ΥΠΕΞ: Με το «μαγικό ραβδάκι» του μεγάρου Μαξίμου οι τοποθετήσεις νέων πρέσβεων

Το στίγμα της «εκλεκτής» του μεγάρου Μαξίμου, άλλοτε επικεφαλής του διπλωματικού γραφειου του πρωθυπουργού, και έως πρότινος πρέσβεως στις ΗΠΑ, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, φέρουν οι «κρίσεις» του Υπηρεσιακού Συμβουλίου του υπουργείου για τις τοποθετήσεις νέων πρέσβεων, αρκετών εξ' αυτών σε κρίσιμες -για τα εθνικά θέματα- πρεσβείες.

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα, η υφυπουργός, με απόφασή της, ενέκρινε την «αυτοδίκαιη» (!) επιστροφή του πρώην βουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Κουμουτσάκου, μετά από αίτηση που κατέθεσε ο ίδιος

στο ΥΠΕΞ και ζητούσε την επιστροφή του, επειδή δεν εξελέγη βουλευτής στις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023. Ετσι, μετά από σχεδόν δεκατέσσερα χρόνια εκτός του υπουργείου Εξωτερικών, ο πολιτικός της Νέας Δημοκρατίας, άλλοτε ευρωβουλευτής και βουλευτής, επιστρέφει στο υπουργείο Εξωτερικών (!). Φημολογείται, δε, ότι θα του δοθεί και σημαντικό πόστο. Ιδωμεν. Ουδείς χάνεται σε αυτή τη χώρα και ειδικά με κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Μεταξύ των άλλων νέων τοποθετήσεων που αποφάσισε το Υπηρεσιακό Συμβούλιο του ΥΠΕΞ, είναι ο Κ.Κούτρας. Από «σύμβουλος» έως τώρα στο μέγαρο Μαξίμου, και πιο πριν πρόξενος στη Ν.Υόρκη, μεταβαίνει στο ελληνικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

Επίσης, πρέσβης στην Αγκυρα αναλαμβάνει ο Θ.Μπιζάκης, μέχρι τώρα «παρά την Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου» στην πρεσβεία μας στην Ουάσιγκτον.

Επιπλέον, η Α.Νασίκα την οποία φήμες φέρουν ως «πολύ κοντινή» της Α.Παπαδοπούλου, εγκαταλείπει την πρεσβεία μας στη Μόσχα για να γίνει πρέσβης στην Ουάσιγκτον. Τέτοιες «χάρες», να μεταπηδούν από τη μια καίρια πρεσβεία στην άλλη νευραλγικής σημασίας, ούτε Σοβιετικοί και Αμερικάνοι πρέσβεις στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου δεν είχαν.

Στην πρεσβεία μας στη Μόσχα τοποθετείται η Α.Ξαγοράρη, μετακινούμενη από την πρεσβεία μας στη Βέρνη. Πιο πριν ήταν πρέσβης στην Αυστραλία. Δηλαδή, τρία πρεσβευτικά πόστα στη σειρά. Σπάνιο!

Να σημειωθεί πως το 2019, με την άνοδο της ΝΔ στην κυβέρνηση, η Α.Παπαδοπούλου, ως επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Κ.Μητσοτάκη, φέρεται να την προώθησε για πρέσβη μας στην Κύπρο. Η τότε ηγεσία του ΥΠΕΞ, ωστόσο, έβαλε βέτο και συνέβη το εξής απίστευτο: Ενώ είχε ήδη τοποθετηθεί, ανακλήθηκε από το πόστο της.Ούτε καν, δηλαδή, πρόλαβε να πάει στη μεγαλόνησο.

Μένει τώρα να φανεί, επίσης, εάν, δεδομένων των εξαιρετικά άσχημων ελληνο-ρωσικών σχέσεων, η Μόσχα θα δώσει το «ΟΚ» για την τοποθέτησή της. Εκτιμάται ότι μάλλον δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

Στην πολύπαθη πρεσβεία μας στην Τρίπολη της Λιβύης, που ολημερίς η πρώην ηγεσία του ΥΠΕΞ έλεγε ότι στέλνει πρέσβη, αλλά τη νύκτα όλα γκρεμίζονταν και πρέσβης δεν υπήρχε, τοποθετείται ο Ν.Γαριλίδης. Ο οποίος, όμως, κατά πληροφορίες, βρίσκεται μπροστά στη σύνταξη. Γιατί, άραγε, τέτοιες προσωρινές - πρόχειρες κινήσεις εκ μέρους του ΥΠΕΞ;

Αναλυτικά, οι συμπληρωματικές μετακινήσεις υπαλλήλων Διπλωματικού κλάδου με πρεσβευτικό βαθμό έχουν ως εξής:

The post ΥΠΕΞ: Με το «μαγικό ραβδάκι» του μεγάρου Μαξίμου οι τοποθετήσεις νέων πρέσβεων appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα