Το «μικρό ευέλικτο κράτος» του κ.Μητσοτάκη σπάει κάθε ρεκόρ μετακλητών! Έρευνα των datajournalists

Οι μετακλητοί επί κυβέρνησης ΝΔ και Κυριάκου Μητσοτάκη αυξάνονται διαρκώς, καταγράφοντας συνεχώς νέο ρεκόρ 9ετίας. Παρουσιάζουμε τους πίνακες με βάση την Απογραφή του Υπουργείου Εσωτερικών.Τα υψηλότερα νούμερα μετακλητών υπαλλήλων έχουν καταγράψει οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ΝΔ.Η κυβέρνηση της ΝΔ διορίζει διαρκώς μετακλητούς σε θέσεις δημοσίων υπαλλήλων, ακόμη και σε θέσεις ευθύνης, καταστρατηγώντας βασικές συνταγματικές αρχές και παρακάμπτοντας το θεσμό της Δημόσιας Διοίκησης.Της Ιωάννας
Στασινού

Οι Data Journalists «ανοίγουν» το μεγάλο θέμα των μετακλητών υπαλλήλων στον κρατικό μηχανισμό. Ένα θέμα που έρχεται και επανέρχεται στην επικαιρότητα, εξυπηρετώντας συνήθως μικροπολιτικές σκοπιμότητες, αλλά κανείς μέχρι τώρα δεν έχει ασχοληθεί σοβαρά μαζί του, ενώ ούτε η δημοσιογραφική έρευνα έχει φωτίσει επαρκώς το φαινόμενο.

Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς οι εκάστοτε κυβερνήσεις περισσότερο «παρκάρουν» στο δημόσιο, συνήθως στελέχη τους που δεν κατάφεραν να εκλεγούν στην κάλπη και λιγότερο εξυπηρετούν τα όσα προβλέπει για τον θεσμό των μετακλητών το άρθρο 103 παράγραφος 5  του Συντάγματος.

Ο Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου, πρώην Σύμβουλος ΑΣΕΠ και συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο «Θεωρία και πράξη του επιτελικού κράτους» Απόστολος Παπατόλιας, μιλά στους Data Journalists και κάνει λόγο για παραβίαση της Συνταγματικής νομιμότητας σχετικά με τις όλο και πιο διευρυμένες αρμοδιότητες και θέσεις ευθύνης που αναλαμβάνουν μετακλητοί υπάλληλοι, μια πρακτική που έχει ασκηθεί ευρέως στη διάρκεια της περιόδου διακυβέρνησης της ΝΔ.

Ο κ. Παπατόλιας είναι αποκαλυπτικός: χαρακτηρίζει μια κατηγορία  μετακλητών «πηγή των παθογενειών που αφορούν στη δημόσια διοίκηση» αφού επιλέγονται με αμιγώς πολιτικά κριτήρια και αποτελούν πρόσωπά προσκείμενα στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία!

Στην έρευνά μας, μεταξύ άλλων, θυμίζουμε τι έλεγε η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ από τη θέση της Αντιπολίτευσης και τι πράττει σήμερα όπου ο αριθμός των μετακλητών σπάει όλα τα ρεκόρ. Συγκεκριμένα, από τους 1.710 μετακλητούς υπαλλήλους που παρέλαβε το 2019 φτάνουμε στους 3.482 τον Οκτώβριο του 2022 αναγκάζοντας ακόμη και τη Tageszeitung τον Δεκέμβριο του 2021 να μιλήσει για μία πραγματική βιομηχανία μετακλητών στην Ελλάδα του συντηρητικού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Επιπροσθέτως, η ύπαρξη αυτού του «παράλληλου» κράτους μέσα στο κράτος, πέρα από πηγή διαπλοκής και μοιραία και διαφθοράς, περιθωριοποιεί τη δημόσια διοίκηση και τα καταρτισμένα και εκπαιδευμένα στελέχη της, αφού η τελευταία περιορίζεται σε δορυφορικές δράσεις.

Εδώ εδράζεται και η πιο σοβαρή κατά τη γνώμη μας παθογένεια που είναι σχέση αλληλεξάρτησης του κρατικού μηχανισμού με την εκάστοτε κυβέρνηση. Η μη δυνατότητα δηλαδή του κρατικού μηχανισμού να λειτουργεί ανεξάρτητα από την εκάστοτε νομοθετική εξουσία όπως γίνεται στα περισσότερα δυτικά κράτη

Διαβάστε ΕΔΩ όλη την αποκαλυπτική έρευνα

The post Το «μικρό ευέλικτο κράτος» του κ.Μητσοτάκη σπάει κάθε ρεκόρ μετακλητών! Έρευνα των datajournalists appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκη, Έρευνα,mitsotaki, erevna