Το εξοπλιστικό πρόγραμμα γίνεται τελικά για την Ελλάδα ή για την «παροχή ασφάλειας» σε άλλους; Τι λέει ο κ.Δένδιας

Όσοι υποστηρίζουν ότι το F-35 για την Ελλάδα θα είναι ένα οπλικό σύστημα που θα την «αναβαθμίσει» ως νατοϊκό «εξάρτημα», αλλά είναι αμφίβολο αν και πόσο θα προσθέσει ισχύ για να αντιμετωπιστούν οι εθνικές της απειλές, μάλλον δικαιώνονται από όσα δήλωσε ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας στα Παραπολιτικά. Περιφραστικά και με προσεκτικό τρόπο ο κ.Δένδιας επιβεβαιώνει

τους σκεπτικιστές της χρησιμότητας του F-35.

Τι δήλωσε:

"Είναι προφανές ότι εφόσον η χώρα μας διεκδικεί ρόλο στην ευρύτερη περιοχή ως παρόχου ασφάλειας, οφείλει και να αποδεικνύει με κάθε τρόπο ότι έχει τη δυνατότητα να υπερασπίζει τα εθνικά της συμφέροντα. Υπερασπιζόμενη τα συμφέροντά της, υπερασπίζει και τον συγκεκριμένο ρόλο. Αν υπάρξει κενό δυνατοτήτων, θα επιδιώξει να το καλύψει κάποιος άλλος. Αρκεί να διαβάσετε το πρόγραμμα ναυπήγησης νέων σκαφών από γειτονική μας χώρα για να το διαπιστώσετε",  παρατήρησε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Δένδιας, με δήλωση του στην στην εφημερίδα Παραπολιτικά, κληθείς να σχολιάσει τις προοπτικές για τις Ένοπλες Δυνάμεις με την απόκτηση των F-35 και τη διαπραγμάτευση συμμετοχής στο πρόγραμμα των αμερικανκών φρεγατών κλάσης Constellation.

Έχουμε και λέμε:

•Η λογική λέει ότι κάθε ελληνική κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να έχει ως προτεραιότητα να γίνει χώρα «πάροχος ασφάλειας» για οποιονδήποτε αλλά πρωτίστως για την ίδια τη χώρα! Κι αυτό γιατί κανένας μα απολύτως κανένας δεν εγγυάται την δική μας ασφάλεια! Το έχουμε ζήσει πολλές φορές και τίποτα δεν μας δείχνει ότι αυτό έχει αλλάξει». Το «θα είμαστε μόνοι μας» αν μας προκύψει κρίση με την Τουρκία είναι ΔΕΔΟΜΕΝΟ. Συνεπώς το να «καλύψουμε το κενό ασφαλείας» για να μην το καλύψει άλλος δεν θα έπρεπε να είναι η πρώτη αγωνία μας…

•Ο κ.Δένδιας επισημαίνει το ναυπηγικό πρόγραμμα των Τούρκων. Και τι κάνει γι΄ αυτό; Επιτρέπει να συνεχίζεται η συζήτηση για το σκάνδαλο των LCS; Γνωρίζει ο κ.Δένδιας ότι αρκετοί στην κυβέρνηση που είναι ΥΕΘΑ ,είναι πολύ θετικοί στο να προχωρήσει η προμήθεια σκάνδαλο. Ενδιαφέρουσα η πρόταση του για τις φρεγάτες Constellation. Του έχουν πει από το Πολεμικό Ναυτικό ότι μπορούν να περιμένουν μία 10 ετία για να έχουν νέα πλοία; Ή μήπως θα δεχτεί ως ενδιάμεση λύση τις «αλουμινότρατες» LCS; Κι αυτό σκάνδαλο θα είναι!

Το Πολεμικό Ναυτικό όπως θα γνωρίζει ο κ.Δένδιας είχε «στρωμένο» πρόγραμμα εξοπλιμού ,μετά από την ανακοίνωση των Belharra. Η κυβέρνηση του το άλλαξε για λόγους κόστους,υποτίθεται. Μόνο που οι «λύσεις» που προωθούν είναι και πιο ακριβές και σίγουρα λίγοτερο αποτελεσματικές.

•Ο κ. Δένδιας ανέφερε για τα F-35: "Σε συνδυασμό με την απόκτηση των Rafale και την παράδοση ολοένα και μεγαλύτερου αριθμού F-16 αναβαθμισμένων στην έκδοση Viper, τα F-35 θα συμβάλλουν στη διατήρηση της υπεροχής της Ελλάδας στους αιθέρες της πατρίδας μας, αλλά και στην παρουσία της ως παράγοντα αποτροπής και παρόχου ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή".

Θα συμβουλεύαμε να διαβάσει την ανάλυση του Στέφανου Καραβίδα ,top gun πιλότου F-16. Είναι πολύ χρήσιμη ,με αριθμούς και στοιχεία κι όχι με …συνωμοσιολογίες.

•Μίλησε και για την εγχώρια βιομηχανία: «η εγχώρια αμυντική βιομηχανία αποτελεί κρίσιμο πυλώνα για την εθνική ασφάλεια. Μπορεί να συμβάλει, όχι μόνο στην αύξηση της απασχόλησης, αλλά και στην γενικότερη έρευνα και ανάπτυξη, με στόχο τη δημιουργία υψηλής ποιότητας και κορυφαίας τεχνολογίας προϊόντων, παράλληλα με την ενδυνάμωση της αυτάρκειας των Ενόπλων μας Δυνάμεων.

H απόκτηση συνεπώς μέσων κορυφαίας τεχνολογίας, δεν είναι αποσπασματική κίνηση. Εντάσσεται σε μια ευρύτερη λογική και στην ατζέντα ''Ενοπλες Δυνάμεις 2030».

Συγγνώμη αλλά η κυβέρνηση του έχει δαπανήσει περί τα 10 δις σε εξοπλισμούς και η ελληνική αμυντική βιομηχανία δεν έχει πάρει ούτε…βίδα! Ποιος κοροϊδεύει ποιον;

The post Το εξοπλιστικό πρόγραμμα γίνεται τελικά για την Ελλάδα ή για την «παροχή ασφάλειας» σε άλλους; Τι λέει ο κ.Δένδιας appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα