Ποιοι είναι οι επίλεκτοι ισραηλινοί κομάντος-Δημ. Σταυρόπουλος

Γράφει ο Δημήτρης  Σταυρόπουλος

Είναι η… top επίλεκτη στρατιωτική μονάδα του Ισραήλ!

Συγκρίνεται με τα US Navy SEALs και την Υπηρεσία Ειδικών Σκαφών της Βρετανίας .

Σε αντίθεση με πολλές άλλες Ισραηλινές Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων που παίρνουν άνδρες μόνο για την 36μηνη υποχρεωτική θητεία τους , οι εθελοντές για την Shayetet 13 πρέπει να συμφωνήσουν να υπηρετήσουν τουλάχιστον τεσσεράμισι χρόνια.

Το μότο της μονάδας:

«Καθώς η νυχτερίδα αναδύεται από το σκοτάδι,

Καθώς η λεπίδα κόβει μέσα με σιωπή,

Καθώς

η χειροβομβίδα σπάει με οργή.»

Επιπλέον, η μονάδα αναφέρεται επίσης ως «άνθρωποι της σιωπής».

Η δράση των κομάντος, περίπου άγνωστη και σίγουρα μυστική!

Οι αποστολές τους άκρως απόρρητες!

Η Shayetet 13 ειδικεύεται σε εισβολές από θάλασσα σε ξηρά, αντιτρομοκρατία , δολιοφθορά , συλλογή θαλάσσιων πληροφοριών , θαλάσσια διάσωση ομήρων και επιβίβαση σε ασφαλείς λέμβους.

Η μονάδα είναι εκπαιδευμένη για δράσεις θαλάσσης, αέρα και ξηράς.

Η ομάδα έχει λάβει μέρος σε όλους σχεδόν τους μεγάλους πολέμους του Ισραήλ, καθώς και σε άλλες ενέργειες.

Τώρα είναι έτοιμη να εισβάλει στην Γάζα…

ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΠΡΩΤΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ

Η Shayetet 13 είναι παλιά ισραηλινή μονάδα ειδικών δυνάμεων.

Δημιουργήθηκε το 1949 από τον Yohai Ben-Nun με άνδρες που προέρχονται από τις τάξεις του Palyam , του ναυτικού κλάδου του Palmach , της ελίτ μαχητικής δύναμης της Haganah , του πρόγονου των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων.

Κατά την ίδρυσή του, η ύπαρξη του Shayetet 13 ήταν κρατικό μυστικό και τα μέλη του, φορούσαν γενικά διακριτικά του Ισραηλινού Ναυτικού και όχι το δικό τους μοναδικό.

Οι κομάντος των Shayetet 13 συμμετείχαν στην κρίση του Σουέζ το 1956 .

Εκτέλεσαν αρκετές αποτυχημένες αποστολές αναγνώρισης πριν από τον πόλεμο και αργότερα συμμετείχαν στην εκστρατεία ξηράς ως τακτικοί στρατιώτες.

Ένα σχέδιο για τους καταδρομείς Shayetet 13 να συλλάβουν μια φρεγάτα του Αιγυπτιακού Ναυτικού σχεδόν τέθηκε σε εφαρμογή.

Το σχέδιο ακυρώθηκε επειδή οι στρατιώτες της επίλεκτης μονάδας κρίθηκαν πολύτιμοι για να διακινδυνεύσουν στόχους χαμηλής προτεραιότητας.

Το 1957, η Shayetet 13 άρχισε να εκπαιδεύεται από κοινού με τους Γάλλους Καταδρομείς Πεζοναυτών , και ως αποτέλεσμα, άρχισαν να διαρρέουν πληροφορίες για την ύπαρξή της.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1950, οι καταδρομείς Shayetet 13 πραγματοποίησαν μια σειρά αποστολών αναγνώρισης για να παρακολουθήσουν τις παραδόσεις σοβιετικών κανονιοφόρων στη Συρία και να παρακολουθήσουν τον Λίβανο κατά τη διάρκεια της κρίσης του Λιβάνου το 1958 . Στις 9 Ιουλίου 1958, στελέχη της Shayetet 13 διείσδυσαν στο λιμάνι της Βηρυτού στην επιχείρηση Yovel.

Εντοπίστηκαν και αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν, κολυμπώντας πίσω στη θάλασσα, όπου ένα τορπιλοβόλο του Ισραηλινού Ναυτικού τους παρέλαβε και αντάλλαξε πυρ με ένα λιβανέζικο περιπολικό που επενέβη.

Οι Ισραηλινοί μπόρεσαν να υποχωρήσουν χωρίς απώλειες.

Το 1962, συμμετείχε σε κοινή επιχείρηση με την Ταξιαρχία Γκολάνι εναντίον συριακών θέσεων στα Υψίπεδα του Γκολάν σε αντίποινα για τα πυρά των Σύριων εναντίον Ισραηλινών ψαράδων.

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΕΞΙ ΗΜΕΡΩΝ

Κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών του 1967 , η μονάδα είχε επιφορτιστεί με την εξουδετέρωση εχθρικών στόλων.

Οι κομάντος Shayetet 13 διείσδυσαν στο Πορτ Σάιντ , αλλά δεν βρήκαν πλοία εκεί και κατά τη διάρκεια μιας επιδρομής στην Αλεξάνδρεια , έξι δύτες συνελήφθησαν και αιχμαλωτίστηκαν και αφέθηκαν ελεύθεροι τον Ιανουάριο του 1968.

Τον Ιούλιο του 1967, οι καταδρομείς της Shayetet 13 διέσχισαν τη Διώρυγα του Σουέζ και ανατίναξαν μια αιγυπτιακή σιδηροδρομική γραμμή σε δύο σημεία.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε ως αντίποινα για τον αιγυπτιακό βομβαρδισμό.

Η επιχείρηση Barak ήταν μια ναυτική αποστολή του Ισραήλ για να φέρει τη σημαία στη Διώρυγα του Σουέζ που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 1967, μετά από επιθέσεις αιγυπτιακού πυροβολικού και πυρά εναντίον ισραηλινών πλοίων στη Διώρυγα του Σουέζ.

  Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στο φως της ημέρας και οι Αιγύπτιοι άνοιξαν πυρ από τις θέσεις τους βυθίζοντας μια βάρκα.

Καθ' όλη τη διάρκεια του 1969 η μονάδα πραγματοποίησε μια σειρά αποστολών  θαλάσσιας περιπολίας και δολιοφθοράς σε ξηρά.

Τη νύχτα της 21ης Ιουνίου 1969, η Shayetet 13 πραγματοποίησε την Επιχείρηση Frenzy 5. Μετά από μια προκαταρκτική αποστολή αναγνώρισης από μια ομάδα Shayetet 13 έναν μήνα πριν, μια δύναμη κομάντος επιτέθηκε σε ένα αιγυπτιακό φρουραρχείο αφού προσγειώθηκε από τη θάλασσα, σκοτώνοντας 32 Αιγύπτιους στρατιώτες και ανατίναξαν πέντε κτίρια, με τα μόνα θύματα από τους Ισραηλινούς να είναι δύο κομάντο που τραυματίστηκαν ελαφρά.

Το 1970, ως απάντηση στη δίωξη των Εβραίων της Συρίας και στις προσπάθειές τους να καταφύγουν στο Ισραήλ, η ισραηλινή κυβέρνηση ξεκίνησε την επιχείρηση «Blanket» για να τους φέρει στο Ισραήλ.

Σε μια επιχείρηση που κατευθύνθηκε από τη Μοσάντ που διήρκησε μερικά χρόνια, οι κομάντος της Shayetet 13 και οι πράκτορες της Μοσάντ πραγματοποίησαν δεκάδες μυστικές εισβολές στη Συρία, με τους συμμετέχοντες να πρέπει να καταφύγουν να ζήσουν κρυφά στη Δαμασκό .

Η επιχείρηση πέτυχε να φέρει μόνο μερικές δεκάδες νεαρούς Εβραίους στο Ισραήλ.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου του Γιομ Κιπούρ , οι κομάντος Shayetet 13 διείσδυσαν σε αιγυπτιακά λιμάνια πολλές φορές, βυθίζοντας πέντε σκάφη του Αιγυπτιακού ναυτικού και προκαλώντας μεγάλη ζημιά σε ένα άλλο.

Δύο καταδρομείς χάθηκαν κατά τη διάρκεια μιας από τις επιδρομές.

«Η ΟΡΓΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ» ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ

Κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Litani το 1978, ο Shayetet 13 πραγματοποίησε ενέδρες, σκοτώνοντας έναν ανώτερο διοικητή του εχθρού σε μία από αυτές.

Από το 1979 έως το 1981, η μονάδα πραγματοποίησε 22 επιτυχείς επιδρομές εναντίον στόχων των ανταρτών στο Λίβανο.

Η Shayetet 13 συμμετείχε στην Επιχείρηση Άνοιξη της Νεολαίας το 1973, στην οποία οι ισραηλινές ειδικές δυνάμεις εισέβαλαν στη Βηρυτό και σκότωσαν αρκετά μέλη του Black September , της τρομοκρατικής ομάδας που πραγματοποίησε τη σφαγή Ισραηλινών αθλητών στο Μόναχο στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972 . Η δύναμη Shayetet 13 που συμμετείχε στην επιχείρηση αποβιβάστηκε στη βόρεια Βηρυτό και κατέστρεψε ένα μικρό εργαστήριο εκρηκτικών της Φάταχ .

Η επιχείρηση Bardas 20 έλαβε χώρα στις 14 Ιανουαρίου 1971, για την εξουδετέρωση μιας βάσης ανταρτών στο Λίβανο , κοντά στη Σιδώνα , όπου περίπου δώδεκα μαχητές εκπαιδεύονταν ως βατραχάνθρωποι.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, οι καταδρομείς κατέστρεψαν μερικά από τα κτίρια του στρατοπέδου και τραυματίστηκαν αρκετοί αντάρτες, συμπεριλαμβανομένου του διοικητή Αμπού Γιουσέφ.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1980, ο Shayetet 13 έπαιξε ενεργό ρόλο στην «Επιχείρηση Moses» , η οποία έφερε χιλιάδες Αιθίοπες Εβραίους στο Ισραήλ.

Αφού η Μοσάντ είχε δημιουργήσει ένα καταδυτικό θέρετρο στις ακτές του Σουδάν για να εξυπηρετήσει έναν αγωγό για τους Εβραίους που έφευγαν από την Αιθιοπία , οι πράκτορες του Shayetet 13 έφταναν με λέμβους τη νύχτα για να μεταφέρουν τους πρόσφυγες σε ένα σκάφος του ισραηλινού ναυτικού που περίμενε στην ανοικτή θάλασσα.

Στις 4 Νοεμβρίου 2009, το σκάφος MV Francop με σημαία Antiguan το οποίο μετέφερε όπλα και πυρομαχικά από το Ιράν στη Χεζμπολάχ επιβιβάστηκε με επιτυχία και καταλήφθηκε από τους καταδρομείς της Shayetet 13.

Οι καταδρομείς βρήκαν στη συνέχεια τα καλά κρυμμένα όπλα.

Στις 15 Μαρτίου 2011, το Shayetet 13 συμμετείχε στην «Επιχείρηση Iron Law», που διεξήχθη στην ανοιχτή θάλασσα εναντίον του υπό λιβεριανή σημαία, γερμανικής ιδιοκτησίας Victoria , ένα φορτηγό πλοίο που βρέθηκε να μετέφερε 50 τόνους όπλων, τα οποία οι πληροφορίες ανέφεραν ότι είχαν αποστέλλεται στη Χαμάς .

Κατά τη διάρκεια της κρίσης στον Περσικό Κόλπο 2019–2021, οι κομάντος Shayetet 13 πραγματοποίησαν επιθέσεις που κατέστρεψαν πολλά ιρανικά φορτηγά πλοία που μετέφεραν πετρέλαιο και όπλα στη Συρία από τα τέλη του 2019 έως το 2021 με νάρκες και άλλα όπλα.

Μερικές από τις επιθέσεις έγιναν στην Ερυθρά Θάλασσα.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η εκπαίδευση των νεοσυλλέκτων Shayetet 13 διαρκεί 20 μήνες και θεωρείται ένα από τα πιο δύσκολα μαθήματα στο IDF.

Η Shayetet 13 διοργανώνει ένα καλοκαιρινό μάθημα για εφήβους που ετοιμάζονται να εισέλθουν στη στρατιωτική θητεία εξετάζοντας το ενδεχόμενο να ενταχθούν στη μονάδα, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να πάρουν μια γεύση από εκπαίδευση σε καταδύσεις, επιδρομές, πλοήγηση, βάρκες και πολλά άλλα.

Όσοι κατατάσσονται στην Shayetet 13 περνούν από μια εκπαιδευτική διαδικασία πέντε σταδίων.

Οι ελεύθεροι σκοπευτές της μονάδας υποβάλλονται επίσης σε έξι εβδομάδες εκπαίδευσης ελεύθερου σκοπευτή, χωρισμένες σε τρεις εβδομάδες εκπαίδευσης ελεύθερου σκοπευτή μεγάλης εμβέλειας στη Σχολή Ελεύθερων σκοπευτών του IDF και τρεις εβδομάδες εκπαίδευσης ελεύθερου σκοπευτή μικρής εμβέλειας για καταστάσεις ομήρων στη Σχολή Αντιτρομοκρατίας των IDF. Στη συνέχεια, οι δόκιμοι εκπαιδεύονται σε θαλάσσιες αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, όπως η επιβίβαση σε πλοία, εξέδρες άντλησης πετρελαίου και κτίρια κοντά στην ακτή.

Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, οι στρατιώτες χωρίζονται μεταξύ των τριών εξειδικευμένων μονάδων με βάση τις δυνατότητες και τα προσωπικά τους ενδιαφέροντα και εκπαιδεύονται για τη μελλοντική τους ειδικότητα.

Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους, οι δόκιμοι εκπαιδεύονται σε μια ποικιλία πολεμικών τεχνών, μεταξύ των οποίων το Krav Maga , ένα σύστημα μάχης σώμα με σώμα που είναι η εθνική πολεμική τέχνη του Ισραήλ.

Προς το τέλος της εκπαίδευσής τους, οι νεοσύλλεκτοι της Shayetet 13 περνούν από μια σειρά μαθημάτων για την υπομονή της αιχμαλωσίας του εχθρού, την οποία πρέπει επίσης να περάσουν νεοσύλλεκτοι από άλλες μονάδες ειδικών δυνάμεων και πιλότοι πιλότοι.

Μετά από μια αιφνιδιαστική απαγωγή, κρατούνται σε συνθήκες φυλακής για δύο εβδομάδες, κατά τη διάρκεια των οποίων υποβάλλονται σε απειλές, ανάκριση και σωματική βία και αναγκάζονται να κάνουν ταπεινωτικές δραστηριότητες.

Ακόμη και μετά την εισαγωγή τους στην ενεργό υπηρεσία, οι καταδρομείς Shayetet 13 συνεχίζουν να λαμβάνουν μέρος σε ασκήσεις εκπαίδευσης και να συμμετέχουν σε διασταυρούμενη εκπαίδευση με ξένες μονάδες ειδικών δυνάμεων, όπως τα US Navy SEALs .

Πληροφορίες

Operation calamity" . The Times .

«Ισραηλινή ναυτική μακρυμάνικη – shayetet 13.

"isayeret.com – Η βάση δεδομένων των Ισραηλινών Ειδικών Δυνάμεων & Ειδικών Επιχειρήσεων (Sayeret)"

Γκέλερ, Ντορόν. «Επιχείρηση Άνοιξη της Νεολαίας».

"Shayetet-13 – Εβραϊκή εικονική βιβλιοθήκη".

«Ισραηλινοί κομάντος πραγματοποιούν επιδρομή στην Τύρο» . BBC.

«Το ισραηλινό ναυτικό συλλαμβάνει αποστολή όπλων» . BBC

Wikipedia

The post Ποιοι είναι οι επίλεκτοι ισραηλινοί κομάντος-Δημ. Σταυρόπουλος appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ποιοι, -Δημ, Σταυρόπουλος,poioi, -dim, stavropoulos