Τελικά οι Προγραμματικές Δηλώσεις της Κυβέρνησης βρίσκονται στην Έκθεση του ECOFIN;

Γράφει ο

ΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣΔιδάσκων καθηγητής  Τμήματος Οικονομικής Έρευνας ΕΚΠΑΚείμενο από το academia.edu 

Μπορεί η παραίτηση Τσίπρα και η εκκίνηση των μετεκλογικών εξελίξεων στο ΣΥΡΙΖΑ να κυριαρχούν στην ειδησεογραφία, όμως τα πράγματα στην κοινωνία είναι πολύ σοβαρά για να αφεθούν στην επικοινωνιακή τακτική της Νέας Δημοκρατίας. Στη κυβέρνηση αυτό που θέλουν είναι να συνεχίσουμε να συζητάμε για το ΣΥΡΙΖΑ

όπως κάναμε και προεκλογικά. Ο λόγος είναι ότι φοβούνται να μας πουν αυτά που προτίθενται να πράξουν σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας. Έτσι περιορίζονται σε ευχολόγια όπως οι 4 άξονες του κ. Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο. Είναι βέβαια και τα «επιδόματα» που προτίθεται να διανείμει το νεοσύστατο υπουργείο «οικογενείας» για τον προσεταιρισμό ανθρώπων του περιθωρίου που κάτω από την επιρροή τμήματος του ιερατείου στράφηκαν στην ακροδεξιά. Αυτό προκάλεσε την κίτρινη επίθεση στην υπουργό κ. Ζαχαράκη από ακροδεξιό πολιτικό και έντυπο αποδεικνύοντας ότι χρειαζόμαστε «υπουργείο ισότητας» και όχι «οικογένειας».

Σε αυτή την πυκνή σε γεγονότα και συχνά αποπροσανατολιστική μετεκλογική περίοδο «ευτυχώς» υπάρχει το ECOFIN και δεν χρειάζεται να περιμένουμε εναγωνίως τις προγραμματικές δηλώσεις. Η «Έκθεση Συστάσεων για την Ελλάδα» που βγήκε στη δημοσιότητα στις 13/6/2023 δίνει τον αληθινό τόνο της κυβερνητικής πολιτικής που θα εφαρμοσθεί στη συνέχεια.

Η ουσία τη έκθεσης βρίσκεται στις τρείς τελευταίες σελίδες (σελ. 27-29). Το σκεπτικό της δεν έχει σε τίποτα να κάνει με τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μια χώρα με 12% καταγεγραμμένη ανεργία και 2,5 εκ. μακροχρόνια άνεργους σύμφωνα με τη Eurostat δεν γίνεται ούτε μια ευθεία αναφορά στο θέμα. Αντίθετα το βασικό ζήτημα είναι «οι στενές διασυνδέσεις ανάμεσα στις οικονομίες της ευρωζώνης» και τα πιθανά προβλήματα που μπορούν να γεννηθούν από αυτό. Ως εκ τούτου η ανάγκη είναι: «1) διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους περιορίζοντας την ευρεία ενίσχυση της συνολικής ζήτησης…, 2) υψηλά επίπεδα δημοσίων επενδύσεων…, 3) μισθολογικές εξελίξεις που περιορίζουν τις απώλειες αγοραστικής δύναμης…, 4) … η διασφάλιση ότι η ενεργειακή υποστήριξη των επιχειρήσεων είναι αποδοτική…και, 5) η διατήρηση … η παρακολούθηση [και] ο έλεγχος των [μακροοικονομικών και χρηματοπιστωτικών] κινδύνων….

Φαινομενικά, το 1 και το 5 αντιφάσκουν με τα υπόλοιπα. Πως είναι δυνατόν να περιορίσουμε τη ζήτηση αυξάνοντας τις δημόσιες δαπάνες; Πώς γίνεται  να υποστηρίζονται ενεργειακά οι επιχειρήσεις και να ελέγχονται οι μακροοικονομικοί και χρηματοπιστωτικοί κίνδυνοι; Η απάντηση είναι απλή η έκθεση δεν εισηγείται λιτότητα για όλους, εισηγείται λιτότητα για τους πολλούς. Γράφει χαρακτηριστικά η πρώτη «σύσταση» για την Ελλάδα: «Να περιοριστούν τα μέτρα» για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και η εξοικονόμηση να χρησιμοποιηθεί για «τον περιορισμό των ελλειμμάτων». Για να μην αφήσει αμφιβολία ότι αυτό αφορά το κόσμο και όχι τις επιχειρήσεις η σύσταση συνεχίζει «να εξασφαλιστεί συνετή δημοσιονομική πολιτική με περιορισμό της ονομαστικής αύξησης … των πρωτογενών δαπανών. Δεν τους πειράζει η επιδότηση των επιχειρήσεων ούτε η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων η επιδότηση των λογαριασμών του κόσμου και των κρατικών δαπανών για υγεία και παιδεία τους πειράζει.    

Αλλά η μονόπλευρη λιτότητα δεν σταματά εδώ. Στις συστάσεις αναφέρεται ότι «το φορολογικό σύστημα πρέπει να γίνει πιο φιλικό στις επενδύσεις», ενώ λίγες γραμμές παρακάτω μιλά για διεύρυνση της φορολογικής βάσης εννοώντας τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελευθέρους επαγγελματίες. Κοντολογίς, η προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής θα είναι τα φορολογικά βάρη να πέσουν στα μεσαία στρώματα και όχι στις επιχειρήσεις και τα κέρδη.

Από τις «συστάσεις» του ECOFIN δεν λείπουν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Συνιστάται να παραμείνει ο αριθμός τους σταθερός και να ελεγχθούν οι μισθοί τους και η μισθολογική τους κλίμακα.

Οι συστάσεις καταλήγουν με δύο σημαντικά θέματα για την κοινωνία. Το ECOFIN ζητά τη ενίσχυση της «δευτερογενούς αγοράς κόκκινων δανείων». Δηλαδή, το πέρασμα των δανείων της λαϊκής κατοικίας κυρίως, στα χέρια κορακιών και την επιτάχυνση των πλειστηριασμών. Ενώ περίοπτη θέση στην έκθεση κατέχει η δημόσια Υγεία και η φαρμακευτική δαπάνη φέρνοντας στη μνήμη τις δηλώσεις του κ. Πνευματικού κατά την προεκλογική περίοδο.   

Το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο, μπαίνουμε σε μια περίοδο λιτότητας για τους πολλούς απέναντι στην οποία το μόνο «επιτρεπτό» μέτρο είναι η μερική προστασία των πραγματικών μισθών του ιδιωτικού τομέα. Η αναμέτρηση με της κυβέρνησης με την κοινωνία μπαίνει σε νέα φάση.

The post Τελικά οι Προγραμματικές Δηλώσεις της Κυβέρνησης βρίσκονται στην Έκθεση του ECOFIN; appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τελικά, Προγραμματικές Δηλώσεις, Κυβέρνησης, Έκθεση, ECOFIN,telika, programmatikes diloseis, kyvernisis, ekthesi, ECOFIN