Παράνομη διαβίβαση προσωπικών δεδομένων από υπηρεσία του ΥΕΘΑ! Το θέμα στη Βουλή

Ο Βουλευτής Κέρκυρας και κοινοβουλευτικός υπεύθυνος ΚΤΕ Εθνικής Άμυνας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μπιάγκης και ο συνυπογράφων  Βουλευτής Χίου και κοινοβουλευτικός υπεύθυνος ΚΤΕ Ναυτιλίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής, Σταύρος Μιχαηλίδης, κατόπιν συνεργασίας με τους τομείς Εθνικής Άμυνας και Ναυτιλίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής, κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, σχετικά με την καταγγελλόμενη μη νόμιμη και καταχρηστική συγκέντρωση και επεξεργασία από την Γενική Διεύθυνση Οικονομικού Σχεδιασμού και Υποστήριξης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΓΔΟΣΥ/ΥΠΕΘΑ)

εκατοντάδων χιλιάδων προσωπικών δεδομένων των εν ενεργεία μετόχων και μερισματούχων των Μετοχικών Ταμείων Στρατού – Ναυτικού – Αεροπορίας.

Στην ερώτηση καλείται ο αρμόδιος Υπουργός να δηλώσει αν αληθεύει ότι, κατόπιν εγγράφου του Στρατιωτικού του Γραφείου, δρομολογήθηκε από τη ΓΔΟΣΥ/ΥΠΕΘΑ η συγκέντρωση από τα Μετοχικά Ταμείου (Στρατού – Ναυτικού – Αεροπορίας), μεγάλης έκτασης δημογραφικών, προσωπικών, αριθμητικών και οικονομικών στοιχείων των Ταμείων και των μετόχων τους, παρά το γεγονός ότι δεν υφίσταται νομιμοποίηση για τη συλλογή, κοινοποίηση και επεξεργασία των υπόψη στοιχείων και δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Επίσης ερωτάται αν τα παραπάνω στοιχεία και δεδομένα θα χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο την υλοποίησης του σχεδιασμού της Κυβέρνησης για ενοποίηση των Μετοχικών Ταμείων (Στρατού – Ναυτικού – Αεροπορίας), με συγχώνευση των πόρων, κινητών και ακινήτων αξιών τους.

Η ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό

Εθνικής Άμυνας, κ. Νίκο Δένδια

 

Θέμα: «Διαβίβαση προσωπικών δεδομένων και στοιχείων από τα Μετοχικά Ταμεία στην Γενική Διεύθυνση Οικονομικού Σχεδιασμού και Υποστήριξης/ΓΔΟΣΥ του ΥΠΕΘΑ»

 

Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. Φ.400/Ε/01/24/29-03-24 κοινή επιστολή ΠΟΕΠΛΣ-ΠΕΑΛΣ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος – Πανελλήνια Ένωση Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος), αναφέρεται ότι: «… κατόπιν εγγράφου του Στρατιωτικού σας Γραφείου, δρομολογήθηκε από την ΓΔΟΣΥ του ΥΠΕΘΑ η συγκέντρωση και αποστολή από τα Μετοχικά Ταμείου Στρατού – Ναυτικού – Αεροπορίας, μεγάλης έκτασης αριθμητικών και οικονομικών στοιχείων των εν λόγω Ταμείων (συμπεριλαμβανομένων των υπ’ αυτών Ειδικών Κλάδων και Λογαριασμών) …».

Στην προαναφερθείσα κοινή επιστολή, οι συνδικαλιστικοί φορείς των 7.907 στελεχών εργαζομένων στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή αναφέρουν επίσης ότι: «… θα θέλαμε να σας εκφράσουμε τον έντονο προβληματισμό μας αναφορικά με τη γενική αρμοδιότητα που επικαλείται με έγγραφό της η ΓΔΟΣΥ (περί μελέτης, εισήγησης και χειρισμού θεμάτων οικονομικής φύσης των εποπτευόμενων από το ΥΠΕΘΑ φορέων), προκειμένου να συλλέξει τα ζητούμενα στοιχεία, αόριστα, χωρίς καμία επίκληση στον επιδιωκόμενο σκοπό και καμία αναφορά στο διερευνώμενο θέμα …».

Περαιτέρω, οι ως άνω αναφερόμενοι φορείς των στελεχών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής αναφέρουν ότι αισθάνονται υποχρεωμένοι να καταγράψουν τις ισχυρές τους επιφυλάξεις αναφορικά με το αν η ως άνω αρμοδιότητα μπορεί να αποτελέσει νόμιμη βάση για την επεξεργασία από την ΓΔΟΣΥ/ΥΠΕΘΑ εκατοντάδων χιλιάδων προσωπικών δεδομένων των εν ενεργεία μετόχων και μερισματούχων των εν λόγω Ταμείων (εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελέχη του Στρατού Ξηράς και της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής καθώς και της Πολεμικής Αεροπορίας).

Τέλος, ΠΟΕΠΛΣ και ΠΕΑΛΣ αναφέρουν πως πιθανολογούν ότι τα στοιχεία που ζητήθηκαν από τα Μετοχικά Ταμεία συνιστούν κατ’ ουσία απογραφικά δελτία, τα οποία εξυπηρετούν τις ανάγκες εκπόνησης Αναλογιστικών Μελετών Βιωσιμότητας. Μελετών, δηλαδή, την εκπόνηση των οποίων κάθε Μετοχικό Ταμείο αναθέτει αυτοτελώς, ούτως ή άλλως, ανά τακτά διαστήματα (όπως εξάλλου εκ του νόμου υποχρεούνται) και τα πορίσματα-ευρήματα των οποίων βρίσκονται ήδη στη διάθεση των αρμόδιων Υπηρεσιών του ΥΠΕΘΑ.

Δεδομένου ότι, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής εκφράζουν τεράστιες ανησυχίες για το μέλλον των Μετοχικών Ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων στη βάση πρόσφατων δημοσιευμάτων, τρέχουσας φημολογίας και κατά καιρούς προσπαθειών ενοποίησής τους.

Δεδομένου ότι, η Πολιτεία οφείλει να προστατεύει τα συμφέροντα τόσο των εν ενεργεία όσο και των εν αποστρατεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Δεδομένου ότι, τα Μετοχικά Ταμεία (Στρατού – Ναυτικού – Αεροπορίας) είναι οι μόνοι φορείς που νομιμοποιούνται να συγκεντρώνουν, να κατέχουν, να διαχειρίζονται και να προστατεύουν τα αιτηθέντα, από τη ΓΔΟΣΥ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και στοιχεία.

Δεδομένου ότι, τα Μετοχικά Ταμεία (Στρατού – Ναυτικού – Αεροπορίας) τελούν, μεν, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (δια των οικείων Γενικών Επιτελείων), όμως, δεν υποχρεούνται να διαβιβάζουν σε οποιονδήποτε τρίτο φορέα τα αιτηθέντα προσωπικά στοιχεία και δεδομένα, καθότι είναι αυτοδιοικούμενοι δημόσιοι οργανισμοί, με πλήρη διοικητική και δημοσιονομική αυτοτέλεια και ότι οι πράξεις τους, που εκδίδονται κατόπιν ειδικής νομοθετικής εξουσιοδότησης, υπόκεινται μόνο σε έλεγχο νομιμότητας - εκφεύγοντας του ιεραρχικού ελέγχου (σκοπιμότητας) - από το εποπτεύον Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Δεδομένου ότι, σε περίπτωση που τα Μετοχικά Ταμεία (Στρατού – Ναυτικού – Αεροπορίας) διαβιβάσουν προσωπικά δεδομένα στη ΓΔΟΣΥ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, υπέχουν συλλογική και ατομική ευθύνη και λογοδοσία έναντι της αρμόδιας Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, αλλά και έναντι των μετόχων τους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Αληθεύει ότι, κατόπιν εγγράφου του Στρατιωτικού σας Γραφείου, δρομολογήθηκε από τη ΓΔΟΣΥ του Υπουργείου σας η συγκέντρωση από τα Μετοχικά Ταμείου (Στρατού – Ναυτικού – Αεροπορίας), μεγάλης έκτασης δημογραφικών, προσωπικών, αριθμητικών και οικονομικών στοιχείων των Ταμείων και των μετόχων τους (συμπεριλαμβανομένων των υπ’ αυτών Ειδικών Κλάδων και Λογαριασμών), παρά το γεγονός ότι ούτε το Στρατιωτικό Γραφείο σας, ούτε η ΓΔΟΣΥ έχουν την αρμοδιότητα και τη νομιμοποίηση συλλογής των υπόψη στοιχείων και δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα; Αν ναι, ποιοι είναι οι λόγοι που υποκίνησαν τη διαλαμβανόμενη πρωτοβουλία του Στρατιωτικού Γραφείου σας και ποιας μεταχείρισης έτυχαν τα εν λόγω δεδομένα από τη ΓΔΟΣΥ; Αληθεύει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη υλοποίηση σχεδιασμού της Κυβέρνησής σας με τον οποίο επιδιώκεται η ενοποίηση των Μετοχικών Ταμείων (Στρατού – Ναυτικού – Αεροπορίας), με συγχώνευση των πόρων, κινητών και ακινήτων αξιών τους και ότι, τα παραπάνω στοιχεία και δεδομένα θα χρησιμοποιηθούν για την εκπλήρωση αυτής της επιδίωξης;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

 

Δημήτρης Μπιάγκης

 

 

Σταύρος Γ. Μιχαηλίδης

The post Παράνομη διαβίβαση προσωπικών δεδομένων από υπηρεσία του ΥΕΘΑ! Το θέμα στη Βουλή appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Παράνομη, ΥΕΘΑ, Βουλή,paranomi, yetha, vouli