«Θέλουμε η Τουρκία να πάρει τα F-16;»

Γράφει ο

Δρ Ευάγγελος Στεργιούλης*

Μπορεί η θεματική ερώτηση να φαίνεται ρητορική, ωστόσο λίαν προσφάτως αποτέλεσε μείζον θέμα συζήτησης στα ΜΜΕ, γεγονός που καταδεικνύει ότι η ελληνική πολιτική πραγματικότητα, όπως εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια, δημιουργεί εύλογα και  ανησυχητικά ερωτήματα σχετικά με την εξωτερική ασφάλεια της χώρας.

Και τούτο διότι τόσο το εν λόγω ερώτημα όσο και άλλα συναφή ερωτήματα που εντάσσονται στις

αποκαλούμενες ελληνοτουρκικές διαφορές, συζητούνται ολοένα και περισσότερο δημοσίως, με αποτέλεσμα να εκφράζονται θέσεις από πολιτικούς παράγοντες, οι οποίες, πέραν  της  ορθότητας  τους, μαρτυρούν πρωτίστως έλλειψη εθνικής στρατηγικής.

Πώς είναι δυνατόν να εκφράζεται δημόσια πολιτική θέση ότι η Τουρκία πρέπει να αποκτήσει τα F-16, όταν στην άλλη πλευρά του ατλαντικού καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες από την ελληνική ομογένεια και τον φιλέλληνα Αμερικανό γερουσιαστή Μενέντεζ, για την  αποτροπή μιας  τέτοιας δυνατότητας σε μία χώρα που είναι κατοχική δύναμη  στην  Κύπρο και διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις σε  Ιράκ, Συρία και Λιβύη;

Αναμφίβολα, η συνεχής υποχωρητικότητα της Ελλάδας στη συνεχώς κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα, η μη εφαρμογή από ελληνικής πλευράς της σύμβασης του δικαίου της θάλασσας, η αποφυγή καθορισμού ΑΟΖ με την Κύπρο  και κοινού αμυντικού δόγματος, ακόμη και η μη επέκταση των χωρικών υδάτων νοτίως της Κρήτης λόγω της τουρκικής απειλής για αιτία πολεμικής σύρραξης, εξηγούνται, κατά κύριο λόγο, ως αποτέλεσμα της έλλειψης εθνικής στρατηγικής , γεγονός που δημιουργεί τεράστια ερωτήματα για την εξωτερική ασφάλειας της χώρας στο εγγύς και απώτερο μέλλον.

Τούτων  δοθέντων,  λοιπόν, οι πολιτικοί θεσμοί  της  χώρας  οφείλουν να  παραμερίσουν μικροπολιτικές και μικροκομματικές σκοπιμότητες και να ομονοήσουν επιτέλους στη χάραξη μιας ενιαίας εθνικής  στρατηγικής και σύστασης εθνικού συμβουλίου ασφάλειας, προκειμένου η χώρα να διαχειρισθεί αποτελεσματικά τα τεράστια προβλήματα εξωτερικής ασφάλειας που αντιμετωπίζει και στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα της. Διότι λαός που δε μαθαίνει από τα λάθη της ιστορίας του, είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει…-

*Ο κ. Ευάγγελος Στεργιούλης είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου  Πανεπιστήμιου, Υποστράτηγος ε.α. της Ελληνικής  Αστυνομίας και απόφοιτος των Σχολών Εθνικής Άμυνας  και Εθνικής Ασφάλειας.

https://m.facebook.com/evangelos.stergioulis

The post «Θέλουμε η Τουρκία να πάρει τα F-16;» appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Θέλουμε, Τουρκία, F-16,theloume, tourkia, F-16