Τούρκοι και Ρώσοι διαπραγματεύονται την στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία

Τούρκοι και Ρώσοι αξιωματούχοι διαπραγματεύονται μια μικρής κλίμακας τουρκική στρατιωτική επιχείρηση για την απομάκρυνση Σύριων Κούρδων μαχητών από τα δυτικά του ποταμού Ευφράτη τις επόμενες εβδομάδες, ανέφεραν στο Middle East Eye δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε τις Κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) με χερσαία επιχείρηση ως απάντηση στη φονική βομβιστική επίθεση της 13ης Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη που η Άγκυρα «χρεώνει» στο YPG.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ είπε

στον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σόιγκου σε τηλεφωνική επικοινωνία την Πέμπτη ότι «η Άγκυρα θα συνεχίσει να απαντά σε επιθέσεις που στοχεύουν οικισμούς αμάχων στην Τουρκία», σύμφωνα με την τουρκική ανακοίνωση.

Το Middle East Eye γράφει:

«Η Άγκυρα διεξάγει μια σειρά επιθέσεων με μαχητικά αεροσκάφη και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε ολόκληρη τη βόρεια Συρία κατά στόχων του YPG μετά την έκρηξη βόμβας στη Κωνσταντινούπολη, σκοτώνοντας μαχητές και αμάχους. Αυτό έχει προκαλέσει αμερικανική αντίδρασ σχετικά με την εγγύτητα των επιδρομών σε βάσεις του συνασπισμού, όπου σταθμεύουν αμερικανοί στρατιώτες.

«Επισημάναμε ότι η μόνιμη πρόληψη της τρομοκρατικής απειλής και η εξουδετέρωση τρομοκρατικών οργανώσεων είναι η κορυφαία προτεραιότητά μας», ανέφερε η τουρκική δήλωση σχετικά με το τηλεφώνημα του Ακάρ με τον Σόιγκου.

«Τονίστηκε για άλλη μια φορά ότι έχει μεγάλη σημασία η συμμόρφωση με τις συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί προηγουμένως για αυτό το θέμα».

Η Άγκυρα θεωρεί το YPG τρομοκρατική ομάδα, λόγω των άμεσων δεσμών του με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική ομάδα από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Η Άγκυρα και η Μόσχα υπέγραψαν συμφωνία το 2019 σύμφωνα με την οποία η Ρωσία δεσμεύτηκε για απόσυρση των δυνάμεων του YPG σε βάθος 30 χιλιομέτρων. Η Ρωσία έχει στρατιωτικές βάσεις σε εδάφη που ελέγχονται από το YPG, αλλά η δέσμευση της δεν έχει ακόμη τηρηθεί από τη Μόσχα, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους.

Τούρκοι και Ρώσοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν επίσης στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων που πραγματοποιήθηκαν στην Αστάνα του Καζακστάν, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Μετά τη συνάντηση, Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι προσπάθησαν να αποτρέψουν την Τουρκία από τη διεξαγωγή της επίθεσης.

Η επιχείρηση, εάν προχωρήσει, θα είναι η τέταρτη που διεξάγεται από την Άγκυρα στη βόρεια Συρία από το 2016.

The post Τούρκοι και Ρώσοι διαπραγματεύονται την στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τούρκοι, Ρώσοι, Συρία,tourkoi, rosoi, syria