Πως αντιμετωπίζουν οι Κινέζοι τις πυρκαγιές-Δημήτρης Δρόσος

Του Δημητρίου Δρόσου*

Το καλοκαίρι του 2022 η Κίνα αντιμετώπισε τεράστιες πυρκαγιές (wildfires) στην επαρχία Sichuan της Δυτικής Κίνας παράλληλα με έναν πρωτοφανή καύσωνα με θερμοκρασίες ρεκόρ. Άμεσα οι Κινέζοι ενέταξαν στις δυνάμεις δασοπυρόσβεσης ειδικά drones της εταιρείας Tengden, τα οποία διέθεταν τεχνολογία δημιουργίας ειδικών νεφών πάνω από τα σημεία πυρκαγιών. Έτσι πετώντας στα ύψη, μίλια πάνω από τη φωτιά, είτε μέσα στα νέφη είτε «σπείροντας» νέφη, προκαλούσαν βροχοπτώσεις

που ύστερα από μικρό χρονικό διάστημα οδηγούσαν τις πυρκαγιές σε ύφεση. Επίσης σύμφωνα με ανταποκρίσεις του CCTV στη Sichuan επιχείρησαν και τα κινεζικά UAVs τα γνωστά Wing Loong-2H τα οποία προέρχονται από την κρατική Αεροπορική Βιομηχανία της Κίνας την  AVIC. Αυτό το drone τροποποίησης καιρού που είναι βασισμένο στα Wing Loong, ονομάστηκε Ganlin 1 και θεωρήθηκε το πρώτο στον κόσμο που είναι αφιερωμένο στον έλεγχο του καιρού. Δύναται να παραμείνει στον αέρα έως 14 ώρες με δυνατότητα κάλυψης 5.000 km. Έχει κάμερες και αισθητήρες επιτρέποντας την ανίχνευση των δασικών πυρκαγιών έγκαιρα και παρέχοντας αποτελεσματική κατάσβεση.

Τα εν λόγω drones που δημιουργούν σύννεφα, προκαλούν ανάφλεξη ουσιών στον αέρα (π.χ. ράβδους ιωδιούχου αργύρου) που σχηματίζουν σταγονίδια νερού από τα σύννεφα. Το Wing Loong-2H επίσης βοήθησε και στον απεγκλωβισμό ανθρώπων από τις πλημμύρες στην επαρχία Henan της Κίνας το 2021, παρέχοντας σήματα επικοινωνίας μέσω μικροσκοπικής συσκευής μετάδοσης σήματος με σύνδεση στο δίκτυο China Mobile. Επίσης στις 10/10/2020 ένας δορυφόρος της Maxar Technologies (εταιρεία διαστημικής τεχνολογίας), «έπιασε» το ίχνος τριών (3) Wing Loong II UCAVs στην Αίγυπτο στην αεροπορική βάση ΗΕ27 (Uthman Air Base), υποδηλώνοντας ότι τα drones της συγκεκριμένης εταιρείας δύνανται να χρησιμοποιηθούν και για στρατιωτικούς σκοπούς, άρα δύνανται να είναι διττού σκοπού.

Ωστόσο εκτός από τα drones δημιουργίας νεφών και αλλαγής καιρού, υπάρχουν και άλλου τύπου κινεζικά drones τα οποία δύνανται να κατεβαίνουν σε χαμηλό υψόμετρο, φτάνοντας στην «καρδιά» της πυρκαγιάς και ρίχνοντας «βόμβες πυρκαγιάς», δηλαδή πυροσβεστικές και επιβραδυντικές ουσίες ελεγχόμενης καύσης και μείωση της φωτιάς. Τα εν λόγω drones τα κατασκευάζει η Aerospace CH UAV, θυγατρική της China Aerospace Science & Technology. Χρησιμοποιήθηκαν επίσης σε mega-fires την περίοδο 2021 και 2022. Αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη δύνανται επίσης να παραδίδουν τρόφιμα στους πυροσβέστες, να μεταφέρουν νερό αλλά και παρακολουθώντας την πορεία της φωτιάς να δίδουν κρίσιμα δεδομένα για την πυρκαγιά στην Πυροσβεστική.

Οι ΗΠΑ απορρίπτουν τα κινεζικά drones, ειδικά της κορυφαίας κινεζικής εταιρείας DJI,  επικαλούμενες φόβους στην κυβερνο-ασφάλειά τους και τυχόν παράνομες κατασκοπευτικές δραστηριότητες. Επίσης κατά τις ΗΠΑ δεν δύνανται να χρησιμοποιηθούν σε φλεγόμενες αστικές κατασκευές διότι δεν έχουν το κατάλληλο λογισμικό αποφυγής σύγκρουσης. Το πλέον σύγχρονο drone της DJI είναι το DJI Air 3 με διπλές κάμερες 4K, δύο αισθητήρες CMOS 1/1,3 ιντσών που υποστηρίζουν διπλό εγγενές ISO άμεσης εξόδου βίντεο HDR 4K/6ofps. Tα drones της DJI μπορεί να χρησιμοποιηθούν τόσο προληπτικά, στην καταγραφή και ανίχνευση πυρκαγιών (καθώς τις εκλαμβάνουν ως εμπόδια), αλλά και στην κατάσβεσή των με το σύστημα IGNIS. Οι ΗΠΑ έχουν το σύστημα IGNIS το οποίο ρίχνει χημικές σφαίρες μεγέθους μπάλας πινγκ πονγκ για να πυροδοτήσουν τις πυρκαγιές, όπου στη συνέχεια οι πυροσβέστες τις χρησιμοποιούν αυτές τις πυρκαγιές ως αμυντικά εμπόδια, ώστε να ελέγχξουν κατά το δυνατό την κύρια εστία της φωτιάς. Οι ΗΠΑ έχουν περισσότερα από 150 συστήματα IGNIS, τα οποία χρησιμοποιούνται από τις ομοσπονδιακές και κρατικές υπηρεσίες πυρόσβεσης. Τα IGNIS σχεδιάστηκαν αρχικά για τα κινεζικά DJI drones, ωστόσο οι ΗΠΑ τα έχουν καθηλώσει καθώς φοβούνται κατασκοπεία και επίσης βρέθηκαν να χρησιμοποιούνται στον Ρωσο-Ουκρανικό πόλεμο. Τα drones Amplified των ΗΠΑ έχουν προσαρμόσει έκτοτε τα συστήματα του IGNIS για χρήση τους σε αυτά τα Αμερικάνικα drones, με μία συσκευή που λέγεται kHawk όπου έχει σχεδιαστεί για παροχή ακριβών γεωγραφικών συντεταγμένων σε συνθήκες καπνού και ισχυρών ανέμων. Τα δεδομένα αυτά τροφοδοτούνται στη συνέχεια σε ένα μοντέλο που προβλέπει πως θα εξαπλωθεί η φωτιά. Θεωρείται ιδανικό στις περιπτώσεις που η άγρια φύση συγκλίνει στον αστικό ιστό. 8 πολιτείες των ΗΠΑ χρησιμοποιούν πλέον drones για δημιουργία βροχοπτώσεων μέσω της σποράς νεφών.     

Θα περίμενε κανείς από τις χώρες, που πλήττονται από τις πυρκαγιές, να εισάγουν αυτές τις στρατηγικές και να ακολουθήσουν κυρίως το κινεζικό παράδειγμα, στο πλαίσιο της έγκαιρης πρόληψης αλλά και αποτελεσματικής κατάσβεσης. Γενικότερα η Δύση (με σχετική εξαίρεση τις ΗΠΑ) παραμένει πίσω, όσον αφορά στην Κίνα, στην ανάπτυξη drones που αφορούν στην επέμβαση στον καιρό, στη συλλογή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο και στη μεταφορά του νερού.

  

*Υποπτέραρχος ε.α.–Αναλυτής (MBA, ΜΗSΑ, MPH, MSc in Finance, LLB, BSc)

The post Πως αντιμετωπίζουν οι Κινέζοι τις πυρκαγιές-Δημήτρης Δρόσος appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κινέζοι, -Δημήτρης Δρόσος,kinezoi, -dimitris drosos