Το ζαχαροπλαστείο ΖΟΝΑΡΣ και ο τορπιλισμός του ΕΛΛΗ! Μια άγνωστη ιστορία

Γράφει ο Δημήτρης Σταυρόπουλος

Η Κυριακή 15 Αυγούστου 1940, ξημέρωσε στην Αθήνα ηλιόλουστη και ζεστή.

Η κίνηση στους δρόμους λόγω της αργίας ήταν αραιή και οι περισσότεροι Αθηναίοι, ετοιμάζονταν να κατέβουν στον Σαρωνικό για κολύμπι.

Εκείνη την ημέρα που τίποτα δεν προμήνυε τι θα ακολουθούσε, είχε προγραμματίσει ένα μεγάλο κοσμικό  και κοινωνικό (με πολιτικές

προεκτάσεις), event.

Ο δραστήριος Έλληνας ομογενής Κάρολος Ζωναράς, θα παρουσίαζε  το δημιούργημα του, ένα ζαχαροπλαστείο τα πρότυπα των βιενέζικων καφέ, στην καρδιά της πρωτεύουσας!

Η οδός Πανεπιστήμιου στην συμβολή της με την Βουκουρεστίου έλαμπε…

Όλα ήταν έτοιμα για τα μεγάλα εγκαίνια του «Zonars».

Από νωρίς η Αστυνομία είχε πάρει μέτρα, και οι προσκεκλημένοι  άρχισαν να φθάνουν.

Ήταν η αφρόκρεμα της αθηναϊκής κοινωνίας.

Επιχειρηματίες, καλλιτέχνες, επώνυμοι κοσμικοί και πλήθος κόσμου.

Τα μισά και περισσότερα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ήταν εκεί…

Όλοι περίμεναν τον πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά που όμως καθυστερούσε!

Η ώρα περνούσε και όλοι αναρωτιούνταν τι συμβαίνει.

Η ΘΛΙΒΕΡΗ ΕΙΔΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΗΝΟ

Στην Αθήνα είχε φθάσει η το μήνυμα του τορπιλισμού του «Έλλη» στην Τήνο.

Την είδηση είχε διαβιβάσει στον Μεταξά ο Α/ΓΕΝ ναύαρχος Αλέξανδρος Σακελλαρίου, που είχε σπεύσει στο γραφείο του.

Στα ανάκτορα, στο κυβερνητικό επιτελείο, τις Ένοπλες Δυνάμεις και το υπουργείο Εξωτερικών είχε σημάνει συναγερμός.

Τα γεγονότα, ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών στο νησί της Παναγίας, όλα ήταν συγκεχυμένα.

Η εντολή ήταν να μην διαρρεύσει ακόμα τίποτα, προτού υπάρχει πλήρης εικόνα της τραγωδίας, για να μην δημιουργηθεί κλίμα πανικού στον πληθυσμό.

Και ενώ όλοι περίμεναν στο πολυτελές ζαχαροπλαστείο αμέριμνοι, κατέφθασε ένας εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, ο οποίος διακριτικά, ζήτησε από τον Ζωναρά να αναβάλει την εκδήλωση και στους υπουργούς να αποχωρήσουν.

Φυσικά επικράτησε αναστάτωση γιατί τα νέα είχαν φθάσει στην Αθήνα και το ζαχαροπλαστείο αντί να γιορτάσει κατέβασε τα ρολά του!

Τα εγκαίνια δεν έγιναν ποτέ, παρά μόνο περίπου μια εβδομάδα αργότερα το «Zonars» άνοιξε διακριτικά με ένα αγιασμό…

ΠΟΛΕΜΟΣ, ΚΑΤΟΧΗ, ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ

Ο Καλλικλής (Καρολος) Ζωναράς γεννήθηκε το 1873 στις Σαράντα Εκκλησιές της Ανατολικής Θράκης. Πρωτότοκος γιος παντοπώλη, προερχόταν από πολυμελή οικογένεια με άλλους τέσσερις αδελφούς και δύο αδελφές. Φοίτησε στη Μεγάλη του Γένους Σχολή, στην Πόλη. Μόλις αποφοίτησε, πήγε στο Βουκουρέστι να εργαστεί σε έναν θείο του.

Σε ηλικία 27 ετών, φεύγει μετανάστης στην Αμερική και συγκεκριμένα στο Οχάιο, όπου είχε γνωστούς.

Ωστόσο, έρχεται το Κραχ του ’29 και ισοπεδώνει τα πάντα, μαζί και τις επιχειρήσεις του πολυμήχανου Έλληνα.

Για μία ακόμη φορά, ο Ζωναράς θα ξεκινήσει από το μηδέν.

Ιδρύει μια βιοτεχνία με σοκολατάκια σε έναν μικροσκοπικό χώρο στη Λιοσίων, όπου τα συσκευάζει σε ωραία κουτιά και τα παραδίδει σε άλλα καταστήματα με την επωνυμία «Zonar’s».

Στη συνέχεια ανοίγει ένα μικρό κατάστημα απέναντι από το σημερινό, το οποίο γνωρίζει μεγάλη επιτυχία - τότε λάνσαρε για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά  το παγωτό «σικάγο».

Όταν ξεκίνησε να χτίζεται το Μετοχικό Ταμείο Στρατού, ο πολυμήχανος επιχειρηματίας διέγνωσε μία απειλή, καθώς αν άνοιγε ζαχαροπλαστείο στο ισόγειο, θα του έπαιρνε όλη την πελατεία.

Χάρη στην οξυδέρκειά του, θα καταφέρει να μετατρέψει την απειλή σε ευκαιρία, καθώς σπεύδοντας πρώτα αυτός να το ενοικιάσει, πληρώνοντας όσο- όσο και εξουδετερώνοντας τον Φλώκα, που καραδοκούσε.

Τον Αύγουστο του ’40, στον απόηχο του βομβαρδισμού της «Έλλης», γίνονται τα εγκαίνια,  με πολλούς επισήμους να δίνουν το παρών.

Στην ταραχώδη περίοδο που ακολουθεί θα καταφέρει να το κρατήσει ανοικτό μέχρι και τον Απρίλιο του 1941.

Τότε, οι Γερμανοί μπαίνουν στην Αθήνα και το επιτάσσουν.

Μετά τους Γερμανούς, το κατάστημα επέταξαν οι Βρετανοί, για να καταλήξει ξανά στην οικογένεια Ζωναρά το 1950.

Με μια μικρή αποζημίωση  και ένα δάνειο ο Ζωναράς το ανακαινίζει και το λειτουργεί εκ νέου.

Κάπου εδώ ξεκινάει η χρυσή εποχή του ζαχαροπλαστείου, καθώς αποτελεί το αγαπημένο στέκι πολιτικών, διανοούμενων, ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών, όπως του Οδυσσέα Ελύτη, του Νίκου Γκάτσου, του Μάνου Χατζιδάκι, της Μελίνας Μερκούρη, της Σοφίας Λόρεν, του Άντονι Κουίν και πολλών άλλων.

Παρά το προχωρημένο της ηλικίας του, ο Ζωναράς είναι κάθε μέρα εκεί, χωρίς να ξεκουράζεται ή να πλήττει, έχοντας  πλήρη εποπτεία των πάντων.

Μάλιστα, ένα μέρος των εσόδων το διοχετεύει σε κοινωφελείς δράσεις και συγκεκριμένα στην ανέγερση σχολείων στην Πελοπόννησο, που είχαν τότε χτυπηθεί από τον εγκέλαδο.

Το 1968, χρονιά του θανάτου του, ο Κάρολος Ζωναράς, έχοντας συνειδητοποιήσει ότι κανένα από τα δύο παιδιά του δεν επιθυμεί να συνεχίσει την επιχείρηση, πήρε την απόφαση να την πουλήσει στους επιχειρηματίες που είχαν τον «Διόνυσο».

Το μαγαζί άλλαξε χέρια το 2000, κατέβασε ρολά για ένα διάστημα, και το 2016 άνοιξε ξανά, μεταμορφωμένο από τον Χρύσανθο Πανά.

83 ΧΡΟΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Το καφέ-ζαχαροπλαστείο ήταν επί πολλές δεκαετίες κομμάτι της καθημερινότητας στο κέντρο της πόλης και αποτελούσε προσφιλές στέκι της πολιτικής, καλλιτεχνικής και κοσμικής Αθήνας, ακόμη και στα χρόνια της Κατοχής. Ιδιαίτερα από το 1950 ως το θάνατο του Ζωναρά (1968), το Ζόναρς γνώρισε μεγάλες δόξες.

Στο χώρο αυτό έγραφε ο Σπύρος Μελάς τα χρονογραφήματά του για τον τορπιλισμό της Έλλης, έδιναν τηλεοπτική συνέντευξη στη γαλλική τηλεόραση ο Μάνος Χατζιδάκις με τη Μελίνα Μερκούρη και σύχναζε η πολιτική ηγεσία του τόπου, από τους Κωνσταντίνο Καραμανλή, Σοφοκλή Βενιζέλο, Ηλία Ηλιού, Γεώργιο Μαύρο, Ευάγγελο Αβέρωφ, Γεώργιο Ράλλη και Ξενοφώντα Ζολώτα μέχρι τους Γιώργο Γεννηματά, Λεωνίδα Κύρκο και Αναστάσιο Πεπονή.

Θαμώνες του Ζόναρς από τον κύκλο των συγγραφέων και καλλιτεχνών ήταν μεταξύ άλλων οι Σπύρος Μελάς, Οδυσσέας Ελύτης, Νίκος Γκάτσος, Γιώργος Κατσίμπαλης, Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Δημήτρης Μυράτ, Μίνως Βολανάκης, Μάνος Χατζιδάκις, Μελίνα Μερκούρη, Τζένη Καρέζη, Φρέντυ Γερμανός, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Ιάκωβος Καμπανέλλης. Αλλά και ξένες διασημότητες, όπως οι συγγραφείς Λόρενς Ντάρελ και Χόρχε Λουίς Μπόρχες και οι ηθοποιοί Άντονι Κουίν και Σοφία Λόρεν επισκέπτονταν το Ζόναρς, όταν βρίσκονταν στην Αθήνα.

Το καφέ-ζαχαροπλαστείο του Ζόναρς, το ιστορικό στέκι των Ελλήνων πολιτικών και διανοουμένων του περασμένου αιώνα, έξι χρόνια μετά το κλείσιμό του το 2001, άρχισε ανακαινισμένο την επαναλειτουργία του τον Οκτώβριο του 2007 στο νέο εμπορικό συγκρότημα, διατηρώντας ανέπαφα τα χαρακτηριστικά Αρ Ντεκό στοιχεία του.

Πληροφορίες

Βασίλης Κολώνας: "Το Μέγαρο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού", 'Εκδοση Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, 2006.

Γιάννης Παπακώστας: "Φιλολογικά Σαλόνια και Καφενεία της Αθήνας", β' έκδοση, Βιβλιοπωλείον της "ΕΣΤΙΑΣ" Ι.Δ. ΚΟΛΛΑΡΟΥ & ΣΙΑΣ Α.Ε., Αθήνα, 1991.

"Καφενείον "Η Συνάντησις"", Εφημ. ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ.

marketing-tips.gr

The post Το ζαχαροπλαστείο ΖΟΝΑΡΣ και ο τορπιλισμός του ΕΛΛΗ! Μια άγνωστη ιστορία appeared first on Militaire.gr.

Keywords
ελλη, ζαχαροπλαστειο, κινηση στους δρομους, Jorge Luis Borges, Οδυσσέας Ελύτη, οδυσσέας ελύτης, νίκος γκάτσος, ιακωβος καμπανελλης, το βημα, αθηνα, τηνος, νέα, οχάιο, κραχ, παγωτο, σχολεια, βενιζελος, εφημ, βημα, γερμανος, αλλαγη ωρας, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2013, βουγιουκλακη, ξανα, οξυδερκεια, αβερωφ, αστυνομια, βημα, γκατσος, ηγεσια, ηθοποιοι, νησι, οδυσσέας ελύτης, πειραιως, τα νεα, τηλεοραση, το βημα, ωρα, αλικη βουγιουκλακη, αμερικη, γεγονοτα, γινονται, δανειο, διαστημα, ευκαιρια, υπαρχει, ελυτης, εβδομαδα, εξι, εποχη, επιτυχια, ερχεται, ετων, ζεστη, ζολωτα, ηλικια, θειο, εικονα, ιστορικο, κραχ, κινηση, κλιμα, λορενς, μαυρο, μηδεν, μικρο, νίκος γκάτσος, παντα, οδος, οδυσσεας, οικογενεια, οχάιο, παιδια, σαλονια, συγκεκριμενα, συνεχεια, σοκολατακια, σοφια, τζενη καρεζη, τηνο, υπουργειο εξωτερικων, ισογειο, φορα, χατζιδακις, χρυση, δημητρης, εφημ, εκκλησιες, γκικας, ιακωβος, ιδιαιτερα, υπουργειο, κομματι, καρδια, κυριακη, σπυρος, tips, ξεκινησε, χερια
Τυχαία Θέματα
ΖΟΝΑΡΣ, ΕΛΛΗ,zonars, elli