Τι είπε ο Τσίπρας για ΕΠΟΠ, ΕΜΘ, νυχτερινή αποζημίωση, σπουδαστές στρατιωτικών σχολών

Η αντιπαράθεση Μητσοτάκη-Τσίπρα στη Βουλή είχε να κάνει με το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ και τη μέριμνα του προσωπικού. Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να παρουσιάσει το νομοσχέδιο ως «εργαλείο» για την επίλυση προβλημάτων του προσωπικού. Τα σχεδόν 12.000 σχόλια που καταγράφηκαν κατά τη διαβούλευση του μάλλον δεν τον δικαιώνουν.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαντώντας επιτέθηκε στον κ.Μητσοτάκη λέγοντας:

«Πάμε τώρα στα θέματα της μέριμνας. Σας εξήγησα πιο πριν τις τρομακτικές δημοσιονομικές δυσκολίες που είχαμε. Αλλά

παρά τις δυσκολίες αυτές, παρά το γεγονός ότι δεν αποφασίζαμε εμείς τα οικονομικά εκείνη την περίοδο, ήμασταν η πρώτη κυβέρνηση στα μνημονιακά χρονικά που έφερε ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα θέματα μέριμνας στρατιωτικών με τους ν. 4361/2016, 4407/2016, 4494/2017, 4609/2017, αλλά και με τον ν. 4472/2017, που θεσπίσαμε νέο μισθολόγιο, κατοχυρώνοντας τα κεκτημένα των στρατιωτικών παρά τις μνημονιακές πιέσεις.

Πείτε μου εσείς τέσσερα χρόνια τι έχετε κάνει, πέρα από τις υπερκοστολογήσεις για την Καλαμάτα και τις υπογραφές για τις τεράστιες αγορές, τι έχετε κάνει για το προσωπικό, όταν μάλιστα το κόστος ζωής το 2019 δεν συγκρίνεται με το κόστος ζωής το 2023. Και αυτό δεν ισχύει μονάχα για τους συνταξιούχους, για τους εργαζόμενους, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ισχύει και για τους στρατιωτικούς. Δεν έχετε κάνει τίποτα, λοιπόν, ή μάλλον κάνατε κάποια. Φροντίσατε σταδιακά να ακυρώσετε ορισμένες από αυτές τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που είχαμε θεσπίσει, όπως για παράδειγμα την πρόσθετη ασφαλιστική πενταετία για όλα τα στελέχη που καταργήθηκε με τον νόμο διάλυσης της εργασίας από τον κ. Χατζηδάκη και πήρε μπάλα και τους στρατιωτικούς. Μέριμνα υπέρ του προσωπικού μηδέν!

Να σας θυμίσω ότι οι στρατιωτικοί υπήρξαν αυτοί που υπέστησαν τις μεγαλύτερες περικοπές μισθών και συντάξεων στον δημόσιο τομέα στα πρώτα δύο μνημόνια στα οποία συμμετείχε η παράταξή σας στις κυβερνήσεις; Εμείς ήμασταν αυτοί -και αυτό να σας το θυμίσω- που επιστρέψαμε εφάπαξ το 50% των περικοπών που αντισυνταγματικά παρακράτησε η κυβέρνηση Σαμαρά το 2014, αναγνωρίζοντας το έργο και την προσφορά τους.

Η συνεχιζόμενη κοροϊδία για τις νυχτερινές αποζημιώσεις και τις υπερωρίες και, πιο πρόσφατα, ο αποκλεισμός των Ενόπλων Δυνάμεων από το έκτακτο οικονομικό βοήθημα που δόθηκε στα Σώματα Ασφαλείας, είναι μόνο τα τελευταία επεισόδια της αδιαφορίας τέσσερα χρόνια και της υποκρισίας για το έμψυχο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Νομοθετήσαμε εμείς το 2019 την αποζημίωση νυχτερινής εργασίας και σας πήρε τριάμισι χρόνια να υπογράψετε Κοινή Υπουργική Απόφαση. Kαι ήταν έκτρωμα αυτή η Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράψατε, διότι δεν αναγνωρίζει αναδρομικότητα και περικόπτει ώρες εργασίας και δικαιούχους από την αποζημίωση.

Με τα ταμεία των στρατιωτικών και εδώ κόλπα πήγατε να κάνετε. Επιχειρείτε χωρίς να έχει προηγηθεί μελέτη βιωσιμότητας να δημιουργήσετε στα μετοχικά ταμεία συνθήκες που μπορούν να ερμηνευτούν μόνο ως προσπάθεια μελλοντικού ελέγχου των οικονομικών των στρατιωτικών με όσα αυτό συνεπάγεται.

Πήγατε να επιβαρύνετε -ευτυχώς το πήρατε πίσω- τους στρατιωτικούς του Στρατού Ξηράς και Αεροπορίας με επιπλέον παρακράτηση 1% υπέρ του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Μετοχικού Ταμείου Στρατού.

Μειώνετε το κατώτατο όριο του ετήσιου ανταλλάγματος για την ακίνητη περιουσία από 5% σε 3% σε μια περίοδο υποτιθέμενης ανάπτυξης της οικονομίας, ενώ έπρεπε η περιουσία να αποτελεί σοβαρή πηγή αξιοποίησης για ενίσχυση του στεγαστικού ζητήματος των στρατιωτικών.

Και βεβαίως, συνεχίζετε να αδιαφορείτε για το πώς επιβιώνουν οι άνδρες και οι γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων σε αυτές τις συνθήκες τρομακτικής ακρίβειας.

Συνεχίζετε να αδιαφορείτε για τους ΕΠΟΠ, όπου δεν υπάρχει καμία μέριμνα για την πρόωρη αποστρατεία τους στην ηλικία των πενήντα ετών και θα βρεθούν κυριολεκτικά στον δρόμο και χωρίς σύνταξη μετά τα πενήντα. Και δεν είναι δικαιολογία ότι η επίλυση του ζητήματος θα απαιτούσε μελέτη βιωσιμότητας, Μπορεί να υπάρξει άμεση απόφαση ώστε να μην απολυθούν όσοι προβλέπεται να απολυθούν για τα επόμενα χρόνια και στο μεταξύ να υπάρξει μελέτη και σύμπραξη με το υπουργείο Οικονομικών, αν αυτό απαιτηθεί. Δεν λείπει η μελέτη βιωσιμότητας, η βούληση λείπει.

Συνεχίζετε να αδιαφορείτε για τους εθελοντές μακράς θητείας που προήχθησαν με δική μας ρύθμιση πριν τρία χρόνια στον βαθμό του ανθυπολοχαγού, αλλά ακόμα παίρνουν μισθό ανθυπασπιστή.

Συνεχίζετε να αδιαφορείτε για τους σπουδαστές των στρατιωτικών σχολών όπου συνεχίζεται η αδικία της μισθολογικής τους κατάταξης σε σχέση με τους σπουδαστές των σχολών των Σωμάτων Ασφαλείας. Συνεχίζετε να αδιαφορείτε για τους στρατεύσιμους, όπου στην πλειοψηφία τους λαμβάνουν, κυριολεκτικά, ψίχουλα. Για τους στρατιωτικούς που υπηρετούν σε ακριτικές περιοχές, καμία μέριμνα για το οξυμένο στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και καμία μέριμνα για το, επίσης, οξυμένο πρόβλημα πρόσβασης στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, για τις ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν με προσωπικό, καθώς δεν προβλέπεται καμία πρόσληψη πολιτικού προσωπικού. Και γι’ αυτό αδιαφορείτε.

Και τέλος, εδώ και τέσσερα χρόνια, αγνοείτε το επίσης πολυδιαφημισμένο ενιαίο μισθολόγιο για την κάλυψη των αδικιών στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, αναφορικά με τις οικονομικές τους απολαβές. Για όλα αυτά αδιαφορείτε.

Φαντάζομαι πως προεκλογικά μπορείτε να το εμφανίσετε και αυτό. Το ερώτημα, όμως, είναι ποιος μπορεί να πιστέψει μια κυβέρνηση, που δεν αναγνωρίζει…

Γελάτε ε; Φαντάζομαι ότι οι στρατιωτικοί που μας ακούν δεν γελάνε τόσο πολύ όσο γελάτε εσείς, κύριε Μητσοτάκη. Διότι η υποκρισία και η κοροϊδία έχει τα όριά της».

The post Τι είπε ο Τσίπρας για ΕΠΟΠ, ΕΜΘ, νυχτερινή αποζημίωση, σπουδαστές στρατιωτικών σχολών appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τσίπρας, ΕΠΟΠ ΕΜΘ,tsipras, epop emth