Στήριξη Μπάϊντεν στο Ισραήλ- Επικοινωνίες με Νετανιάχου και Αμπάς

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καταδίκασε την εκτόξευση εκατοντάδων ρουκετών στην οποία προχωρούν παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον της επικράτειας του Ισραήλ στη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου , σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του Λευκού Οίκου.
Ο κ. Μπάιντεν «καταδίκασε τις επιθέσεις της Χαμάς και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων με ρουκέτες» εναντίον «της

Ιερουσαλήμ και του Τελ Αβίβ» μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Μετέφερε την «απαρασάλευτη υποστήριξή του στην ασφάλεια του Ισραήλ και στο νόμιμο δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του και τον λαό του, με προστασία των αμάχων».
Ακόμη, η αμερικανική προεδρία ανέφερε πως ο αρχηγός του κράτους παρότρυνε τον συνομιλητή του να αναζητήσει κάποιον «δρόμο προς την αποκατάσταση βιώσιμης ηρεμίας» και τον ενημέρωσε για τις επαφές της κυβέρνησής του με κυβερνήσεις στην περιφέρεια και παλαιστίνιους αξιωματούχους.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κ. Μπάιντεν είπε πως «η προσδοκία και η ελπίδα» του είναι πως η στρατιωτική κλιμάκωση «θα τελειώσει σύντομα», επιμένοντας «όμως το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του».
Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν εξήγησε σε τι οφείλεται η αισιοδοξία του.
Στην άλλη πλευρά, οι υπηρεσίες του κ. Νετανιάχου εξέδωσαν ανακοίνωση Τύπου στην οποία σημειώνεται πως ο ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε στον αμερικανό πρόεδρο ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του θα «συνεχίσουν να πλήττουν» θέσεις της Χαμάς και άλλων «τρομοκρατικών οργανώσεων που δρουν στη Λωρίδα της Γάζας».

Επικοινωνία Μπλίνκεν με Αμπάς

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν γνωστοποίησε το βράδυ της Τετάρτης (τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ώρα Ελλάδας) ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και ζήτησε να τερματιστούν οι εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του Ισραήλ.
«Μίλησα με τον πρόεδρο (σ.σ. της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ) Αμπάς για την κατάσταση που εκτυλίσσεται στην Ιερουσαλήμ, στη Δυτική Όχθη και στη Γάζα. Εξέφρασα τα συλλυπητήριά μου για τις απώλειες ζωών. Υπογράμμισα πως είναι ανάγκη να τερματιστούν οι επιθέσεις με ρουκέτες και να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις», ανέφερε ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ μέσω Twitter.

Η Ουάσινγκτον στέλνει αντιπροσωπεία για να παροτρύνει Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να αποκλιμακώσουν τη βία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποστέλλουν απεσταλμένο στη Μέση Ανατολή για να παροτρύνουν Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να «αποκλιμακώσουν» τη βία, μετά τη σειρά επιδρομών και συγκρούσεων των τελευταίων ημερών, ανακοίνωσε  ο Άντονι Μπλίνκεν, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας «σπαρακτικές» τις σκηνές βίας στην περιοχή.
«Οι εικόνες που είδαμε κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι σπαρακτικές. Και η απώλεια οποιασδήποτε ζωής άμαχου πληθυσμού είναι μια τραγωδία», τόνισε.
Πρόσθεσε πως ζήτησε από τον Χάντι Αμρ, υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για τις Ισραηλινο-Παλαιστινιακές Υποθέσεις, «να ταξιδέψει στην περιοχή για να συναντηθεί με Ισραηλινούς και Παλαιστινίους… και να τους παροτρύνει εκ μέρους του προέδρου (Τζο) Μπάιντεν για αποκλιμάκωση της βίας».
Παράλληλα, κάλεσε το Ισραήλ να κάνει ό,τι είναι δυνατό για την αποφυγή απώλειας άμαχου πληθυσμού. «Νομίζω ότι το Ισραήλ έχει ένα επιπλέον καθήκον να προσπαθήσει να κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να αποφύγει απώλειες άμαχου πληθυσμού, ακόμα κι αν έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον λαό του».
Από την πλευρά του το Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν επανέλαβε την «ακλόνητη στήριξη» της Ουάσινγκτον στο Ισραήλ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ισραηλινό ομόλογό του.
«Ο υπουργός Όστιν εξέφρασε την ακλόνητη στήριξη του υπουργείου στο νόμιμο δικαίωμα του Ισραήλ να υπεραμύνεται την χώρα του και τον λαό του», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι.
«(Ο Όστιν) επανέλαβε τη σημασία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών να λάβουν μέτρα για την αποκατάσταση της ηρεμίας», πρόσθεσε ο Κίρμπι.

Χαμάς: Έτοιμη να διακόψει τις επιθέσεις στο Ισραήλ «σε αμοιβαία βάση», σύμφωνα με την Μόσχα

Ο δεύτερος στην ιεραρχία της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, δήλωσε ότι η ισλαμιστική ένοπλη οργάνωση είναι έτοιμη να διακόψει τις επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ σε «αμοιβαία βάση», ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Το ρωσικό ΥΠΕΞ ανέφερε επίσης ότι ο αξιωματούχος της Χαμάς μετά από συνομιλίες που είχε με τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ τόνισε πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να πιέσει το Ισραήλ να σταματήσει να χρησιμοποιεί βία στο τέμενος αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ.

The post Στήριξη Μπάϊντεν στο Ισραήλ- Επικοινωνίες με Νετανιάχου και Αμπάς appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα