε στην πραγματικότητα τον παρία που είναι». Ο Μπάιντεν είπε επίσης ότι υπάρχει «πολύ μικρή αποκατάσταση της κοινωνικής (Σ.Σ. ανεπάρκειας) από την παρούσα κυβέρνηση στη Σαουδική Αραβία» και, αναφερόμενος στην Υεμένη, είπε ότι θα τερματίσει «την πώληση υλικού στους Σαουδάραβες που δολοφονούν παιδιά».

Σε αντίθεση με τον προκάτοχο και τον διάδοχό του, ο Τραμπ το 2019 είχε προβεί σε μια αξιοσημείωτα ειλικρινή δήλωση συγκεκριμένων αμερικανικών προτεραιοτήτων. Στην σύντομη δήλωσή του, έκανε σαφές ότι η συμμαχία ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας είναι μια συναλλακτική συμφωνία βασισμένη στη σταθερότητα των τιμών του πετρελαίου, στη διαπραγμάτευση συμφωνιών όπλων και στην ανταλλαγή συγκεκριμένων συμφερόντων ασφαλείας στη Μέση Ανατολή. Για τα συμφέροντα αυτά θα επανέλθω στη συνέχεια.
Όμως το θέατρο αυτό, σε σχέση με την Σαουδική Αραβία, έχασε ποσοστά θέασης, όταν οι Τουρκικές αλλά και Αμερικάνικες μυστικές υπηρεσίες έκριναν ότι ο βασιλικός διάδοχος Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν ενέκρινε τη φρικιαστική δολοφονία και τον διαμελισμό του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. Μάλιστα η ΜΚΟ Democracy for the Arab World Now (DAWN) και η οργάνωση Trial International. πρόσφατα, υπέβαλαν σε βάρος του Σαουδάραβα πρίγκιπα στο Παρίσι 42 σελίδων μήνυση, για συνέργεια στα βασανιστήρια, την καταναγκαστική εξαφάνιση και τελικά την δολοφονία του δημοσιογράφου. στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου 2018 Επίσης επεσήμαναν ότι «δεν απολαμβάνει ασυλίας από δίωξη επειδή, ως πρίγκιπας διάδοχος, δεν είναι αρχηγός κράτους».

Το τελευταίο συσχετιζόταν με τις οργανωμένες διαμαρτυρίες Γαλλικών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για τη συνάντηση του διαδόχου με τον Μακρόν στο Παρίσι στις 28 του περασμένου μήνα. Ο Μακρόν βέβαια πληρώνει το γραμμάτιο της συνάντησής τους στο Ριάντ τον Νοέμβρη του 2017 όταν ζήτησε από τον διάδοχο να «δωρίσει» 100 εκατ. δολάρια στην αποτυχημένη, τελικά, Γαλλικά καθοδηγούμενη επιχείρηση στο Σαχέλ. Στο αίτημα αυτό η Σαουδική Αραβία ανταποκρίθηκε, χωρίς όμως τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, που έδωσαν ωστόσο τον άσσο στο μανίκι του δικού μας Νίκου Παναγιωτόπουλου και το «θάρρος» να διατυμπανίζει ότι δεν θα δούμε Έλληνες στρατιωτικούς στο Σαχέλ, ως αποτέλεσμα δεσμεύσεων της χώρας μας στην Ελληνογαλλική συμφωνία.

Ο Μακρόν όμως ήλθε δεύτερος στην πρώτη, μετά από τέσσερα χρόνια, επίσκεψη του Μοχάμεντ Μπίν Σαλμάν σε χώρες της ΕΕ, γιατί την τιμή αυτή είχε δύο μέρες πριν στις 26 του περασμένου μήνα, η χώρα μας και ο πρωθυπουργός μας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε την σκυτάλη μετά την κυβίστηση Μπάιντεν, που με την μπουνιά/χειραψία του στις 15 Ιουλίου στη Σαουδική Αραβία, με τον βασιλικό διάδοχο, ανακάλεσε τις δηλώσεις του 2019 περνώντας τον, αν και Μουσουλμάνο, από την κολυμβήθρα του Σιλωάμ επιτρέποντας πλέον στους Ευρωπαίους ηγέτες το φλερτ μαζί του, στην αναζήτησή τους για νέες ενεργειακές προμήθειες και αντικατάσταση της χαμένης ρωσικής παραγωγής, για την απώλεια της οποίας οι ΗΠΑ μερίμνησαν με ζήλο και με το αζημίωτο.

Με τον τρόπο αυτό οι ΗΠΑ ως ουδόλως επηρεαζόμενη, αλλά αντίθετα ωφελούμενη από την ενεργειακή αποστράγγιση της Ευρώπης από την Ρωσική ενέργεια «ξεκαρφώνεται» στέλνοντας την πρώτη στην αγκαλιά του μικρού συνεταίρου της, της Σαουδικής Αραβίας αρχικά και στο LNG του Κατάρ στη συνέχεια. Παράλληλα σύμφωνα με άρθρο του Ted Sneider αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι η Σαουδική Αραβία βοηθά την Ρωσία στην διάθεση του πλεονάζοντος πετρελαίου της, εισάγοντας την περίοδο αυτή 647.000 τόνους, έναντι 320.000 τόνων την περσινή περίοδο.

Αυθημερόν δε και προς άρση κάθε αμφιβολίας για την αλλαγή πλεύσης Μπάιντεν, αμέσως μετά την συνάντησή του με τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, κοινοποιήθηκε το ανακοινωθέν της Τζέντα: Μια κοινή δήλωση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας. Σε αυτό οι δύο πλευρές αποφάσισαν να επεκτείνουν και να ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία σε όλους τους τομείς που συζητήθηκαν σε αυτή τη συνάντηση, πριν από τον επόμενο ετήσιο Στρατηγικό Διάλογο μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Πολιτειών που θα πραγματοποιηθεί στο Βασίλειο αργότερα φέτος. Αυτό το ανακοινωθέν θα αποτελέσει «τη βάση των εργασιών που θα διεξαχθούν για την εδραίωση και την ενίσχυση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών».

Αντίθετα με τις προεκλογικές δηλώσεις, σε αυτό περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η πρόβλεψη εξαγωγής οπλισμού από τις ΗΠΑ στην Σαουδική Αραβία και μάλιστα πριν στεγνώσει το μελάνι του ανακοινωθέντος, η κυβέρνηση Μπάιντεν στις 2 Αυγούστου, κοινοποίησε στο Κογκρέσο την απόφαση του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ και του υπουργείου Εξωτερικών για έγκριση πώλησης 300 πυραύλων Raytheon Patriot MIM-104E κόστους 3,05 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Σαουδική Αραβία, καθώς και 96 πυραύλων Lockheed Martin Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) κόστους 2,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στα ΗΑΕ. Σαν αποτέλεσμα του τελευταίου η τιμή της μετοχής της Lockheed Martin αυξήθηκε εκείνη την ημέρα κατά 2%.

Κάποια από αυτά ενδεχομένως να κατευθυνθούν προς τις πυροβολαρχίες των Ελληνικών Patriot που βρίσκονται με εντολή και πρωτοβουλία (άλλη μία !) Μητσοτάκη στην Σαουδική Αραβία και έχουν σαν αποστολή την προστασία της πετρελαϊκής εταιρείας ARAMCO, με κύριο μέτοχο τον Βασιλικό διάδοχο.

Επιπλέον στο πνεύμα ότι ο επόμενος παγκόσμιος πόλεμος θα συμβεί στον κυβερνοχώρο και θα στηριχθεί στην προπαγανδιστική ικανότητα και δυνατότητα των αντιμαχομένων, κάτι που σε μικρότερη κλίμακα αποδεικνύεται σήμερα στον πόλεμο στη Ουκρανία, στο υπόψη ανακοινωθέν η Σαουδική Αραβία ορίζεται ως περιφερειακός παίκτης στην παγκόσμια διακίνηση ψηφιακών δεδομένων (data), αναπτύσσοντας και εφαρμόζοντας τεχνολογίες 5G και αργότερα 6G, υλοποιώντας και το κεντρικό όραμα του πρίγκιπά της, περί της ψηφιακής αναβάθμισής της. Στο σχέδιο αυτό συμπεριλαμβάνεται η διαχείριση μεγάλου όγκου δεδομένων (Big Data) που θα συλλέγονται από περιφερειακά Κέντρα Διαχείρισης (Data Centers), τα οποία θα βρίσκονται κατανεμημένα σε «φίλιες» χώρες.

Η επιλογή της Σαουδικής Αραβίας ως περιφερειακός παίκτης από τις ΗΠΑ είναι προφανής και δεν είναι άλλες από τις μέχρι πρότινος αποδοκιμαζόμενες και από τον Μπάιντεν επιδόσεις της στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η αυταρχικότητα του συστήματος διοίκησής της, που παρεμβαίνει σε όλες τις εκφάνσεις των κοινωνικών δραστηριοτήτων, μεταξύ των οποίων και στη δικαιοσύνη. Η κατάσταση αυτή δίνει τα εχέγγυα ότι οποιαδήποτε διαχείριση δεδομένων από τις γνωστές ενδιαφερόμενες «Υπηρεσίες», που θα αφορά σε κρατικές δραστηριότητες, δραστηριότητες επιχειρήσεων αλλά και φυσικών προσώπων, ανά τον κόσμο, θα παραμένουν στο απυρόβλητο και σε πέπλο αδιαφάνειας.

Η δυνατότητα αυτή ουσιαστικά ακυρώνει οποιαδήποτε εθνική πρωτοβουλία κοινοβουλευτικού ελέγχου των παρακολουθήσεων της επικοινωνίας μέσω οποιοδήποτε μέσου των πολιτών οποιασδήποτε χώρας, καθότι οι επικοινωνίες αυτές δύνανται να αναζητηθούν από τους ενδιαφερόμενους σε δεύτερο χρόνο από τα Κέντρα συλλογής δεδομένων των καθεστώτων αυτών, τα οποία δεν δεσμεύονται από κανέναν κανονισμό και φυσικά από τον Γενικό Κανονισμό Προσωπικών Δεδομένων (GDPR), ο οποίος είναι γνωστό ότι δεν δεσμεύει ούτε τις Αμερικάνικες υπηρεσίες.

Προς επίρρωση του παραπάνω στις 12 Μαρτίου αυτού του έτους το Υπουργείο Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε ότι εκτέλεσε 81 άτομα που είχαν καταδικαστεί σε θάνατο για τρομοκρατία και βαριά εγκλήματα. Με δεδομένες τις επιφυλάξεις για το τί θεωρεί ως προσήκουσες ιδεολογίες, η ηγεσία της χώρας, η ανακοίνωση καταλήγει: «Το Βασίλειο θα συνεχίσει να υιοθετεί μια αυστηρή και ακλόνητη στάση ενάντια στην τρομοκρατία και τις εξτρεμιστικές ιδεολογίες που απειλούν τη σταθερότητα ολόκληρου του κόσμου». Ωστόσο, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τα Δικαιώματα της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι είχε τεκμηριώσει περιπτώσεις στις οποίες οι κατηγορούμενοι και τελικά εκτελεσθέντες, είχαν στερηθεί την πρόσβαση σε δικηγόρο, βασανίστηκαν και κρατήθηκαν σε απομόνωση. Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων δήλωσαν ότι ο αριθμός των εκτελέσεων που πραγματοποιήθηκαν τον Μάρτη ξεπέρασε κατά πολύ εκείνους που θανατώθηκαν στις δύο πιο πρόσφατες μαζικές εκτελέσεις του βασιλείου: μία το 2019, στην οποία σκοτώθηκαν 37, και η άλλη το 2016, όταν εκτελέστηκαν 47.

Η αυξητική τάση στις εκτελέσεις έρχεται σε αντίθεση με σχετικές υποσχέσεις του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν για αναμόρφωση του ποινικού συστήματος, ενώ ο ίδιος είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή του, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την προκλητική ζωή του, που μεταξύ άλλων συμπεριλάμβανε την αγορά ενός γιότ κόστους μισού δις δολαρίων το 2015 και του ότι κρυβόταν πίσω από τον ανώνυμο αγοραστή ενός πίνακα του Λεονάρντο Ντα Βίτσι της ίδιας περίπου τιμής, τα ακόλουθα: «Είμαι ένα πλούσιο άτομο και όχι ένας φτωχός. Δεν είμαι ο Γκάντι ή ο Μαντέλα. Είμαι μέλος της άρχουσας οικογένειας, που προϋπήρχε εκατοντάδες χρόνια πριν την ίδρυση της Σαουδικής Αραβίας» (Σ.Σ.1932).
Εδώ έρχεται ο ρόλος του «δεδομένου» Κυριάκου Μητσοτάκη, που παίρνει την σκυτάλη από τον Μπάιντεν και πριν από την συνάντησή του με τον Εμίρη του Κατάρ για θέματα που άπτονται κυρίως των Αμερικανικών και ντόπιων ολιγαρχικών συμφερόντων, υποδέχεται «θερμά» στις 26 Ιούλη, ένα πρόσωπο που θα μπορούσε να χαρακτηρίσει ως «αδελφή ψυχή», καθότι τους συνδέουν δύο σημαντικές κοινές αντιλήψεις. Η πρώτη αφορά στην διοίκηση των χωρών τους «ελέω Θεού» (ή Αλλάχ στην άλλη περίπτωση), δικαίωμα που έχουν αποκτήσει κληρονομικά και η άλλη (άλλη μία μετά τα επιπλέον Ραφάλ και Μπελαρά), η Αμερικανοτροφοδοτούμενη «πρωτοβουλία» Μητσοτάκη για το EMC (East to Med data Corridor), δηλαδή της εγκατάστασης του υποθαλάσσιου και επίγειου καλωδιακού συστήματος μεταφοράς δεδομένων (broadband), που θα συνδέει την Ευρώπη με την Ασία μέσω Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας και θα καταστήσει την Ελλάδα την Αμερικανοαποικιοκρατούμενη πύλη εισόδου δεδομένων προς την ΕΕ.
Παράλληλα, κατά την προαναφερόμενη συνάντηση της 26 Ιούλη, υπογράφηκαν μνημόνια συνεργασίας Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας μεταξύ επιχειρηματιών και επιχειρήσεων με τους συνήθεις «ύποπτους» από την μεριά της Ελλάδας:, Μυτιληναίο, Χατζημηνά (Κριστιάν), Προκοπίου, Βασιλάκη, αλλά και τον Στάσση να μοιράζει χαμόγελα για τη συμμετοχή της ΔΕΗ στο EMC και για τις ενδεχόμενες επιπλέον μετοχές που θα μοιραστούν μεταξύ «αλλήλων». Το αναμενόμενο μεσο-μακροπρόθεσμα συνολικό ποσό είναι τέσσερα δις, που σε πρώτη ανάγνωση υπολείπεται των πέντε που θα αποκτήσουν άμεσα οι ΗΠΑ, μετά την κυβίστηση τους, αλλά μικρό και σε σύγκριση με τα «προσωπικά» μεσοβραχυπρόθεσμα έξοδα του διαδόχου.

Υποσχέσεις έχουν δοθεί και για μελλοντικές διακρατικές συνεργασίες, οι οποίες μετά την αποδέσμευση του Αμερικάνικου πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, μπορεί να περιλαμβάνει και την συγχρηματοδότηση απόκτησης κάποιων μέσων μεταξύ των οποίων και των F-35 από την Ελλάδα, ολοκληρώνοντας και το σχετικό «Made in USΑ» πάζλ της Ελληνικής κυβέρνησης.

Τελευταίος, αλλά όχι έσχατος, έρχεται ο Ελληνικός λαός που προσπαθεί μέσα στο προαναφερόμενο περιβάλλον να διασώσει την αξιοπρέπειά του, αναζητώντας ένα ηθικό πρότυπο, ένα πλαίσιο θεσμικών μεταρρυθμίσεων, κοινωνικής δικαιοσύνης και δημοκρατικών αρχών, αξιολογώντας ταυτόχρονα το εάν ο «επενδυτικός Σαουδαραβικός και Καταριανός άνεμος» μερικών δις δολαρίων είναι ικανός να απομακρύνει την δυσωδία που προκαλεί η κοντόφθαλμη εύνοια ενός προκλητικού και απάνθρωπου κρατικού συστήματος, που προσπαθεί μέσω μιας βραχυπρόθεσμης σταθερότητας να υποστηρίξει ίδια οικονομικά συμφέροντα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 26 Ιούλη και 22 Αυγούστου βρέθηκε μπροστά στο μαθηματικό πρόβλημα «Aν ξεπληρώνεται η δολοφονία ενός ανθρώπου με 110 δις δολάρια, ποιά είναι η αξία της αξιοπρέπειας ενός λαού;» αλλά ως γνήσιος νεοφιλελεύθερος ηγέτης μεταπήδησε στο επόμενο θέμα, καθότι ισχύει αυτό στο οποίο πολλοί οικονομολόγοι συμφωνούν: «ο καπιταλισμός γνωρίζει τα πάντα για τις τιμές, αλλά τίποτε για τις αξίες».

(*) Υποπτέραρχος (Ι) ε.α.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών

The post Οι επιλεκτικές ευαισθησίες της ελληνικής κυβέρνησης περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων -Δ.Παντελάτος appeared first on Militaire.gr.

Keywords
fifa, ελλαδα, αιγυπτος, συμμετοχή, αθηνα, washington, βασεις, λιβυη, πετρελαιο, θεατρο, μκο, democracy, world, dawn, φλερτ, ηπα, lng, ted, ρωσία, ηαε, data, big, δις, μαντελα, emc, med, δεη, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , υπουργειο εσωτερικων, σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, διακοπες δεη, αξια, σουλτάν μπιν νάσερ φαρχάν αλ σαούντ, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, κοινωνικη συμφωνια, η ημέρα της γης, κοινωνικος τουρισμος, αλλαγη ωρας 2012, ομπαμα, εκλογες ηπα, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, αποτελεσματα, υιοθετηση, χωρες, ρωσία, το θεμα, γκαντι, εθνικη, ηαε, ηγεσια, ηγετης, ηνωμενα αραβικα εμιρατα, ηπα, θεμα, ιραν, κωνσταντινουπολη, μκο, οροσημο, ουκρανια, πλαισιο, πυλη, υεμενη, φλερτ, φυσικο αεριο, lng, med, αγκαλια, αγορα, αζημιωτο, αρθρο, ακλονητη, αξιοπρεπεια, απωλεια, αραβικα, ασια, ατζεντα, ατομο, γαλλικα, γινει, γνησιος, δευτερο, δυνατοτητα, δηλωση, δηλωσεις, διοικηση, δις, δοθει, δωρο, εγινε, εγκληματα, εδαφος, ευκαιρια, ειπε, υπαρχει, ενεργεια, εξελιξη, εξοδα, επρεπε, ερχεται, εσωτερικων, ευνοια, ευρωπη, εφημεριδα, ζημια, ζωη, ιδια, ιδιο, ιδρυση, υπηρεσιες, ισχυει, ηθικο, καπιταλισμος, καταρ, κυβερνηση, κινηση, κλιμακα, κογκρεσο, κρασι, μητσοτακης, μικρο, μηνυση, μοχαμεντ, νερο, νικη, παντα, ονομα, οραμα, οραματα, ουσιαστικα, παζλ, παρισι, περιβαλλον, πουτιν, πριγκιπας, ρητορικη, ριαντ, ρολο, σαουδικη αραβια, συνεχεια, συμμετοχή, συρια, σχεδιο, ταση, τιμη, τουρκια, υλοποιηση, φυσικα, φυσικο, φτωχος, φορα, data, democracy, δικαιωμα, δικαιωματα, ελληνικα, emc, fifa, ηγετες, χωρα, ιδιαιτερο, υπουργειο, κυριακου, μπροστα, ομαδες, washington, πωληση, ted, θεματα, world, γιοτ
Τυχαία Θέματα